Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

9. Οι ασφαλισμένοι στα 9 ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΕ κ.ά.) εξομοιώνονται με τις διατάξεις του ΙΚΑ

ΔΕΗ: Πλήρη δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας
Η γ.σ. της ΔΕΗ πραγματοποιείται στις 29 Ιουνίου.
Τη χορήγηση πλήρων δικαιωμάτων στους μετόχους μειοψηφίας της ΔΕΗ θα εξετάσει η γ.σ. της Επιχείρησης, σύμφωνα με σχετική προσθήκη στη θεματολογία της ατζέντας.
Σύμφωνα με το πρωινό report της Eurobank Securities, εφόσον η γ.σ. εγκρίνει το συγκεκριμένο θέμα, τα δικαιώματα ψήφου θα απελευθερωθούν και θα μπορούν πλέον να ξεπερνούν το 5% που σήμερα αποτελεί όριο ακόμη και τους μετόχους που ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η γ.σ. της ΔΕΗ πραγματοποιείται στις 29 Ιουνίου.
=================================
Ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα για τη ρύπανση από τη ΔΕΗ Στην Εισαγγελία της Κοζάνης για τον καταλογισμό αξιόποινων πράξεων στους υπευθύνους της ΔΕΗ έστειλε ο νομάρχης της Γιώργος Δακής την πράξη βεβαίωσης παράβασης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.
Η ενέργεια αυτή του νομάρχη έγινε ενώ τις μέρες αυτές καταγράφεται από τους σταθμούς μέτρησης σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα, με εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια.
Το όλο θέμα αναμένεται ότι θα απασχολήσει και την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη που πηγαίνει σήμερα και αύριο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας διαπιστώθηκε ότι η ΔΕΗ ΑΕ δεν συμμορφώθηκε με το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών, όσον αφορά την εκπομπή σωματιδίων, κατά τη διάρκεια του έτους 2008.

Υπερβάσεις
Στις δύο από τις τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης παρουσιάζονται μεγάλες υπερβάσεις, κατά 38,5 φορές από τις μονάδες Ι, ΙΙ και κατά 5,75 φορές για τη μονάδα IV αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του στόχου της ΔΕΗ ΑΕ και, τελικά, την υπέρβαση του εθνικού στόχου.
Οπως διαπίστωσαν, η τέφρα μεταφερόταν με φορτηγά που δεν διέθεταν κάλυμμα, ενώ ήταν υπερφορτωμένα, σε βαθμό που οποιαδήποτε κίνησή τους προκαλούσε τη διαφυγή και τη διασπορά της τέφρας.
Η διάθεση της τέφρας πραγματοποιείται σε χώρους των ορυχείων Πτολεμαΐδας χωρίς να έχει ληφθεί η άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν μονίμως εγκατεστημένα συστήματα αναρρόφησης σκόνης εντός των κτιρίων αποθήκευσης και θραύσης του λιγνίτη, καθώς και ελλιπής παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων. Ετσι δεν πραγματοποιούνταν μετρήσεις των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στα συστήματα αποκονίωσης των κλειστών χώρων και των σιλό τέφρας.
Πάντως, αύριο το μεσημέρι η κ. Μπιρμπίλη προβλέπεται να θέσει εκτός λειτουργίας τη μονάδα 1 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ύστερα από 51 χρόνια λειτουργίας της.
ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

=================================
Συναγερμός στη ΔΕΗ λόγω του μίνι καύσωνα
Xρυσα Λιαγγου

Oι υψηλές θερμοκρασίες ανέβασαν κατακόρυφα τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας στους αρμόδιους φορείς τις πρώτες ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας τους θερινούς μήνες. Hδη το τελευταίο διήμερο προκειμένου το σύστημα να ανταποκριθεί στην ζήτηση των 9.340 MW και των 9.800 MW (προχθές και χθες αντίστοιχα) ο ΔEΣMHE αναγκάστηκε να θέσει και να κρατήσει σε λειτουργία μέχρι και σήμερα τη μονάδα Mεγαλόπολη 2. Πρόκειται για μια από τις πλέον ρυπογόνες και κοστοβόρες παράλληλα μονάδες που βάσει του κοινοτικού και εθνικού δικαίου θα πρέπει να αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2010. O ΔEΣMHE σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγκαστεί να κρατήσει σε λειτουργία τη μονάδα και σήμερα καθώς αναμένει η αιχμή της ζήτησης να ξεπεράσει τα 10.000 MW και με βάση κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει και τα 10.200 MW.
Oι ανησυχίες για φέτος το καλοκαίρι επικεντρώνονται κυρίως στο σύστημα της Πελοποννήσου, το οποίο λόγω καθυστέρησης στην κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της ΔEH στη Mεγαλόπολη δεν εμφανίζει επάρκεια. Παράλληλα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δύο KYT (Κέντρα Υψηλής Τάσης), Πάτρας και Kορίνθου που έχουν κριθεί απαραίτητα για την ευστάθεια του συστήματος στην Πελοπόννησο, αφού μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά ενέργειας από την Aττική. H καθυστέρηση οφείλεται, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα υποδομής στη χώρας, στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
O ΔEΣMHE έχει ήδη επεξεργαστεί τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού, καθώς εκτιμά ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο κατάρρευσης του τοπικού συστήματος. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο έχει σχεδιάσει ακόμη και προγραμματισμένες διακοπές για τις ώρες αιχμής. H κατάσταση για την Πελοπόννησο δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί πριν από το 2012 και για τον λόγο αυτό ο ΔEΣMHE προσανατολίζεται να εισηγηθεί παράταση της λειτουργίας τω μονάδων 1 και 2 της Mεγαλόπολης μέχρι και το τέλος του 2011.
Tο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας πάντως το 2011 αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με τη λειτουργία των νέων ιδιωτικών μονάδων.
========================================
Ερχονται αυξήσεις στο βιομηχανικό ρεύμα
Aνακατατάξεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος και σοβαρές αυξήσεις πρέπει να αναμένονται σύντομα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του ΣΕΒ.

Aνακατατάξεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος και σοβαρές αυξήσεις πρέπει να αναμένονται σύντομα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του ΣΕΒ.

Τα βιομηχανικά τιμολόγια, που μπορεί να αυξηθούν ως και 15%, έχουν ήδη επιβαρυνθεί φέτος με περίπου 10 ευρώ/ Mwh, εκτοξεύοντας τη μέση τυπική τιμή της βιομηχανικής μεγαβατώρας στα 70 ευρώ, όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι βιομηχανικές τιμές του ρεύματος διαμορφώνονται χαμηλοτερα, χάρη στις διασυνδέσεις, τη δυνατότητα συμμετοχής στη spot αγορά κ.λπ.

Η αύξηση των 10 ευρώ/MWh προκύπτει από την αύξηση Κατανάλωσης κατά 5,3 ευρώ/MWh στο Ειδικό Τέλος υπέρ ΑΠΕ, τα 2,5 ευρώ/MWh του Ειδικού Φόρου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 0,2 ευρώ/MWh από τη ρήτρα καυσίμου και 0,3% επί της κατανάλωσης για το ΔΕΤΕ.

Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των τιμολογίων, έχει ζητήσει αύξηση στα βιομηχανικά τιμολόγια, που όπως φαίνεται θα γίνει αποδεκτή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμολογίων και τη σταδιακή κατάργηση των στραυροειδών επιδοτήσεων των τιμών στις διάφορες κατηγορίες πελατών.


Επιπτώσεις
Στη συνάντηση με τον κ. Μανιάτη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, ο πρόεδρος της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού ενέργειας του ΣΕΒ Λευτέρης Αντωνακόπουλος και ο αρμόδιος συντονιστής Φωκίων Δεληγιάννης συζήτησαν τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από την εφαρμογή των νέων τιμολογιακών πολιτικών στον ηλεκτρισμό.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην προώθηση δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και η ανάγκη υλοποίησης των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές το βράδυ ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση των Esco, των Εταιρειών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών.

Mανταλένα Πίου

============================================
της ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, που «κλειδώνει» σήμερα στη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα έχει γενική εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους που δεν θεμελιώνουν το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και, όπως υπογραμμίζεται, θα δημιουργήσει σταδιακά από το 2011 ένα ενιαίο καθεστώς προϋποθέσεων και παροχών για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το 2011 θα είναι το έτος-κλειδί για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, αφού βασικές ανατροπές θα αρχίσουν να ισχύουν από την επόμενη χρονιά. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα θα κριθεί εάν ακόμα και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αρχίζει να υλοποιείται από το 2011, όπως επιμένει η τρόικα, ενώ είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο ο χρόνος εκκίνησης του τρόπου υπολογισμού να είναι το 2013. Δεδομένος είναι ο συνυπολογισμός του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Επίσης, δεδομένη είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 ή στα 60 με 40 χρόνια εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα ζητεί να εφαρμοστεί πιστά το μνημόνιο.

Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι κατευθύνονται προς το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών, όπως συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Και για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου από το 55ο έτος στο 60ό έτος.

Οι βασικές αλλαγές του συστήματος ξεκινούν άμεσα, δηλαδή από το έτος 2011, ενώ από το ίδιο έτος θα επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, εάν δηλαδή συμπεριληφθούν στο 48%, που θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για την αναλογική σύνταξη ή εάν χορηγούνται με βάση την οικονομική κατάσταση του επικουρικού ταμείου. Η απόφαση θα είναι καταλυτική για το τελικό ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλονται στους Ελληνες ασφαλισμένους. Αναλυτικά, τον επόμενο χρόνο θα ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

1. Για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς και να είναι 65 χρόνων.

2. Θα επιβάλλεται μείωση 6% ετησίως για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου.

3. Για τη συμπλήρωση των 40 ετών θα υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος, από τρία έως πέντε έτη.

4. Στα 60 έτη θα συνταξιοδοτείται ένας ασφαλισμένος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ωστόσο, όσοι εξαιρεθούν από τη λίστα θα συνταξιοδοτούνται στα 65.

5. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία σκαρφαλώνει στα 60 έτη τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

6 Τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών στο δημόσιο εξισώνονται με διαδικασίες-εξπρές, με αύξηση 15 χρόνων μέσα σε τρία έτη.

7. Και οι μητέρες στον ιδιωτικό τομέα θα συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη.

8. Επιβάλλεται διπλή ασφάλιση στους δημοσίους υπαλλήλους, στους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους που έχουν και δεύτερη δουλειά…

9. Οι ασφαλισμένοι στα 9 ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΕ κ.ά.) εξομοιώνονται με τις διατάξεις του ΙΚΑ
==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: