Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Την ερχόμενη Τρίτη το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην περιοχή.Αλλάζει η κοστολόγηση του ρεύματος.Η πλάστιγγα κλίνει υπέρ των παραγωγών ηλεκτρισμού

"Η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο δημόσιο"
Συνέντευξη Αρθούρου Ζερβού στην "Καθημερινή της Κυριακής"
Μετά το 2013 η ΔΕΗ θα έχει οξύ οικονομικό πρόβλημα καθώς θα πρέπει να καταβάλει ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο πρόεδρος της.Ο Αρθούρος Ζερβός, εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία το 51% της ΔΕΗ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, γιατί η μετοχή είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη και τα έσοδα από την πώληση θα είναι χαμηλά. Ακόμα, υποστηρίζει ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να υπάρχει ως καύσιμο στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες ενώ στόχος είναι να περάσουμε σταδιακά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, εκτιμά ότι το 2012 η ΔΕΗ θα έχει κέρδη 400-500 εκ. ευρώ αλλά το 2013 θα παρουσιάσει ζημιές 400-500 εκ. ευρώ. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή η ΔΕΗ θα φαλιρίσει. Αυτό που προτείνει η Τρόικα - υπάρχει και αντίστοιχη πρόταση της ΔΕΗ - είναι η ορθολογικοποίηση των τιμολογίων», προσθέτοντας ότι «η κοινοτική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα θέσπισης κοινωνικού τιμολογίου για κάποιες ομάδες πληθυσμού. Ήδη προχωράει η σχετική ρύθμιση».
http://www.skai.gr/news/finance/article/145610/i-dei-nrenei-na-meinei-sto-dimosio-12-6-2010/
====================================
Την ερχόμενη Τρίτη το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην περιοχή
Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα βρίσκεται στην ερχομένη Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 στην περιοχή όπου θα κάνει ενημέρωση εφ όλης της ύλης των συνδικαλιστικών στελεχών. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα.
ΕΡΑ Κοζάνης-Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου
=====================================
Δείκτης αναπλήρωσης και επικουρικές συντάξεις
Του Γιώργου Ρωμανιά,
επιστημονικού συμβούλου
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Στο σημερινό κείμενο θα εξετάσουμε τα θέματα που αναφέρονται:

Στις αξιώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη.
Στη δημιουργία 3 νέων Ταμείων και στη συγχώνευση σ’ αυτά του συνόλου των υφιστάμενων σήμερα.
Α. Νέα αξίωση: η ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις

Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε αποκαλύφθηκε η νέα αξίωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης μέσω της δήθεν ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη.

Έχουμε, ήδη, αποκαλύψει (σε προηγούμενο κείμενό μας στο «Π») ότι, με βάση το Μνημόνιο (που έχει γίνει νόμος του κράτους – Ν.3845/2010), η Ελλάδα οφείλει να περιορίσει τον ετήσιο δείκτη αναπλήρωσης (το ποσοστό δηλαδή του μισθού που μεταφέρεται στη σύνταξη) στο μέσο επίπεδο του 1,2% (από το 2% που ισχύει σήμερα), ώστε να προκύψει:

-Αντί του ισχύοντος σήμερα δείκτη (ποσοστού) αναπλήρωσης 70% για συντάξιμη υπηρεσία 35 ετών (35x2),

-Δείκτης 42% για συντάξιμη υπηρεσία 35 ετών (μείωση κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες) και δείκτης 48% (μείωση κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες) για συντάξιμη υπηρεσία 40 ετών.

Στο φύλλο, επίσης, της προηγούμενης εβδομάδας (3.6.2010) αποκαλύψαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τις επικουρικές συντάξεις.

Οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν, εν όψει των δεδομένων που προκύπτουν από την εμμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι του Μνημονίου και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Στην πραγματικότητα πρόκειται περί τεχνάσματος, αφού επιδιώκεται να ενσωματωθεί ένα μικρό μέρος των επικουρικών συντάξεων (περί το 4-5%) στον γενικό δείκτη αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Με το τέχνασμα αυτό, θα επιδιωχθεί να πεισθούν οι πολίτες ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν καταργούνται, αλλά ενσωματώνονται στις κύριες, ενώ ταυτόχρονα θα διαφημισθεί η αύξηση των δεικτών (ποσοστών) αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Πρέπει, όμως, να προειδοποιήσουμε ότι μια παρόμοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, αφού:

Πρώτον, η κυβέρνηση έχει ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις της να καταργήσει τις επικουρικές συντάξεις με το άρθρο 15 του προσχεδίου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έχει δώσει στη δημοσιότητα. Συνεπώς, το χάπι της ενσωμάτωσης δεν πείθει: μια παρόμοια εξέλιξη οδηγεί στην κατάργηση του θεσμού, ώστε σε μια μικρή χρονική περίοδο η ενσωμάτωση θα απορροφηθεί σε βαθμό μηδενισμού της (υπάρχουν πολλά παρόμοια προηγούμενα κατάργησης μέσω ενσωμάτωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες).

Δεύτερον, ακόμη και με την ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης, η βελτίωση του δείκτη αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα βελτιωθεί ελάχιστα (περί τις 4 ποσοστιαίες μονάδες), ώστε για συντάξεις 40 ετών να προσεγγίσει το 52% και για συντάξεις 35 ετών το 46% (έναντι του ισχύοντος σήμερα 70%).

Τρίτον, ο δείκτης αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων ποικίλλει (από 20% μέχρι και 70%), ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης που προβλέπει το Μνημόνιο (42% ή 48%) αναφέρεται σ’ όλες (χωρίς εξαίρεση οποιουδήποτε Ταμείου) τις συντάξεις. Συνεπώς, η καθιέρωση ενιαίου δείκτη για το σύνολο των επικουρικών με τον οποίο θα προσαυξηθεί ο δείκτης των κύριων συντάξεων, είναι σαφές ότι θα λειτουργήσει αρνητικά (μειωτικά) για τα περισσότερα επικουρικά Ταμεία.

Τέταρτον, Ταμεία με μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων και συνταξιούχων δεν χορηγούν επικουρικές συντάξεις χωρίς να προβλέπεται παρόμοια χορήγηση από αντίστοιχα επικουρικά (που δεν υφίστανται, π.χ. ΟΑΕΕ, για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του – 817.000 άτομα).

Ένα ακόμη συναφές ζήτημα αποτελεί η προσαύξηση ή όχι του δείκτη αναπλήρωσης των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων με την προσθήκη της αποκαλούμενης βασικής σύνταξης στο σύνολο των ανταποδοτικών συντάξεων.

Την τελευταία εβδομάδα επιδιώχθηκε να πλασαριστεί και μέσω των ΜΜΕ η άποψη ότι οι χαμηλοί δείκτες αναπλήρωσης που προκύπτουν για τις ανταποδοτικές συντάξεις θα βελτιωθούν με την προσθήκη σ’ αυτές και της βασικής σύνταξης.

Από την επιστολή, όμως, του εκπροσώπου του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν προκύπτει σαφώς ότι η βασική σύνταξη θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. 1.200 ευρώ τον μήνα, όπως συμβαίνει στη Φινλανδία, πατρίδα του κ. Ρεν). Συνεπώς θα χορηγείται όχι σ’ όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο σ’ εκείνους που τα εισοδήματά τους θα είναι κατώτερα των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: όλοι οι έχοντες εισοδήματα πέραν των καθοριζομένων κριτηρίων δεν θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη και συνεπώς για αυτούς οι δείκτες αναπλήρωσης θα παραμείνουν στο 42% για 35 συντάξιμα έτη και στο 48% για 40 συντάξιμα έτη.

Εκτός αυτού, οι εκπρόσωποι των 3 ζητούν τη χορήγηση της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας για όλους τους συνταξιούχους που τη δικαιούνται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Συνεπώς, όσοι θα λαμβάνουν την ανταποδοτική σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους θα παραμείνουν στους ίδιους χαμηλούς δείκτες αναπλήρωσης (42% ή 48%) μέχρι να συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, οπότε και θα τους χορηγηθεί (με βάση πάντα τα καθοριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια) και η βασική σύνταξη.

Β. Το τέχνασμα των 7 νέων ταμείων


Στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (άρθρο 27) προβλέπεται ότι οι Κλάδοι Κύριας Ασφάλισης που τελούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας ενοποιούνται και συγκροτούν 3 Φορείς Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών.

Στο ίδιο άρθρο όμως (παρ. 7) προβλέπεται ότι οι τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) παραμένουν στους Φορείς αυτούς (δηλαδή εξαιρούνται από τη διαδικασία ενοποίησης σε 3 Κλάδους όλων των υφιστάμενων Φορέων).

Οι προβλέψεις αυτές της παρ. 7, όμως, αποδεικνύονται επικοινωνιακό πυροτέχνημα και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξίωσαν τη συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του Μνημονίου, τον περιορισμό των νέων ενοποιημένων Ταμείων σε 3 και την απάλειψη της παρ. 7 του Προσχεδίου.

Πράγματι, στο Μνημόνιο, δηλαδή στη Συμφωνία της Ελλάδος με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπεται:

-Πρώτον, ότι συγχωνεύονται τα υφιστάμενα συνταξιοδοτικά Ταμεία σε τρία ταμεία (χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ή εξαίρεση περί το ΕΤΑΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

-Δεύτερον, ότι θεσπίζονται νέοι καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές, τους κανόνες συσσώρευσης κ.λπ., που πρέπει να εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν προς όλους από 1.1.2013.

-Τρίτον, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η απλή επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει σπεύσει και έχει, ήδη, νομοθετήσει το Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) αποδεικνύει ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τα 7 νέα Ταμεία αποτελεί απλό επικοινωνιακό τέχνασμα, ενώ οι πραγματικές κυβερνητικές επιδιώξεις είναι διαφορετικές.
http://www.topontiki.gr/Articles/view/6901

====================================
Επενδυτές... στην πρίζα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Πολύ ανήσυχοι είναι τον τελευταίο καιρό οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος και ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ. Πήγαν καλά τον προηγούμενο χρόνο, έβγαλαν λεφτά, όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οχι μόνο σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος που έχει πάρει την ανηφόρα αλλά και με τα τιμολόγια ρεύματος. Αν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως στη ΔΕΗ να αυξήσει τα οικιακά και να μειώσει τα εμπορικά, τους «τελείωσε». Εκεί επικεντρώνονται οι μεγάλοι κίνδυνοι και στην πιάτσα ακούγονται ακόμη και σκέψεις για αποχώρηση κάποιων επενδυτών. Στο μέτωπο της χονδρικής, τα συμφέροντα των επενδυτών που δραστηριοποιούνται εκεί είναι αντικρουόμενα με εκείνα των «παικτών» της λιανικής. Ο καθένας προσδοκά διαφορετικά πράγματα. Οι μεν παραγωγοί ηλεκτρισμού με δικές τους μονάδες πιέζουν να αυξηθεί η Οριακή Τιμή, άρα να πωλούν ακριβότερα στο Σύστημα το ρεύμα τους, οι δε προμηθευτές στη λιανική ζητούν να πέσει για να αγοράζουν φθηνότερα και να πωλούν με κάποιο κέρδος. Η πλάστιγγα, πάντως, δείχνει να κλίνει υπέρ των πρώτων.http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4579327
=============================================
Αλλάζει η κοστολόγηση του ρεύματος
Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Αρση των στρεβλώσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την πρόταση για τον υπολογισμό του κόστους των μονάδων που μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Για πρώτη φορά προβλέπεται κοστολόγηση των υδάτων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ως καύσιμο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και του λιγνίτη από το στάδιο της εξόρυξης. Στον υπολογισμό του κόστους λιγνίτη προστίθεται, με βάση τις κοινοτικές επιταγές, και το κόστος των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα.
Για το κόστος της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν ενστάσεις κατά της Ελλάδας στην ΕΕ για χρήση τους με στόχο τη χειραγώγηση της οριακής τιμής συστήματος από τον ΔΕΣΜΗΕ, κάτι που έλαβε υπόψη ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν.Βασιλάκος. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική παρέμβαση του 2006 η μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΜΗΕ άλλαξε και το 51% ανήκει στο Δημόσιο, ενώ το 49% μόνο στη ΔΕΗ, ενώ αρχικά προβλεπόταν η συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο μειοψηφίας.
Τέλος, ορίζονται για πρώτη φορά και ποινές («πέναλτι») για όλους τους παραγωγούς που δηλώνουν διαθεσιμότητα μιας μονάδας για την επόμενη ημέρα, την οποία όμως στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να διαθέσουν.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=16&artId=305505&dt=12/06/2010#ixzz0qfzO8i00

========================================
Πήραν μπρος οι ελληνοτουρκικές μπίζνες στην ενέργεια
Την ίδια ώρα δρομολογείται μία άλλη “δουλειά”, για την οποία οι υπογραφές είχαν τεθεί ήδη από το τέλος του 2007. Πρόκειται για το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος με την Τουρκία, αφού έγινε γνωστό ότι μέσα στους τρεις επόμενους μήνες ξεκινά η συγχρoνισμένη λειτουργία του τουρκικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΤΕΙAS) με το ευρωπαϊκό και θα ξεκινήσουν οι πρώτες ανταλλαγές ηλεκτρισμού με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Οι ανταλλαγές θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά, ενώ η χώρα μας ενδεχομένως να είναι σε θέση για σημαντικές εξαγωγές ηλεκτρισμού στην επόμενη διετία, λόγω της επικείμενης θέσης σε λειτουργία ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς και του εργοστασίου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=71156
========================================
Μεγάλο ενδιαφέρον στο 4ο SEEED του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης
Η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών και τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο του "4th South East Europe Energy Dialogue" (SEEED), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στο φετινό 4th SEEED, που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC), συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ομιλητές και panelists από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, και συνολικά εννέα διεθνείς οργανισμοί (WEC, CGES, Energy Community, European Commission, Energy Secretariat, EBRD, EIB, Black Sea Trade & Development Bank και OME).
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής και ο κ. Slav Slavov, από το WEC στο Λονδίνο, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη. Αναφερόμενος στην κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ο κ. Σταμπολής εκτίμησε ότι θα επηρεάσει την υλοποίηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας – κυρίως αυτών που έχουν να κάνουν με μικρά έργα. Ο κ. Slavov τόνισε από την πλευρά του ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα σήμερα είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, ο οποίος επισήμανε ότι η έλλειψη ασφαλούς τροφοδοσίας αποτελεί μια ευκαιρία για τη ΝΑ Ευρώπη να καταστεί ενεργειακός διάδρομος με την προϋπόθεση ότι θα αναζητηθούν νέα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης, θα υπάρξει διεθνοποίηση των επενδύσεων καθώς και συνεργασία στις νέες τεχνολογίες και στις νέες υποδομές σε εθνικό επίπεδο. Πρότεινε, μάλιστα, τη σύσταση μιας «οριζόντιας» επιτροπής ειδικών, η οποία με τον συντονισμό του ΙΕΝΕ θα παρουσιάσει την έκθεσή της στις κυβερνήσεις.
Εκπροσωπώντας τη ΡΑΕ, ο Δρ. Γιώργος Κουτζούκος αναφέρθηκε στη Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community Treaty), η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2005, στους στόχους της καθώς και στην πρόοδο που έχουν σημειώσει τα συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η Συνθήκη.
Ο κ. Henri Donchev, από το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, παρουσίασε την πολιτική και τους στόχους της Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Donchev, οι βασικότερες προκλήσεις για τη Βουλγαρία είναι η περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.
Τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας παρουσίασε από την πλευρά του ο καθηγ. Stavri Dhima, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας, ενώ ο Dr. Yurdakul Yigitguden, από την εταιρεία Borusan ENBW, πρώην υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέρθηκε στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας. Όπως τόνισε, η Ρωσία αποτελεί τον Νο1 προμηθευτή φυσικού αερίου της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει φέτος 17 ενεργειακές συμφωνίες, ενώ συζητούν από το 2009 τη δυνατότητα μας μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετεχόντων ειδικών στο 4th SEEED, αν πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική συνεργασία, θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα για μια σειρά ενεργειακών έργων στην περιοχή.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του αναλυτή του Centre for Global Energy Studies (CGES), Dr. Manouchehr Takin, ο οποίος υπογράμμισε την ανάκη για εισαγωγές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην επιρροή που έχει η πολιτική στις επιχειρηματικές αποφάσεις για επενδύσεις στην ενέργεια. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Takin υποστήριξε ότι οι ανησυχίες δεν σχετίζονται με τις εισαγωγές καθαυτές αλλά με τις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις (π.χ. οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Λιβύη, Ιράν και Ιράκ). Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν δεν είχαν επιβληθεί αυτές οι κυρώσεις, ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2008.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Michael Savva από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η οποία, όπως είπε, είναι σημαντική για το διμερές εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ο κ. Savva μίλησε για τα δύο βασικά ενεργειακά πρότζεκτ στα οποία συνεργάζονται οι δύο χώρες – τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream – επαναλαμβάνοντας την ισχυρή δέσμευση της Μόσχας για την υλοποίησή τους. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι τα πρότζεκτ μεταφοράς ενέργειας μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο δεδομένου ότι η ζήτηση για ενέργεια δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ενεργειακά έργα στην περιοχή, τόνισε, σημειώνοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας σημείωσε σημαντική αύξηση πέρυσι παρά την διεθνή οικονομική κρίση.
Τα έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τον ρόλο της Τουρκίας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της ADG Natural Gas Consultancy Company, κ. Gokhan Yardim. Συγκεκριμένα, ο κ. Yardim αναφέρθηκε στους αγωγούς Nabucco, ITGI και TAP και στο εκτενές δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει ήδη η Τουρκία και μπορεί να αξιοποιήσει για τη μεταφορά αερίου από χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση του κ. Αντώνη Νάτσικα από τη ΔΕΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, στις διεθνείς διασυνδέσεις της Ελλάδας – διασύνδεση με Βουλγαρία (IGB) και διασύνδεση με Ιταλία (IGI Poseidon) – και στον ρόλο της ΔΕΠΑ σε αυτές. Όπως τόνισε, το χάσμα μεταξύ παραγωγής και ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να μεγαλώνει, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για νέες ενεργειακές οδούς. Όσον αφορά στον αγωγό ITGI, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός για την Ευρώπη, καθώς αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τη διασύνδεσή της με το Αζερμπαϊτζάν, και εκτίμησε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του πιθανόν να ληφθεί εντός του 2010. Ανέφερε, επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει το 2020 σε 7 δισ. κυβικά μέτρα περίπου.
Το έργο για την υλοποίηση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) παρουσίασε από τη πλευρά της η κ. Marija Savova Velkoski, εμπορική διευθύντρια του έργου, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει συγκριτικά με άλλα που σχεδιάζονται στην περιοχή. Πρόκειται για ένα εμπορικά και τεχνικά βιώσιμο πρότζεκτ, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή, τόνισε η κ. Velkoski. Επισήμανε επίσης ότι ο TAP θα έχει μικρότερο μήκος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος μεταφοράς, και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (EGL, Statoil, Ε.ΟΝ.-Ruhrgas). Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό πρότζεκτ που είναι ανοιχτό σε νέους εταίρους.
Επίσης, ο Dr. Narsi Ghorban, γενικός διευθυντής της Narkangan Gas to Liquid International Co. και από τους πλέον γνωστούς ενεργειακούς αναλυτές του Ιράν, αναφέρθηκε στα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας και στις πιθανές εξαγωγές της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στη Μέση Ανατολή, τα οποία αναλογούσαν το 2009 στο 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων και στο 33,5% των αποθεμάτων της Μ. Ανατολής. Αν τα αποθέματα αυτά αξιοποιηθούν γρήγορα, τόνισε, θα μπορέσουν να καλυφθούν τόσο οι εγχώριες ανάγκες – που αποτελούν και προτεραιότητα για τη χώρα – όσο και οι εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ghorban παρουσίασε τις πιθανές διαδρομές των ιρανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη (π.χ. μέσω Τουρκίας ή Συρίας). Διευκρίνισε τέλος ότι το LNG δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του.
Οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού
Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στη ΝΑ Ευρώπη, οι ΑΠΕ και οι προοπτικές όσον αφορά στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της κ. Χρυσούλας Αργυρίου από τη διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. για την αγορά φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην προώθηση των επενδύσεων, στην ανάγκη για σταθερούς κανόνες στο τράνζιτ και στην ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών. Προτεραιότητες για την Ε.Ε., ανέφερε, είναι μεταξύ άλλων το σχέδιο για τη διασύνδεση Αιγαίου-Αδριατικής-Βαλτικής-Μαύρης Θάλασσας (2A2B), το ρυθμιστικό πλαίσιο στη ΝΑ Ευρώπη και το Energy Community Gas Ring.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Milan Zdravkovic, ανώτατο στέλεχος της JP SRBIJAGAS στη Σερβία, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη από τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία νέων διασυνδέσεων μεταξύ των εθνικών συστημάτων.
Το βουλγαρικό δίκτυο διαμετακόμισης φυσικού αερίου καθώς και τις στρατηγικές για την ανάπτυξη νέων υποδομών στη χώρα παρουσίασε ο κ. Rosen Simitchiev από την Bulgartransgaz, ενώ ο κ. Vladimir Durovic από την κροατική Plinacro αναφέρθηκε στον ρόλο της Κροατίας στην περιοχή, σημειώνοντας πως το σύστημα διανομής αερίου της χώρας βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του κ. Παναγιώτη Κανελόπουλου από τον Όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο LNG και στον ρόλο του στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι το LNG αναδεικνύεται ως ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς αερίου, δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για μείωση των τιμών και για την Ελλάδα γενικότερα, τόνισε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στη συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Nenad Stefanovic από την Υπηρεσία Ενέργειας της Σερβίας αναφέρθηκε εκτενώς στο Southeast Europe Coordinated Auction Office (CAO). Επίσης, επισήμανε ότι το κανονιστικό πλαίσιο στη χώρα του παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, ενώ αναφερόμενος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης τόνισε ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εναρμονίσουν το κανονιστικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στην αγορά.
Ο κ. Νίκος Φρυδάς, ανώτερο στέλεχος στη διεθνή εταιρεία συμβούλων Mott MacDonald, παρουσίασε έρευνα της εν λόγω εταιρείας, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με το σταθμισμένο κόστος για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ ο κ. Aleksandar Mijuskovic από την Prenos A.D. του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε στις νέες γραμμές διανομής που σχεδιάζονται στη χώρα, όπως στην γραμμή με την Αλβανία και στην υποθαλάσσια διασύνδεση με την Ιταλία.
Τέλος, η κ. Τατιάνα Τσιρακοπούλου, νομικός σύμβουλος στον όμιλο Μυτιληναίου, και ο κ. Γιάννης Κελεμένης από τη δικηγορική εταιρεία Kelemenis & Co. παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού. Ο κ. Κελεμένης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και ότι το μονοπώλιο παραμένει ουσιαστικά στη ΔΕΗ, η οποία κατέχει περίπου το 96% της αγοράς. Εκτίμησε μάλιστα ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σε βραχυπρόθεσμο αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι το 4th SEEED πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ χορηγοί είναι ο Όμιλος Μυτιληναίου, η εταιρεία ηλεκτρισμού EGL, η ΔΕΠΑ και η Siemens και υποστηρικτές οι εταιρείες Vestas και MARTIFER και η κοινοπραξία TAP.
====================================================
Πιο αποδοτικά, φθηνά φωτοβολταϊκά Πάνελ με «μελάνη πυριτίου» προσαρμόζονται σε όλες τις επιφάνειες και κοστίζουν έως 33% λιγότερο
Tου Κωστα Δεληγιαννη
Από τη μια μεριά, η ενέργεια που μεταφέρει η ηλιακή ακτινοβολία στον πλανήτη μας είναι τόσο μεγάλη ώστε, αν εκμεταλλευόμασταν μόλις το 0,02% από αυτήν, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν με ορυκτά και πυρηνική ενέργεια στον πλανήτη. Από την άλλη, το πραγματικό ποσοστό αξιοποίησης της ενέργειας που μας προσφέρει απλόχερα ο ήλιος είναι προς το παρόν δραματικά μικρότερο. Ο λόγος έχει να κάνει με τα μειονεκτήματα της υπάρχουσας τεχνολογίας, βάσει της οποίας κατασκευάζονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που χρησιμοποιούμε σήμερα – μειονεκτήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τα στοιχεία αυτά να μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να μετατρέψουν σε ρεύμα το 17% της ακτινοβολίας που προσπίπτει πάνω τους. Ακόμη χειρότερα, τα ηλιακά πάνελ παραμένουν συγκριτικά ακριβά, ενώ έχουν αρκετά μεγάλο βάρος, με συνέπεια να μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε επίπεδες επιφάνειες, όπως σε μεγάλες χερσαίες εκτάσεις ή σε ταράτσες κτιρίων. Κι όμως, μια νέα επαναστατική μέθοδος κατασκευής των πάνελ έρχεται να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τις ατέλειες της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Λέγεται «τεχνολογία μελάνης πυριτίου» και δίνει τη δυνατότητα κατασκευής των ηλιακών στοιχείων με ένα εντελώς καινοτόμο τρόπο: η φωτοευαίσθητη επικάλυψή τους δεν κατασκευάζεται από στερεό πολυκρυσταλλικό πυρίτιο το οποίο κολλιέται πάνω στα πάνελ –όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα– αλλά από ρευστοποιημένο πυρίτιο, το οποίο προστίθεται πάνω στα ηλιακά στοιχεία, όπως περίπου τυπώνουμε ένα κείμενο με έναν εκτυπωτή λέιζερ πάνω σε μία κόλλα χαρτί.
Τα πλεονεκτήματα
Ενας από τους πρωτεργάτες στην ανάπτυξη της μελάνης πυριτίου είναι ο φυσικός Ομηρος Αντωνιάδης, υπεύθυνος του επιστημονικού τμήματος και ένα από τα βασικά στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Innovalight η οποία τελειοποίησε την εν λόγω τεχνολογία. Τεχνολογία η οποία έχει ήδη δείξει τις δυνατότητες που ανοίγει: όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Innovalight, χρησιμοποιώντας τη μελάνη πυριτίου μπόρεσε να κατασκευάσει ηλιακά στοιχεία με απόδοση 19%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για φωτοβολταϊκά. Κι αυτό γιατί «τη στιγμή που η διαδικασία εκτύπωσης των φωτοβολταϊκών είναι πιο εύκολη από τη συμβατική μέθοδο κατασκευής τους», λέει στην «Κ» ο κ. Αντωνιάδης, «το γεγονός ότι το πυρίτιο βρίσκεται σε υγρή μορφή μάς επιτρέπει να του προσδώσουμε μια πιο περίπλοκη, και κατά συνέπεια πιο αποδοτική, δομή». Επίσης, εκτός από πιο εύκολη, η εκτύπωση είναι και φθηνότερη – η εφαρμογή της αναμένεται να μειώσει το κόστος κατασκευής τουλάχιστον κατά 33% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτά τα πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά φωτοβολταϊκά; Ακόμη και μέσα στο 2010, αφού ένα ακόμη πλεονέκτημα της τεχνικής της Innovalight είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από βιομηχανίες οι οποίες κατασκευάζουν ήδη φωτοβολταϊκά πάνελ με τη συμβατική μέθοδο παραγωγής.Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, το μόνο που χρειάζεται είναι μία μικρή τροποποίηση στη γραμμή συναρμολόγησης ώστε να προστεθεί μία εκτυπωτική μηχανή – χωρίς, μάλιστα, να επηρεαστεί ο ρυθμός παραγωγής της μονάδας.Η ανάπτυξη της «μελάνης πυριτίου» ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ο κ. Αντωνιάδης με τον ιδρυτή της Innovalight και μερικούς ακόμη συνεργάτες –η εταιρεία τότε αριθμούσε μόλις πέντε υπαλλήλους– αποφάσισαν να βρουν μία τεχνική για να παρασκευάσουν ρευστά μείγματα τα οποία θα έχουν ως κύριο συστατικό το εν λόγω χημικό στοιχείο. Η λύση δόθηκε από τη νανοτεχνολογία, την επεξεργασία, δηλαδή, πυριτικών ενώσεων σε κλίμακα νανομέτρων (το ένα νανόμετρο αντιστοιχεί στο 1/1000 του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας), ώστε να δημιουργήσουν μικροσωματίδια που θα είναι ευδιάλυτα στο νερό. Οσο για τα τεχνικά εμπόδια που συνάντησαν προσπαθώντας να κάνουν πράξη την ιδέα τους, «αρκεί να σας πω ότι γνωρίζουμε όλους τους τρόπους που δεν έχουν δουλέψει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.
Eύκαμπτα στοιχεία
Σήμερα, πάντως, το ρευστοποιημένο πυρίτιο πληροί όλες τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιηθεί στη μαζική παραγωγή φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, υπόσχεται στο άμεσο μέλλον πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας –ο Ελληνας φυσικός υποστηρίζει πως σύντομα η απόδοση της «πυριτικής μελάνης» θα αυξηθεί στο 20% και πλέον– αλλά και ακόμη πιο εύχρηστη.Οι νέες βιομηχανικές μονάδες που θα κατασκευαστούν εξαρχής ώστε να υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία θα μπορούν να παράγουν ηλιακά στοιχεία τα οποία θα τυπώνονται πάνω σε ελαφρύτερες μεμβράνες μικρότερου πάχους, οι οποίες θα είναι εύκαμπτες. «Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε ηλιακά πάνελ σε όλο το κέλυφος ενός κτιρίου, ακόμη και σε καμπύλες επιφάνειες ή σε κατακόρυφους τοίχους, αυξάνοντας την παραγωγή», προσθέτει ο κ. Αντωνιάδης.
«Υλοποιήσαμε μία ιδέα κυριολεκτικά από το μηδέν»
Ο κ. Ομηρος Αντωνιάδης ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες πάνω στις ηλιακές τεχνολογίες από το 1984, όταν αποφοιτώντας από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, μετέβη για τη διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Suracious στη Νέα Υόρκη.
«Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν υπήρχε πλέον κανένα ενδιαφέρον για νέες γενιές φωτοβολταϊκών πάνελ», σημειώνει, «επειδή η τιμή του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων ήταν τόσο χαμηλές, που πολλοί θεωρούσαν πως η ηλιακή ενέργεια δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει οικονομικά ανταγωνιστική». Ετσι, βρέθηκε να εργάζεται στα εργαστήρια πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε εφαρμογές όπως εκτυπωτές λέιζερ και οθόνες οργανικών LED. «Παρ’ όλα αυτά, πάντοτε έψαχνα την ευκαιρία να επιστρέψω εκεί απ’ όπου είχα αρχίσει, σε τεχνολογίες, δηλαδή, οι οποίες θα παράγουν και όχι θα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια».
Η ευκαιρία τού δόθηκε το 2005, όταν συστάθηκε η Innovalight, με σκοπό την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. «Μπορεί το ρίσκο να ήταν μεγάλο, όμως θα υλοποιούσαμε μία ιδέα κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς κανέναν από τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται κανείς όταν εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία». Σήμερα, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιδέα αποδείχθηκε τελικά εφικτή τον κάνει να νιώθει διπλά ικανοποιημένος: «Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι πως αυτό που πέτυχες θα έχει άμεσο όφελος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον». http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/06/2010_403417

==============================================
η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού εξακολουθεί να ζει στον δικό της κόσμο.θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με την νέα πραγματικότητα νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: