Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Το οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες θα αυξηθεί κατά 105,7%, από 801 - 1.600 Kwh κατά 27%, από 1.601 - 2.000 Kwh κατά 14,5%.


ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

Τετάρτη, 19 Μάιος 2010 06:53
ΘΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Συνάδελφοι – σες,

Επειδή τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα ακούσματα περί επικείμενης μετοχοποίησης της τελευταίας μεγάλης Επιχείρησηςτου Ελληνικού Λαού ή τοποθέτησης Στρατηγικού Επενδυτή ή πώλησης ολόκληρων δραστηριοτήτων της ή πώλησης εργοστασίων της,

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ
όλους όσοι απεργάζονται αυτά τα κατάπτυστα σενάρια, όλους όσοι σχεδιάζουν να ξεπουλήσουν ότι Δημόσιο έχει μείνει, ότι εδώ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ.
Στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκειμένου να υπερασπίσουμε την Επιχείρηση του Ελληνικού Λαού και το Δημόσιο Συμφέρον, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ. ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ.
ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ.

ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ : ΣΥΝΕΠΕΙΑ –ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΑΓΩΝΕΣ.
==========================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
- ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑΣ «ΘΑΝΑΤΟΥ».
- ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ «ΕΝΤΑΤΙΚΗ».
- Η ΔΕΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
- ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ «ΕΝΤΑΦΙΑΖΟΝΤΑΙ».
- ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ.
- ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.


Τα νέα μέτρα της κυβέρνησηςτου ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να δημιουργήσουν νέο ΣΟΚ ακόμη και σ΄αυτούς που παραμένουν αποσβολωμένοι από τα προηγούμενα μέτρα του Μαρτίου.
Ο εργαζόμενος λαός παρακολουθεί σαστισμένος τις ξένες οικονομικές «κατοχικές» δυνάμεις, να επιβάλουν την Νέα Φτώχεια.
Ο Πρωθυπουργός ως νέος «Τσολάκογλου» υπογράφει μόνον τα διατάγματα των Γερμανών και Αμερικανών οικονομικών «κατακτητών».
Οι υπηρεσιακοί πλέον Υπουργοί, κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στοχοποιούν, μέσα από τους νέους νόμους για το ασφαλιστικό και την οικονομία, τους μισθούς, την ασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Ιδιαίτερη επιδίωξη τους είναι να οδηγήσουν σε αδυναμία και απραξία, το δυναμικότερο κομμάτι αντίστασης του οργανωμένου εργατικού κινήματος της χώρας, την ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα κατ΄εντολή του Γ. Παπανδρέου το στενό οικογενειακό και υπουργικό του περιβάλλον, έχει αναλάβει να επεξεργαστεί την μεταβίβαση της ΔΕΗ και του τομέα ενέργειας της χώρας στους νέους οικονομικούς κατακτητές.
Η τελευταία και μοναδική παραγωγική δυναμική της Ελλάδας, η μοναδική ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας, η ενέργεια, θα είναι το δώρο του Γ. Παπανδρέου προς τους δανειστές του.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Η Κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που έδωσε σε δημόσια Διαβούλευση με τα άρθρα 15-25-27-31-32 και ιδιαίτερα με το άρθρο 37 ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ πλήρως τις νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τον ασφαλιστικό μας φορέα (νόμοι 2773/άρθρο 34-2919/άρθρο 26-ΠΔ 51 και νόμο 3655/08) και ΚΑΤΑΡΓΕΙ τη σύμβαση μεταξύ Κράτους – ΔΕΗ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΠΟΣ/ΔΕΗ που κυρώθηκε με το άρθρο 34 του νόμου 2773.
Σε καμιά Δημοκρατική χώρα δεν μπορεί ένας απλός νόμος να καταργήσει συμβάσεις γιατί απαιτείται η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πρέπει άμεσα να ενημερώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ε.Ε, το ΔΝΤ, τη ΔΕΗ Α.Ε και το αρμόδιο Υπουργείο για τη παραπλάνηση και την ενδεχόμενη ζημιά του επενδυτικού κοινού με την απόκρυψη ότι «το ασφαλιστικό κεφάλαιο παραμένει ενσωματωμένο στη περιουσία της ΔΕΗ και ανήκει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ Α.Ε».
Δεν θα επιτρέψουμε η περιουσία μας μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε να περάσει στους ιδιώτες.
Ο εργαζόμενος και γενικότερα η Κοινωνία διακατέχεται από ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φόβο, θυμό και απαιτεί από το Συνδικαλιστικό Κίνημα να ανατρέψει άμεσα μέσα από δυναμικούς αγώνες τη καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έπρεπε και πρέπει να αντιδράσει άμεσα.
Η απόφαση του Δ.Σ. για 48ωρες απεργίες κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ως προς τον στόχο της, αλλά δεν ήταν η καλύτερη επιλογή ως προς τον χρόνο έναρξής της.
Η επιλογή της 25ης Μαΐου χωρίς να προηγηθούν καν απεργιακά μέτρα, αδυνατίζει τη προοπτική της δυναμικής της απεργίας, διότι βρίσκει ανήμπορα να συμμετέχουν τα μεγαλύτερα σωματεία της ομοσπονδίας.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέρριψε τη πρόταση της ΔΑΚΕ για απεργιακά μέτρα από της 15 έως 19 του μήνα και στη συνέχεια έναρξη της απεργίας στις 20 του μήνα και τη ταύτισή της με τη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Είναι προφανές ότι η πρόταση της ΔΑΚΕ εξυπηρετούσε,
την ανάγκη της κοινής έκφρασης των εργαζόμενων της χώρας,
την γρηγορότερη αντίδραση, όταν ήδη έχουμε καθυστερήσει και
την μεγαλύτερη δυναμικότητα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των σωματείων.
Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συμμετέχει ενεργά και σ΄αυτόν τον αγώνα.

Είτε κρατήσει 1 ημέρα, είτε 17.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Η ΔΑΚΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ ΔΙΩΞΕ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ.

v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ.
v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.
v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ.
v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ.
v ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ.
ΑΓΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ.


==========================================
Μονόδρομος ο διαχωρισμός δικτύων


Η μεταβίβαση σε άλλο νομικό πρόσωπο, έστω ελεγχόμενο κατά 100% από τη ΔΕΗ, αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της επιχείρησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τον διαχωρισμό της δραστηριότητας των δικτύων, κάτι που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται τόσο από την κοινοτική οδηγία για την αγορά ηλεκτρισμού όσο και από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της «τρόικας» των δανειστών της χώρας, καθώς θεωρείται μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να παίρνει τις ενισχύσεις.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί. Η κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ των 100% θυγατρικών στις οποίες θα ανήκουν τα δίκτυα, χωρίς όμως η ΔΕΗ να έχει λόγο στη διαχείρισή τους, ή θυγατρικών με μικρότερα ποσοστά, με τη ΔΕΗ όμως να έχει λόγο στη διαχείριση των δικτύων.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ο κ. Ζερβός απάντησε ότι δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΑΣΚΕ -ΓΕΝΟΠ απειλεί με πόλεμο αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να «ξεπουλήσει ό,τι δημόσιο έχει μείνει».
Μ.Κα.
========================================
Αποτελέσματα Α' τριμήνου 2010 του Ομίλου ΔΕΗ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2010
Τα προ φόρων κέρδη του α' τριμήνου 2010, ανήλθαν σε € 343,6 εκατ., έναντι € 329,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2009 αυξημένα κατά € 14,6 εκατ. ( +4,4 % ), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, διαμορφώθηκαν σε € 257,5 εκατ., έναντι € 246,7 εκατ. αντίστοιχα, αυξημένα κατά € 10,8 εκατ. (+4,4 %).
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 1.491,2 εκατ. από € 1.527,0 εκατ. το α' τρίμηνο 2009, μειωμένος κατά € 35,8 εκατ. (-2,3%). Από την εφαρμογή της Διερμηνείας 18 των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, η ΔΕΗ αναγνώρισε για το α' τρίμηνο 2010 στον κύκλο εργασιών, πρόσθετα έσοδα ύψους € 48,2 εκατ. που αφορούν τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους. Για λόγους σύγκρισης, το αντίστοιχο μέγεθος του 2009 ήταν € 36,4 εκατ. Εξαιρουμένων των ποσών αυτών, η μείωση του κύκλου εργασιών διαμορφώνεται σε € 47,6 εκατ. ( -3,2 %) έναντι του α' τριμήνου 2009.
Το α' τρίμηνο 2010, το 25,5 % των συνολικών εσόδων της Εταιρείας δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του α' τριμήνου 2009 που ήταν 29,3%.
Το α΄ τρίμηνο 2010 το 64,1% της παραχθείσας από τη ΔΕΗ ενέργειας οφείλεται στη συμμετοχή των εγχώριων πόρων (λιγνίτης, νερά, ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, έναντι 60,9% το α' τρίμηνο 2009.
Η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είχαν σαν αποτέλεσμα οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας να μειωθούν κατά € 61,9 εκατ., μείωση 15%.
Tα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 523,1 εκατ. έναντι € 508,2 εκατ. το α' τρίμηνο 2009, αυξημένα κατά € 14,9 εκατ. (+2,9%). Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 35,1%, σε σύγκριση με 33,3% το α' τρίμηνο 2009.
Οι λειτουργικές ταμιακές ροές ήταν αυξημένες κατά € 49 εκατ. έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του α' τριμήνου 2009.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε:
" To πρώτο τρίμηνο του 2010 τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας ήταν ικανοποιητικά, ξεπερνώντας τα επίπεδα του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω:
- των εξαιρετικών υδρολογικών συνθηκών, οι οποίες επέβαλαν αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή για την αποφυγή πλημμυρών και την ασφάλεια των φραγμάτων.
- της μείωσης των ελεγχόμενων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας.
Αντίθετα, εντείνεται, λόγω της στρέβλωσης της αγοράς στην οποία έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο παρελθόν, η απώλεια μεριδίου αγοράς που αφορά σε επικερδή τιμολόγια.
Είναι γεγονός ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, επηρεάζουν σημαντικά, τόσο τη ΔΕΗ, όσο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Η επίδρασή τους δεν περιορίζεται μόνο στο 2010, αλλά εκτείνεται και στα επόμενα έτη, και κατά συνέπεια, συνεκτιμάται σε συνδυασμό με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Εταιρείας, στην κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Στόχος μας είναι η ΔΕΗ να διατηρεί ηγετικό ρόλο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με την επένδυση των κερδών της σε μονάδες παραγωγής, δίκτυα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε σχέση με το παρελθόν, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή συνιστώσα της εθνικής προσπάθειας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, θα ενισχύσουμε το παραγωγικό μας χαρτοφυλάκιο με νέες αποδοτικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη το νέο ενεργειακό τοπίο που θα διαμορφωθεί σε βάθος δεκαετίας, ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε σύγχρονες δικτυακές υποδομές, για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την προώθηση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τέλος, το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ που είναι υπό αναθεώρηση, αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων μας, με εξασφάλιση υγιούς κεφαλαιακής δομής, που θα επιτρέψει την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου. "

Ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων


===========================================
"Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη της ΔΕΗ"

Καλύτερα των αναμενόμενων, λόγω της βελτιωμένης χρήσης των υδροηλεκτρικών και των αποδοτικών κινήσεων διακράτησης του κόστους, χαρακτηρίζει ο αναλυτής της National Sec – P&K, Κώστας Ντούνας, τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί καθαρά κέρδη στα 257,5 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2010.
«Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και αυτό οφείλεται στο καλύτερο ενεργειακό μίγμα και στις καλύτερες κινήσεις διακράτησης του κόστους» δήλωσε ο κ. Ντούνας.
Σημειώνεται ότι η National Sec – P&K έχει θέσει την τιμή-στόχο των 18 ευρώ και τη σύσταση “outperform” για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Αυτή την ώρα η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 3,52% στα 12,50 ευρώ.


==========================================
Επιμένει στην απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος

Η ΔΕΗ προτείνει τη δημιουργία 8 τιμολογίων (από 32) και αυξήσεις έως 105,7% για τα νοικοκυριά και μειώσεις έως 29% στα εμπορικά καταστήματα «E» 19/5
Επιμένει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός στην απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, που θα επιφέρει αυξήσεις έως 105,7% στα νοικοκυριά αλλά και μειώσεις έως 29,3% στις επιχειρήσεις.
Ελέω και των κοινοτικών οδηγιών καθώς και του μνημονίου του ΔΝΤ και της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση που μιλά για την ανάγκη απελευθέρωσης των τιμολογίων και της ισότιμης πρόσβασης στην αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Ζερβός επανέφερε το θέμα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο για την «αειφόρο ενέργεια στη Μεσόγειο» ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε, ουκ ολίγες φορές, την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στους τομείς της επάρκειας αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συνεργασίες
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι «το κράτος πρέπει να αποφύγει την επιδότηση των τιμολογίων και να καταργήσει τις στρεβλώσεις της αγοράς. Θα πρέπει να ενισχύσει τις συνεργασίες και τις κοινοπραξίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε με την παροχή εγγυήσεων είτε με ρυθμιστικό πλαίσιο που να ευνοεί τις επενδύσεις». Ο κ. Ζερβός ουσιαστικά επαναφέρει την πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ως προς τις συνεργασίες, έδειξε τους τομείς των υποδομών, των ΑΠΕ αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει προτείνει τη δημιουργία οκτώ τιμολογίων από 32 που είναι σήμερα, εκ των οποίων τα 26 είναι παθητικά και ουσιαστικά επιδοτούν τα οικιακά και τα αγροτικά τιμολόγια, προκειμένου το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική διατηρώντας χαμηλές τις τιμές ρεύματος.

Η πρόταση της ΔΕΗ για τα τιμολόγια προβλέπει:

- Το οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες θα αυξηθεί κατά 105,7%, από 801 - 1.600 Kwh κατά 27%, από 1.601 - 2.000 Kwh κατά 14,5%.- Αντίθετα, φθηνότερο ρεύμα θα πληρώνουν όσοι έχουν υψηλές καταναλώσεις, π.χ. πάνω από 4.400 Kwh. Τα τιμολόγια θα φθηνύνουν κατά 31,4%, από 3.001 - 4.400 Kwh κατά 21,4%, από 2.001 - 3.000 Kwh κατά 12,6%.
- Οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί την ηλεκτρική ενέργεια 50,5% - 66,1% σε σχέση με τη σημερινή τιμολόγηση, ενώ αυξήσεις έως 19,3% θα γίνουν και στο βιομηχανικό ρεύμα.

Η ΔΕΗ, αντίθετα, ρίχνει τα τιμολόγια στο εμπορικό ρεύμα (καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.) έως 29,3% προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερη στον τομέα αυτόν και να συγκρατήσει τη διαρροή μεγάλων πελατών της προς τις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν την ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερη τιμή (π.χ. η VERBUND, APT - ENERGA Hellas, Aegeas).
Εξάλλου, στην ίδια εκδήλωση η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών που φέρνει ο νόμος περί ΑΠΕ για τις επενδύσεις και στάθηκε στη διασύνδεση των νησιών καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ, γεωθερμίας και σταθμών συμπαραγωγής.



Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ



===========================================
Αποτελέσματα ΔΕΗ πρώτου τριμήνου
Κατά 4,4 % αυξήθηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην αυξημένη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά (λόγω υψηλών βροχοπτώσεων) και στη μείωση δαπανών, επισημαίνει ωστόσο στρεβλώσεις της αγοράς που οδηγούν σε απώλεια μεριδίου για την επιχείρηση. Αναλυτικότερα, τα προ φόρων κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 343,6 εκατ. ευρώ, έναντι 329 εκατ. πέρυσι (+4,4%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 257,5 εκατ. έναντι 246,7 εκατ. αντίστοιχα (+4,4%). Ο κύκλος εργασιών ήταν 1.491,2 εκατ., μειωμένος κατά 2,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,4% (581 GWΗ). Η μείωση ήταν 2,6% στη βιομηχανική χρήση, 2,4% στη γεωργική χρήση, 2,6% στην οικιακή και 8% στην εμπορική. Η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, είχαν σαν αποτέλεσμα οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας να μειωθούν κατά 61,9 εκατ. ευρώ (-15%). Το 64,1% της ενέργειας προήλθε από εγχώριους πόρους (λιγνίτης, νερά, ΑΠΕ) έναντι 60,9% το α’ τρίμηνο 2009. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε: «To πρώτο τρίμηνο του 2010 τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας ήταν ικανοποιητικά, ξεπερνώντας τα επίπεδα του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω: - των εξαιρετικών υδρολογικών συνθηκών, οι οποίες επέβαλαν αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή για την αποφυγή πλημμυρών και την ασφάλεια των φραγμάτων. - της μείωσης των ελεγχόμενων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας. Αντίθετα, εντείνεται, λόγω της στρέβλωσης της αγοράς στην οποία έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο παρελθόν, η απώλεια μεριδίου αγοράς που αφορά σε επικερδή τιμολόγια. Είναι γεγονός ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, επηρεάζουν σημαντικά, τόσο τη ΔΕΗ, όσο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Η επίδρασή τους δεν περιορίζεται μόνο στο 2010, αλλά εκτείνεται και στα επόμενα έτη, και κατά συνέπεια, συνεκτιμάται σε συνδυασμό με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Εταιρείας, στην κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Στόχος μας είναι η ΔΕΗ να διατηρεί ηγετικό ρόλο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με την επένδυση των κερδών της σε μονάδες παραγωγής, δίκτυα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε σχέση με το παρελθόν, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή συνιστώσα της εθνικής προσπάθειας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, θα ενισχύσουμε το παραγωγικό μας χαρτοφυλάκιο με νέες αποδοτικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη το νέο ενεργειακό τοπίο που θα διαμορφωθεί σε βάθος δεκαετίας, ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε σύγχρονες δικτυακές υποδομές, για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την προώθηση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ που είναι υπό αναθεώρηση, αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων μας, με εξασφάλιση υγιούς κεφαλαιακής δομής, που θα επιτρέψει την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου».



=====================================
Προσοχή όμως γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ισχύσουν τα ίδια και για τα λεγόμενα «ώριμα δικαιώματα». Τι σημαίνει «θεμελιωμένο» και τι «ώριμο δικαίωμα»;
Για το θεμελιωμένο υπάρχει νομοθεσία, που ορίζει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, δηλαδή συμπληρωμένα και το όριο ηλικίας και τα χρόνια ασφάλισης. Για το ώριμο δικαίωμα, υπάρχει «νομολογία» (Ελεγκτικό Συνέδριο), που αναφέρεται σε όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση από 1 έως 5 χρόνια. Η νομοθεσία όμως κατοχυρώνει πλήρως μόνο το «θεμελιωμένο» δικαίωμα από τυχόν δυσμενείς αλλαγές. Τα «ώριμα» πέραν της βούλησης του νομοθέτη, είναι και θέμα ερμηνείας της κάθε διάταξης, αν θα τα επηρεάσουν οι αλλαγές.
Στο νομοσχέδιο πάντως θίγονται λίγο ώς πολύ και τα ώριμα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: