Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο

«Στο Δημόσιο ανήκει το 51% της ΔΕΗ και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο»

«Το πλειοψηφικό πακέτο, 51%, των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». Με την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την απορρόφηση ως το τέλος του έτους των 1.600 επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 και προανήγγειλε νέο διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού, μετά την καταγραφή των ελλείψεων στα ορυχεία. Νωρίτερα, σε μια συμβολική κίνηση μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, η κ. Μπιρμπίλη έθεσε εκτός λειτουργίας την παλαιότερη και πιο ρυπογόνο μονάδα της επιχείρησης, την «Πτολεμαΐδα Ι», η οποία είχε πρωτολειτουργήσει το 1959.
======================================
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ - Πτολεμαΐδα - Δουλεύοντας από το 1962 στην παλαιότερη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ
Το θερμόμετρο είχε "σταματήσει" στους 31 βαθμούς. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, ο θόρυβος σού άφηνε ένα μόνιμο βουητό στ΄ αυτιά. Ο 75χρονος Σπύρος Οικονόμου πλησίασε συγκινημένος την τεράστια κονσόλα ελέγχου της μονάδας "Πτολεμαϊδα 1", η οποία είχε αλλάξει ελάχιστα από το 1962, την εποχή, που ο ίδιος "πάλευε" να τιθασέψει την πολύβουη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μ' ένα απλό πάτημα του κουμπιού, έκλεισε, την περασμένη Παρασκευή, τη μονάδα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης, με λιγνίτη πιο καθαρό και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποκτούν κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. "Ξεκίνησα να δουλεύω το 1962, τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεν υπήρχαν πόρτες, το ψύχος ήταν δριμύ και οι συνθήκες ασφαλείας ανύπαρκτες", θυμάται ο κ.Οικονόμου, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του από την υπουργό. Έχοντας έρθει 27 χρονών στην Πτολεμαΐδα, από το Πολυδένδρι Αττικής, ο κ.Οικονόμου αναγκάστηκε να δουλεύει στη λιγνιτική μονάδα 12ωρα, επί τρεις συνεχόμενους μήνες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Πέρασε, μάλιστα, από όλα τα πόστα, αφού εργάστηκε αρχικά ως επιτηρητής στο μηχανοστάσιο, στον στρόβιλο, στον χειρισμό των πινάκων και ως εργοδηγός στις 4 μονάδες της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι, όταν πρωτοήρθε στην περιοχή, δεν ήξερε αν θα μείνει οριστικά κι έκανε, μάλιστα, μέρες "να αδειάσει τη βαλίτσα του", όπως λέει χαριτολογώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έκτοτε παντρεύτηκε και έμεινε μόνιμα στην Πτολεμαΐδα, όπου δούλεψε στον ΑΗΣ και αργότερα, όταν συνταξιοδοτήθηκε, έβλεπε από το σπίτι του τις καμινάδες να καπνίζουν… Αν και εργάστηκε 25 χρόνια στις λιγνιτικές μονάδες, δεν αντιμετώπισε, όπως μας επισημαίνει, κανένα πρόβλημα με την υγεία του, παρά την αντίθετη εικόνα που παρουσιάζουν -σε γενικές γραμμές- οι εργαζόμενοι στον λιγνίτη. Όσον αφορά δε τα εργατικά ατυχήματα, δηλώνει ότι ήταν αρκετά συνηθισμένα τότε και ο ίδιος ήταν μάρτυρας ενός ατυχήματος εν ώρα εργασίας, που στοίχισε την ζωή ενός εργάτη. Σημειώνεται ότι, η μονάδα, στην οποία εργάστηκε ο κ.Οικονόμου λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα, που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
======================================

«Επικοινωνιακή άσκηση»

Επικοινωνιακή άσκηση χωρίς περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκρισμα χαρακτηρίζει η Greenpeace το συμβολικό κλείσιμο του διακόπτη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα 1» από την υπουργό ΠΕΚΑ και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε.
Αν δεν σηματοδοτεί την απαρχή μιας άλλης εποχής για το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, τότε το συμβολικό κλείσιμο του διακόπτη υποβιβάζεται σε μια επικοινωνιακή άσκηση χωρίς περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκρισμα, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, που καλεί την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τον (και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ) Αρθούρο Ζερβό να προχωρήσουν σε μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα πρέπει:
* να εξασφαλίζει το ταχύτερο δυνατό τον τερματισμό της λειτουργίας των πλέον ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων
*να εγγυάται την οριστική απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή και τον τερματισμό της λειτουργίας όλων των πετρελαϊκών μονάδων
* να ορίζει ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
* να υπηρετεί το όραμα της μετάβασης ώς τα μέσα του αιώνα σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικού άνθρακα.
Η ΔΕΗ το 2009 δαπάνησε το 28,2% των συνολικών εσόδων της σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2, ενώ για το 2008 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 53,2%. Οι δαπάνες αυτές θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε περιόδους αύξησης των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων και αναμένεται να αυξηθούν δραματικά από το 2013, όταν και η ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράζει τα δικαιώματα του 100% των εκπομπών της. Νομοτελειακά, το κόστος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα επόμενα χρόνια.
Φ.Κ.
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: