Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θεσπίζεται.....επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Καμία αύξηση φέτος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λέει το ΥΠΕΚΑ

«Σκόντο» έως 20% στους λογαριασμούς ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες.
Τη θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με εκπτώσεις έως 20 % για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το υπουργείο διαψεύδει παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με εξαίρεση την αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οποία πάντως δεν θα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θεσπίζεται με απόφαση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα υπογραφεί μέσα στο μήνα. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του είναι:

- Το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο.

- Η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 200kWh και έως και 800kWh.

- Το ρεύμα να χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών της πρώτης κατοικίας (δεν θα ισχύει δηλαδή σε εξοχικά).

- Ο μετρητής να είναι μονοφασικός.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα εφαρμόζεται και όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 800 μέχρι 1000 Kwh. Στην περίπτωση αυτή οι πρώτες 800 kwh τιμολογούνται σύμφωνα με το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το επιπλέον με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις οικιακές καταναλώσεις με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια. Σε περίπτωση υπέρβασης και του ορίου των 1000 ΚWh, τότε παύει να ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.

Για όσους πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις η χρέωση της ενέργειας για τις πρώτες 800 kwh θα γίνεται με έκπτωση 10% επί του ισχύοντος οικιακού τιμολογίου. Για όσους υπάγονται σε ειδικές ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, η μείωση ορίζεται σε 20%.

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ή τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο το οποίο θα διατίθεται και μέσω ΚΕΠ.

Αναφορικά με τα τιμολόγια, το υπουργείο δηλώνει ότι «καμιά αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα γίνει μέσα στο 2010 εκτός της αναπροσαρμογής του ειδικού τέλους ΑΠΕ, αναπροσαρμογή η οποία δεν θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές». Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ γίνεται μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι «οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ». Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του Ειδικού τέλους ΑΠΕ σε 5,57 ευρώ ανά 1000 kWh, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών.

Το υπουργείο επισημαίνει τέλος ότι η ειδική μέριμνα για το τέλος ΑΠΕ όπως και η θέσπιση του Κοινωνικού Τιμολογίου λαμβάνεται στο πλαίσιο της απαραίτητης κοινωνικής ευαισθησίας που υπαγορεύει η παρούσα οικονομική συγκυρία, όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72 σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και ειδικότερα να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν διασφαλίσεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

www.kathimerini.gr


=============================================
Στα 5,75 ευρώ το ειδικό τέλος ΑΕΠ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μεγάλη αύξηση του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποφάσισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Τ. Μπιρμπίλη, που θα επιβαρύνει σημαντικά επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, βιοτέχνες, καθώς και επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Μείωση 10%-20% στην κατανάλωση έως 800 kW * Λ. Κατσέλη: Η αύξηση συνιστά πρόσθετη επιβάρυνση
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της υπουργού προ λίγων μηνών, ότι δεν θα γίνουν φέτος αυξήσεις, χθες ανακοίνωσε την αύξηση του ειδικού τέλους στα 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh από 30 λεπτά, σήμερα, αύξηση που ποσοστιαία ξεπερνά το 1.500%. Η αύξηση εφαρμόζεται σε όλα τα τιμολόγια πλην των οικιακών και υπολογίζεται ότι αφορά πάνω από 2,5 εκ. συνδέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως μικρομεσαίοι, επαγγελματίες και αγρότες.
Μάλιστα η υπουργός απέδωσε την απόφαση για αύξηση στη διασφάλιση ελκυστικών τιμολογίων για τους επενδυτές ρεύματος από ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι οι τιμές χονδρεμπορικής που υπάρχουν σήμερα δεν είναι επαρκείς για την κάλυψη των τιμολογίων για την πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών πέρσι και φέτος όπως η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο βασικός στόχος είναι η διασφάλιση σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος για την υγιή ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στη χώρα, καθώς και η κατά προτεραιότητα προώθηση των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Δεκέμβριο του 2009 η υπουργός είχε αποφασίσει αύξηση της τιμής των ΑΠΕ, αναδρομικά από 1/1/2009, “δωράκι” στους παραγωγούς, που υπολογιζόταν σε περίπου 20 εκ. ευρώ.

Η υπουργός αποφάσισε κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την προς τα πάνω αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους από την οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “στην παρούσα φάση” εξαιρούνται οι οικιακοί καταναλωτές, ώστε να προστατευθούν οι οικονομικά ευπαθείς και ευάλωτοι καταναλωτές, καθώς κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρισμού (κυρίως λόγω της χρήσης των κλιματιστικών).

Την απότομη αύξηση του ειδικού τέλους δεν μπορεί να αντισταθμίσει ούτε η θέσπιση Κοινωνικού Οικακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που ανακοινώθηκε παράλληλα χθες από το ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για μειώσεις στα ισχύοντα τιμολόγια οικιακών καταναλωτών κατά 10% για τις μικρότερες καταναλώσεις από 0-800 κιλοβατώρες και κατά 20% για ειδικές ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κτλ.). Υπολογίζεται ότι το ΚΟΤ αφορά περίπου 600.000 οικιακές συνδέσεις καθώς τα κριτήρια για ένταξη είναι: καταναλώσεις έως 800kWh/τετράμηνο, για πρώτη κατοικία, εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου και χρήση μονοφασικού μετρητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η υπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η τιμή του ρεύματος παραμένει αμετάβλητη, όμως οι λογαριασμοί των καταναλωτών διαρκώς “φουσκώνουν” από τις αυξήσεις ΦΠΑ, διαφόρων επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων και τώρα και από την αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ.

Η σχετική απόφαση τίθεται σε διαβούλευση για 10 ημέρες και θα εκδοθεί εντός του Ιουνίου.



Λ. Κατσέλη: Αναμφίβολα, προσθέτει επιβάρυνση...

Στα περί ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης, καθώς τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για μάχη κατά της ακρίβειας το ΥΠΕΚΑ αποφασίζει αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη δήλωσε χθες πως η αύξηση τελών των ΔΕΚΟ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι επιπρόσθετη επιβάρυνση, αλλά διαβεβαίωσε ότι συζητά με όλους τους υπουργούς και για τις ανάγκες των υπουργείων, όπως και με την Τ. Μπιρμπίλη για την “αναγκαία αύξηση του τέλους” και το πώς μπορεί να εφαρμοστεί χρονικά έτσι ώστε να μη δημιουργήσει πρόσθετη επιβάρυνση φέτος για τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία και θα υπάρξουν αποφάσεις από κοινού. Ανέφερε εξάλλου, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά υπήρχαν, υπάρχουν και πρέπει να σταματήσουν, προσθέτοντας “συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό”.

Α.Ζ.


===========================================
Δήλωση του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο :

- "Η ΔΕΗ επιδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία, σε μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα συμβάλει στην υλοποίηση της απόφασης για την καθιέρωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αναλαμβάνοντας πλήρως τη σχετική δαπάνη.
Θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης, έτσι ώστε, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα να ενημερωθούν κατάλληλα οι δικαιούχοι καταναλωτές και να εξασφαλίσουν μειώσεις στα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς καταναλωτές είναι τα χαμηλότερα μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "15" και παραμένουν "παγωμένα" εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως κάνει εδώ και 60 χρόνια η ΔΕΗ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι κοντά στους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ΔΕΗ εντείνει τις προσπάθειές της για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, με τεράστιες επενδύσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την Κοινωνία και το Περιβάλλον".

Αθήνα, 11.06.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
==============================================
Α.Ζερβός-Η ΔΕΗ θα αναλάβει το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου(ANA) – 43 λεπτά πριν

Η ΔΕΗ θα αναλάβει το κόστος καθιέρωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης κ. Α. Ζερβού. «Η ΔΕΗ επιδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία, σε μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα συμβάλει στην υλοποίηση της απόφασης για την καθιέρωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αναλαμβάνοντας πλήρως τη σχετική δαπάνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Ζερβός, και πρόσθεσε: «Θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης, έτσι ώστε, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα να ενημερωθούν κατάλληλα οι δικαιούχοι καταναλωτές και να εξασφαλίσουν μειώσεις στα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς καταναλωτές είναι τα χαμηλότερα μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ''15'' και παραμένουν ''παγωμένα'' εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως κάνει εδώ και 60 χρόνια η ΔΕΗ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι κοντά στους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ΔΕΗ εντείνει τις προσπάθειές της για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, με τεράστιες επενδύσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την Κοινωνία και το Περιβάλλον». Το κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι 10 - 20 % χαμηλότερο σε σχέση με το «κανονικό» οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και θα χορηγείται σε άτομα με χαμηλό εισόδημα (κάτω από το αφορολόγητο όριο) και ευπαθείς ομάδες με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες για πρώτη κατοικία.
=====================================
Ρουμανία: Ομαδικές απολύσεις το Α’ τρίμηνο του 2010

Σε ομαδικές απολύσεις προχώρησαν, το πρώτο τρίμηνο του 2010, εταιρίες στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, που διεξήγαγε η εταιρία Dedalus MB.

Όπως προκύπτει, το 1/3 των συνολικά 229 εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα, προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις. Ποσοστό άνω του 40% των επιχειρήσεων, στη Ρουμανία, επανεξέτασε τις προτεραιότητές της και έθεσε νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι (+10% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2009). Περίπου το 46% των εταιριών εκτιμά ότι οι υπάλληλοι μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρίας από την κατοικία τους, ενώ το 77% θεωρεί ότι η συγκεκριμένη «τάση» εργασίας μπορεί να γίνει περισσότερο ευέλικτη και για τις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζομένους).

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι το 10% των επιχειρήσεων διέθεσε περισσότερα από 1.000 ευρώ/ ανά εργαζόμενο για την επανεκπαίδευση και την κατάρτιση των υπαλλήλων τους.

========================
Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ρουμανίας, και κατ’ επέκταση και η οικονομία της χώρας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Πτωχεύσεων (UNPIR), Αρίν Στανέσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, υπεβλήθησαν 8.000 αιτήσεις πτώχευσης, όσες δηλαδή είχαν κατατεθεί ολόκληρο το 2007! Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων φέτος θα ξεπεράσουν κατά πολύ το περσινό ρεκόρ των 20.000.
===========================
Ρουμανία: Ενα χρόνο μετά την προσφυγή στο ΔΝΤΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον εδώ. Είτε το επιθυμούμε είτε όχι, κάνει αισθητή την παρουσία του. Όσα ακούγονται ή γράφονται είναι αρκετά. Και όσα θα γίνουν ίσως ακόμη περισσότερα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισέβαλε στην καθημερινότητά μας.

Όπως και πριν από ένα χρόνο, στη γειτονική μας Ρουμανία.

Μια χώρα στην οποία επενδυτές από τη χώρα μας βρήκαν προσοδοφόρο έδαφος και ευκαιρίες για να προσεγγίσουν με περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

Και μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουμε ότι είμαστε δύο χώρες με αρκετές διαφορές, αλλά τα οικονομικά στοιχεία πλέον δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Οι συγκρίσεις είναι μάλλον αναπόφευκτες και μάλιστα υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν, βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την επικαλούνται!.. Ίσως γιατί υπήρξε, με οριακά ποσοστά, επανεκλογή της κυβέρνησης, η οποία πήρε το ρίσκο να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μία μικρή έρευνα από τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου αποδεικνύει ότι Ελλάδα και Ρουμανία έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι διαφορές, σε πείσμα της αντίθετης σκέψης μας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα είναι Προεδρική, και όχι Προεδρευόμενη, Δημοκρατία, κατέφυγε στο ΔΝΤ το Μάρτιο του 2009.

Ο Μπασέσκου είχε εκλογές σε 8 μήνες, και η κυβέρνηση έλαβε τα περισσότερα από τα μέτρα που της προτάθηκαν.

Τα αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν να εκλεγεί και πρόεδρος της χώρας ο Τραϊάν Μπασέσκου, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ουδείς από τους επικρατέστερους υποψηφίους προέδρους αμφισβήτησε την επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ποια είναι, όμως, τα κοινά στοιχεία ελληνικής και ρουμανικής οικονομίας; Και τα δυο κράτη, λοιπόν, έχουν:
1)Αρκετά μεγάλο δημόσιο τομέα
2)Σημαντική γραφειοκρατία, με την ελληνική, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία να είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη της Ρουμανίας
3)Χαμηλή παραγωγικότητα
4)Αρνητικό πρόσημο στην αντιστοιχία εξαγωγών και εισαγωγών, δηλαδή οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές
5)Σημαντική παραοικονομία, με τη Ρουμανία ωστόσο να υπερέχει κατά πολύ της χώρας μας
6)Υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων αλλά και σε καταναλωτικά αγαθά

Η Ελλάδα, ωστόσο, υπερέχει αισθητά σε επενδύσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας και διαθέτει πιο χαλαρούς νόμους για τη λειτουργία μιας εταιρίας, με την έννοια της επιταγής να είναι άγνωστη στο 95% της αγοράς της Ρουμανίας.
Η γειτονική χώρα δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει σοβαρά ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως η χώρα μας, σε προηγούμενα έτη, εξ ου και τα 30 δισ. που έχουν εγκριθεί ως το 2013 και παραμένουν ανεκμετάλλευτα σε ποσοστό περίπου 90%.
Οι τράπεζες στη Ρουμανία, επίσης, είναι ξένες.

Τι προκάλεσε, όμως, η δράση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη γειτονική χώρα;

Αρχικά πραγματοποιήθηκαν 13.000 απολύσεις και σήμερα έχει ανακοινωθεί πως θα ακολουθήσουν ακόμη 90.000.
Οι μισθοί στο Δημόσιο μειώθηκαν. Το ρουμανικό νόμισμα έχασε 25% της αξίας του σε δύο μήνες, πριν από την έλευση του ΔΝΤ είχε σταθεροποιηθεί και φέτος ανατιμήθηκε περίπου 5%-6% έναντι του ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού του ρουμανικού δημοσίου ελέγχθηκε.
Η χώρα έχει κάνει χρήση των 9 από τα 20 δισ. δανεισμού που της εγκρίθηκαν.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έκλεισε κατά τα δύο τρίτα, ενώ οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων.
Χορηγούν δάνεια αλλά με ασύμφορους όρους και επιτόκια, ενώ ο δείκτης των επισφαλών δανείων αγγίζει το 10%, αλλά σταμάτησε να αυξάνεται.
Όσο για τον ιδιωτικό τομέα;
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο και οι μισθοί υποχώρησαν σημαντικά. Χιλιάδες εταιρείες οδηγήθηκαν σε πτώχευση, οι τζίροι έπεσαν κάθετα και το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,1%!.
============================================
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ

Γεννήθηκα στις 23/12/1962. Εχω ασφαλιστεί στο ΙΚΑ. Πραγματικός χρόνος με ένσημα 3 χρόνια, 7 μήνες και 5 ημέρες. Από τις 9/9/1985 εργάζομαι στη ΔΕΗ (τεχνικός κλάδος, εναερίτης Τ4Α).

α) Μπορώ να εξαγοράσω τη στρατιωτική μου θητεία (12 μήνες ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας) και πώς;
β) Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

α) Μπορείτε να εξαγοράσετε τη στρατιωτική σας θητεία όποτε το θελήσετε. Το ποσό που θα κληθείτε να καταβάλετε θα είναι 20% για κάθε μήνα που θέλετε να εξαγοράσετε των συντάξιμων αποδοχών σας. β) Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 54 ετών αν είστε ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
==============================================
Ένας νέος εργαζόμενος στη ΔΕΗ παίρνει 800 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: