Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αυξήσεις λογαριασμών στις αρχές του 2011


Πνίγεται στα αιωρούμενα σωματίδια η δυτική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη
Σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, με αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 10, καταγράφουν οι μετρήσεις που πραγματοποιούν η ΔΕΗ και το κέντρο Περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει το κέντρο περιβάλλοντος, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως "η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο".
Ωστόσο από το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου αυτού σε επτά σημεία μέτρησης, από τα 15 που υπάρχουν στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Την Κυριακή και τη Δευτέρα σημειώθηκαν υπερβάσεις σε 13 σημεία μέτρησης, ενώ χθες οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκαν πάνω από το όριο σε όλα τα σημεία μέτρησης.
"Το φαινόμενο αποδίδεται στις εκπομπές ρύπων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική", ανέφερε ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του κέντρου Περιβάλλοντος στη νομαρχία Κοζάνης, Βασίλης Ευαγγελόπουλος. "Το φαινόμενο μεταφοράς της σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη μέρες τώρα και αναμένεται να συνεχιστεί ως τις 18 Ιουνίου. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στη δυτική Μακεδονία είναι αποπνικτική", κατέληξε.
=================================
Στο «φουλ» οι λιγνιτικές μονάδες λόγω ζέστης

Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού λόγω της ρύπανσης
Τα 9.000 Μεγαβάτ αναμένεται να ξεπεράσει το μεσημέρι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ζέστης. Η ΔΕΗ έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες της στο ενεργειακό κέντρο Φλώρινας - Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού λόγω της ρύπανσης.
Έκκληση απευθύνει ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής. Ζητά από τη ΔΕΗ να περιορίσει τις λιγνιτικές μονάδες και να θέσει εντός συστήματος υδροηλεκτρικά φράγματα για την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα στα βόρεια τους 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Πέμπτη και Παρασκευή η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, φθάνοντας στα ηπειρωτικά, τοπικά τους 39 και πιθανώς τους 40 βαθμούς.
Μικρή πτώση αναμένεται στα βόρεια από την Παρασκευή.
http://www.skai.gr/news/greece/article/145814/sto-foul-oi-lignitikes-monades-logo-zestis/
=================================
Αυξήσεις λογαριασμών στις αρχές του 2011
Η ΔΕΗ μειώνει τα εμπορικά τιμολόγια και αυξάνει τα οικιακά

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τη μείωση των εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ από το τέλος του 2010

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», χθεσινή γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, συνιστά να μειωθούν από εφέτος τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ προτείνει άμεση μείωση του εμπορικού τιμολογίου, πρόταση η οποία εφόσον υιοθετηθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για τη ΔΕΗ, η οποία δέχεται πιέσεις από τον ανταγωνισμό των εναλλακτικών παρόχων, όσον αφορά στους εμπορικούς πελάτες.
Η ΔΕΗ ζητεί εδώ και καιρό αναδιαρθρώσεις των τιμολογίων ώστε να ανακλούν το πραγματικό κόστος, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά αλλά από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου αυτά να βασίζονται σε κοστολογικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται συγκεκριμένες αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενέκρινε τη μείωση των κατηγοριών των τιμολογίων της Επιχείρησης από 32 σε 13, όπως έχει ζητήσει η τελευταία.
Η ΡΑΕ αναμένεται να καταθέσει στις αρχές Ιουλίου νέα εισήγηση προς την Κυβέρνηση, στην οποία θα προτείνει το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία τιμολογίου.
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί στην κατασκευή και λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, με απόθεμα από τα ορυχεία Αχλάδας, Κλειδιού, καθώς και του μισού ορυχείου της Βεύης που της ανήκει, μιας και το άλλο μισό θα ανήκει σε ιδιώτη μετά το τέλος της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.
Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα- Μελίτης 2, δυναμικότητας 450 μεγαβάτ- πήρε χθες το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, χωρίς πάντως να έχει τεθεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μονάδα, η οποία θα κατασκευαστεί κοντά στη μονάδα Μελίτη 1, θα έχει κόστος περί το 1 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά αποσυνδέεται η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας από την έκβαση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση στον ιδιωτικό τομέα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εν ολίγοις η ΔΕΗ προσπαθεί να προλάβει τους ιδιώτες, αφού δύο μονάδες αποκλείεται να κατασκευαστούν.
Η ΔΕΗ θα επιδιώξει να καλύψει τη λειτουργία της μονάδας με το δικό της απόθεμα στη Βεύη, καθώς και με την αξιοποίηση των ορυχείων της Αχλάδας και του Κλειδιού. Θυμίζουμε εδώ ότι για τη Βεύη έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εlpedison- Ακτωρ, Μυτιληναίος, Ηorizon, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Γ.Σ. Βαρδινογιάννη) με τις προσφορές να προβλέπουν κατασκευή ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας.
Αδεια παραγωγής για την περιοχή της Φλώρινας έχει άλλωστε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σχετική αίτηση προς τη ΡΑΕ έχει δρομολογηθεί και από τον Ακτορα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231048710#ixzz0qx6YS4ux
========================================
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Μειοδοτικός διαγωνισμός για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε από τη ΔΕΗ Ανανέωσιμες η διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μελέτη προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση, και λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών σταθμών ονομαστικής ισχύος 39 μεγαβατ και 11 μεγαβατ, αντίστοιχα, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας που θα αποτελέσει ένα από τα 10 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης.
Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο όμορες εκτάσεις που θα διαμορφώσει ο ανάδοχος, συνολικού εμβαδού 2.026.956 m² οι οποίες ευρίσκονται στη θέση Μεγάλες Λάκκες του δήμου Μεγαλόπολης του Νομού Αρκαδίας . Η έκταση που έχει μισθώσει η εταιρεία Αρκαδικός Ήλιος Ενα ΑΕ έχει εμβαδόν 1.611.038 m² και θα εγκατασταθεί ο ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ονομαστικής ισχύος 39 MW , ενώ η έκταση που έχει μισθώσει η εταιρεία Αρκαδικός Ηλιος Δύο ΑΕ έχει εμβαδόν 415.918 m² και θα εγκατασταθεί ο δέυτερος φωτοβολταϊκός σταθμός ονομαστικής ισχύος 11 MW.
Ο διαγωνισμός θα τρέχει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 154 εκ ευρώ. Ο μειοδότης θα πρέπει να παραδώσει το έργο με το κλειδί στο χέρι, αναλαμβάνοντας και τη 5ετη συντήρηση, καθώς επίσης τη κατασκευή υποσταθμού 150/20 KV, δύο μετασχηματιστών 40-50 MVA, την προμήθεια των φωτοβολταικών πάνελ, τους μετατροπείς βάσης, κ.ά. και θα τεθεί σε λειτουργία, το Μάρτιο του 2012.
Τα δύο πάρκα θα έχουν προδιαγραφές για να παράγουν τόση ενεργεια (65.000 MWh το χρόνο), που ισοδυναμεί με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 28.000 νοικοκυριών στην Μεγαλόπολη. Σε εμπορική λειτουργία θα τεθούν σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 150 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία 30 μόνιμες θέσεις.
Σε επίπεδο ανταποδοτικών οφελών, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει αναλάβει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό δρόμο 2,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Μεγαλόπολης, να τοποθετήσει φωτοβολταικά σε σχολεία, καθώς επίσης να πραγματοποιήσει βελτιώσεις στον δημοτικό φωτισμό.
Η επιχείρηση έχει το δικαίωμα να αναθέσει πρόσθετη ισχύ 10% με συμπλήρωμα της σύμβασης, με αναλογική αύξηση του συμβατικού τιμήματος.
Κέρδος online 15/6/2010 20:02
========================================
Τεταμένες οι σχέσεις των καταναλωτών με τη ΔΕΗ
Της Φωτεινης Kαλλιρη

Σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τους καταναλωτές έχει η ΔΕΗ, καθώς πάνω από 1.500 παράπονα έχει διερευνήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αιχμή καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των βλαβών, εσφαλμένους λογαριασμούς και την άρνηση της εταιρείας να καταβάλει αποζημίωση για βλάβες που προκλήθηκαν σε συσκευές από τη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Aπό τις συνήθεις διαμαρτυρίες των καταναλωτών είναι η διαδικασία διακανονισμού των οφειλών, αλλά και ο καταλογισμός σε τρίτους ποσών που αφορούν κατανάλωση ρεύματος που είχε γίνει από άλλο πρόσωπο.
Καθυστερούν τα αιτήματα για ηλεκτροδότηση και διακοπή ρεύματος, μετατόπιση στύλων, αποξήλωση καλωδίων, ενώ «χωλαίνει» γενικότερα η εξυπηρέτηση των πολιτών (π. χ. έγκαιρη απάντηση σε αιτήματα, ενημέρωση των καταναλωτών κ. ά.). Xαρακτηριστική περίπτωση καθυστέρησης επέμβασης τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΗ είναι η υπόθεση ενός καταναλωτή ο οποίος είχε αναφέρει γραπτώς προς τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ότι σε ορισμένους μετρητές της πολυκατοικίας λείπουν τα προστατευτικά καπάκια και είναι εκτεθειμένα τα καλώδια, με συνέπεια να υφίσταται κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή και πρόκλησης φωτιάς. Η ΔΕΗ ασχολήθηκε με το ζήτημα ύστερα από οκτώ μήνες και αφού προηγήθηκε έγγραφο της Αρχής προς αυτήν, στο οποίο επισημάνθηκε ότι όπου ανακύπτουν ζητήματα ασφαλείας, θα πρέπει τουλάχιστον να λαμβάνονται προσωρινά προστατευτικά μέτρα, όπως λ. χ. τοποθέτηση ειδικής επισήμανσης με ταινίες ή αυτοκόλλητες ενδείξεις.

Η πρακτική της ΔΕΗ

Στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη και των αρμοδίων βοηθών, επισημαίνεται ότι η πρακτική της ΔΕΗ να εφαρμόζει το σύστημα της τετράμηνης καταμέτρησης σε συνδυασμό με τη διμηνιαία έκδοση λογαριασμών, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς καταναλωτές. Επίσης, η Αρχή πρότεινε την αύξηση του ποσού των περίπου 30 ευρώ (10.000 δρχ.) που ετίθετο ως όριο του συνολικού ποσού ενός ανεξόφλητου λογαριασμού προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρώντας το πολύ χαμηλό.
Σε ό, τι αφορά τον διακανονισμό των οφειλών που δημιουργήθηκαν χωρίς υπαιτιότητα των καταναλωτών, ο Συνήγορος αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται σε άτοκες δόσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ότι υπάρχει λανθασμένη καταγραφή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Η κακή λειτουργία των τεχνικών εγκαταστάσεων του δικτύου της ΔΕΗ (λ. χ. του μετρητή), σε συνδυασμό με την αδράνεια και την καθυστέρηση των τεχνικών υπηρεσιών της να επισκευάσουν τις βλάβες, «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς, τους οποίους οι καταναλωτές οφείλουν να εξοφλήσουν άμεσα ή σε περίπτωση διακανονισμού, να χρεωθούν προσαυξήσεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/06/2010_404540
========================================
Προχωρεί τα μέτρα λιτότητας η Ρουμανία, παρά τις αντιδράσεις Η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η κυβέρνηση συνεργασίας της Ρουμανίας ξεπέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την εντολή του κοινοβουλίου για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, καθώς προσπαθεί να τηρήσει απαρέγκλιτα την συμφωνία με το ΔΝΤ για να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας.
Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ψήφισαν 228 βουλευτές, ενώ χρειαζόταν πλειοψηφία 236 βουλευτών για την έγκρισή της. Η αντιπολίτευση υπέβαλε την πρόταση μομφής σε μία προσπάθεια να παρεμποδίσει τις ενέργειες της κυβέρνησης του Εμίλ Μπος, που έχουν στόχο να μειωθούν κατά 25% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% οι συντάξεις.
Η Ρουμανία, η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει δεσμευτεί έναντι του ΔΝΤ ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Ωστόσο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η αντιπολίτευση μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια. «Θα αμφισβητήσουμε αυτό το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Βίκτορ Πόντα, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. «Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι οι ζωές εκατομμυρίων Ρουμάνων βρέθηκαν στα χέρια 8 μελών του κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο ηγέτης των Ρουμάνων Σοσιαλδημοκρατών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: