Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σε επιφυλακή η ΔΕΗ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας
Ο καύσωνας αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να φτάσει τις 9.500 MW.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς όσο αυξάνεται η θερμοκρασία θα μεγαλώνει και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Χαρακτηριστικά σήμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της εταιρίας αναμένεται να φτάσει τα 9.500 μεγαβάτ.
Για να μην υπάρξουν προβλήματα έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής σε Φλώρινα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα και οι πετρελαϊκές μονάδες σε Λαύριο και Αλιβέρι.
www.kathimerini.gr
===============================
Σύσταση της ΡΑΕ "στριμώχνει" τους ιδιώτες προμηθευτές
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ανατροπή σκηνικού φέρνει για τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το ΥΠΕΚΑ, για άμεση μείωση των εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ. Και αυτό διότι με βάση τα όσα εισηγείται η ανεξάρτητη αρχή, γίνεται το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό της αγοράς λιανικής, που πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα απελευθέρωσης με μάλλον ανορθόδοξο και ευκαιριακό τρόπο.
Ποια είναι η εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής προς το ΥΠΕΚΑ; Σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα πρέπει άμεσα να επιτραπεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, επί τη βάση των κοστολογικών στοιχείων του 2009. Οι μειώσεις αυτές, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να αφορούν τόσο το 2010 όσο και το 2011 (προϋπολογιστικά). Επιπλέον η ΡΑΕ, αποδέχεται το αίτημα της ΔΕΗ για αλλαγή της τιμολογιακής δομής και των κατηγοριών πελατών, πρόταση που μεταφράζεται σε διαφορετική τιμολόγηση των πελατών της ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσής τους, τις ώρες κλπ.
Ακόμη μια σημαντική πτυχή της γνωμοδότησης της ΡΑΕ αφορά την αποδοχή του αιτήματος της ΔΕΗ περί «χρέωσης προσαρμογής» στους τρίτους προμηθευτές για την παροχή τιμολογίων κάτω του κόστους. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το περίφημο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) μπορεί να συσχετιστεί με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άρα να γίνει αποδεκτός ο επιμερισμός του κόστους του σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω με απλά λόγια; Κατ΄ αρχάς σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς πελάτες, «λύνονται» τα χέρια της ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μειώσεις των χρεώσεών της –κατά 10 έως 25% σύμφωνα με πληροφορίες– και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες προμηθευτές, στην πλέον κερδοφόρα κατηγορία τιμολογίων.
Μια άλλη πτυχή του εξορθολογισμού της αγοράς λιανικής αφορά στο ότι σήμερα δεν υπάρχει –πλην της Elpedison– καθετοποιημένο ανταγωνιστικό σχήμα απέναντι στη ΔΕΗ. Ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, στην ουσία θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τις καθετοποιημένες επιχειρήσεις να μπουν στην αγορά της λιανικής καθώς τα τιμολόγια θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Αυτό εξηγεί και το σχεδιασμό του ενός εκ των δύο ιδιωτικών παρόχων, της Aegean Energy, να προχωρήσει στην εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που θα λειτουργήσει εξισορροπητικά απέναντι και σε έναν άλλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μη καθετοποιημένοι παίκτες της αγοράς: την διαφαινόμενη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος, λόγω των νέων ρυθμίσεων που θεσπίζονται για την χονδρεμπορική αγορά. Στον αντίποδα ο έτερος παίκτης της λιανική Verbund, δεν έχει στα σχέδιά του την είσοδο στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.
Πάντως ενώ ΔΕΗ και ΡΑΕ συμπλέουν σε ό,τι αφορά την ανάγκη επιβολής αυξήσεων το ΥΠΕΚΑ βάζει «πάγο» και μεταθέτει τις αποφάσεις για το 2011. Έτσι παραμένουν στο συρτάρι οι προτάσεις για αυξήσεις από 15 έως 40% για τα οικιακά τιμολόγια, 60% για το αγροτικό και 8% για το βιομηχανικό.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι προωθούμενες αλλαγές στην αγορά της λιανικής, τροφοδοτούν τις τελευταίες ημέρες σενάρια περί ανακατατάξεων στην αγορά χωρίς να αποκλείονται ακόμη και αποχωρήσεις.
=============================================
ΔΕΗ : Προσθήκη νέου θέματος στην Ημερήσια Διάταξη της Ετήσιας Tακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων
Προσθήκη νέου θέματος στην Ημερήσια Διάταξη της Ετήσιας Tακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων
Με την υπ'αριθ. 152/14-6-2010 απόφασή του, το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ, κατόπιν σχετικής αίτησης του Ελληνικού Δημοσίου, ως μετόχου της εταιρείας με ποσοστό 51,12% των μετοχών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 39 παρ.2 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, αποφάσισε να εγγράψει στην Ημερήσια Διάταξη της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα συνέλθει την 29-6-2010, ως πρόσθετο θέμα υπ'αριθ.7 το εξής :
ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΟ : "Προσαρμογή του άρθρου 8 του Καταστατικού της ΔΕΗ ΑΕ στις διατάξεις του άρθρου 12 παρ.18 του Νόμου 3851/2010 (ΦΕΚ Α'85/4-6-2010). Κατάργηση παραγράφων 2 και 3 του ως άνω άρθρου 8 και αναρίθμηση της παρ.4 σε παρ.2 αυτού".
Με την ίδια ως άνω απόφασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 29ης Ιουνίου 2010 την, κατά το πρόσθετο Θέμα Έβδομο, προσαρμογή του άρθρου 8 του Καταστατικού ως ανωτέρω.
===================================
Ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακό με πιστή εφαρμογή του μνημονίου
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουνίου
Της Χριστινας Kοψινη

Στις 10 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Α΄ συνόδου της Βουλής θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε το Εργασίας και αποδέχτηκαν οι επιτηρητές. Θα ακολουθήσει η ψήφιση των ρυθμίσεων που εισηγείται το Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, ενώ βέβαιη θεωρείται και η αύξηση χρόνου υπηρεσίας των ενστόλων.
Οι ρυθμίσεις για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς εισάγονται από τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο στην Ολομέλεια της Βουλής στις 23 Ιουνίου, αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των επιτηρητών για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Αύριο, η ηγεσία του Εργασίας και Κοινωνικών Αφαλίσεων στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα επιδώσει μόνο τους φακέλους με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ακολουθούν πιστά το πλαίσιο του μνημονίου. Μαζί με το νέο ασφαλιστικό θα υποβληθούν και τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα προωθηθούν οι μεταβολές στο καθεστώς και στα ποσά των αποζημιώσεων, η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, η διαμόρφωση νέων μισθών εισόδου στην αγορά εργασίας για τους νέους ηλικίας έως 24 ετών και οι αλλαγές στο περιεχόμενο και την ισχύ των προσφυγών σε διαιτητικές διαδικασίες. Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ακόμη και η ΚΥΑ που θέτει σε ισχύ την παράκαμψη της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
====================================
Έκτακτη σύσκεψη για το ασφαλιστικό
Έκτακτη συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Απασχόλησης, Ανδρέα Λοβέρδου με τους ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη συνάντηση που δεν είχε ανακοινωθεί από κανένα αρμόδιο υπουργείο, συζητήθηκε το μείζον θέμα της οικονομίας στο δημόσιο τομέα, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του κ.Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπεσαν τα θέματα των ορίων συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων στο δημόσιο.
Τα μέλη της Τρόικας, με τους αρμόδιους υπουργούς συζήτησαν επίσης τους όρους και τις προύποθέσεις συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός και λιμενικό).
Στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης, μια ομάδα από στελέχη της Τρόικας μπήκε και στο υπουργείο Εργασίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που αφορούν στα δεδομένα των συνταξιούχων ανά ασφαλιστικό ταμείο, καθώς ?πάνω? σε αυτά θα στηριχθούν οι αναλογιστικές μελέτες.
Σημαντικές είναι οι εκρεμμότητες του ασφαλιστικού, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Τι θα γίνει με το πλαφόν για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. θα δίδεται μόνον σε όσους φτάσουν σε ηλικία 65 ετών ή και πριν τα 65 αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και με καταβολή μικρότερης σύνταξης;
Το δεύτερο θέμα αφορά στο έτος καταβολής. Από ποιο έτος δηλαδή θα χορηγείται η βασική σύνταξη.
Θα συμπεριλαμβάνονται στο 48% και οι επικουρικές συντάξεις;
Πόσα θα είναι τα πλασματικά έτη ασφάλισης; (Στρατός, σπουδές, παιδιά).

Αλλαγές που ?έκλεισαν? στο ασφαλιστικό

Σύνταξη στα 65 έτη ανδρών - γυναικών
Στα 60 έτη για τα βαρέα
40 χρόνια ασφάλισης για πλήρη σύνταξη
Πέναλτι για σύνταξη πριν τα 65 κατά 6% κάθε χρόνο (πέναλτι 30% στην πενταετία

Αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό
Διπλασιασμός του ορίου απολύσεων από 2% στο 4%
Μείωση του ποσού αποζημίωσης από 10% - 40%
===============================================
Ειδήσεις ›Οικονομία ›Ασφαλιστικό ›Εκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ
«Κλειδώνoυν» την Πέμπτη οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα ευνοούν την ανταγωνιστικότητα μέσα σε ένα περιβάλλον ανεργίας που ξεπερνά το 12% και εξορθολογίζουν το σύστημα διατηρώντας όση περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι δυνατή. !!!!!!!!!!!!!!!!

==========================================
Αγριο μαχαίρι στις συντάξεις
Μειώσεις συντάξεων έως και 50% φέρνουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που αφορούν τις μειώσεις μισθών, ενώ αύριο «κλειδώνουν» οι τελικές αλλαγές που θα επιφέρουν ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά την έγκρισή τους από την τρόικα.

O επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας χτες στα «ΝΕΑ» τόνισε ότι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η μείωση συντάξεων θα κινηθεί στο 30% με δεδομένη την περικοπή των μισθών και επιδομάτων και αλλαγή της φορολόγησής τους. Για τους ήδη ασφαλισμένους (εκτός Δημοσίου) η μείωση θα είναι 20%-30%, ενώ για τους νεοεισερχόμενους- εκτός Δημοσίου- η μείωση θα φθάσει και το 50%, αφού θα επιβάλλεται ποινή στις πρόωρες και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (αναπλήρωση, εργασιακός βίος κ.ά). Με το σύνολο των αλλαγών που προωθούνται, στόχος είναι το 2030 το επίπεδο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης να παραμείνει όπως ήταν το 2008.

Οι απώλειες που θα υποστούν οι συντάξεις προέρχονται- εκτός από το τριετές πάγωμα και τη δραματική περικοπή μισθών και επιδομάτων- και από:

1 Την επιβολή της ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ που καθιερώνεται από την 1η Αυγούστου τρέχοντος έτους. Οι απώλειες αρχίζουν από το 3% για τις συντάξεις των 1.400 ευρώ και φθάνουν στο 9% για τις συντάξεις άνω των 2.900 ευρώ (απώλειες από 40 έως και 270 ευρώ μηνιαίως).

2 Την πρόωρη συνταξιοδότηση. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το «πέναλτι» πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 30% (ανάλογη ρύθμιση ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα).
3 Τους νέους συντελεστές. Χαμένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία που έχουν υψηλούς συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων. Από το 2011 θα υπάρξει ενιαίος συντελεστής 2% στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για όσους ασφαλίζονται σε Ταμεία με υψηλότερους συντελεστές θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Οι πλέον χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ και οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται έως και 10% (καθώς σήμερα οι συντελεστές φτάνουν έως και το 3,5%).

Στο μεταξύ αύριο αναμένεται η καθοριστική συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας για το Ασφαλιστικό. Χτες άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και συζήτησαν τις επιπτώσεις των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος στο δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ ζήτησαν στοιχεία και για τις επικουρικές συντάξεις. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου και, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει και τις παρακάτω ανατροπές:
Οι μεγάλες ανατροπές
1 Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα αρχίσει (εκτός απροόπτου) από το 2015. Η τελική σύνταξη θα προκύπτει από το άθροισμα των ποσών:

Της αναλογικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται με μέσο συντελεστή 1,2%. Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας. Οι συντελεστές θα είναι κλιμακούμενοι και θα αυξάνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να πριμοδοτούνται όσοι παραμέ νουν στη δουλειά για 40 έτη. Της βασικής σύνταξης, η οποία αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους. Ετσι η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ.

2 Η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία, από την 1/1/2011 έως το 2015: Το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 θα ανέβουν στα 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα που, επίσης, θα καταργηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία.

3 Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.


ΑΥΡΙΟ
η καθοριστική συνάντηση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας για το Ασφαλιστικό

Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ οργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «άδικες, σκληρές, αντικοινωνικές, αντεργατικές και αντιασφαλιστικές» τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Επίσης, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του φαρμάκου οργανώνει σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών- Φαρμακευτικών και Συναφών ΕπαγγελμάτωνΚλάδων (ΠΟΙΕ- ΦΣΕΚ). Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, με το γνωστό τρικ των «οικειοθελών αποχωρήσεων» πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, προχωρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε δραστική μείωση προσωπικού. Παράλληλα, προσθέτει, εκβιάζουν με απόσυρση ειδικών φαρμάκων από την αγορά.
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: