Κυριακή 16 Μαΐου 2010

πώληση σε ιδιώτες μέσω δύο διαγωνισμών 3.000 MW


Οι μεν με την «δημιουργική λογιστική», οι δε με την «καταστροφική λογιστική» (δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, νέους φόρους, απελευθέρωση απολύσεων και... έπεται συνέχεια με ξεθεμελίωση ασφαλιστικού, απολύσεις στους ΟΤΑ, ξεπούλημα ό,τι έχει απομείνει από δημόσια περιουσία, πλήρη ασυδοσία αγορών κ.ά.).,οδήγησαν τη χώρα στην άβυσσο . Όλα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και του χρέους, χωρίς όμως να χτυπούν και τις αιτίες. Ειδικότερα το δημόσιο χρέος από 298,5 δισ. ευρώ (125,7% του ΑΕΠ) το 2009, προβλέπεται να φθάσει 374,6 δισ. ευρώ (167,8%) το 2014, ενώ είναι αμφίβολο αν θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, με την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση που φέρουν τα νέα μέτρα. Η Ελλάδα το διάστημα 2010-2014 θα χρειαστεί συνολικά γύρω στα 420 δισ. ευρώ για εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ ο «μηχανισμός στήριξης» μπορεί με βάση δημοσιεύματα να εξασφαλίσει 45-110 δισ. ευρώ κι αυτά με τοκογλυφικά επιτόκια (5%-6% για τρία χρόνια) και άλλους σκληρούς όρους. Πώς θα προκύψουν τα υπόλοιπα χωρίς πολύ ακριβό δανεισμό, εξαθλίωση εργαζόμενων και ξεπούλημα κυριολεκτικά της χώρας;


===========================================
Πωλητήρια σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ βάζει τώρα η κυβέρνηση υπό την πίεση του ΔΝΤ
Ανά περίπτωση προωθούνται διαφορετικά σενάρια μείωσης της παρουσίας του Δημοσίου
Tης Xρυσας Λιαγγου

Πωλητήριο για ΔEH, EΛΠE και ΔEΠA σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να ανταποκριθούν στις πιέσεις του ΔNT για πλήρη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται είναι η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα EΛΠE, η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔEΠA και η πώληση παραγωγικού δυναμικού της ΔEH. Aυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει με την πώληση σε ιδιώτες μέσω δύο διαγωνισμών 3.000 MW συνολικά (1.500 έκαστος). Tο ενεργειακό έχει τεθεί στην κορυφή της αντζέτας της τρόικας του ΔNT με σαφή κατεύθυνση τις αποκρατικοποιήσεις και την πλήρη απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και πετρελαιοειδών.
Το σενάριο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ

Για την περίπτωση της ΔEH και της ΔEΠA η κυβέρνηση πριν καταλήξει στα συγεκριμένα σενάρια βολιδοσκόπησε το ενδιαφέρον επενδυτών της Eυρώπης. Σχετικές συζητήσεις έκανε σύμφωνα με πληροφορίες στο ταξίδι της στο Παρίσι στις αρχές Aπριλίου η υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τους επικεφαλής των εταιρειών EDF, Gaz De France Suez και Areva. Λίγες ημέρες μετά, αντίστοιχες συζητήσεις είχε στην Aθήνα ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Edison Umberto Quadrino μέσα από έναν κύκλο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Γάλλοι και Iταλοί διεμήνυσαν στους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας ότι στην αγορά του ηλεκτρισμού δεν προτίθενται να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις λόγω μείωσης της ζήτησης και έκαναν σαφές ότι για τη διεύρυνση της επενδυτικής τους δραστηριότητας στην Eλλάδα είναι αναγκαίος ο περιορισμός της ΔEH. Tο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι κανένας δεν προέκρινε το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή. Aντιθέτως, εμφανίστηκαν υπέρ τη εξαγοράς λιγνιτικών μονάδων της ΔEH. «Θα σεβαστούμε τις όποιες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο η πώληση παγίων της ΔEH είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Eλλάδα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Edison κ. Quadrino κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Aθήνα με κυβερνητικούς παράγοντες. Aντίστοιχο μοντέλο είχε ακολουθήσει και η Iταλία στις αρχές του 2000 εκποιώντας το 30% της παραγωγικήςδυναμικότητας της ENEΛ προκειμένου να ανοίξει η αγορά. Aυτό βέβαια έγινε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης της ιταλικής εταιρείας η οποία καθόλου δεν ζημιώθηκε αλλά αντιθέτως εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκό κολοσσό. Στην Eλλάδα προωθείται υπό το καθεστώς της δημοσιονομικής πίεσης και μόνο, δίνοντας την εκαιρία στους ξένους επενδυτές να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές.

Επενδυτής σε ΔΕΠΑ

Για την περίπτωση της ΔEΠA το σενάριο αποκρατικοποίησης προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλήρη εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή. O ΔEΣΦA, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔEΠA, η οποία ελέγχει τις υποδομές στον τομέα του φυσικού αερίου, θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Tο Δημόσιο κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΠA και τα EΛΠE το 35%. Δικαίωμα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΠA έχει βάσει οψιόν και η ΔEH σε ποσοστό μέχρι και 30%, το οποίο και διεκδικούσε μέχρι πρότινος. Στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κανείς στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Η περίπτωση των ΕΛΠΕ

Σε ό, τι αφορά, τέλος, στα EΛΠE, το σενάριο προβλέπει περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 35,5%, εκ του οποίου ένα ποσοστό της τάξης του 9% μέσω της ΔEKA. Oι συζητήσεις κινούνται μεταξύ της παραχώρησης σε επενδυτές του ποσοστού που κατέχει μόνο η ΔEKA ή και συνολικά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο. Tο ποσοστό της Paneuropean του ομίλου Λάτση από 36,014% άρχισε σταδιακά να αυξάνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασε τον Δεκέμβριο στο 38% και μέχρι σήμερα στο 39,6%. Ποσοστό 8,4% των μετοχών της εταιρείας κατέχουν οι θεσμικοί, ενώ το 16,5% ανήκει στη διασπορά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_16/05/2010__401168
==================================


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Μαΐου 2010 1 δισ. θα κοστίζει η λιγνιτο-ρύπανση
Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
Πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο περίπου (όσα θα εξοικονομηθούν δηλαδή από την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού) θα πληρώνει η ΔΕΗ για το διοξείδιο του άνθρακα από το 2013. Στο κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται 24 από τις 31 μονάδες παραγωγής ενέργειας, που ξεπέρασαν και το 2009 τις δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές ρύπων.
Μέχρι στιγμής, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ξεπερνάει τις ετήσιες δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές για το διάστημα 2008-12, αγοράζει το δικαίωμα για τους επιπλέον ρύπους στο χρηματιστήριο. Για το 2009, η ΔΕΗ στάθηκε τυχερή, διότι η τιμή του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι 5 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στοίχισαν πέρυσι στη ΔΕΗ μόνο 68 εκατ. ευρώ. Αλλωστε θετική επίδραση είχαν και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του 2009 που ενίσχυσαν την παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ έναντι των «βρόμικων» λιγνιτικών.

Τα ψέματα όμως τελείωσαν, ρυπαίνουμε σημαίνει πληρώνουμε και αυτή είναι μια πραγματικότητα που από το 2013 θα «τσούζει» πολύ: βάσει της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, η ΔΕΗ θα υποχρεούται να αγοράζει τη ρύπανση που θα εκπέμπει, καθώς δεν θα δικαιούται πλέον δωρεάν κατανεμημένες εκπομπές. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός, ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 2011 έως και το 2013, προκειμένου να ενσωματωθεί το επιπλέον κόστος των ρύπων (4%-5%).

Οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς

Συγκεκριμένα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από την παρέμβαση του ΔΝΤ, ενώ υπάρχει πάντα η περίπτωση να ζητηθεί από την κυβέρνηση πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων προκειμένου να ελεγχθεί η άνοδος του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την κατεύθυνση των προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρέπει τα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και να αποφεύγονται οι επιδοτήσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια με υψηλά περιθώρια κέρδους και να αυξηθούν τα ζημιογόνα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ειδικού χαμηλού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνος κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, μας εξηγεί τι θα πλήρωνε η ΔΕΗ τώρα με βάση τη σημερινή τιμή του άνθρακα (13 ευρώ περίπου ανά τόνο), εάν θα αγόραζε όλους τους ρύπους: «Σε αυτή την περίπτωση το κόστος των 50 εκατ. τόνοι CO2, που εκπέμπει ετησίως η ΔΕΗ, υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ. Μία τέτοια εκτίμηση όμως δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 2013, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει με πιο γρήγορους ρυθμούς, οι τιμές του CO2 θα αρχίσουν να πλησιάζουν τα επίπεδα που είχαν πριν την κρίση. Ηδη η Deutsche Bank υπολογίζει ότι προς το τέλος του χρόνου η τιμή του άνθρακα θα κυμαίνεται στα 18-20 ευρώ/τόνο. Μία τέτοια τιμή θα σήμαινε ότι η ΔΕΗ θα πλήρωνε περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο σε δικαιώματα εκπομπών!»

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πριν την οικονομική κρίση το 2008, στο επιχειρηματικό της πλάνο η ΔΕΗ εκτιμούσε αυτό το κόστος σε 1,4 δισ. ετησίως! Η εμμονή της ΔΕΗ στα ορυκτά καύσιμα και η απαξίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στοιχίσουν δισεκατομμύρια ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι και οι καταναλωτές. Παρά τις διακηρύξεις περί πράσινης ανάπτυξης στο νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα ανακοινωθεί σε περίπου ένα μήνα, είναι άγνωστο ακόμα αν η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα επενδύσει επιτέλους αποφασιστικά στις αγορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

rpsoul@enet.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=162708
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: