Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό απορρίπτεται.


ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία 20 Μαΐου για το Ασφαλιστικό
Σε νέα 24ωρη απεργία καλούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 20 Μαΐου με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Σε νέα 24ωρη απεργία καλούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 20 Μαΐου με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν έτσι την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με ΔΝΤ και ΕΕ για την λήψη έκτακτων δανείων ύψους 110 δις ευρώ.

"Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό απορρίπτεται. Η απάντηση θα είναι άμεση. Προχωράμε σε γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Ο αγώνας για το ασφαλιστικό πρέπει να δοθεί τώρα και δυναμικά", είπε ο Σπύρος Παπασπύρος, επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ σε δημοσιογράφους.

Συλλαλητήριο έχει καλεστεί σήμερα Τετάρτη 12/5 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με ανακοινώσεις τους, χαρακτήρισαν ως «αντικοινωνικές και αντεργατικές» τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. «Οι περίφημες αλλαγές εξαντλούνται σε παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων, χωρίς να αναζητούνται νέοι υγιείς πόροι και μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενεές».


Οι ρυθμίσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι εκείνες που προβλέπουν μείωση συντάξεων κατά 7%-12% για εργασία έως 35έτη, το «παράθυρο» που ανοίγει για «πάγωμα» ή και μειώσεις με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις με την καταβολή μόνο της βασικής, η περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, η κατάργηση έως το 2018 του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η πρόβλεψη αυτόματης αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (με βάση το προσδόκιμο ζωής).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ως θετικά βήματα την παροχή δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη και στην περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης. Ανησυχεί, ωστόσο, για την επάρκεια της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.

=======================================
Μυτιληναίος: Πωλήσεις άνω του 1 δισ. το 2010Εφθασε χθες στη Ρεβυθούσα το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
«Ανοίξαμε την αγορά φυσικού αερίου και σύντομα θα ανοίξουμε και την αγορά ηλεκτρισμού», τόνισε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της «Μυτιληναίος» ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοινώνοντας ότι χθες το πρωί κατέφθασε στη Ρεβυθούσα το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, 140 χιλιάδων τόνων.
«Καταφέραμε από κοινού και μετά από προσπάθειες μηνών να ανοίξουμε την αγορά του LNG, προσπάθεια που έχει μεγάλη σημασία για όλη την αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει βαρύνουσα σημασία για τη μείωση κόστους στον όμιλο, αφού μειώνει τόσο το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κάνοντας ανταγωνιστική τη νέα δραστηριότητα του ομίλου όσο και το κόστος παραγωγής του αλουμινίου.

Αγορά ηλεκτρισμού
Εξίσου σημαντική για τον όμιλο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και με τη συμφωνία που σύντομα θα ανακοινώσει ο όμιλος με τη ΔΕΗ θα λυθούν εκκρεμότητες και θα ανοίξει η αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου ο όμιλος προβλέπεται φέτος να προμηθεύσει την αγορά με 1 εκατ. MWh, αξίας 60 εκ. ευρώ.

Στον χώρο της ενέργειας ο όμιλος δραστηριοποιείται με την 100% πλέον θυγατρική του Endesa Hellas για την οποία σημείωσε, «έχουμε μεγάλα σχέδια στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του retail». Σε λειτουργία βρίσκονται 370 MW, 900 MW σε φάση κατασκευής και 1000MW σε αδειοδότηση. Η δεύτερη μονάδα στον Αγ. Νικόλαο θα ολοκληρωθεί στο β εξάμηνο του 2010, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή και της μονάδας στην Κόρινθο (65% όμιλος Μυτιληναίος 35% Μότορ Όιλ).
Για το 2010 η διοίκηση του ομίλου προβλέπει οι συνολικές πωλήσεις του να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ από 650 εκ. ευρώ το 2009. Οσον αφορά το Αλουμινίο, ο κ. Μυτιληναίος η παραγωγή του μειώθηκε πέρυσι στους 135.000 τόνους και θα επανέλθει στους 165.000 τόνουν αφού λυθούν οριστικά ορισμένες εκκρεμότητες (η σύμβαση με τους εργαζόμενους, το LNG και η συμφωνία με τη ΔΕΗ).

Μεγέθη
Σημειώνεται ότι χάρη στο hegding το Αλουμίνιο ήταν η μοναδική εταιρεία του κλάδου που παρουσίασε καθαρά κέρδη παγκοσμίως.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος τα τελευταία 5 χρόνια παρήγαγε «κοινωνικό προϊόν» αξίας 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 476 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, 375 εκατ. ευρώ σε παροχές σε εργαζομένους, 5 εκατ. ευρώ σε χορηγίες, 245 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και 248 εκατ. ευρώ σε φόρους. Οσον αφορά στη ΜΕΤΚΑ η χθεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,2 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,18 ευρώ). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 13/5, η διανομή του στις 21/5 ενώ δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άϋλων Τίτλων της εταιρείας κατά την record date, ήτοι την Δευτέρα 17 Μαΐου 2010.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει ανεκτέλεστο 2,1 δισ. ευρώ, το 80% του οποίου αφορά έργα εκτός Ελλάδος.

=================================================
Tα τιμολόγια της ΔΕΗ
Κύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, στο φύλλο της Παρασκευής 2-4-2010, γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά, από τη δημοσιογράφο κ. Χρύσα Λιάγγου, στις στρεβλότητες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην πρόταση της ΔΕΗ Α.Ε., για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων της και της αγοράς γενικότερα.

Εκτιμούμε όμως ότι η αναφορά σε καθυστέρηση της ΔΕΗ Α.Ε. να καταθέσει πρόταση νέων τιμολογίων, με νέα δομή, που να αντικατοπτρίζει το κόστος, αδικεί την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η πρότασή της, με την άρση των θεσμικών εκκρεμοτήτων. Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΥΑ Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/16180/ΦΕΚ/ 2332/7-12-2007, η ΔΕΗ θα έπρεπε να υποβάλει εντός του 2008, πρόταση για τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, που να αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος διάθεσης, ανά προσφερόμενη υπηρεσία και να ελαχιστοποιούν τυχόν σταυροειδείς επιδοτήσεις.

Τα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ εμπεριέχουν, τόσο μονοπωλιακές χρεώσεις όπως, χρέωση Συστήματος, χρέωση Δικτύου, υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, λοιπές επιβαρύνσεις, όσο και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη διαμόρφωση διακριτών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν προαπαιτούμενο να διαμορφωθούν από τη ΡΑΕ και να εγκριθούν από το τότε υπουργείο Ανάπτυξης, τα τιμολόγια που αφορούσαν τις μονοπωλιακές χρεώσεις. Ευθύς ως εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις η ΔΕΗ χωρίς καθυστέρηση, ολοκλήρωσε και υπέβαλε την πρότασή της.

Φωτιος Μανδανας - Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ

Απάντηση

Mε την επιστολή του ο κ. Φ Mανδανάς δεν διαψεύδει τα περί καθυστερήσεως που αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα η «K». Tη συνδέει απλώς με το προαπαιτούμενο της έγκρισης από τη PAE και το τότε YΠAN των μονοπωλιακών χρεώσεων που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔEH, θέμα όμως περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό αφού η ΔEH γνωστοποιεί τα σχετικά στοιχεία στη PAE.
==============================================
Τους καλούμε να στείλουν μήνυμα αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και στη νοθεία, ψηφίζοντας μαζικά την ΔΑΣ».

Τα στοιχεία που δείχνουν τη νοθεία που έχει συντελεστεί παρουσιάζονται αναλυτικά σε άλλη ανακοίνωση της ΔΑΣ, όπου αναφέρονται τα σωματεία στα οποία υπήρξαν ψηφίσαντες που ψήφισαν διά αλληλογραφίας. Τα σωματεία αυτά είναι:

Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΔΕΗ. Ψήφισαν 1.123, οι 844 ψήφισαν με αλληλογραφία. Με βάση την απόφαση του συνεδρίου πρέπει να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του τέσσερις αντιπρόσωποι αντί των 15 που αναδείχθηκαν στις εκλογές του σωματείου.
Σωματείο Καταμετρητών ΔΕΗ. Ψήφισαν 868, οι 744 με αλληλογραφία. Πρέπει να πάρουν μέρος δύο αντιπρόσωποι αντί των 12.
Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΤΕ. Ψήφισαν 602, οι 365 με αλληλογραφία. Πρέπει να πάρουν μέρος τρεις αντιπρόσωποι αντί των οκτώ.
Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Ασφαλείας ΔΕΗ. Ψήφισαν 205, μόνο οι 100 ψήφισαν αυτοπροσώπως. Πρέπει να πάρει μέρος ένας αντιπρόσωπος αντί των τριών.
Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Ταμείων ΔΕΗ. Ψήφισαν 242, οι 192 με αλληλογραφία. Δεν πρέπει να συμμετέχουν αντιπρόσωποί του στις διαδικασίες του συνεδρίου.
Σωματείο Εργατοτεχνιτών ΔΕΗ. Ψήφισαν 242, οι 217 με αλληλογραφία. Δεν πρέπει να συμμετέχουν αντιπρόσωποί του στις διαδικασίες του συνεδρίου.
==================================================
Δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος τόνισε ότι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τέλος του χρόνου δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στα όρια ηλικίας.
Για το δημόσιο τομέα η προσαύξηση στη σύνταξη σε όσους συνέχισαν να εργάζονται μετά τα 35 έτη ήταν 2%, πάει 2,5% ή 3,5%. Και τα 35 έτη δεν θίγονται για τους παλιούς ασφαλισμένους πριν το 1983 δήλωσε.

============================================
Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά,ΛΟΒΕΡΔΟ
αφαιρεί το δικαίωμα πρωτίστως στη νέα γενιά να ελπίζει σε κάποια σύνταξη στο μέλλον.

=================================
Μειώσεις κατά «κύματα» των συντάξεων
Φέτος θα ληφθούν τα πρώτα μέτρα. Το 2011 και το 2013 οι άλλοι δύο «σταθμοί». Ειδική εισφορά για όσους παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ που θα κυμανθεί από 3% μέχρι 9%.
Εξι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου οδηγούν σε μείωση συντάξεων (κύριων ή επικουρικών) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Οι αλλαγές θα τρέξουν σε τρεις δόσεις, με τα πρώτα μέτρα να λαμβάνονται φέτος, να ακολουθούν παρεμβάσεις το 2011 και να έρχεται ένα τρίτο «κύμα» το 2013.

Αναλυτικά οι ασφαλισμένοι που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται είναι οι εξής:

1. Οσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ειδική εισφορά, η οποία διαμορφώνεται:

Στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.700 ευρώ.
Στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως 2.300 ευρώ.
Στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως 2.900 ευρώ.
Στο 9% για συντάξεις από 2.901 ευρώ και πάνω.
Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται του ανωτέρου ποσού της σύνταξης, που προκύπτει μετά την παρακράτηση της εισφοράς για την αμέσως προηγούμενη κατηγορία.

2. Οσοι ανοίγουν... πρόωρα την πόρτα εξόδου από τον δημόσιο τομέα. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το «πέναλτι» πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 30% (ανάλογη ρύθμιση ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα με βάση τον νόμο Πετραλιά).

3. Οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία που έχουν υψηλούς συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων. Από το 2013 θα υπάρξει ενιαίος συντελεστής 2% στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για όσους ασφαλίζονται σε Ταμεία με υψηλότερους συντελεστές θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Οι πλέον χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ και οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται έως και 10% (καθώς σήμερα οι συντελεστές φτάνουν έως και το 3,5%).

4. Οσοι παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις. Από την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου θα εξαρτάται το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Μέχρι το τέλος του 2011 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας όλων των επικουρικών ταμείων (άρθρο 15).
Τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων πρέπει εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση της μελέτης να καθορίσουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Σε όσα Ταμεία δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

5. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα που συνεχίζουν να εργάζονται. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου και όσοι λαμβάνουν σύνταξη γήρατος με βάση τον κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).
Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Εδικά για τους συνταξιούχους που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προβλέπεται πως μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.
Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας σύνταξης υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται. Και για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται αν είναι κάτω των 55 ετών (άρθρο 16).

6. Οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες που σκόπευαν να πάρουν τη σύνταξη του πατέρα τους. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 καταργούνται οι γενικές ή καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, καθώς και του Δημοσίου για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Συντάξεις που ήδη καταβάλλονται εξακολουθούν να καταβάλλονται (άρθρο 14).

Θα παραμείνουν στη δουλειά τουλάχιστον για 5 χρόνια επιπλέον
Αυξήσεις ορίων ηλικίας για γυναίκες
Μεγάλες χαμένες των αλλαγών στο Ασφαλιστικό είναι οι γυναίκες, που απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είτε προβλέπονται στον νόμο Πετραλιά (ΙΚΑ, ειδικά ταμεία μισθωτών κ.ά.), είτε θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον δημόσιο τομέα.
Περιορισμένες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση προβλέπονται και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις αγγίζουν όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν με 35ετία και τους νέους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (από τον Ιούλιο του 2011 και μετά).
Αναλυτικά, οι «ομάδες» των ασφαλισμένων που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας είναι οι εξής:
Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ. Κατά μία πενταετία θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά, ώστε να πάει από το 50ό στο 55ο έτος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά, ο οποίος έχει «παγώσει» για έναν χρόνο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011.
Μητέρες ανηλίκων στα ειδικά ταμεία μισθωτών (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και στα Ταμεία Τύπου. Και σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθεί κατά μία πενταετία η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά.
Οπως προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα αυξάνεται κατά 12 μήνες τον χρόνο μέχρι να φτάσει το 55ο έτος.

Εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα. Με διαδικασίες - εξπρές θα προχωρήσει η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Γι’ αυτό το θέμα θα υπάρξει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου από το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.

Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με 35ετία σε ηλικία 58 ετών. Το όριο για την... έξοδο με 35ετία θα πάει σταδιακά στο 60ό έτος της ηλικίας. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι έξι μήνες τον χρόνο.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1983. Ανάλογη ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά και για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα (από το 2013).

Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Νέος κατάλογος τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου 2011 και, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, δεν θα επηρεαστούν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, τα όρια ηλικίας των νέων θα αυξηθούν από πέντε έως και επτά χρόνια. Επιπλέον οι νέοι ασφαλισμένοι θα δουν τον μισθό και τις συντάξεις τους να μειώνονται, καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα.

Πάντως η συζήτηση για τα γενικά όρια συνταξιοδότησης αναμένεται να... αναζωπυρωθεί το 2020, όπου θα υπάρξουν αλλαγές ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται χαρακτηριστικά πως «τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά δεκαετία κατά το 1/3 του μέσου όρου της μεταβολής του προσδόκιμου ζωής, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών».

Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης αρχίζει το 2021 και θα αφορά τη χρονική περίοδο από το 2011 έως και το 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί κατά έναν χρόνο, το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα πάει στα 65 έτη και τους 4 μήνες.


Αφορά 100.000 άτομα
Η ρύθμιση για τη διπλή ασφάλιση


Διπλή ασφάλιση προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (επιστήμονες) που έχουν και δεύτερη δουλειά. Το μέτρο εκτιμάται πως αγγίζει περίπου 100.000 άτομα, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Συγκεκριμένα, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως: - Οι δημόσιοι, δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 1992 υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. - Οσοι καλύπτονται από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (παλαιοί ασφαλισμένοι) υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον ασκούν σχετική δραστηριότητα.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

===============================
Ψαλίδι στις πρόωρες και τις επικουρικές

8 ερωτήσεις- απαντήσεις για το νέο Ασφαλιστικό
Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις (μέχρι και 20% κατά τα συνδικάτα) που θα απονέμουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2013 φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο από χθες ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ καθίσταται ασύμφορη η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης. Ο χρόνος εργασίας χωρίζεται σε τριετίες, η δε τελευταία από τα 36 και μετά έχει μεταβαλλόμενους συντελεστές αναπλήρωσης ούτως ώστε να παίρνει ανώτατη σύνταξη όποιος συμπληρώνει 40 έτη εργασίας.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν χρήσιμο οδηγό για τις ανατροπές που επιφέρει το νομοσχέδιο:

Ποιες αλλαγές επέρχονται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων;

Για όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι τις 31/12/2017, ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, παρ΄ ότι στα συγκεκριμένα Ταμεία για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν ποσοστά ακόμη και 3,5%. Επίσης επεκτείνεται και στο Δημόσιο από 1/1/2011 η ποινή 6% κατ΄ έτος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, θα είναι ακόμη και κάτω του 20% των συντάξιμων αποδοχών μετά το 2011, εφόσον αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία δεν αντέχουν υψηλότερη παροχή. Με τη διάταξη αυτή αλλάζει προς το χειρότερο ο νόμος Πετραλιά, που όριζε πως εάν τα επικουρικά ταμεία είχαν αναλογιστικά προβλήματα, η σύνταξη θα περιοριζόταν στο 20%.

Επίσης καθίσταται ασύμφορη η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα θα είναι οι συντάξεις που θα απονέμουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2013 και μετά.

Από 1/1/2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (στα 360 ευρώ). Τη σύνταξη θα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, που θεμελιώνουν για πρώτη φορά συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2018 και εφεξής. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και νωρίτερα από τα 65 έτη, αλλά θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Βασική σύνταξη θα δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι, όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών και εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το 14πλάσιο και το 28πλάσιο του πλήρους ποσού της βασικής σύνταξης. Οι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν μείνει στη χώρα μας για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους. Οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1/1/2013 και εφεξής που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1/1/2018 δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ενός πλήρους έτους ασφάλισης ή τριακοσίων ημερών και με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία κατά περίπτωση. Οριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν ο χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος των 15 ετών ή 4.500 ημερών ασφάλισης, καθορίζεται το 65o έτος. Με παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως το ποσοστό αναπλήρωσης που με το ισχύον σύστημα είναι 70% μειώνεται (κατά μέσον όρο) στο 65%, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά η τελική σύνταξη να μειώνεται κατά 7%.

Ποιες αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Από 1/1/2011 εφαρμόζεται ο νόμος Πετραλιά (αυξάνοντας από τα 58 στα 60 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους από το 1983 και μετά). Από το 2011 θα αυξηθεί το όριο των 50 ετών κατά έναν χρόνο για τις μητέρες ανηλίκων (σταδιακά θα φτάσει στα 55). Επίσης από 1/1/2011 θα επέλθει εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται, είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο, με τα νέα οικονομικά μέτρα ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31/12/2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Ποια είναι τα κίνητρα παραμονής στην εργασία;

Το ποσό της σύνταξης για όσους παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμου χρόνου αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης ή τριακόσιες ημέρες υπηρεσίας πέραν του 35ου έτους μέχρι και του 37ου και κατά 3,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης ή 300 ημέρες υπηρεσίας πέραν του 37ου έτους μέχρι και του 40ού. Το ποσοστό σύνταξης του μηνιαίου συντάξιμου μισθού των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στο Δημόσιο μέχρι 31/12/1992 και παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμου χρόνου αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε έτος ασφάλισης πέραν του 35ου έτους έως του 40ού.

Τι είναι το εργατόσημο;
Εισάγεται το εργατόσημο, δηλαδή μία επιταγή που αγοράζεται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τους ΦΚΑ, τα ΚΕΠ, τα ΕΛΤΑ και με αυτό πληρώνεται ο περιστασιακά εργαζόμενος (ενδεικτικά αναφέρονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, η φύλαξη νηπίων και βρεφών, οι αισθητικές φροντίδες, οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης κ.λπ.).

Τι θα γίνει με τις εισφορές;
Τα ποσοστά εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για τον κλάδο αναπηρίας, γήρατος και θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυξάνονται εντός των επομένων τριών ετών σταδιακά κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από το 2011. Παράλληλα, μειώνο νται αντίστοιχα τα ποσοστά εισφορών που συνεισπράττει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τι θα γίνει με τους κλάδους υγείας;
Οι κλάδοι και οι υπηρεσίες υγείας διαχωρίζονται από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κύριο μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ τα 6 νοσοκομεία του ΙΚΑ θα υπαχθούν στις διοικητικές δομές των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων.

Τελικά τι θα αλλάξει στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης (σε περισσότερα του ενός Ταμεία);

Από το 2011 θα τεθεί σε ισχύ η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων που καταβάλλουν τα Ταμεία (και το Δημόσιο) σε όσους έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική). Στο σχέδιο προβλέπεται πως θα ισχύσει ένας πολύ μικρός συντελεστής «ωρίμασης» της τάξεως του 0,06%, αντί του αρχικού 1,7%.

Τι προβλέπεται για την έκτακτη εισφορά (νέος ΛΑΦΚΑ) στους συνταξιούχους;

Από 1/8/2010 θεσπίζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε Λογαριασμό με οικονομική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και καθορίζεται ως εξής:

● Για συντάξεις από 1.401 ευρώ έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%.

● Για συντάξεις από 1.701 ευρώ έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 5%.

● Για συντάξεις από 2.301 ευρώ έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 7%.

● Για συντάξεις από 2.901 ευρώ και άνω, ποσοστό 9%.


ΑΣΥΜΦΟΡΗ
η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες θα είναι οι συντάξεις από το 2013 και μετά

«Αδικο μέτρο η περικοπή των δώρων στις συντάξεις»

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ένα μέτρο άδικο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος (φωτογραφία) για την περικοπή των επιδομάτων στους συνταξιούχους, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο επανακαταβολής τους. «Εχουμε πάρει ένα μέτρο κάτω από τη δημοσιονομική πίεση και από την πίεση να βρούμε τα χρήματα να ξοφλήσουμε τους δανειστές μας στις 19 Μαΐου», είπε στον Flash και πρόσθεσε: «Επειδή ελεγχόμαστε κάθε τρίμηνο, στο επόμενο τρίμηνο αν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις δαπάνες στα φάρμακα κυρίως, τον Ιούνιο λοιπόν που έχουμε ορίσει ως μήνα αξιολόγησης και κρίσης, εάν καταφέρουμε να κάμψουμε τη φαρμακευτική δαπάνη θα έχουμε πρόσωπο ώστε να επαναφέρουμε ίσως και από τα Χριστούγεννα τις συντάξεις στους ανθρώπους ειδικά που έπαιρναν συντάξεις, δώρα δηλαδή, κάτω από 1.000 ευρώ».

Επίσης «σκληρό και άδικο» χαρακτήρισε το μέτρο της περικοπής των δώρων ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον Σκάι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμο. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο μέλλον στο σημείο όπου φτάσαμε σήμερα, δεν μπορεί να ζει ο κόσμος μόνιμα σε ένα κλίμα ανασφάλειας για τη σύνταξή του», σημείωσε αναφερόμε- νος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Κόβουν τη σύνταξη στους κάτω των 55 συνταξιούχους που εργάζονται

ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΙΑ για τους 200.000 συνταξιούχους που εργάζονται, ενώ σχεδιάζεται να περιοριστούν και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).

Με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, καθορίζεται νέο αυστηρό- ενιαίο- καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί η περικοπή ή η αναστολή της σύνταξης για τον συνταξιούχο που εργάζεται, αλλά θα προσαυξάνεται η σύνταξή του για κάθε χρόνο της νέας ασφάλισής του.

Η προωθούμενη ρύθμιση (η οποία αντικαθιστά τον νόμο 2676/1999) προβλέπει ότι από 1/1/2012 όσοι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 55 ετών απασχολούνται με μπλοκάκι (όπως επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία προβλέποντας μόνο την υποχρέωση καταβολής προσαυξημένης κατά 40% εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ), θα μείνουν χωρίς κύρια και επικουρική σύνταξη.

Και την επικουρική
Ετσι γίνεται αυστηρότερο το καθεστώς απασχόλησης των νέων σε ηλικία συνταξιούχων, προβλέποντας ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος όλων των ασφαλιστικών ταμείων εφόσον ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), θα χάνουν όχι μόνο την κύρια (όπως προβλεπόταν για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του Δημoσίου) αλλά και την επικουρική σύνταξη ακόμη κι αν απασχολούνται με μπλοκάκι (σήμερα απλώς κατέβαλαν αυξημένες κατά 40% εισφορές). Ετσι:

1Αν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, θα αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

2Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν προσαυξημένες κατά 50% εισφορές ενώ η σύνταξη θα περικόπτεται κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περί τα 2.000 ευρώ).

Συμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, από τους 200.000 συνταξιούχους που εργάζονται, μόνο 15.000

είναι ασφαλισμένοι.

Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ
Οσον αφορά το ΕΚΑΣ- το οποίο καταβάλλεται σήμερα στους χαμηλοσυνταξιούχους- το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει από το 2014 την καταβολή του σε περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων στο πλαίσιο του νέου υπολογισμού των συντάξεων. Πάντως παρέχονται διαβεβαιώσεις ότι όσοι το λαμβάνουν σήμερα δεν θα θιγούν.


Νέα 24ωρη από τα συνδικάτα

ΣΕ 24ΩΡΗ πανεργατική απεργία την ημέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή προσανατολίζονται τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση προωθεί αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές. Σήμερα, σε κοινή συνεδρίασή τους τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ πραγματοποιούν στις 18.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της χώρας, με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου συνεχίζουν τον αγώνα και δηλώνουν την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της «τρόικας» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ).

● Συλλαλητήριο σήμερα και 24ωρη απεργία ετοιμάζουν τα συνδικάτα, αντιδρώντας στο νέο Ασφαλιστικό (φωτογραφία αρχείου από τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας).
===============================
Φως στα... άδυτα του νέου ασφαλιστικού τοπίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Τα πάνω κάτω στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά και στον υπολογισμό των συντάξεων φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ώστε εντός δεκαημέρου να κατατεθεί στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών διαβεβαιώνει ότι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τέλος του χρόνου δε θα υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στα όρια ηλικίας.

«Οποτε θέλουν...»

«Και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να πάρουν σήμερα σύνταξη. Αυτοί μπορούν να πάρουν όποτε θέλουν και με τους σημερινούς όρους και τα σημερινά όρια ηλικίας και με μπόνους», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και πρόσθεσε: «Για το δημόσιο τομέα η προσαύξηση στη σύνταξη σε όσους συνέχισαν να εργάζονται μετά τα 35 έτη ήταν 2%, ενώ τώρα πάει στο 2,5% ή 3,5%». Επίσης, τόνισε ότι δε θίγονται η 35ετία για τους παλιούς ασφαλισμένους πριν από το 1983, ενώ για τους νυν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται το 2020 διευκρίνισε πως με το νέο καθεστώς θα υπολογιστούν μόνο τα τελευταία 8 χρόνια (από το 2012) και τα υπόλοιπα με το παλαιό καθεστώς.

Τα βασικά σημεία

Ο «Α» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία που αναδεικνύονται μέσα από το νέο ασφαλιστικό τοπίο, που σε λιγότερο από ένα μήνα θα αποτελεί νόμο του κράτους και που επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Δυο είναι οι μεγάλες ανατροπές στις οποίες θα στηριχτεί η επικείμενη μεταρρύθμιση και έχουν ως εξής:


1. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Από 1.1.2011 εφαρμόζεται ο Ν. Πετραλιά (αυξάνοντας από τα 58 στα 60 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους από το 1983 και μετά). Από το 2011 θα αυξηθεί το όριο των 50 ετών κατά 1 χρόνο για τις μητέρες ανηλίκων (σταδιακά θα φτάσει στα 55).

Επίσης, από την 1-1-2011 θα επέλθει εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Η θεμελίωση

Ωστόσο, οι αλλαγές δε θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δε θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010 να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμη και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Προβλέπεται η μείωση των ποσοστού αναπλήρωσης, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία και πρώην ΤΕΒΕ. Αναλυτικά, η διάταξη ορίζει πως όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/1992 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μέχρι τις 31/12/2017, ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά θα γίνεται με ποσοστό αναπλήρωσης 2%, παρότι στα συγκεκριμένα ταμεία για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν ποσοστά ακόμη και 3,5%. Ακόμη επεκτείνεται και στο Δημόσιο από την 1/1/2011 η ποινή 6% κατ' έτος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ο πλασματικός χρόνος που προβλέπεται σε προγράμματα επιχειρήσεων για εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού τους δεν αναγνωρίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, αυτές θα είναι ακόμη και κάτω του 20% των συντάξιμων αποδοχών μετά το 2011, εφόσον αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι τα συγκεκριμένα ταμεία δεν αντέχουν υψηλότερη παροχή. Με τη διάταξη αυτή αλλάζει προς το χειρότερο ο νόμος Πετραλιά, που όριζε πως εάν τα επικουρικά ταμεία είχαν αναλογιστικά προβλήματα, η σύνταξη θα περιοριζόταν στο 20%.

Μικρότερες συντάξεις

Επίσης καθίσταται ασύμφορη η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 37 έτη ασφάλισης, ενώ μικρότερες, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, θα είναι οι συντάξεις που θα απονέμουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2013 και μετά.

Από την 1.1.2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ), ενώ οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2013 και εφεξής, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2018, θα δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ενός πλήρους έτους ασφάλισης ή 300 ημερών και με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία κατά περίπτωση. Οριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν ο χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος των 15 ετών ή 4.500 ημερών ασφάλισης, καθορίζεται το 65o έτος. Με παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως το ποσοστό αναπλήρωσης, που με το ισχύον σύστημα είναι 70%, μειώνεται (κατά μέσο όρο) στο 65%, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά η τελική σύνταξη να μειώνεται κατά 7%.
============================
Δημόσιοι υπάλληλοι

Εχει πρόσφατα δημιουργηθεί ένα στερεότυπο δημοσίου υπαλλήλου, το οποίο συνιστά γενίκευση και υπεραπλούστευση. Πράγματι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συναντά κανείς υπαλλήλους με προκλητική αδιαφορία για το αντικείμενό τους, αλλά και με προνόμια τα οποία δεν δικαιολογούνται από την απόδοσή τους. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ένα μεγάλο αριθμό ευσυνείδητων υπάλληλων που λειτουργούν με επαγγελματισμό και πολλές φορές αναπληρώνουν την απουσία έργου των συναδέλφων τους. Αυτοί οι υπάλληλοι πρέπει να στηριχθούν σήμερα, προκειμένου το κράτος να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο της περιστολής δαπανών και σπατάλης. Καμία εξυγίανση δεν θα πετύχει αν δεν στηριχθεί στα ζωντανά και δυναμικά κομμάτια της δημόσιας διοίκησης, τα οποία δυστυχώς καλούνται σήμερα να πληρώσουν και εκείνα τον λογαριασμό για τις αμαρτίες άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: