Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πλήγμα για τους παλαιούς ασφαλισμένουςΑνατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οι 4 αλλαγές στο Ασφαλιστικό το 2011Αναλυτικά τέσσερις είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά και θα αλλάξουν άρδην το ασφαλιστικό τοπίο:
«Ετος σταθμός» για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι το 2011, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το βασικό πακέτο των αλλαγών σε όρια ηλικίας και σε συντάξεις. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σε δόσεις και θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το 2015, οπότε και θα κάνει... πρεμιέρα το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική σύνταξη). Αναλυτικά τέσσερις είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά και θα αλλάξουν άρδην το ασφαλιστικό τοπίο:
1 Ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για επτά ομάδες ασφαλισμένων. Η ετήσια αύξηση ανάλογα με την κατηγορία θα ξεκινά από τους έξι μήνες και μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε έτη.
Από τις νέες ρυθμίσεις επηρεάζονται όσοι αποχωρούν με 35ετία σε ηλικία 58 ετών, όσοι ανοίγουν την πόρτα εξόδου με 37ετία ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες στο Δημόσιο, όπου με νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το όριο ηλικίας θα πάει σταδιακά στο 65ο έτος (στο πλαίσιο της εξίσωσης).
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών, καθώς η τρόικα ζητεί το όριο συνταξιοδότησης να πάει στο 65ο έτος της ηλικίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας θα φτάνει τα τρία χρόνια ετησίως και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Αυτό το θέμα θα κλειδώσει στις 16 του μήνα, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως με τον νόμο Πετραλιά το όριο συνταξιοδότησης θα πάει από τα 50 στα 55 έτη και θα ζητήσει να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση (ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένο πως ανάλογη ρύθμιση προωθείται ήδη στο Δημόσιο). Σημειώνεται πως για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή το 65ο έτος.

2 Επιβάλλεται πέναλτι 6% τον χρόνο για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που ανοίγει πέντε χρόνια νωρίτερα την πόρτα εξόδου, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 30%.Το πέναλτι θα επιβάλλεται για κάθε χρόνο που λείπει από το 60ό έως το 65ο έτος, εκτός αν συμπληρωθούν 40 έτη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα ανοίξει την πόρτα εξόδου με 35 έτη σε ηλικία 61 ετών, θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 24%.

3 Αρχίζει το μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης. Συγκεκριμένα, τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (δηλαδή με μέσο συντελεστή 1,2% για την αναλογική σύνταξη συν τη βασική σύνταξη). Ωστόσο, τα χρόνια που έχουν διανυθεί έως και το 2010 θα υπολογίζονται με βάση το ισχύον σύστημα (π.χ. στο ΙΚΑ θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία).

4 Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι από την επόμενη χρονιά το ύψος των επικουρικών συντάξεων να είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς η τρόικα πιέζει για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Συγκεκριμένα, ζητεί να υπάρχει συντελεστής 1,2% και στα Επικουρικά, κάτι που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των συντάξεων.
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Διαμαρτυρία την Τετάρτη
Συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό πραγματοποιούν την Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οσον αφορά το... μέτωπο της εθνικής συλλογικής σύμβασης, το «ραντεβού» της Δευτέρας αναβάλλεται, καθώς θα απουσιάζουν αντιπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Πηγή: Εθνος
===================================
Σε 6600 υπολογίζονται οι συνάδελφοι που θα αποχωρίσουν με πρόωρη συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2010.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ασφαλιστικό αποδεικνύεται «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» καθώς από ότι φαίνεται η τρόικα είναι «αποφασισμένη». Υπάρχει τρόπος αντίδρασης ;
ΧΡ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος ότι ακόμη κι αν χρειαστεί, ο ίδιος προσωπικά θα δώσει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα για να εγγυηθούμε ένα ισχυρό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους Έλληνες. Και θα επιμείνουμε σε αυτό. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε διάφορες ακρότητες που ακούγονται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί στην απόγνωση τους Έλληνες και στην αβεβαιότητα για την ποιότητα της ζωής τους.

=====================================
Σύνταξη στα 65 για όλους
Σταδιακή προσαρμογή ως το 2014 για την 35ετία

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης οδεύουν προς τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40 έτη. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους κατευθύνεται προς τα 65 έτη, ενώ για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου τους από την εργασία από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Οι επώδυνες αυτές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα σημεία στα οποία ακόμη αποκλίνουν η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας». Σημείο διαφωνίας αποτελεί το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση επιμένει να ισχύσει η προσαρμογή του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου από το 50ό στο 55ο έτος, ενώ η «τρόικα» αξιώνει βιαιότερη αύξηση, ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας.
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το οποίο υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της. Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών που έρχεται στη χώρα μας αύριο Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ.Κουτρουμάνη προκειμένου να «κλείσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Ασφαλιστικού, αν κι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν δήλωσε την Παρασκευή ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία».
Οι βασικές αλλαγές του συστήματος ξεκινούν σχεδόν αμέσως, δηλαδή από το έτος 2011. Πρόκειται για τις αυξήσεις ορίων ηλικίας οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα ξεκινά η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους αποχωρούν με 35ετία, στους οποίους θα προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε χρόνο έως ότου φθάσουν στο 60ό έτος. Αύξηση σταδιακά θα υποστούν και όσοι εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προκειμένου να φθάσουν από το 55ο έτος στο 60ό έτος. Σε αύξηση οδηγούνται και όσοι λαμβάνουν σύνταξη με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Τα 37 έτη θα φθάσουν σταδιακά τα 40 έτη ασφάλισης. Σημειώνεται ότι για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή να κλείσουν το 65ο έτος.
Από το 2011 επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ασφαλισμένος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα από την αγορά εργασίας θα υποστεί μείωση κατά 30% του τελικού ποσού της σύνταξής του. Η περικοπή θα ισχύει και για τη βασική σύνταξη όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Μεταβατικό διάστημα θα ισχύσει από το 2011 και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015, ωστόσο θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2015. Συγκεκριμένα, τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (μέσος συντελεστής 1,2%) και τα έτη προ του 2011 με βάση το σημερινό σύστημα.


Τα σημεία τριβής
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση της ερχόμενης εβδομάδας είναι τα εξής:

1 Η βασική σύνταξη θα δίδεται σε όλους τους ασφαλισμένους κατά το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η «τρόικα» επιμένει η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθ΄ εαυτή τη σύνταξή τους. 2 Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων. Η «τρόικα» επιμένει να οδηγηθούν στα 65 έτη- όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες-, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το όριο του 55ου έτους της ηλικίας που προβλέπεται στον νόμο Πετραλιά. Σήμερα το όριο είναι το 50ό έτος.
3 Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.
4 Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης και η ισχύς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, του χρόνου λοχείας για τις γυναίκες, του χρόνου σπουδών, αλλά και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=16&artId=305676&dt=13/06/2010#ixzz0qluJrSkl
====================================
Πλήγμα για τους παλαιούς ασφαλισμένους
Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυξάνει κατά πέντε έτη, στα 60, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 700.000 εργαζομένων, ξεκινώντας από το 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει «καμπάνα» πέντε ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Έτσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015.
Η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.
Οι προωθούμενες αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα, που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την προσεχή εβδομάδα –πιθανότατα την επόμενη Πέμπτη-, αφού πρώτα εγκριθούν από τα στελέχη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών που έρχεται στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να «κλείσει» τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία αποκλίνουν- ακόμη- οι θέσεις κυβέρνησης και ελεγκτών. Η καταβολή της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις, το τοπίο γύρω από τις επικουρικές, ο τρόπος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και ο χρόνος συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων τέκνων είναι ορισμένα από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση της ερχόμενης εβδομάδας είναι τα εξής:

- Η βασική σύνταξη θα δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο εκκρεμεί η χορήγηση της βασικής σύνταξης στις υψηλές συντάξεις. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιμένουν η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όσους λαμβάνουν αναλογική υψηλότερη από ένα πλαφόν. Δηλαδή ζητούν να δίνεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα ακόμη και από αυτή καθαυτή τη σύνταξή τους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυτού του είδους οι διαχωρισμοί, καθώς η βασική σύνταξη αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, θα είναι όμως μειωμένη κατά 6% ετησίως, όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%.

- Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν την οικονομική υγεία του αντίστοιχου επικουρικού ταμείου. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι, εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, θα πρέπει οι συντάξεις αυτές αφενός να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και αφετέρου να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%. 4. Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται επίσης η ισχύ του πλασματικού χρόνου ασφάλισης για την περίοδο της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, ο χρόνος σπουδών, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο ασαφείς παραμένουν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου. Δηλαδή το πόσα έτη θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος να αναγνωρίσει και το κόστος το οποίο θα πρέπει να καταβάλει.
- Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων τέκνων. ΔΝΤ και Ε.Ε. επιμένουν να οδηγηθούν στα 65 έτη, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες, και στα 60 έτη τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το υπουργείο Εργασίας ζητεί να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση για τις μητέρες, ενώ έχει θέσει στο τραπέζι την ισχύ μεταβατικής περιόδου, έτσι ώστε να μη θιγούν άμεσα όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης και να μεταβούμε από το παλαιό στο νέο σύστημα με ομαλό τρόπο. Συγκεκριμένα ζητεί οκταετή περίοδο προσαρμογής, ενώ οι επιτηρητές συμφωνούν σε τριετή περίοδο.
Αφού αποσαφηνισθούν οι εκκρεμότητες και ενημερωθούν οι κοινωνικοί εταίροι εν συνεχεία το νομοσχέδιο Λοβέρδου θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων θα σταλούν για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε στη συνέχεια να σταλούν για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Την ίδια στιγμή, θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231048301#ixzz0qltPV1AN

======================================
Ποιες αλλαγές «κλειδώνουν» στις συντάξεις
ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ μέσα στην εβδομάδα, με την παρουσία στην Αθήνα των επιτηρητών της τρόικας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες θα είναι ευθύγραμμες και καθολικές: θα αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους ένστολους και τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
Οι δραματικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό, έστω και αν αυτή η παρέμβαση θα εκδηλωθεί εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών διακοπών, αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (συνδικαλιστικό, κοινοβουλευτική ομάδα κ.ά.). Πόσω μάλιστα όταν η διπλή παρέμβαση στο ασφαλιστικό (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) θα επεκταθεί στους ένστολους, (τομέα ταμπού μέχρι σήμερα), και θα συνδυαστεί με την περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης.

Με μεταβατική περίοδο μόλις 6 μηνών, από τις αρχές του 2011 ο νέος ασφαλιστικός χάρτης θα περιλαμβάνει:
* Την καθιέρωση του 65ου ως γενικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οποιος βγαίνει νωρίτερα θα πληρώνει πέναλτι 6% για κάθε χρόνο ή 30% την 5ετία.
* Μόνο σε δύο περιπτώσεις θα προβλέπεται συνταξιοδότηση πριν από τα 65 χρόνια ηλικίας: για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος. Δεν θα έχουν πέναλτι πρόωρης εξόδου, ενώ θα λαμβάνουν και ολόκληρη τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
* Οσοι βγαίνουν νωρίτερα από το 65ο έτος δεν θα λαμβάνουν ολόκληρη τη βασική σύνταξη αλλά μέρος της (μειωμένο κατά 6% το χρόνο με βάση τον κανόνα που θα ισχύει και στην ανταποδοτική) και μόλις 252 ευρώ στο 60ό έτος.
* Για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2% (σε μέσα επίπεδα). Για τα έτη ασφάλισης πέραν των 36 δεν θα υπάρχει κίνητρο παραμονής στην εργασία (ήταν 3,3% το χρόνο στο προηγούμενο σχέδιο νόμου και τώρα περιορίζεται στο 3%). Αυτό γιατί μετά τις παρεμβάσεις των επιτηρητών έγινε υποχρεωτική -από προαιρετική με κίνητρο τις υψηλότερες αποδοχές- η παραμονή στην εργασία για 40 έτη.
* Τα όρια ηλικίας και των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ θα αυξηθούν στο 60ο έτος (με 35ετία) από 55ο σήμερα (και 53ο μειωμένη). Ετσι ο νόμος 3655/08 θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2011 και όχι από το 2013 που προέβλεπε το νομοθετικό κείμενο της κ. Πετραλιά. Επίσης δεν θα εξαντληθεί στην προσθήκη 2 επιπλέον ετών αλλά 5, μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
* Οσοι χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου θα συνεχίσουν με τους ίδιους όρους. Στο μέλλον δεν θα χορηγούνται συντάξεις ανύπαντρων ή διαζευγμένων κορασίδων (δικαίωμα από τον θανόντα πατέρα), ενώ θα τεθούν ηλικιακά όρια και στις συντάξεις λόγω θανάτου. Εκτός από τα τέκνα, τα οποία θα την δικαιούνται μέχρι το 23ο έτος (ισόβια σε περίπτωση ανάπηρου παιδιού) ο/η επιζών/ούσα σύζυγος θα την λαμβάνει για μια 3ετία προσαρμογής και η παροχή θα διακόπτεται αν ο δικαιούχος είναι κάτω των 50 ετών. Θα επανέρχεται ωστόσο στο 65ο έτος και σε συνάρτηση με τη θεμελίωση ιδίου δικαιώματος.
* Τα όρια ηλικίας των ανδρών στο Δημόσιο θα εξισωθούν με τα αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα. Οπως εξάλλου και το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) το οποίο θα περιοριστεί στο 1,2% το χρόνο.
* Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τα ίδια όρια ηλικίας με τους άνδρες. Η προσαρμογή θα ξεκινήσει από το 2011 και, σταδιακά, τα όρια θα εξισωθούν το 2013 που αποτελεί το έσχατο, χρονικά, περιθώριο που προβλέπει το μνημόνιο (με τους δανειστές-επιτηρητές). Για να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη προσαρμογή, κάθε χρόνο θα προστίθενται έως και 3 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

* Το 2015 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με διπλό τρόπο. Τα έτη έως το 2010 με το ισχύον σύστημα (και επί τη βάσει των εισφορών που καταβλήθησαν την 5ετία 2011-15) και τα έτη από το 2011 και μετά με το νέο σύστημα (1,2% το μήνα). Το 2016 με το νέο σύστημα θα υπολογίζονται 6 έτη (2011-16) κ.ο.κ. με στόχο ύστερα από αρκετά χρόνια να υπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού-ασφαλιστικού βίου (35ετία ή 40ετία) για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
* Αν οποιοδήποτε ταμείο αποδίδει ποσοστό αναπλήρωσης στη σύνταξη πάνω από 2% το χρόνο που προβλέπει το ισχύον σύστημα, θα αποκόπτεται αυτό το επιπλέον κλάσμα. Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), την πρώτη κλίμακα του ποσοστού σύνταξης του ΤΣΠΕΑΘ (είναι στο 80% έως τα 1.800 ευρώ, ενώ για τα επιπλέον χρήματα του συντάξιμου μισθού η αναπλήρωση πέφτει στο 40% και ακολούθως στο 24%).

Οι εισφορές και το προσδόκιμο
Ο μέσος όρος ασφάλισης στη χώρα μας είναι 26 έτη και η πραγματική (μέση) ηλικία συνταξιοδότησης είναι το 61ο έτος. Κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι εισφέρουν στο σύστημα για 26 έτη και απολαμβάνουν παροχές για άλλα 19, καθώς το προσδόκιμο ζωής αναφέρεται στο 80ό έτος.


======================================
Οι χαμένοι του Ασφαλιστικού
Θίγονται 35ετία και 37ετία, μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στα Βαρέα
Οσοι αποχωρούν με 35ετία ή 37ετία, οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, και όσοι σήμερα συνταξιοδοτούνται πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους θα είναι οι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού.

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών θα επέλθει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρώνγυναικών στο Δημόσιο (επιβάρυνση από το 2011 έως το 2013 μέχρι και 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών).

1 Η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία, από την 1/1/2011 έως το 2015: Το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα που, επίσης, θα καταργηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία.
2 Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Στα 40 έτη ασφάλισης μελετάται να υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος και συγκεκριμένα ο στρατός, ο χρόνος λοχείας, η παράλληλη ασφάλιση, η διαδοχική ασφάλιση και οι σπουδές.
3 Από την 1.1.2015 (χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα) και σταδιακά βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013 ή και νωρίτερα. Βασική σύνταξη, και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.
4 Η ηλικία συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος. Ποιοι δεν θίγονται. Σημειώνεται ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ) που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Με διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο, με τα νέα οικονομικά μέτρα ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
Τέλος διευκρινίζεται ότι στον δημόσιο τομέα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης και ασκείται όταν συμπληρωθεί και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας πρέπει να συντρέχουν για τη θεμελίωση του δικαιώματος. Για τις μητέρες ανηλίκων πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.
●Σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απαιτούμενες κινήσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Χαμένοι και όσοι σήμερα συνταξιοδοτούνται πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους
=====================================
Αλλαγές στον τρόπο συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα Από τα 55 στα 60 χρόνια με 35ετία θα αναπροσαρμοσθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, σύμφωνα με το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Ανδ. Λοβέρδου.
Σύμφωνα με “Τα Νέα” (11/06), η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015.
Εξάλλου, η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος.
Οι αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα θα επέλθουν με δύο νομοσχέδια και δύο Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.), που θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα την ερχόμενη Πέμπτη (17/06) δίνονται στους κοινωνικούς φορείς τα σχέδια των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ανατροπές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την τρόικα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Για τις αλλαγές στα εργασιακά (όπως άλλωστε επιτάσσει και το μνημόνιο) έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε, το ένα σχέδιο Π.Δ. να αφορά τη μείωση του κόστους των υπερωριών και το άλλο να προβλέπει τα εξής:
Αύξηση στο όριο απολύσεων (από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 εργαζομένους και άνω):
α) σε 4 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 200 ανθρώπους και β) σε ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι και 30 άτομα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.
Μείωση στο ποσό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης κατά 20-40% (χωρίς προκαταβολή) σε έξι δόσεις.

Οι κατώτατες αποδοχές
Την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Συζητείται ο κατώτατος μισθός να είναι τα 640 ευρώ αντί για 740 σήμερα.
Τον καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.
Τον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

=====================================
Μαζική διαδήλωση στη Ρώμη κόντρα στα μέτρα λιτότητας
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκε και η Ιταλία με εκατό χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν στο κέντρο της Ρώμης κόντρα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που στοχεύουν σε συνολικές περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, CGIL, έχει εξαγγείλει γενική απεργία για τις 25 Ιουνίου.
Σε διαδήλωση κόντρα στα οικονομικά μέτρα καλεί στις 19 Ιουνίου στη Ρώμη και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 25 Μαΐου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προβλέπει αυστηρή λιτότητα για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012 και επηρεάζει εκατομμύρια εργαζόμενους.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πάγωμα για τρία χρόνια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά 5% στους μισθούς από 90.000 μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο και κατά 10% για τους μισθούς πάνω από 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: