Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Νέος «παίκτης» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

"Σπάσιμο" της ΔΕΗ το Μάρτιο του 2011 ή κόβεται η δόση του ΔΝΤ Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ασφυκτικό περιθώριο μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2011, για την ενσωμάτωση και εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, έχει μπροστά της η κυβέρνηση αλλά και η ΔΕΗ. Η χαλαρότητα από τις Βρυξέλλες στη μη εφαρμογή δεσμευτικών οδηγιών και κανονισμών που είχαμε συνηθίσει ανήκει στο παρελθόν και πλέον η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμης πηγής της ΔΕΗ, που γνωρίζει τα όσα διημείφθησαν μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της περίφημης τρόικας. Η συγκεκριμένη πηγή εστιάζει κυρίως στα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για το λεγόμενο «σπάσιμο» της ΔΕΗ, που δεν είναι τίποτα άλλο από το διαχωρισμό που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα και των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Στόχος αυτού του διαχωρισμού είναι η πλήρης ανεξαρτησία των διαχειριστών των δικτύων, ούτως ώστε να ενισχυθεί η απελευθέρωση της αγοράς και ο ανταγωνισμός.
Εφόσον δεν τηρήσουμε την προθεσμία για την υιοθέτηση του 3ου πακέτου, επισημαίνει η υψηλόβαθμη πηγή της ΔΕΗ, τότε εκείνο που θα συμβεί είναι να σταματήσουν να τρέχουν οι δόσεις του δανείου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΔΕΗ έχει μπροστά της τρεις επιλογές που στην πραγματικότητα είναι δύο, για το πώς θα εφαρμόσει το πακέτο της οδηγίας.
Και αυτό γιατί η πρώτη επιλογή, είναι να πουληθούν τα δίκτυα, προοπτική που απορρίπτεται κατηγορηματικά. Έτσι απομένουν οι άλλες δύο επιλογές: η πρώτη είναι ο νομικός διαχωρισμός, δηλαδή η ΔΕΗ να διατηρήσει την ιδιοκτησία των δικτύων χωρίς όμως να έχει κανέναν λόγο στα θέματα της αγοράς. Και αυτό γιατί θα τεθούν σε ισχύ ισχυρότατοι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της ανεξαρτησίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη, που εξετάζεται ενδελεχώς για το τι ακριβώς μπορεί να συνεπάγεται. Στην πρώτη επιλογή, δηλαδή του νομικού διαχωρισμού είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ χάνει κάθε επαφή και λόγο για τα τεκταινόμενα στην αγορά και απλά εισπράττει ως ιδιοκτήτης του δικτύου τα έσοδα που θα φέρνει η χρήση του δικτύου από τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας. Υπό το πρίσμα αυτό, καμία επιλογή δεν είναι προφανής και όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από τη διοίκηση, η οποία σημειωτέον επιδιώκει να υπάρξει σωστή ενημέρωση και στο εσωτερικό της επιχείρησης.
Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την κυβέρνηση, για τον πρόσθετο λόγο ότι λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας, ήδη υπάρχει καθυστέρηση. Προκειμένου να έχουμε συμμορφωθεί στις προβλέψεις της οδηγίας, που εκτός από τα θέματα διαχείρισης του δικτύου, προωθεί την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, θα πρέπει να καταρτιστεί και να ψηφιστεί νέος νόμος για την αγορά. Θα έπρεπε ήδη ένα πρώτο κείμενο να έχει σχεδιαστεί, κάτι που δεν έχει γίνει, καταλήγει η ίδια πηγή της ΔΕΗ.
===========================================================
Εκτιμήσεις Citigroup και Deutsche Bank για το πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ


Αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ και τόσο η Citigroup όσο και η Deutsche Bank διατηρούν τις συστάσεις αγοράς για τη μετοχή που έχουν δώσει. Η Citigroup περιμένει EBITDA 449 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων 309 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 179 εκατ. ευρώ αλλά αν δε περιληφθεί η νέα έκτακτη εισφορά μπορεί να διαμορφωθούν στα 207 εκατ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 50% το οποίο κατά την άποψη του οίκου δεν δικαιολογείται. Η τιμή στόχος διατηρείται στα 25 ευρώ.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της διατηρεί την τιμή στόχο των 22 ευρώ και σημειώνει πως περιμένει EBITDA 450 εκατ. ευρώ από 472 εκατ. ευρώ πέρυσι και καθαρά κέρδη 225 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ρίσκα εντοπίζει στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, στην αποτυχία να υπάρξει πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές και το μακροοικονομικό περιβάλλον
================================================
Νέος «παίκτης» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πολλαπλασιάζονται οι ενεργειακές εταιρείες που ευελπιστούν σε ένα ικανό μερίδιο αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση με συγκεκριμένα έργα προωθεί τις τελευταίες ρυθμίσεις της «απελευθέρωσης» που θα εγγυώνται την υπερκερδοφορία τους. Στο παιχνίδι έχει μπει και η «AEGEAN» του Δ. Μελισσανίδη, με τη σχετικά νέα εταιρεία του ομίλου «AEGEAN POWER», η οποία έλαβε άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για εγκατάσταση αιχμιακής μονάδας παραγωγής στην υπό ίδρυση βιομηχανική ζώνη των Αγίων Θεοδώρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα χρησιμοποιηθούν 3 αεριοστροβιλικές μονάδες συνολικής ισχύος 150 MW και καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η εταιρεία προβάλλεται ως η «μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική ιδιωτική επιχείρηση προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος» στην Ελλάδα, και «φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το πελατολόγιό της περιλαμβάνει 3.000 παροχές που αντιστοιχούν στο 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Είναι εμπορικοί πελάτες, από τα τιμολόγια των οποίων η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερα κέρδη, οπότε είναι δυνατή η έκπτωση από τις άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλη αποκόμιση κέρδους.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία, όσο και η αυστριακή «Verbund», που ανακοίνωσε νέα οικιακά τιμολόγια στην κατηγορία Γ1Ν με εκπτώσεις 10 και 15% ανάλογα την κατανάλωση, αποσπούν πελάτες από τη ΔΕΗ, η οποία όμως κρίνει - χωρίς να το δηλώνει - ότι η απώλεια ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς μπορεί να αντισταθμιστεί από τα κέρδη που θα προκύψουν εάν καταργηθούν οι υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σημερινή κυρίαρχη θέση της.

================================================
Πράσινο φως για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιώνΗ κυβέρνηση με διάταξη που έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, βαφτίζει ως ΑΠΕ (σ.σ. «πράσινη») και την καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων, από την οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια!

Με τη συγκεκριμένη αυτή ρύθμιση οι μονάδες καύσης των αποβλήτων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - και μάλιστα ανεξάρτητα από το βαθμό ενεργειακής απόδοσης - θα μπορούν να χωροθετούνται παντού, ακόμη και σε «Περιοχές προστασίας της φύσης» (π.χ. ΝΑΤΟΥΡΑ 2000), τα «Εθνικά πάρκα», τους «Προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς» και τις «Περιοχές οικοανάπτυξης»! Και αυτό μάλιστα θα μπορεί να γίνεται με τις ταχύρρυθμες διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο και για τις άλλες μορφές ΑΠΕ, ενώ, αντίθετα, για τις άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα για τις μονάδες ανακύκλωσης, θα ισχύουν όλες οι υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες...

Επιπλέον, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου οι καρκινογόνες και πανάκριβες αυτές μονάδες καύσης απορριμμάτων θα επιδοτούνται, προβλέπεται να παίρνουν και κρατική επιδότηση και εγγυημένες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν! Αυτό σημαίνει ότι οι λαϊκές οικογένειες θα χρυσοπληρώνουν τις εγκαταστάσεις αυτές και μέσω των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν στους δήμους και τα οποία θα αυξηθούν μέχρι και δύο με τρεις φορές, αλλά και μέσω των κρατικών επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό...
Με τον τρόπο αυτό ικανοποιούνται οι μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι όμιλοι, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να καθιερώσουν και στη χώρα μας την καρκινογόνα καύση ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων (άλλωστε αρκετούς από τους εκπροσώπους τους έχει υποδεχτεί στο γραφείο της η υπουργός Περιβάλλοντος το τελευταίο διάστημα). Επίσης αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης «πράσινης» ανάπτυξης, ακόμη και σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα κυριότερα αποτελέσματα της καύσης σύμμεικτων στερεών αποβλήτων είναι:

Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις.

Παραγωγή «ειδικών» και επικίνδυνων στερεών, καθώς και τοξικών υγρών αποβλήτων.
Αυξημένη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αντικίνητρο για την ανακύκλωση.
Εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός.

==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: