Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Το βέβαιο είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησης

Πιέσεις για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ
Ο διαχωρισμός των ανταγωνιστικών από τις μονοπωλιακές δραστηριότητες της επιχείρησης επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή οδηγία που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας. Η οδηγία αφήνει στις χώρες-μέλη να αποφασίσουν οι ίδιες αν το «σπάσιμο» θα αφορά μόνον σε νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ή και σε ιδιοκτησιακό

Της Μανταλένας Πίου
«Σπάσιμο» της ΔΕΗ και περαιτέρω αποκρατικοποίηση με το Δημόσιο να περιορίζει τη συμμετοχή του από το 51% σήμερα στο 33%-34% της καταστατικής μειοψηφίας φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Ο διαχωρισμός των ανταγωνιστικών από τις μονοπωλιακές δραστηριότητες της επιχείρησης, δηλαδή το «σπάσιμο» της ΔΕΗ, σε μία μητρική εταιρεία στην οποία θα περάσει η παραγωγή ηλεκτρισμού και η εμπορία ρεύματος και σε θυγατρικές με αντικείμενο τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρισμού - στο πρότυπο περίπου που λειτουργούν σήμερα η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο- επιβάλλεται άλλωστε τόσο από την ευρωπαϊκή οδηγία που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας, όσο και από τη συμφωνία με την τρόικα, που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Η σχετική αναφορά στη συμφωνία προβλέπει ότι σε πρώτη φάση ως τον Σεπτέμβριο 2010 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα σχέδια για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, ενώ ως τον Μάρτιο 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει την οδηγία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
Στη δική τους κρίση
Η οδηγία αφήνει στις χώρες-μέλη να αποφασίσουν οι ίδιες αν το «σπάσιμο» θα αφορά μόνον σε νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, δηλαδή μία μητρική εταιρεία με 100% θυγατρικές ή και σε ιδιοκτησιακό, που σημαίνει ότι μητρική εταιρεία μπορεί να έχει άλλο ιδιοκτήτη από τις νέες εταιρείες μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης.
Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ήδη να εξετάζεται το μοντέλο του διαχωρισμού που πρέπει να εφαρμοστεί, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και στο πλαίσιο αυτό προκρίνουν τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (παραγωγή και εμπορία) χωρίς να θίγει τα δημόσια αγαθά της μεταφοράς και της διανομής του ρεύματος.
Ενα από πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται είναι με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη μεταφορά και τη διανομή, δεδομένου ότι τα δίκτυα αποτελούν σήμερα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, στην οποία, ως γνωστόν, το Δημόσιο έχει μερίδιο 51% και το υπόλοιπο ανήκει σε επενδυτές.
Σενάριο
Το άλλο σενάριο που επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών της ΔΕΗ είτε μέσω Χρηματιστηρίου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είτε σε στρατηγικό επενδυτή. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει το Δημόσιο να χάσει τελείως τον έλεγχο στη ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα χάσει και τη δυνατότητα άμεσης στρατηγικής παρέμβασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αποκλείει όμως τη διάθεση ενός πακέτου μετοχών, με την προυπόθεση ότι θα διατηρήσει το 33%-34%, που του εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία και λόγο στην επιχείρηση.
Η ΔΕΗ με κέρδη που προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ το 2009 και τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην εσωτερική αγορά δεν θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να διαθέσει πακέτο μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή. Μεγάλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνον) εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως οι ιταλικές Edison και Εnel, οι γερμανικές RWE και Εon, η γαλλική EdF και άλλες έχουν κατά καιρούς επιδείξει ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα δώσουν και τώρα το «παρών».
Πώληση μονάδων
Υπάρχει και το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison Ουμπέρτο Κουαντρίνο, σε επίσκεψή του στην Αθήνα εξέφρασε το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου για μονάδες.
Ομως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει δηλώσει πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, εκτός και αν το ζητήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το δημόσιο δεν θα μπορούσε να εισπράξει τα έσοδα άμεσα τουλάχιστον, καθώς τα κεφάλαια από την πώληση θα εισέρρεαν στη ΔΕΗ.
Το βέβαιο είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησης.


============================================================


ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Πτολεμαΐδα- Άνθρωπος και περιβάλλον μέσα από τα «μάτια» της τέχνης
(ANA) – 1 ημέρα πριν

Στο ορυχείο της Μαυροπηγής οι ταινιόδρομοι μεταφέρουν καθημερινά λιγνίτη τροφοδοτώντας τη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού για την παραγωγή ρεύματος. Δεκάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στο σύστημα μεταφοράς της τέφρας, κάτω από το διαρκές νέφος, που σκεπάζει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πριν από λίγες μέρες, οι ταινιόδρομοι «φιλοξένησαν» ένα διαφορετικό φορτίο: αυτή τη φορά δεν ήταν λιγνίτης, αλλά διακόσια λευκά κράνη, φτιαγμένα από γύψο. Τοποθετήθηκαν στη σειρά, το ένα μετά το άλλο και συμμετείχαν σε μια ιδιότυπη διαδρομή, συμβολίζοντας την αλλιοτριωμένη και επαναλαμβανόμενη εργασία. Αφού ολοκλήρωσαν την πορεία τους, έπεσαν και έσπασαν πάνω στο βουνό από το κάρβουνο. Όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο ενός εικαστικού δρώμενου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η 29χρονη φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Άννα Χαραβιτσίδου, με τη βοήθεια των υπευθύνων του Ορυχείου και του διευθυντή Αντώνη Τσαλίδη. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, βιντεοσκοπήθηκε, φωτογραφήθηκε και καταγράφηκε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους καθηγητές της Άννας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η 29χρονη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ποντοκώμη, ένα χωριό που βιώνει έντονα την παρουσία της ΔΕΗ, τη λειτουργία ενός κολοσσιαίου εργοστασίου, που αποτελεί τον οικονομικό "πνεύμονα" της περιοχής. «Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώ από κοντά την κοινωνική ζωή του τόπου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την ανεργία και την ανασφάλεια των κατοίκων, την απόλυτη εξάρτησή τους από το εργοστάσιο, αλλά και την αλλοίωση του τόπου τους από αυτό. Τα βιώματά μου, εμπλουτισμένα με τις πληροφορίες που έχω συλλέξει, αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του έργου», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Άννα Χαραβιτσίδου. Εξηγεί δε ότι, εκείνο που ήθελε να αναδείξει ήταν «η σχέση των εργαζομένων με το ορυχείο και το εργοστάσιο, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την εργασία τους και η εναλλαγή των εργαζομένων, η αντικατάσταση των μεγαλύτερων από τους νεότερους, σαν μια αλυσίδα της ζωής που θα μπορούσε να συνεχίζεται αιώνια». Μιλώντας για τη σημασία της εικαστικής της παρέμβασης, που θα αποτελέσει μέρος της διπλωματικής της εργασίας, επισημαίνει ότι αποτελεί μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου στα θέματα της βαριάς βιομηχανίας που απασχολούν ιδιαίτερα την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. «Άλλωστε, ένα έργο τέχνης έχει τη δυνατότητα να μιλάει από μόνο του, και σίγουρα να εκφράζει πράγματα πέρα από τις προθέσεις του καλλιτέχνη», λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας στον θεατή το περιθώριο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
=====================================
Τη Δευτέρα "ανοίγει" το Ασφαλιστικό
Σημαντική μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο θα εισαχθεί στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, αυξάνεται από το 2011 αντί του 2013 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την 35ετία από τα 58 στα 60 έτη. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση και όπως εκτιμάται θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, με τη μορφή είτε 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 11 Μαΐου, είτε 48ωρης από την ίδια ημέρα.

Σταδιακά έως το 2015 θα αυξηθούν στα 40 τα έτη που απαιτούνται για την έξοδο από την εργασία χωρίς όριο ηλικίας.

Επίσης, θα προβλέπεται μείωση από 6% και ως 30% ετησίως της σύνταξης για πρόωρη συνταξιοδότηση, για όσους δηλαδή συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.

Παράλληλα, αυξάνεται σε 4 από 2% το επιτρεπόμενο ανά μήνα ποσοστό απολύσεων για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 άτομα.

Ακόμη, προβλέπεται ότι με χρονικό ορίζοντα 8 ετών θα ενοποιηθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρεις φορείς: μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Από το 2013 και μετά όσοι προσλαμβάνονται ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ασφαλίζονται στον κλάδο ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τη Δευτέρα
Αφού προηγηθεί έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι το προνοιακό τμήμα των 360 ευρώ θα χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική σύνταξη ακόμη και πριν τα 65 έτη.

Από το 2011 αυξάνεται το όριο ηλικίας για την 35ετια από τα 58 στα 60 έτη. Σταδιακά από το 2011 έως το 2015 θα αυξηθούν στα 40 τα έτη που απαιτούνται για την έξοδο από την εργασία χωρίς όριο ηλικίας.

Οι αλλαγές αναμένεται να επιφέρουν μειώσεις συντάξεων στα υψηλά κλιμάκια, ενώ στα χαμηλά θα παραμείνουν ίδιες.

Τέλος, το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3
===================================================
Από το 2012 θα αρχίσει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών Οι 7+1 ανατροπές στο Ασφαλιστικό
Μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις- Στα 60 το όριο συνταξιοδότησης
Την Δευτέρα- και ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με το οποίο έρχονται σημαντικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αναστάτωση λόγω των επερχόμενων αλλαγών και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Oι βασικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού «κλείδωσαν» χτες σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Πάντως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη ή 48ωρη γενική πανεργατική απεργία την προσεχή εβδομάδα, ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι 8 σημαντικότερες αλλαγές του νέου Ασφαλιστικού έχουν ως εξής:
1 Από το 2013 ή έως το 2015 καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και καθιερώνεται το 60ό έτος ως όριο συνταξιοδότησης.
2 Σταδιακή από την 1.1.2011 (και σε μία τριετία) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο. Δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα, ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Η σταδιακή (από 1/1/2011 και μέχρι 31/12/2013) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στον χώρο του Δημοσίου, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα γίνει με άλλο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
3 Θα ισχύσουν, μερικώς για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 (θα ισχύσει μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους, με το σημερινό και το νέο σύστημα) και πλήρως για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1/1/2013. Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
4 Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2013- 2017 και υπάγονται σε Ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι πάνω από 70%, το νομοσχέδιο θα επιβάλλει τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστή 2% για το τμήμα της σύνταξης από 1/1/2013 και μετά.
5 Εκτακτη εισφορά για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (από τον Αύγουστο) από 5%-10%.

6 Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.
7 Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
8 Νέο αυστηρό πλαίσιο χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας, καθώς και περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη ή 48ωρη γενική πανεργατική απεργία την προσεχή εβδομάδα

Ασφαλιστικό: στα πρόθυρα κατάρρευσης για 10 λόγους

Τους 10 λόγους για τους οποίους το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) κ. Θανάσης Τσακανίκας, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρόβλημα πόρων και όχι πρόβλημα υψηλών παροχών. Αλλωστε- όπως ο ίδιος παρατηρεί- το 65% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

1Η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, δηλαδή τριμερή χρηματοδότηση 1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ κ.λπ., οδήγησε το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία στις 31/12/2009 στο ύψος των 7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η οφειλή για το ΙΚΑ ήταν 5,6 δισ. ευρώ.

2Η εισφοροδιαφυγή καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εισφοροδιαφυγή αποτελεί περίπου το 30% των εσόδων και σημαίνει απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

3Κλάδοι υγείας- εξέλιξη δαπανών. Οι συνολικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες για τα Ταμεία από τους Κλάδους Υγείας ανέρχονται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

4Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει αναξιοποίητη. Η περιουσία πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν 29,5 δισ. ευρώ και σήμερα, μετά την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων, έχουμε μείωσή της πάνω από 40%.

5Δημογραφικό πρόβλημα και ανεργία. Το δημογραφικό μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, αλλά δεν φαίνεται να το επηρεάζει καθοριστικά. Ως ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 565.000 ανέργους που ουσιαστικά στερούν 2,3 δισ. ευρώ πόρους από το σύστημα ετησίως.

6Η εισοδηματική πολιτική. Η σκληρή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια θα έχει ως συνέπεια να στερήσει από το ασφαλιστικό σύστημα σημαντικούς πόρους.

7Ανάληψη πραγματικού κόστους από προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, προχώρησαν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το πραγματικό οικονομικό κόστος για το ΙΚΑ εξαιτίας των πολιτικών εθελουσίας εξόδου ξεπερνά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
8Το κλίμα ανασφάλειας. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι είναι το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που διαμορφώνεται.
9Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι σήμερα 61,4 έτη και το 2003 62,7 έτη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 61,1 έτη.
10Οφειλές ιδιωτών προς τα Ταμεία. Οι οφειλές αυτές με στοιχεία (31/3/2010) είναι για το ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ και για τον ΟΑΕΕ 3,6 δισ. ευρώ.
=====================================================

Ασφαλιστικό τη Δευτέρα στο Υπουργικό
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Περισσότερα χρόνια ασφάλισης για μικρότερο ποσό σύνταξης σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Τη λογική αυτή ενσωματώνει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θα εγκρίνει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί ευθέως σε μικρότερα ποσά αποτελεί τη βασικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου, ενώ περιλαμβάνονται δραστικές περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή και νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα επέρχεται η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2011, έτσι ώστε, εντός τριών ετών, να εξομοιωθούν με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών συναδέλφων τους.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=330295&dt=08/05/2010#ixzz0nMXQT8xV

Δεν υπάρχουν σχόλια: