Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

είχαν "πειράξει" τα ρολόγια με αποτέλεσμα η κατανάλωση και κατά συνέπεια ο λογαριασμός να εμφανίζεται μειωμένη κατά 2/3.

Μεγάλη κομπίνα με ρολόγια της ΔΕΗ
Μεγάλη κομπίνα με "πειραγμένα" ρολόγια της ΔΕΗ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του MEGA εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν "πειράξει" τα ρολόγια με αποτέλεσμα η κατανάλωση και κατά συνέπεια ο λογαριασμός να εμφανίζεται μειωμένη κατά 2/3. Στην κομπίνα φέρονται εμπλεκόμενοι και υπάλληλοι της ΔΕΗ και συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι με τη βοήθεια των οποίων φαίνεται να έγινε το "πείραγμα".

Οι καταστηματάρχες που μετείχαν στο κόλπο, εκτός των άλλων συνεπειών, καλούνται να πλήρωσουν στη ΔΕΗ έως και 7000 ευρώ.
===================================
Πειράζουν τα ρολόγια, κλέβουν τη ΔΕΗ
Αντιμέτωπη με ένα κύκλωμα που παραβιάζει μετρητές ρεύματος και προκαλεί ζημία στα οικονομικά της είναι η διοίκηση της ΔΕΗ.
Η αποκάλυψη έγινε μετά από καταγγελίες, αλλά και έλεγχο στους λογαριασμούς ρεύματος, όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες αυξομειώσεις.
Σε έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι κάποιοι -πιθανόν και ηλεκτρολόγοι υπάλληλοι της ΔΕΗ- είχαν σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων επέμβει στα ρολόγια, συνδέοντας το ρεύμα πριν απο τις ασφάλειες ή πετυχαίνοντας να μην γράφει το σύστημα μέτρησης τις πραγματικές καταναλώσεις. Για την ακρίβεια, η τελική κατανάλωση ρεύματος εμφανιζόταν μειωμένη κατά 2/3.
Πέρυσι εντοπίστηκαν 1.500 κρούσματα πανελλαδικά και οι απώλειες από τη συγκεκριμένη απάτη για τη ΔΕΗ ήταν για το 2009 5,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία πληρώθηκαν τα 3 εκατ., μετά την προειδοποίηση της Επιχείρησης στους πελάτες της ότι θα τους κόψει το ρεύμα.
Εφέτος, όμως, λόγω και της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, συνεργεία της ΔΕΗ εντόπισαν πειραγμένα ρολόγια σε τουλάχιστον σε 600 εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, μπαρ, αλλά και επιχειρήσεις της Αττικής και της περιφέρειας.
Τώρα, τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στέλνουν νέα ειδοποιητήρια, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων να πληρώσουν κατά μέσο όρο 7.000 ευρώ για τις παλιές κλεμμένες καταναλώσεις ρεύματος, άλλως θα μείνουν χωρίς ρεύμα.
=====================================
Σπάρτη - Αστυνομική επιχείρηση στη Λακωνία - Συλλήψεις
Συνολικά 15 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από τις 6 χθες το πρωί έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι στη Σκάλα και στην Τραπεζοντή του δήμου Φάριδος, στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής της εγκληματικότητας. Ειδικότερα, στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Λακωνίας, συνελήφθησαν δέκα Έλληνες οι οποίοι έπαιρναν παράνομα ρεύμα από κολόνα της ΔΕΗ, τέσσερις αλλοδαποί για παράνομη παραμονή στη χώρα και ένας Έλληνας φυγόποινος. Επίσης, βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στις οικείες αστυνομικές υπηρεσίες συνολικά 52 αντικείμενα (ηχοσυστήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, αγροτικά εργαλεία κλπ.) ως ύποπτα προϊόντα κλοπής, για τα οποία εξετάζεται η νομιμότητα κατοχής τους, ενώ από τους ελέγχους που έγιναν βεβαιώθηκαν συνολικά 6 παραβάσεις του ΚΟΚ.
=====================================
Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΔΕΗ (+4%), κερδίζει 2 ευρώ ανά μετοχή το Μάιο...
Ξεχωρίζει με θετικό τρόπο στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ που έχει ανέλθει στα 13,25 ευρώ καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 4%.
Παράλληλα, έχουν διακινηθεί κοντά στα 485.000 τεμάχια.
Η μετοχή βεβαίως προέρχεται από τις απώλειες σε ποσοστό 4,5% στη συνεδρίαση της Τρίτης, όμως γενικά έχει βελτιωμένη εικόνα εσχάτως, καθώς κλείνει ανοδικά στις 8 από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις.
Μάλιστα, από τις 28 Απριλίου που είχε κατέλθει στα 11 ευρώ, ο τίτλος κερδίζει άνω των 2 ευρώ ανά μετοχή.
=======================================
Γ. Κασιμάτης: "Οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ δυσχεραίνουν την προσπάθεια μείωσης των τιμών"

"Δεν είναι εφικτή η μείωση των τιμών, εάν πρώτα δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ". Αυτό σημειώνει σε δήλωση παρέμβασής του σχετικά με το θέμα της μείωσης των τιμών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτης. Με αφορμή τις συναντήσεις της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη με φορείς της αγοράς για να ζητήσει τη συνεργασία όλων για τη μείωση των τιμών, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επισημαίνει στην παρέμβασή του: "Η μείωση τιμών αρχικά δεν είναι εφικτή σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και βασικών ειδών κατανάλωσης, αφού είναι γνωστό ότι τα ποσοστά κέρδους αλλάζουν. Οι απόψεις της υπουργού είναι σεβαστές, όπως φυσικά και αυτές των καταναλωτών που τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αναφορικά με το εισόδημά τους. Εκείνοι όμως που θα έπρεπε να προβληματιστούν περισσότερο από όλους είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης, που πρέπει να δώσουν "σήμερα" κιόλας τη δυνατότητα διεξόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κρίση. Στην απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν, χρειάζεται στήριξη με αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς η ρευστότητα στην αγορά έχει φθάσει κάτω από τον πάτο του βαρελιού. Αυτό που προτείνουμε στην κυβέρνηση είναι να ασκήσει ικανή και δυνατή χρηματοπιστωτική πολιτική για να συνεχίσουν να επιβιώνουν επιχειρήσεις που σήμερα είναι ανταγωνιστικές. Επίσης, να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και φυσικά να υπάρξει επιτέλους αναπτυξιακός νόμος εδώ και τώρα. Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι είναι επιβεβλημένο να "παγώσουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Όμως, όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε νέες αυξήσεις. Τελευταία ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ΔΕΤΕ, το οποίο ο καταναλωτής δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει. Είναι λάθος η οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις".
=================================
Ο Γ. Πεταλωτής για ασφαλιστικό
"Η ύπαρξη και η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τον οποίο η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά, μας παρέχει το χρόνο και την ασφάλεια να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη η χώρα, μακριά από την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία των αγορών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που "κυριολεκτικά σώζει μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα ενός συστήματος, το οποίο χωρίς της αναγκαίες τομές θα κατέρρεε σύντομα". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αίρει μακροχρόνιες αδικίες, όπως τις πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λίγων που επιβάρυναν όλους τους υπόλοιπους. «Έχουμε βάλει σαν πρώτο στόχο στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώνουμε, τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το εισοδηματικό επίπεδο των απλών πολιτών», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα ήταν οι λιγότερο αιχμηρές και επίπονες για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά και ότι ο ορισμός των διοικητών δεν είναι θέμα ενός υπουργού, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει σύντομα διοικητής στο ΙΚΑ. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου ότι ενδεχομένως από τα Χριστούγεννα να μπορέσουν να αποκατασταθούν εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο ο ίδιος να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα και επισήμανε ότι ο κ. Λοβέρδος ως αρμόδιος υπουργός μπορεί να κάνει καλύτερα τους υπολογισμούς. Υπογράμμισε δε ότι το ζήτημα είναι να φύγουμε από την ύφεση και μετά θα υπάρξει ανάπτυξη και πως εφόσον υπάρξει ανάπτυξη «είναι σαφέστατο ότι θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα όλων των πολιτών». Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ για το νέο ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι μέσα από τον ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο που άνοιξε, ζήτησε να υπάρξει συλλογική, συνολική και εφαρμόσιμη πρόταση. «Την ευθύνη της άσκησης πολιτικής την έχει αναθέσει ο λαός στην κυβέρνηση και εκείνη ασκεί υπεύθυνη και αποφασιστική πολιτική με πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης με την κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους, όπως νομίζουν ότι πρέπει να την κάνουν. Ξεκαθάρισε δε ότι είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και ότι το έργο της κυβέρνησης διαφέρει από εκείνο των συνδικαλιστικών φορέων. «Εμάς μας ενδιαφέρει να αντιληφθεί ο πολίτης ότι εάν δεν κάναμε τομές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είχε ασφάλιση υγείας και σύνταξης σε λίγο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε. Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.
====================================
Ασφαλισμένοι που απολύονται της υπηρεσίας χωρίς δική τους υπαιτιότητα και έχουν συμπληρώσει 15 συντάξιμα χρόνια, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
=====================================
(Ν. 4491/66 αρθ. 8 και Ν. 2084/92 αρθ. 46)
ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΧΡΙ 31-12-1992

ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΒΑΕ/ΥΒΑΕ ΜΕΧΡΙ 31-12-1997

Ασφαλισμένος που μέχρι την 31-12-97 έχει συμπληρώσει 15 συντάξιμα χρόνια, από τα οποία τα 12, στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55 ετών
Ασφαλισμένος που μέχρι την 31-12-97 έχει συμπληρώσει 20 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 16 στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 50 ετών
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ 1-1-1998
Ασφαλισμένος που συμπληρώνει το έτος 1998 τα 20 συντάξιμα χρόνια από τα οποία 16 χρόνια στα ΒΑΕ ή Υ/ΒΑΕ μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 50 ετών και 6 μηνών*.
Ασφαλισμένος που υπάγεται στα ΒΑΕ και συμπληρώνει το έτος 1998 τα 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία τα 12 στα ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55,6 ετών**.
Ασφαλισμένος που υπάγεται στα Υ/ΒΑΕ και συμπληρώσει τα 15 συντάξιμα χρόνια από τα οποία 12 στα Υ/ΒΑΕ, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπληρώση του 55ου έτους ηλικίας του.
Μπορούν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους με μειωμένη σύνταξη κατά 1/200 για κάθε μήνα που λείπει από τη συμπλήρωση του απαιτουμένου ορίου ηλικίας*.
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: