Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Εύνοια από νόμο για ΑΠΕ

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η «απελευθερωμένη» αγορά δεν έφερε ούτε φθηνό ρεύμα, ούτε ανάπτυξη, ούτε επενδύσεις. Για να λειτουργήσει «ομαλά» απαιτεί σήμερα, μέσα σε αυτή την κρίση, αυξήσεις 50%-105% στην τιμή της Kwh!!!http://www.dei.gr/Documents/χτ.τιμ.1.7.08.pdf
=====================================
Οριστικοί πίνακες επιτυχόντων ειδικότητας Τ4/E ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.com.gr) οι Οριστικοί Πίνακες Προσληπτέων της Προκήρυξης 1/2007 με τους επιτυχόντες Κατηγορίας/Ειδικότητας Τ4/E (Μηχανοτεχνιτών Μηχανών Εσωτερικής Καύσης ΜΕΚ).Οι εν λόγω οριστικοί πίνακες απεστάλησαν στις 01.06.2010 προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.Aθήνα 11 Ιουνίου 2010
=====================================
ΔΕΗ: Αντιμέτωπη με υψηλά κόστη από το 2013Η εταιρεία θα πληρώσει ακριβά το ότι είναι εξαιρετικά ρυπογόνος εξαιτίας της χρήσης λιγνίτη, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος ΖερβόςΗ ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλά κόστη από το 2013 λόγω των δικαιωμάτων για την εκπομπή διοξειδίου άνθρακα, είπε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλός της. "(Η ΔΕΗ) είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση...αλλά παράλληλα είναι και μια εξαιρετικά ρυπογόνος επιχείρηση εξαιτίας της χρήσης λιγνίτη, κάτι που σύντομα θα πληρώσει ακριβά", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. "Από το 2013 η ΔΕΗ θα χρειαστεί να καταβάλλει...περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου άνθρακα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών", είπε.
Ο Ζερβός είπε ότι η χρήση λιγνίτη από την ΔΕΗ δεν θα σταματήσει αλλά ο ρόλος του ως καύσιμο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. "Το δικό μου στοίχημα είναι να περάσουμε σταδιακά στις ανανεώσιμες", είπε. Πρόσθεσε ότι χωρίς αύξηση των τιμολογίων, η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα. "Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το 2012 θα έχουμε 400-500 εκατ. κέρδη. Όμως το 2013 θα έχουμε ζημίες 400-500 εκατ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή η ΔΕΗ θα φαλιρίσει". Η ΔΕΗ, που ελέγχει πάνω από το 95% της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, έχει πει ότι οι ανταγωνιστές της πιθανόν να αρχίσουν να μειώνουν το μερίδιό της στην αγορά. "Αυτή τη στιγμή έχουμε 32 διαφορετικά είδη τιμολογίων. Υπάρχουν τα εμπορικά τιμολόγια που αφήνουν ένα σημαντικό κέρδος της τάξης του 20%, ενώ το χαμηλό οικιακό τιμολόγιο είναι κάτω του κόστους", είπε, προσθέτοντας ότι μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ μπορούν να στοχεύουν σε εμπορικούς πελάτες με μειωμένα τιμολόγια. Η κυβέρνηση, που στοχεύει σε έσοδα 3 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις τα επόμενα τρία χρόνια, δεν σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό 51% που κατέχει στην ΔΕΗ. "Θα σου πω την δική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Στην παρούσα συγκυρία θεωρώ ότι το 51% θα πρέπει να μείνει στο Δημόσιο γιατί η μετοχή είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη και τα έσοδα από την πώληση θα είναι χαμηλά", είπε ο Ζερβός. =======================================
Τσουχτερές αυξήσεις στο ρεύμα από το 2011 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται από το 2011, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν σε δύο ή και παραπάνω δόσεις, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε την Παρασκευή με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ της γνωμάτευσης που έχει αποστείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίνει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ μαζί με τη μείωση των κατηγοριών τους από 32 σήμερα σε 13 όπως έχει ζητήσει η τελευταία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται νούμερα. Την εισήγησή της για τα επίπεδα στα οποία πρέπει να διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα την αποστείλει στο υπουργείο το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα, αν οι αυξήσεις θα γίνουν σε μία, δύο ή τρεις δόσεις εντός του 2010 είναι θέμα της κυβέρνησης. Εκείνο που δεν είναι στα χέρια της, όπως παλαιότερα, είναι πότε θα ισχύσουν οι αναπροσαρμογές, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να τις μεταθέσει χρονικά- ακόμη κι αν το επιθυμεί- για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Τον πρώτο λόγο έχει πλέον η τρόικα. Στο παράρτημα του Μνημονίου της 3ης Μαΐου που αναλύει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για το 2010 ανά κατηγορία και ανά τρίμηνο προσαρμογής, στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ένας από τους όρους για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου είναι ότι μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2010 (Σεπτέμβριος) «θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», όπως επίσης «Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας».
Μεταβατική περίοδος 1-2 ετών Εξορθολογισμός των τιμών του ρεύματος συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των οικιακών πελατών, αλλά και στους αγρότες, δύο κατηγορίες τιμολογίων που επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούσαν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα κάτω του κόστους, με τη ΔΕΗ να «επιδοτεί» τις ζημιές αυτές μέσω των πολύ ακριβών εμπορικών τιμολογίων. Το χειρότερο των σεναρίων είναι να μη δοθεί στην κυβέρνηση η ευχέρεια να εξορθολογίσει τις τιμές σε βάθος 2-3 ετών, όπως ήταν το αρχικό σενάριο προ Μνημονίου, αλλά να καλύψει το χάσμα αυτό μέσα σε μερικούς μήνες. Για παράδειγμα, να υποχρεωθεί να αυξήσει τα οικιακά τιμολόγια 20%-30% εντός του 2011. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια εισήγηση που έχει γίνει- σύμφωνα με τις πληροφορίες- προς την ηγεσία του υπουργείου είναι να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον ενός έτους για τα οικιακά και τουλάχιστον δύο ετών για τα αγροτικά. Να «σπάσει» δηλαδή τις αυξήσεις των οικιακών σε τρίμηνα το 2010 και να «μοιράσει» τις ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο αγροτικό σε 24 μήνες.
Η ΡΑΕ με την εισήγησή της την Παρασκευή «συνιστά την άμεση, εντός του 2010, εφαρμογή της πρώτης φάσης μείωσης του εμπορικού τιμολογίου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των τιμολογίων στα τέλη Ιουνίου». =======================================
Καταλύτης τα τιμολόγια
"Η" Online 14/6 12:21
ΔΕΗ. Η ΡΑΕ αναμένεται να παραδώσει μέχρι το τέλος του μήνα στο Υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση τιμολογίων όπου οι αυξήσεις στα οικιακά εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 15%-40%, στα αγροτικά μέχρι 60% και τα βιομηχανικά κατά 8%. Αντίθετα αναμένεται μείωση 10%-25% για τα εμπορικά. Όπως σημειώνει η Marfin Analysis, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το υπουργείο μέχρι τον Σεπτέμβριο βάση υποχρέωσης από το Μνημόνιο που υπεγράφη με την «τρόικα», ωστόσο η εφαρμογή της θα γίνει από το 2011. Σχετικά με το ειδικό τέλος, η μεγάλη αύξηση κατέστη αναγκαία λόγω της σημαντικής μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος σε σχέση με τα τιμολόγια των ΑΠΕ.
-----------------------------------
Εύνοια από νόμο για ΑΠΕ
ΤΕΝΕΡΓ. Η Proton Bank εκτιμά ότι η εισηγμένη ευνοείται από το νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα κυβερνητικά σχέδια για τις «πράσινες» επενδύσεις, ωστόσο κατεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 5,30 ευρώ από 6,10 ευρώ πριν. Για την μητρική (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) η Proton δίνει νέα τιμή-στόχο τα 8 ευρώ.Νομοσχέδιο ΑΠΕΗ χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ μειώνει την αβεβαιότητα για τα projects της εταιρείαςΤΕΝΕΡΓ. Στα 4 ευρώ από 5,3 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Eurobank Securities αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε hold, από sell προηγουμένως. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ μειώνει την αβεβαιότητα για τα projects της εταιρείας, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της λόγω του άσχημου ιστορικού της χώρας μας στην εγκατάσταση των ΑΠΕ.
=======================================
Μειώσεις στο ‘’κοινωνικό τιμολόγιο’’ της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο Μανιάτης
(14/06/2010)
‘’Δεν θα γίνουν αυξήσεις στο νεοθεσπιζόμενο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Θα υπάρξουν μειώσεις 10% ή και 20% στο τιμολόγιο των οικονομικά ασθενών ομάδων πληθυσμού’.Αυτό δήλωσε απ’ την Τρίπολη το απόγευμα του Σαββάτου ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης σε ερώτηση της ΕΡΑ Τρίπολης για τις νέες τιμές που θα θεσπίσει στα τιμολόγια η κυβέρνηση απ’ το Φθινόπωρο.
----------------------------------------------
Ενεργειακές επενδύσεις ύψους 1,1 δις. ευρώ για την Πελοπόννησο ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης
(14/06/2010)
Τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τα μεγάλα ενεργειακά έργα της Πελοποννήσου, εξήγγειλε απ’ την Τρίπολη το Σάββατο, ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ‘’πράσινη ανάπτυξη’’. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «τα δύο επόμενα χρόνια θα γίνουν ενεργειακές επενδύσεις στην Πελοπόννησο, ύψους 1,1 δις. ευρώ που θα την φέρουν σε θέση παραγωγού ενέργειας για τη χώρα’’. Καταρχάς, μίλησε για το έργο της Μονάδας Φυσικού Αερίου, ιδιοκτησίας ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ύψους 500 εκατ. Ευρώ που θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2012. Στάθηκε επίσης και στο έργο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με την επέκταση του αγωγού μεταφοράς αερίου απ’ τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τη Μεγαλόπολη και με την προοπτική επέκτασης του δικτύου προς Καλαμάτα και ίσως προς Πάτρα. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ‘’ σε δέκα ημέρες από τώρα ο ΔΕΣΦΑ θα πάρει την έγκριση απ’ το Υπουργείο ώστε να σχεδιάσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές περιβαλλοντικές μελέτες για να ξεκινήσει έτσι η σύνταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού για τον αγωγό, κόστους 130 εκατ. Ευρώ’’ Ο Υφυπουργός μίλησε και για την επένδυση των 300 εκατ. Ευρώ από πλευράς ΔΕΗ για τη βελτίωση των δικτύων υψηλής και υπέρ-υψηλής τάσης. Τέλος, στάθηκε και στα 130 ή 140 εκατ. Ευρώ που προτίθεται να δαπανήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για το φωτοβολταικό πάρκο της Μεγαλόπολης.Αρκαδία : Πέγκη Μπρούσαλη - Σταύρος ΖορμπαλάςΑργολίδα : Γιάννης ΓαλανόπουλοςΚορινθία : Νίαν Κασιμάτηhttp://news.ert.gr/local/localmapDet.asp?id=510309
===================================
Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΔΕΗ αμείβονται με αρκετά λιγότερα χρήματα (οι πρωτοδιόριστοι φτάνουν τα 800 ευρώ) και μόνο όσοι εργάζονται σε ορυχεία βάρδιες, Κυριακές και Αργίες με προϋπηρεσία περισσότερο από 22 χρόνια μπορούν να φτάσουν τα 2900. Καλώ όμως τον οποιοδήποτε που αμφισβητεί τις συνθήκες των εργασίας αυτών των ανθρώπων να δοκιμάσει να εργαστεί στην θέση τους για μια βδομάδα.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: