Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Βαρύς πέλεκυς στα Βαρέα



http://www.genop.gr/images/files/100610_anakoinosh_genop.pdf
======================================
Θα έκλεβαν τόνους μετάλλων από κρατικές εγκαταστάσεις!
Οι μικροκλοπές χαλκού και αλουμινίου από διάφορα σημεία δεν ικανοποιούσαν την τετραμελή συμμορία από την Πτολεμαΐδα που έβαλε στο στόχαστρό της την… «πηγή» των μετάλλων, το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας όπου φυλάσσονται τόνοι χρησιμοποιημένου υλικού της ΔΕΗ!

Οι δράστες, που στόχευαν στην λεηλασία μεγάλων ποσοτήτων καλωδίων και ράβδων ευγενών μετάλλων, «τρύπωσαν» αθέατοι στις κρατικές εγκαταστάσεις. Όμως, δεν υπολόγισαν ότι φυλάσσονταν! Έτσι, δεν άργησαν να τους αντιληφθούν οι φύλακες βάρδιας του υποτομέα φύλαξης του Κύριου Πεδίου, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Επί τόπου έφτασαν άνδρες της Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, οι οποίοι συνέλαβαν τους τέσσερις διαρρήκτες και τους οδήγησαν στον εισαγγελέα της πόλης για τα περαιτέρω… Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει και άλλες φορές στόχος κακοποιών, καθώς η ποσότητα των αποθηκευμένων υλικών είναι μεγάλη και η αξία τους υψηλή, γι’ αυτό το σωματείο εργαζομένων ζητά από την ΔΕΗ να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης ή ανακύκλωσης.



===============================
Βαρύς πέλεκυς στα Βαρέα «Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για 700.000 εργαζομένους
«Καμπάνα» 5 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης (και) για τους 700.000 (μόνο στον ιδιωτικό τομέα) εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) περιλαμβάνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο Λοβέρδου. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία.

Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.

Τονίζεται ότι οι σαρωτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση από την τρόικα. Ειδικότερα την ερχόμενη Πέμπτη δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα δίνεται το ΟΚ από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό- με το οποίο επέρχονται ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων- θα πάρει αμέσως τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Π.Δ. θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Για τις αλλαγές στα εργασιακά (όπως άλλωστε επιτάσσει και το μνημόνιο) έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Απολύσεις- αποζημιώσεις
Αποφασίστηκε το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:

1Αύξηση στο όριο απολύσεων (από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 εργαζομένους και άνω):
α) σε 4 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 200 ανθρώπους και β) σε ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι και 30 άτομα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.

2Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.
Οι κατώτατες αποδοχές
3Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.
4Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.
5Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
6Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).


ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΕΜΠΤΗ
Την Πέμπτη δίνονται τα σχέδια για τις ανατροπές στα εργασιακά και το ΟΚ από την τρόικα για το νέο Ασφαλιστικό
========================================

Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Αθήνα - Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010 [ 08:16 ]

Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυξάνει κατά πέντε έτη, στα 60, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 700.000 εργαζομένων, ξεκινώντας από το 2011.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει «καμπάνα» πέντε ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Έτσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015.

Η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.

Οι προωθούμενες αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα, που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την προσεχή εβδομάδα –πιθανότατα την επόμενη Πέμπτη-, αφού πρώτα εγκριθούν από τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών που έρχεται στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να «κλείσει» τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία αποκλίνουν- ακόμη- οι θέσεις κυβέρνησης και ελεγκτών. Η καταβολή της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις, το τοπίο γύρω από τις επικουρικές, ο τρόπος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και ο χρόνος συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων τέκνων είναι ορισμένα από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση της ερχόμενης εβδομάδας είναι τα εξής:

- Η βασική σύνταξη θα δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο εκκρεμεί η χορήγηση της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιμένουν η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίνεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθαυτή τη σύνταξή τους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυτού του είδους οι διαχωρισμοί, καθώς η βασική σύνταξη αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, θα είναι όμως μειωμένη κατά 6% ετησίως, όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%.

- Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν την οικονομική υγεία του αντίστοιχου επικουρικού ταμείου. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι, εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%. 4. Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης η ισχύ του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, ο χρόνος σπουδών, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Δηλαδή το πόσα έτη θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος να αναγνωρίσει και το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει.

- Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων τέκνων. ΔΝΤ και Ε.Ε. επιμένουν να οδηγηθούν στα 65 έτη, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες, και στα 60 έτη τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το υπουργείο Εργασίας ζητεί να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση για τις μητέρες, ενώ έχει θέσει στο τραπέζι την ισχύ μεταβατικής περιόδου, έτσι ώστε να μη θιγούν άμεσα όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης και να μεταβούμε από το παλαιό στο νέο σύστημα με ομαλό τρόπο. Συγκεκριμένα ζητεί οκταετή περίοδο προσαρμογής, ενώ οι επιτηρητές συμφωνούν σε τριετή περίοδο.

Αφού αποσαφηνισθούν οι εκκρεμότητες και ενημερωθούν οι κοινωνικοί εταίροι εν συνεχεία το νομοσχέδιο Λοβέρδου θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Την ίδια στιγμή, θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231048301#ixzz0qWMwy3V4
===================================================
Οι επιταγές της Τρόικας για το Ασφαλιστικό


Νέους και αυστηρότερους κανόνες επιβάλλει για τον καθορισμό των συντάξεων το μνημόνιο της Τροϊκας που υπέγραψε το υπουργείο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου αλλά και μείωση της ανώτατης σύνταξης. Δείτε όλες τις αλλαγές παρακάτω:
Εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής όπου, κάθε τρία χρόνια αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Τιμαριθμοποίηση των συντάξεων αλλά με τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να περιορίζεται σε 1,2%. Δηλαδή το ύψος της σύνταξης θα αυξάνεται κατά το 1,2% του μισθού για κάθε έτος εργασίας (αντί για 2% σήμερα στο IKA).

Συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία. Θέσπιση ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους.

Καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ενιαίο ορίο συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011), που θα ολοκληρωθεί ώς τον Δεκέμβριο του 2013.

Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη έως το 2015.

Υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου.

Μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις.

Εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.

Μέτρα για τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Αύξηση της ελάχιστης ηλικίας στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών.

Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων).

Oυσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών.

Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.
======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: