Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εξέπληξαν τα κέρδη της ΔΕΗ. Πάνω το ρεύμα για σπίτια και αγρότες κάτω για εμπόριο

Εξέπληξαν τα κέρδη της ΔΕΗ

Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία της ΔΕΗ καθώς συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2010 η κερδοφορία της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός, δηλώνει ότι για την κερδοφορία στα αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, συνέβαλε η υψηλή υδραυλικότητα, η οποία επέβαλε αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή για την αποφυγή πλημμυρών και την ασφάλεια των φραγμάτων, όπως και η μείωση των ελεγχόμενων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας.
Ωστόσο παρατηρεί ότι «η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, επηρεάζουν σημαντικά, τόσο τη ΔΕΗ, όσο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται». Μάλιστα τονίζει ότι η επίδρασή των μέτρων θα επεκταθεί και πέραν του 2010, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 257,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 246,7 εκατομμυρίων του τριμήνου του 2009 (+4,4 %) και ο κύκλος εργασιών σε 1.491,2 εκατομμύρια έναντι 1.527 εκατομμυρίων (-2,3%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 3,7% (1.353,9 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.405,7 εκατομμυρίων), ενώ ανά κατηγορία καταναλωτών η μείωση των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε: 2,6% στη βιομηχανική χρήση, 2,4% στη γεωργική χρήση, 2,6% στην οικιακή χρήση και 8% στην εμπορική χρήση.

Η ΑΓΟΡΑ

Με τα δεδομένα αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναφέρει τις κατά την άποψή της στρεβλώσεις στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πελατών σε κερδοφόρα τιμολόγια, όπως είναι τα εμπορικά.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην αγορά δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 4 εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες προσφέρουν σε εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές, τιμολόγια έως και 20% χαμηλότερα από αυτά της ΔΕΗ και εκτιμάται ότι, μέχρι το τέλος του χρόνους, δεν αποκλείεται η ΔΕΗ να απωλέσει μερίδιο μέχρι και 10% της εσωτερικής αγοράς.
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει κάνει πρόταση στη ΡΑΕ για αναμόρφωση των τιμολογίων της με σκοπό να σταματήσει η επιδότηση των χαμηλών οικιακών καταναλώσεων από τα εμπορικά, ώστε αυτά να μειωθούν. Ωστόσο η πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία ενός οιονεί ταμείου, με τη συμμετοχή όλων των παικτών της αγοράς, μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι χαμηλές οικιακές καταναλώσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσκρούει σε κοινοτικές απαγορεύσεις και κατά συνέπεια αναζητείται εναλλακτικός τρόπος.



ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Εκτός από τη μείωση της ζήτησης και την απώλεια πελατών, στα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ απεικονίζεται μία σημαντική μείωση των δαπανών για αγορά φυσικού αέριου και πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 101,9 και 117,2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως έναντι 137,2 και 141,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα δύο αυτά καύσιμα, μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 20,2% και 47,7%.
Μικρή μείωση κατά 0,6%, καταγράφεται και στις δαπάνες μισθοδοσίας. Η διοίκηση παρατηρεί ότι η μείωση θα είναι υψηλότερη τα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση για περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις κρατικές επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στο EBITDA, αυτό διαμορφώθηκε σε 523 εκατομμύρια αυξημένο 2,9% και το περιθώριο EBITDA σε 35,1% έναντι 33,3% του πρώτου τριμήνου του 2009.
Τέλος, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 240,7 εκατομμύρια έναντι 219,3 εκατομμυρίων (+9,8%) και το καθαρό χρέος σε 3.941,2 εκατομμύρια, μειωμένο κατά 115,1εκατομμύρια έναντι της 31 Δεκεμβρίου 2009 και 507,4 εκατομμυρίων έναντι του τριμήνου του 2009.


Κέρδος 20/5/2010 07:15

==================================================
ΔΕΗ: Πάνω το ρεύμα για σπίτια και αγρότες κάτω για εμπόριο
Τί είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ.
Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που υπεγράφη στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, που περιλαμβάνει, ενοποίηση τιμολογίων από 32 που είναι σήμερα σε 8, κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (επιδοτούνται ορισμένες κατηγορίες σε βάρος άλλων) κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά τιμολόγια και μείωση στα εμπορικά τιμολόγια.
Εξάλλου η αγορά δικαιωμάτων ρύπων θα οδηγήσει, σε αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέζοντας προς αύξηση τιμολογίων, την οποία παλαιότερα ο κ. Ζερβός είχε προσδιορίσει στα επίπεδα του 4-5% σε μέσα επίπεδα ανά έτος, με τριετή ορίζοντα, ως το 2013.
Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στην κυβέρνηση.
Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, που υπερέβησαν τον προϋπολογισμό, εξαιτίας των άφθονων νερών και της μείωσης των ελεγχόμενων δαπανών, μεταξύ των οποίων και της μισθοδοσίας. Σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΗ χάνει, όπως είπε, μερίδιο αγοράς σε ό,τι αφορά τα επικερδή τιμολόγια.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το 2010 αναμένεται να επιβαρυνθούν, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, με 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό λόγω της κατάργησης της απαλλαγής από τον ΕΦΚ για το diesel που χρησιμοποιεί και της περαιτέρω αύξησης του φόρου σε 412 ευρώ ανά Klt.
Ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε τέλος ότι η ΔΕΗ θα ενισχύσει το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της με νέες, αποδοτικές μονάδες και θα επενδύσει σε σύγχρονες δικτυακές υποδομές, τόσο για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όσο και για την προώθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
===================================================
Στα 310,384 δισ. το χρέος
Στα 310,384 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 31 Μαρτίου 2010, έναντι 298,524 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη σήμερα δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010 ανέρχονταν στα 7,159 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
====================================================
Χαράτσι
Αγνοια εξακολουθεί να δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) για το νέο «χαράτσι» με την επωνυμία «Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών» (ΔΕΤΕ) που άρχισε να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τις 2 Μαΐου. * * *
«Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση» περιορίστηκε να απαντήσει χθες στη Βουλή, όταν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έθεσε το ζήτημα της πρόσθετης αυτής επιβάρυνσης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης. * * *
Παρά την επιμονή του βουλευτή, ο οποίος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τέλος αυτόύψους 5 τοις χιλίοις επί του συνόλου κάθε λογαριασμού- προορίζεται για ειδική εξτρά αμοιβή των τελωνειακών, αλλά και τη διάψευση των τελευταίων ότι πρόκειται να εισπράξουν επίδομα δι΄ αυτού του τρόπου, η υπουργός δεν απάντησε και έτσι έμεινε ασαφές το ποιος αποφάσισε την επιβολή του.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=331607&dt=14/05/2010#ixzz0oSDhtvPQ
========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: