Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

δηλαδή να διαλύσει το ασφαλιστικό μας.και πώληση κομματιών της ή ενοικίαση δραστηριοτήτων της.

========================================
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

· ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ

· ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ 48ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΗ (ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ).

· ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι – σες,
Η Κυβέρνηση – υπάλληλος της ΤΡΟΪΚΑΣ του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ- αφού με αλλεπάλληλους νόμους επιτέθηκε στον κόσμο της εργασίας κλέβοντας τον μισθό και την σύνταξή του και βάζοντας τον να πληρώσει τα σπασμένα και κλεμμένα άλλων, έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο που έδωσε προς Δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό, να ακυρώσει και τις τελευταίες δεσμεύσεις της κατά την προεκλογική περίοδο προς τον Ελληνικό λαό σε σχέση με τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων.
Με το Νομοσχέδιο της τροποποιεί μια σειρά δεδομένων μας και ταυτόχρονα αφαιρεί μια σειρά κατακτήσεις δεκαετιών, γυρίζοντας το σύνολο των εργαζομένων σε άλλες εποχές, εποχές εργασιακού και ασφαλιστικού Μεσαίωνα.
Γι΄αυτό είναι χρέος όλων μας με το σύνολο τους Συνδικαλιστικού Κινήματος και μπροστάρη την ΓΣΕΕ συντεταγμένα να αγωνισθούμε για να μην περάσει.
Όμως πέρα από τον κοινό αγώνα που είναι χρέος μας, (και που πάντα πρέπει να δίνουμε ακόμα και για όσα δεν μας αφορούν άμεσα, στην βάση της αλληλεγγύης μας ως εργαζόμενοι) ιδιαίτερα για εμάς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ μέσα από αυτό το Νομοσχέδιο αλλά και τον Ν.3833 για τον οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει – κάτι που δεν κάνει- επιχειρείται να υλοποιηθεί αυτό που δεν κατάφερε η ανεύθυνη κυβέρνηση της ΝΔ με το Ν.3655 (Πετραλιά), δηλαδή να διαλύσει το ασφαλιστικό μας.
Η κυβέρνηση με προκλητικό και αυθαίρετο τρόπο γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια όλα όσα ψήφιζε και αναγνώριζε μέχρι χθες, παρανομώντας στην κυριολεξία επιχειρεί, να διαγράψει την περιουσία μας και να καταργήσει την αυτοτέλειά μας.
Επιχειρεί:
· σε εμάς που έχουμε περιουσία,
· σε μας που δεν επιβαρύνουμε κανέναν,
· σε εμάς που δεν χρωστάμε σε κανέναν αλλά μας χρωστάνε να μας καταντήσει ζητιάνους.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
Δίνουμε περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα 24 Μάη να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για την κατάλυση της αυτονομίας μας και ακύρωση της περιουσίας μας, και να πάρει πίσω κάθε αρνητική διάταξη.
Για ότι ακολουθήσει την ευθύνη δεν θα την έχουμε εμείς αλλά η Κυβέρνηση που δεν σέβεται τους Νόμους, η Κυβέρνηση που παρανομεί
Την Τρίτη 25 Μάη θα είναι αργά
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Υ.Γ.: Με την αντίστασή μας και τον αγώνα μας για το ασφαλιστικό στέλνουμε ένα ακόμα μήνυμα σε όσους σκέπτονται, σχεδιάζουν ή έχουν συμφωνήσει με την ΤΡΟΙΚΑ, περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού ή τοποθέτηση Στρατηγικού Επενδυτή ή πώληση κομματιών της ή ενοικίαση δραστηριοτήτων της.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

===============================================




«Θα σεβαστούμε τις όποιες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο η πώληση παγίων της ΔEH είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Eλλάδα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Edison κ. Quadrino

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ.



==============================================
Οι αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη της εβδομάδας
Στόχος η απελευθέρωση αγορών


Η απελευθέρωση κομβικών αγορών μέσω αποκρατικοποιήσεων θα εξετασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας. Tο υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κατάλογο επιχειρήσεων προς περαιτέρω αποκρατικοποίηση με το δόγμα υποδομές και δίκτυα να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και οτιδήποτε άλλο να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ή να μετοχοποιηθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδυάζονται και με την απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών, αίτημα που έθεσαν εξ αρχής τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνομολόγησε η Ελλάδα για να λάβει την χρηματοδοτικής βοήθεια των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των εσόδων για το 2010 θα είναι πολύ χαμηλότερος των 2,5 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για φέτος.

Ήδη, σε κυβερνητική σύσκεψη στις αρχές του μήνα συζητήθηκε το μέλλον μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, όπως του ΟΣΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αποφασίστηκε επίσης να πουληθούν τα καζίνα της Κέρκυρας και της Πάρνηθας και εξετάστηκε το ενδεχόμενο χορήγησης νέων αδειών σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη.
Για την περίπτωση της ΔEΠA το σενάριο αποκρατικοποίησης προβλέπει πλήρη εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή. Σε ότι αφορά στα EΛΠE, το σενάριο προβλέπει περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 35,5%. Αναφορικά με την ΔΕΗ εξετάζεται η πώληση παραγωγικού δυναμικού. Και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας, οδηγούν σε απελευθέρωση της αγοράς.
Σε δεύτερη φάση αναμένεται να συσταθεί εταιρεία επενδύσεων, στην οποία θα περάσουν τα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν άγνωστο το πότε θα αρχίσει να αποδίδει έσοδα μία τέτοιου είδους κίνηση, καθώς προϋπόθεση αποτελεί η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, κάτι που στις παρούσες άσχημες χρηματιστηριακές συνθήκες δεν προσφέρεται.
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΟΤΕ. Η Deutsche Telekom επιθυμεί την αγορά ενός ακόμη ποσοστού στον Οργανισμό, κάτι που ωστόσο η Κυβέρνηση σταθμίζει, διότι το Δημόσιο θα κινδυνεύσει να απολέσει σημαντικά δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέχει σήμερα στον ΟΤΕ το 20%. Βάσει της συμφωνίας με τη Deutsche Telekom η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει στους Γερμανούς και νέο ποσοστό έως 10%, μέχρι τα τέλη του 2011.

==============================================
ΓΕΝΟΠ-απεργία την Πέμπτη και 48ωρες από την Τρίτη
Συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε σήμερα η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), η οποία έχει αποφασίσει επιπλέον 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη, που θα ξεκινήσουν το βράδυ της επόμενης Δευτέρας. Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ακυρώνει και τις τελευταίες δεσμεύσεις της κατά την προεκλογική περίοδο προς τον Ελληνικό λαό, σε σχέση με τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, και ότι επιχειρεί να υλοποιήσει "αυτό που δεν κατάφερε η ανεύθυνη κυβέρνηση της ΝΔ με το Ν.3655 (Πετραλιά), δηλαδή να διαλύσει το ασφαλιστικό μας". Η ΓΕΝΟΠ καλεί την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για την κατάλυση της αυτονομίας μας και ακύρωση της περιουσίας μας, και να πάρει πίσω κάθε αρνητική διάταξη", ενώ δηλώνει αντίθετη και με "όσους σκέπτονται, σχεδιάζουν ή έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού ή τοποθέτηση Στρατηγικού Επενδυτή ή πώληση κομματιών της ή ενοικίαση δραστηριοτήτων της".

============================================

Το Υβριδικό Πάρκο της Ικαρίας στη ΔΕΗ επισκέφθηκε ο Αρθούρος Ζερβός


Το Υβριδικό Πάρκο της Ικαρίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαΐου 2010.
Συνοδευόμενος από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Δρα Ιωάννη Τσιπουρίδη, ο κ. Ζερβός επισκέφθηκε το υπό κατασκευή Υβριδικό έργο, καθώς τις εγκαταστάσεις του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ, ενώ συνομίλησε επί μακρόν με τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
Ο κ. Ζερβός μετά την επίσκεψη στο υπό κατασκευή Υβριδικό έργο τόνισε ότι «αυτό το πρωτοποριακό έργο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την διεύρυνση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο των νησιών μας, με πολλαπλά οφέλη για όλους».
Το Υβριδικό έργο της Ικαρίας αποτελεί μέρος των περιφερειακών επενδύσεων της ΔΕΗ, που είναι άνω των 10 δισ. ευρώ. Στόχος του Υβριδικού Πάρκου της Ικαρίας είναι η παραγωγή ενέργειας που θα βασίζεται στο συνδυασμό δύο διαφορετικών μορφών ΑΠΕ: αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο αποτελείται από το Αιολικό Πάρκο της Στραβοκουντούρας και τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας και η ολοκλήρωση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2011.
Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πρώτα του είδους στην Ευρώπη, δίνει μια αξιόπιστη απάντηση στο πολύ σημαντικό ζήτημα της αποθήκευσης και ελεγχόμενης διανομής της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, προστατεύει το περιβάλλον, ενώ δημιουργεί σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες στο νησί της Ικαρίας.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Υβριδικού Ενεργειακού ΄Εργου είναι:
•Εγκατεστημένη ισχύς Αιολικού Πάρκου 2,7 MW, μήκος εναέριας διασυνδ. γρ 20KV 7,5 χλμ
•Εγκατεστημένη ισχύς ΜΥΗΕ 1,05 MW, μήκος εναέριας διασυνδ. γρ 20KV 3,5 χλμ
•Εγκατεστημένη ισχύς Υβριδικού 3,1MW, μήκος διπλής εναέριας γρ 20KV 32 χλμ (περιλαμβάνονται και ορισμένα τμήματα υπογείου δικτύου που για τεχνικούς λόγους είναι απαραίτητα)
•Εγκατεστημένη ισχύς Αντλιοστασίου (12X250 KW) 3,0 MW, μήκος υπόγειας διασυνδ. γρ 20KV 0,1 χλμ
•ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΥΕΕ ΙΚΑΡΙΑΣ 6,85 MW
===============================================
ΔΕΗ: Αύξηση 3,3% αναμένουν στα κέρδη τριμήνου οι αναλυτές

Η πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναφέρει καθαρά κέρδη 226,8 εκ. ευρώ.
Αύξηση των κερδών της ΔΕΗ κατά 3,3% αναμένουν οι αναλυτές το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters αφού η πτώση του παραγωγικού κόστους ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση στη ζήτηση.

Η πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναφέρει καθαρά κέρδη 226,8 εκ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα ενσιχύθηκαν από τις δυνατές βροχοπτώσεις που επέτρεψαν στη ΔΕΗ να παράγει περισσότερο ρεύμα χαμηλού κόστους από τα υδροηλεκτρικά της.
Τα EBITDA αναμένονται αυξημένα κατά 3,4% στα 487,9 εκ. ευρώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ενώ οι πωλήσεις εκτιμώνται στασιμες στα1,49 δις ευρώ.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2010 της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε., θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.



==============================================
ΔΕΣΜΗΕ: Σταθερή η ζήτηση ηλεκτρισμού
Σχεδόν μηδενική ήταν, σε ετήσια βάση, η μεταβολή στη ζήτηση ηλεκτρισμού όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ, η συνολική καθαρή ζήτηση ηλεκτρισμού τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 3.790.482 μεγαβατώρες, μόλις κατά 0,06% χαμηλότερη σε ετήσια βάση, δηλαδή ουσιαστικά αμετάβλητη.
Στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, η πτώση είναι 1,75%Η ζήτηση στο δίκτυο διανομής υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 1,62% σε ετήσια βάση (-2,48%) στο 4μηνο, ενώ οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΗ κατανάλωσαν κατά 6,73% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στο 4μηνο η αύξηση είναι 0,72% συνολικά.Ενισχυμένη κατά 2,41% τον Απρίλιο ήταν και η ζήτηση ηλεκτρισμού στα ορυχεία.

Στα χαρακτηριστικά του μήνα, πάντως, ήταν αναμφίβολα και το ότι η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού επανήλθε στα συνήθη ποσοστά της, καθώς κάλυψε το 52,5% (σχεδόν 2 εκατ. μεγαβατώρες) της συνολικής κατανάλωσης. Η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη ήταν περίπου κατά 14% χαμηλότερη σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.
Το φυσικό αέριο αποτέλεσε την δεύτερη βασικότερη παραγωγική πηγή, δίνοντας το 18,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού ή περίπου 690.000 μεγαβατώρες, σχεδόν 40% περισσότερες σε ετήσια βάση.Αντίθετα, πάντως, με ό, τι συνέβαινε στο πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών ήταν μειωμένη κατά 30% περίπου (στο 4μηνο καταγράφεται αύξηση 74% και πλέον), πλησιάζοντας τις 310.000 μεγαβατώρες και καλύπτοντας το 8,13% της συνολικής κατανάλωσης.
Στον αντίποδα, σχεδόν διπλάσιες ήταν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις βόρειες διασυνδέσεις, οι οποίες άγγιξαν τις 635.000 μεγαβατώρες, καλύπτοντας πάνω από 16,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα μας. Στο 4μηνο, οι εισαγωγές – για την ακρίβεια, το ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών – εμφανίζεται αυξημένο κατά 21% περίπου.Αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά, είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς αυτή διαμορφώθηκε κοντά στο 4,5% τον Απρίλιο, με την παραγωγή να είναι πάντως αυξημένη σχεδόν κατά 35% σε ετήσια βάση.
Κλείνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι τον Απρίλιο η αιχμή στη ζήτηση ήταν μόλις 7.236 μεγαβάτ, δηλαδή σχεδόν κατά 20% μεγαλύτερη εκείνης του 4μήνου, αφού ο συγκεκριμένος μήνας του έτους χαρακτηρίζεται από τις χαμηλότερες καταναλώσεις σε ετήσια βάση.

===========================================
Φυσικό αέριο, η χειρότερη επένδυση
«Η υπόθεση με το φυσικό αέριο θα εξελιχθεί στη χειρότερη οικονομική επένδυση στην ιστορία του τόπου μας», προειδοποιεί o Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε διάλεξη στο Σκαλί Αγλαντζιάς με θέμα «Ενέργεια, η άλλη πολιτική», η οποία σηματοδοτούσε και τη λήξη του 12ου χρόνου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ο Κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η αντίθεση ανάμεσα στην επένδυση για το φυσικό αέριο και τα ηλιακά κέντρα είναι εντυπωσιακή.

Δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων

«Από τη μια, μια επένδυση που θα συνεχίζει δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για την αγορά φυσικού αερίου, και από την άλλη, τα ηλιακά κέντρα που θα παράγουν ηλεκτρικά kWh με μηδενικά καύσιμα», είπε.
Διερωτήθηκε αν «θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που προορίζονται για την κατασκευή του ενεργειακού κέντρου για τα ηλιακά κέντρα, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση, ή θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε την εξάρτησή μας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
«Ελπίζω οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τους ειδικούς και να μην προσποιούνται σε μερικά χρόνια ότι δεν γνώριζαν», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως «με τα 2 δις ευρώ και την πράσινη φορολογία θα έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε το 2020, στην επόμενη γενιά, μια εντελώς διαφορετική Κύπρο, που θα στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια Κύπρο που θα εισάγει ελάχιστα καύσιμα, μόνο για τα αυτοκίνητα και την αεροπορική της κίνηση».

Η ώρα των τολμηρών αποφάσεων

«Ήρθε η ώρα των τολμηρών αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «η επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ για τερματικές μονάδες φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων είναι μια ενέργεια που, δυστυχώς, δεν θα αργήσει να αποδειχθεί πέρα για πέρα λανθασμένη από την ενεργειακή εξέλιξη».

Μετά το πέρας της διάλεξης, στην οποία συντονιστής ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, καθηγητής Λούης Χριστοφίδης, απονεμήθηκαν διπλώματα στους «αποφοίτους» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που παρακολούθησαν όλες τις διαλέξεις του δωδέκατου κύκλου.

Η απονομή έγινε από τους Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κώστα Χριστοφίδη, τον Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς Αδάμο Αντρέου και τον Προσωπάρχη του ΡΙΚ Κώστα Νικολαΐδη.

Όπως αναφέρεται, το νέο πρόγραμμα διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει νέα θέματα γενικού ενδιαφέροντος και θα συνεχίσει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διάφορα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/266469
=================================================
Ελβετική σφήνα στο φυσικό αέριο
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το ενδιαφέρον της να μπει στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά του υγροποιημένου αερίου έχει εκφράσει η ελβετική EGL, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Το lng παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα αυτήν την περίοδο, καθώς οι τιμές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, ενώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, κυρίως από ηλεκτροπαραγωγούς για αγορές ποσοτήτων.

Σημειώνεται ότι η EGL μαζί με τη Statoil είναι οι βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, κάτι που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση εξετάζεται η δραστηριοποίηση στην αγορά του lng και στη συνέχεια στο αέριο των αγωγών. Σύμφωνα πάντως με τις τιμές που επικρατούν σήμερα στην αγορά spot του lng υπάρχει σημαντικότατο όφελος που οποίο μπορούν να αποκομίσουν σε πρώτη φάση οι ηλεκτροπαραγωγοί αλλά και βιομηχανίες.

Η EGL εκτός από το αέριο, μπαίνει δυναμικά και στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής, σχεδιάζοντας μάλιστα στην Ηλεία ένα πρωτοποριακό project για την ανάπτυξη ηλιθερμικής μονάδας ισχύος 75MW, μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η ειδοποιός διαφορά από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι ότι τα ηλιοθερμικά αποτελούν μια τεχνολογία που συνδυάζει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή χωρίς την καύση συμβατικών καυσίμων, που όμως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ατμοστρόβιλους που κινούν ηλεκτρογεννήτριες. Δηλαδή η ηλιακή ενέργεια συγκεντρώνεται με παραβολικά κάτοπτρα σε σωλήνες και θερμαίνεται ένα ρευστό, στη συνέχεια η θερμική ενέργεια μεταφέρεται σε ατμοστρόβιλο που κινεί την ηλεκτρογεννήτρια. Η τεχνολογία είναι ανεπτυγμένη στις ΗΠΑ και την Ισπανία, ενώ μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι η ενέργεια αποθηκεύεται σε θερμικές αποθήκες και η μονάδα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, ανάλογα με το μέγεθος της αποθήκης.

Εκτός από την Ηλεία, η EGL προχωρά επίσης στη δημιουργία μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου 150 MW στην Τιθορέα, που προορίζεται να συμμετέχει κανονικά στην ημερήσια αγορά.

====================================================
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη ΔΕΥΑΛ

Στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΛ λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι του 2008 μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο. Το βιοαέριο είναι ένα προϊόν που παράγεται κατά την επεξεργασία των λυμάτων.
Αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεθάνιο (65%) και από διοξείδιο του άνθρακα (35%). Το βιοαέριο συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι έγινε προσπάθεια για την ενεργειακή αξιοποίησή του.

Η ΔΕΥΑΛ έχει πάρει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,6 MW ως αυτοπαραγωγός, δηλαδή για ιδία κατανάλωση. Το βιοαέριο χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε 2 αεριομηχανές ΟΤΤΟ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται για τις ηλεκτρικές ανάγκες των εγκαταστάσεων.

Κάθε συγκρότημα αποτελείται από μια θερμική μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή προς το παρόν είναι κατά μέσο όρο 1000 KWh ημερησίως.

Γίνεται επίσης προσπάθεια για την ενεργειακή αξιοποίηση και του βιοαερίου του ΧΥΤΑ Λάρισας. Το βιοαέριο αυτό είναι περίπου ανάλογης σύνθεσης με αυτό του βιολογικού. Για τον λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή αντίστοιχης μονάδας εντός των ορίων του Χ.Υ.Τ.Α. Λάρισας μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος 1,25 MW.

Το είδος της τεχνολογίας που προτείνεται χρησιμοποιηθεί είναι ευρέως διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά συναντά εφαρμογές και στη χώρα μας (λ.χ. ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από το Χ.Δ.Α. Άνω Λιοσίων).

Επίσης, σημαντικό κομμάτι του προτεινόμενου έργου αποτελεί η βελτίωση – επέκταση του υφιστάμενου δικτύου συλλογής βιοαερίου με στόχο τη μεγιστοποίηση της αντλούμενης ποσότητας και την αποδοτική λειτουργία της εγκατάστασης.
==========================================================


===============================================
Έντεκα καθηγητές ζητούν διάλογο για την πυρηνική τεχνολογία
Το διάλογο για την αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας ανοίγουν 11 καθηγητές και επιστήμονες που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Οι επιστήμονες εστιάζουν μεταξύ άλλων στον παράγοντα της οικονομικότητας που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Αναλυτικά η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου των ΑΠΕ αναφέρει:

Ανακοίνωση για το Σχέδιο Νόμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε)

Πρόσφατα υποβλήθηκε νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θέτει σαν εθνικό στόχο «συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40%». Το νομοσχέδιο τιμολογεί την κιλοβατώρα (kWh) που απορροφάται από το Δίκτυο σε τιμές που κυμαίνονται από ευρώ 0,1054 (0,08785 επί 1,20 προσαύξηση) για αιολική ενέργεια, μέχρι ευρώ 0,66 (626% επάνω) για φωτοβολταϊκά. Φυσικά το κόστος στον καταναλωτή και φορολογούμενο πολίτη είναι σημαντικά υψηλότερο. Για χερσαίες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε θέσεις χαμηλού αιολικού δυναμικού προβλέπεται επί πλέον προσαύξηση της τιμής που είναι αντιστρόφως ανάλογη του αιολικού δυναμικού, δηλαδή όταν χαμηλώνει η απόδοση η τιμή μεγαλώνει.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όταν η χώρα βαδίζει προς στην βαθύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, και η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα είναι δύο από τα κύρια αίτια αυτής της κρίσης. Ζητούμε από το Υπουργείο να πληροφορήσει την χώρα ποιό είναι το προβλεπόμενο κόστος αυτού του νόμου στην Ελληνική οικονομία, και στους Έλληνες φορολογούμενους, σε ποιές μελέτες στηρίζεται αυτό το κόστος, και σε ποιές μελέτες στηρίζεται το συμπέρασμα ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση.

Το νομοσχέδιο καλύπτει 15 Α.Π.Ε πού το κόστος τους στο Δίκτυο ανά kWh, όπως προαναφέρθηκε, κυμαίνεται από ευρώ 0,1054 μέχρι ευρώ 0,66 (626% επάνω). Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί αυτών των Α.Π.Ε που δίνουν την απαιτούμενη συνολική ενέργεια με κόστος ευρώ ανά kWh από 0,1054 μέχρι 0,66. Το νομοσχέδιο δεν προσδιορίζει τον συνδυασμό πού προσφέρει το ελάχιστο κόστος, είναι αδιάφορο σε αυτή την τεράστια διαφορά κόστους πού μπορεί να έχει επώδυνες συνέπειες στην οικονομία, ιδιαίτερα όταν η χώρα είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης. Από μόνη της αυτή η έλλειψη επιβάλλει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην Ισπανία, πού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε, προβλέπεται ότι το 2010 η παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε θα πάρει 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις. Στις 30 Απρίλιου, 2010, δημοσιεύθηκε (Bloomberg.com) ότι η Ισπανική κυβέρνηση, για να αποφύγει την τύχη της Ελλάδας, διαπραγματεύεται την μείωση επιχορηγήσεων σε ηλιακούς σταθμούς ενέργειας, μέτρο αναγκαίο για να κερδίσει η οικονομία της ανταγωνιστικότητα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε ότι το 2013 η επιβάρυνση της επιχείρησης για τις εκπομπές CΟ2 θα φτάσει σε 1,3 δις. ευρώ το χρόνο και με τη τεράστια αυτή επιβάρυνση «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια». Ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με την μονάδα λιγνίτη Πτολεμαϊδα 5 και τη νέα μονάδα λιγνίτη Μελίτη 2 στη Φλώρινα. Τον Μάρτιο 2010 ο κύριος Ζερβός δήλωσε «.. οι Α.Π.Ε μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας αλλά θα το μειώσουν συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μαζικά άλλες μορφές ενέργειας όπως π.χ. ο λιγνίτης, τότε θα μεγιστοποιήσουμε τα πρόστιμα της ΕΕ..»

Στις προγραμματικές τις δηλώσεις η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι βασικός στόχος και δέσμευση του Υπουργείου αποτελεί η «μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις».

Ο ήλιος και ο άνεμος είναι διαλείπουσες πηγές, και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της εναποθήκευσης ενέργειας, αναγκαστικά απαιτείται ενέργεια βάσης για κάλυψη όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή δεν φυσάει ο άνεμος. Πηγές βάσεις είναι τα ορυκτά καύσιμα (λιθάνθρακας, λιγνίτης, υδρογονάνθρακες ), η πυρηνική ενέργεια και οι υδατοπτώσεις (όπου υπάρχουν σε αφθονία). Όλα τα ορυκτά καύσιμα εκλύουν CΟ2, αν και οι εκλύσεις από φυσικό αέριο είναι χαμηλότερες από αυτές από λιγνίτη και λιθάνθρακα. Ο λιγνίτης είναι μία από τις ρυπαρότερες πηγές ενέργειας. Η καύση ορυκτού άνθρακα εκλύει εκτός από CΟ2, οξείδια του αζώτου και θείου, και πολλά επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Ο ορυκτός άνθρακας περιέχει επίσης χαμηλές ποσότητες ουρανίου και θορίου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα. Έχει υπολογισθεί ότι η ραδιενεργός δόση από την λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα1.000 ηλεκτρικών μεγαβάτ είναι 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από την λειτουργία μιας ισοδύναμης πυρηνικής μονάδας. Είναι γνωστά τα αντίστοιχα δεδομένα για τον Ελληνικό λιγνίτη;

Η Ελλάδα δεν είναι προικισμένη με αρκετές υδατοπτώσεις, και η επάρκεια νερού είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και γίνεται μεγαλύτερο με το χρόνο. Σήμερα η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη πηγή που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του ενεργειακού προβλήματος σε συνδυασμό με τις «οικονομικές» Α.Π.Ε. Είναι τεχνολογικά αναπτυγμένη, δεν εκλύει αέρια του θερμοκηπίου, και είναι οικονομικά ανταγωνίσιμη με τα ορυκτά καύσιμα, και φθηνότερη εάν υπολογισθεί το κόστος του CΟ2. Ενδεικτικά, σε πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Projected Costs of Generating Electricity – 2010 Edition) το κόστος ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια στις 21 χώρες της μελέτης κυμαίνεται σε δολάρια ανά kWh από 0,02 μέχρι 0,082 για προεξοφλητικό επιτόκιο 5% ( κόστος Α.Π.Ε νομοσχεδίου από ευρώ 0,1054 μέχρι ευρώ 0,66).

Οι ακόλουθες Ευρωπαϊκές χώρες παράγουν πάνω από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πυρηνική ενέργεια: Γαλλία 78%, Λιθουανία 73%, Βέλγιο 54%, Σλοβακία 56%, Ουκρανία 47% , Σλοβενία 42%, Βουλγαρία 33%, Ουγγαρία 37%, Σουηδία 42% , Ελβετία 39%, Τσεχία 32%, Φινλανδία 30%, και Γερμανία 28%. Η Ιταλίαa έχει αντιστρέψει την αντιπυρηνική πολιτική της, η Σουηδία έχει ανακαλέσει την τριακονταετή απαγόρευση για την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων, to Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει την επένδυση στην πυρηνική ενέργεια, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών CΟ2.

Η Δανία, που καλύπτει 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολική ενέργεια, στηρίζει την ενέργεια βάσης της στην διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της με την Νορβηγία (υδροηλεκτρική ενέργεια) και την Σουηδία (υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια). Επί πλέον η Δανία είναι ηγέτιδα χώρα στην κατασκευή ανεμογεννητριών(ιδία χρήση και εξαγωγή).

Ο James Lovelock, ιστορικός πατέρας του περιβαλλοντικού κινήματος, έχει πεί « η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη οικολογική λύση», και πολλές ηγετικές μορφές του κινήματος που ήσαν εναντίον της πυρηνικής ενέργειας σήμερα εκφράζουν όμοιες απόψεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Patrick Moore, συνιδρυτής της οργάνωσης Greenpeace, και ο Stephen Tindale, ηγέτης του Βρετανικού κλάδου της ίδιας οργάνωσης, 2000 – 20005.

Το υπουργείο ΠΕΚΑ πρέπει να περιλάβει στις τεχνοοικονομικές μελέτες του και την πυρηνική ενέργεια και να εξηγήσει γιατί δεν «συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις». Έτσι ο Ελληνικός λαός θα γνωρίζει ποιό είναι και γατί πληρώνει το κόστος που επιβάλει η τελικά επιλεχθείσα λύση.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι εδώ θίγουμε μόνο μερικά από τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο εγείρει πολλά ερωτηματικά. Π.χ., ορίζεται ότι η άδεια λειτουργίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε αποφασίζεται σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης. Είναι δύο μήνες αρκετοί για ένα μεγάλο σταθμό ή αιολικό πάρκο, και γιά την ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία έγκρισης του έργου;

Κωνσταντίνος Π. Τζάνος, Δρ. Πυρηνικής Τεχνολογίας
Νικόλαος Τσουλφανίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Missouri
Δημήτρης Μ. Κόκκινος, Δρ. Πυρηνικής Φυσικής
Λάμπρος Λόις, Δρ. Πυρηνικής Τεχνολογίας
Σταύρος Μπασέας, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Πέτρος Αντωνόπουλος, Δρ. Πυρηνικής Τεχνολογίας
Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Ελευθέριος Χ. Τσουκαλάς, Καθηγητής, Purdue University
Δήμητρα Ευαγγέλου, Asst. Professor of Engineering Education, Purdue University
Ευαγγελία Γεωργοπούλου, Δρ. Θεωρητικής Μηχανικής
Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Δρ. Επιστήμης Υλικών
=========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: