Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Στις χαμηλότερες θέσεις προστασίας των εργαζομένων


Στις χαμηλότερες θέσεις προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις σε όλη την Ευρώπη φέρνουν τους έλληνες εργαζομένους οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος στο καθεστώς των αποζημιώσεων με τη μέθοδο της προειδοποίησης.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε 22 χώρες υπάρχει ο θεσμός της προειδοποίησης της καταγγελίας της σύμβασης του εργαζομένου, ο οποίος όμως εντάσσεται σε ένα αυστηρό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και στις περισσότερες χώρες είναι ανεξάρτητο από το ύψος της αποζημίωσης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=338680&dt=20/06/2010#ixzz0rNDGUvpE
=======================
ΔΕΗ. Νέος κύκλος τοποθετήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ με τους τελευταίους αγοραστές να λαβαίνουν θέση από τα 11,4-11,6 ευρώ (χαμηλά 7-8/6). Ο λόγος απλός, καθώς η μετοχή με συνολικές απώλειες σχεδόν 7% από την αρχή του έτους είναι από τις λιγοστές του FTSE-20 που θεωρούνται πιο αμυντικές. Στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν... μετακινηθεί σημαντικά κεφάλαια, που μέχρι το φθινόπωρο ήταν τοποθετημένα κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

========================
Το κίνημα του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Των ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση. Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή.
* Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, τις πλούσιες ανθοδέσμες, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... και αυτή είναι μόνον η αρχή.
* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.

«Στάση πληρωμών» στις τράπεζες
Στάση πληρωμών υπάρχει και έναντι των τραπεζών από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, εκτός από αυτούς που έχουν πραγματική και αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσουν τις δόσεις τους και υπολογίζεται ότι είναι δύο στους δέκα, προστέθηκε μία κατηγορία δανειοληπτών που περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση για... «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών.
Ιδού πώς έχει η ιστορία: από την προεκλογική περίοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν στις εφημερίδες γράφονταν τα περί διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, κάποιοι έπαψαν να πληρώνουν τις δόσεις των καταναλωτικών -κυρίως- δανείων και των πιστωτικών καρτών. Η στάση πληρωμών προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε και από χιλιάδες άλλους δανειολήπτες μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση -πια- του ΠΑΣΟΚ έδινε στον τύπο τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο προέβλεπε διαγραφή μέχρι και του 90% των χρεών, υπό προϋποθέσεις βέβαια, προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά. Το πρόβλημα είναι ότι από τότε που έγιναν οι εκλογές μέχρι σήμερα κοντεύουν εννιά μήνες και το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, λόγω «κόντρας» μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες βλέποντας ότι προσεχώς θα μεγαλώσει η κατηγορία των πελατών που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω μείωσης του εισοδήματος, επιχειρούν να διευκολύνουν ορισμένους υποτίθεται, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του δανείου. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πληρωμή περισσότερων τόκων και αλλαγή σε όρους του δανείου...

Οχι στα διόδια
Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών. Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών και επίκεντρο τον δρόμο καρμανιόλα που στοίχισε πολλές ζωές και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο.
Ενα βιντεάκι που πριν από λίγο καιρό ανέβασε στο YouTube ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, έγινε ανάρπαστο. Με μια ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα μαζί με την τετραμελή οικογένειά του, δίχως να πληρώσει διόδια.
«Εγώ είμαι κάτοικος Αφιδνών και εργάζομαι στα Πατήσια. Θέλω, λοιπόν, κάθε χρόνο για να πηγαίνω και να έρχομαι από τη δουλειά μου 1.500 ευρώ», μας λέει και εξηγεί ότι σημείο αναφοράς για την γιγάντωση του κινήματος -πλέον αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα- ήταν η παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά των εθνικών οδών σε ιδιώτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσχωρήσει στο Συντονιστικό ακόμη και σωματεία επαγγελματιών οδηγών.
Οι «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.
Ο Β. Παπαδόπουλος δεν τρέφει αυταπάτες, όπως υποστηρίζει. Γνωρίζει ότι οι πολίτες τα έχουν βάλει με πολυεθνικά συμφέροντα και είναι δύσκολη η μάχη, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα.
Πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση εις βάρος ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα εθνικής οδού για αυθαίρετες κατασκευές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι κι αυτό μια νίκη, πιστεύει.

Περιορίζουν καφέδες-delivery

Σε 20% με 30% κινείται η πτώση σε καφετέριες και γνωστές αλυσίδες delivery. Στα μεν καφέ ο κόσμος δεν πάει τις καθημερινές και όσοι πηγαίνουν «σπάνε» σχετικά νωρίς, ενώ το «φαΐ απ' έξω», είτε είναι σουβλάκια, είτε πίτσες, αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εξοικονόμησης χρημάτων για τα νοικοκυριά.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και τώρα που το Μουντιάλ παίζει σε γιγαντοοθόνες και τηλεοράσεις η αντιστροφή του κλίματος σε καφέ και delivery δεν είναι εφικτή.

Και διαβάζουν λιγότερο

Η τάση πλέον δείχνει πως αγοράζουμε λιγότερα βιβλία, αλλά διαβάζουμε περισσότερα από το Ιντερνετ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία σημείωσαν πτώση περίπου 20%. Στο ίδιο ποσοστό κινείται και η πτώση στα δισκοπωλεία, μία αγορά που ήταν ούτως ή άλλως «ρημαγμένη» από το downloading τραγουδιών στο Ιντερνετ. Εννοείται πως δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει στις σχετικές περικοπές νέων κυκλοφοριών.

Περικοπές στα θεάματα
Από την οικονομική κρίση δεν την «σκαπουλάρουν» ούτε οι συναυλίες του καλοκαιριού. Οι διοργανωτές τους έλεγαν εδώ και μήνες ότι φέτος θα φέρουν λιγότερα συγκροτήματα από το εξωτερικό. Πράγματι, το φεστιβάλ Synch, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα, από τριήμερο έγινε διήμερο φέτος για οικονομία... «δυνάμεων».
Αρχισαν όμως και οι ακυρώσεις πολλών συναυλιών, όπως του Elvis Costello στη Μαλακάσα, των Active Member, του Θ. Πολυκανδριώτη και άλλων στο φεστιβάλ Πέτρας. Οι διοργανωτές στις σχετικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και χαμηλή προπώληση εισιτηρίων. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ακυρωθείσες υπήρχαν συναυλίες που είχαν εισιτήριο 40 και 50 ευρώ, αλλά και 15 ευρώ.

Οι «Ρομπέν» του Μετρό
Στην Αθήνα μπορεί να μη συνέβη κάτι ανάλογο, ωστόσο ένα άλλο κίνημα, αυτό των «Ρομπέν των Εισιτηρίων» όπως χαρακτηρίστηκε κατάφερε να προβληματίσει την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η οποία παρατήρησε πτώση στα έσοδά της κατά 3%.
Πτώση που δεν οφειλόταν σε μείωση του επιβατικού κοινού αλλά στην απλή σκέψη κάποιου που στη συνέχεια έγινε «μόδα» και σήμερα πλέον αποτελεί συνειδητή κίνηση εκατοντάδων επιβατών του ΜΕΤΡΟ.
«Αφού το εισιτήριο έφτασε το 1 ευρώ, ας εκμεταλλευτούμε τη διάρκεια της μιάμισης ώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά». Ανταλλαγή εισιτηρίου και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αντεπιτίθεται με απειλές περί παράνομης πράξης που επιφέρουν εκτός από βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, ακόμη και φυλάκιση 3 μηνών για κάθε επιβάτη που δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο
Ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει ρίξει την αγορά των καυσίμων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
Σύμφωνα με την Τροχαία, η μείωση των αυτοκινήτων εντός Αθήνας εκτιμάται στο 5%. Οσο για την Αττική Οδό, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2009, πλέον διέρχονται από τα διόδια 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα το μήνα. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αγγίξει το 8%.
Στα διόδια των εθνικών οδών παρατηρείται μείωση διέλευσης κατά 20% και από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κατά 10%. Την ίδια ώρα οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ σημειώνουν αύξηση κατά 14%.

Φθηνότερη μάρκα ή το κόβουν...
Η τελευταία αύξηση στην τιμή των τσιγάρων οδήγησε αρκετούς να το κόψουν ή να το περιορίσουν και άλλους να επιλέξουν φθηνότερη μάρκα από αυτήν που μέχρι τώρα κάπνιζαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, οι πωλήσεις στα ακριβά είδη καπνού μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Πηγές από τον κλάδο των πρατηριούχων καπνοπωλών αναφέρουν ακόμη και μία πιθανή μείωση της τάξης του 30% μέχρι τέλος του χρόνου! Την ίδια ώρα τα φθηνά τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 28%.

Οχι στην ΕΡΤ

Ανάλογο ξεκίνημα έχουν κάνει κι άλλα κινήματα με στόχο αυτή τη φορά την κρατική τηλεόραση. Εμφανίστηκαν δειλά δειλά στο Ιντερνετ και πλέον φαίνεται να έχουν πάρει μια πιο οργανωμένη μορφή. «Δεν πληρώνω ΕΡΤ» και ομάδες πολιτών συμβουλεύονται ακόμη και νομικούς ώστε να πάψουν να πληρώνουν το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να πληρώνουν τη ΔΕΗ -δίχως να πληρώνουν την ΕΡΤ- για να μην τους κόβουν το ρεύμα.
«Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (για παράδειγμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα), μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (για παράδειγμα ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνον το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτεις μόνον το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι και όχι το υπόλοιπο».
Ηταν λίγες ημέρες μετά τη διαρροή σε blog των προκλητικών μισθών στελεχών και ορισμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ, όταν κυκλοφόρησε αυτή η συμβουλή από νομικό μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω ΕΡΤ». Αρκετοί απ' όσους δηλώνουν πως δε θέλουν να πληρώνουν ΕΡΤ, ισχυρίζονται πως δεν έχουν τηλεόραση και άλλοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη χρέωση είναι «χαράτσι».
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στο κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας χρεώνουν ΕΡΤ», αλλά μην πάμε και πολύ μακριά διότι «ακόμη και στα νεκροταφεία χρεώνουν ΕΡΤ»!

Οχι στα εισιτήρια

Κι αν η συνέχεια δείξει τι θα συμβεί με τη χρέωση για την ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη επιτροπές πολιτών δεν άφησαν και μεγάλο περιθώριο στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να χαρεί τις πρόσφατες αυξήσεις που έκανε στα εισιτήρια (1 ευρώ) στις συγκοινωνίες.
Η οργάνωση «Ακρίβεια STOP» κινητοποίησε ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμους με φυλλάδια που παρακινούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια ο ΟΑΣΘ πήρε πίσω τις αυξήσεις.
Το κίνημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε ως πολύ ισχυρό και παραμένει ενεργό διεκδικώντας φθηνότερες, αλλά και δημόσιες συγκοινωνίες.

Πίνουν λιγότερο
Κάτι ανάλογο συνέβη και με την αγορά του αλκοόλ, που την περασμένη χρονιά έκλεισε με πτώση της τάξης του 10%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης που η μείωση στην κατανάλωση έφτασε το 20%, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση στα σουπερμάρκετ (περίπου -5%).
Το εισαγόμενο ουίσκι, που καλύπτει το 40% της κατανάλωσης -σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP-, μετά και την τελευταία φορολόγηση σημειώνει επιπλέον πτώση στις πωλήσεις που εκτιμάται γύρω στο 8%.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ίδιας εταιρείας για την εγχώρια αγορά μπίρας, το ερχόμενο διάστημα προβλέπεται ότι θα υπάρξει πίεση και στις... «ξανθές», λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η αναμενόμενη πτώση, πάντως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος της λεγόμενης «κρύας αγοράς» (μπαρ, καφετέριες) και υπέρ της «ζεστής» (σουπερμάρκετ).
===========================================
Φήμες για αποχωρήσεις από τη λιανική ρεύματος

Πολύ ανήσυχοι είναι το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος. Πήγαν καλά τον προηγούμενο χρόνο, έβγαλαν λεφτά, αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Πρώτα απ΄ όλα η κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει ακόμη και εντός του 2010 τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Σε μια τέτοια περίπτωση χάνουν άμεσα το συγκριτικό πλεονέκτημα των εκπτώσεων που είχαν έναντι του βασικού ανταγωνιστή τους. Επειτα, η χονδρική τιμή, η λεγόμενη Οριακή Τιμή του Συστήματος στην οποία αγοράζουν το ρεύμα, ανεβαίνει συνεχώς εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, δηλαδή της αθρόας χρήσης κλιματιστικών. Εχει σκαρφαλώσει στα 65-67 ευρώ/ μεγαβατώρα και μαζί με τις λοιπές επιβαρύνσεις (χρεώσεις χρήσης συστήματος κ.λπ.) κοστίζει συνολικά στους ιδιώτες γύρω στα 90 ευρώ, όταν εκείνοι πωλούν προς... 80 ευρώ στους πελάτες τους (μεγάλα σούπερ- μάρκετ, αλυσίδες, καταστήματα). Γράφουν ζημιές, πλέον, στη Μέση Τάση, και ακούγονται ακόμα και για σκέψεις αποχώρησης κάποιων επενδυτών από την αγορά.

===========================================
Τα 8+1 business plans που αγνοούν την ύφεση
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=994213
ΔΕΗ
Προσαρμοσμένο στα δεδομένα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αναμένεται να είναι το αναμενόμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα της ΔΕΗ ωστόσο εκτιμάται ότι στο σύνολό του -μονάδες παραγωγής δίκτυα και ΑΠΕ- μπόρα να φτάσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ, ελαφρά δηλαδή χαμηλότερα από το αντίστοιχο της προηγούμενης διοίκησης Αθανασούλη(ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ). Μόνο οι νέες λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα θα φτάσουν τα 3 ευρώ εάν χρησιμοποιηθεί τεχνολογία CCS. Ο επικεφαλής της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, αναφερθείς στο νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, αποκάλυψε; ότι μόνο στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας θα επενδυθούν 1,8 δισ. ευρώ για νέες μονάδες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II). Ακόμη 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, για τις ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν συνολικά 1.000 MW μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας.
Η θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξεί να υλοποιήσει την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, σε έκταση 2.100 στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη, επένδυση ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ, που προσωρινά έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ. Εφόσον αρθούν τα εμπόδια, με την εγκατεστημένη ισχύ των 50 MW, η ενεργειακή παραγωγή του πάρκου θα είναι περίπου 65.000 MWh ετησίως, ικανή να καλύψει το 42% των αναγκών του νομού Αρκαδίας ή αλλιώς 28 χιλιάδων νοικοκυριών

Ελληνικά Πετρέλαια
Με επενδυτικό πρόγραμμα που ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη επενδύθηκαν 600 εκατ. ευρώ στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο καθώς και για την εξαγορά της BP, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων επιδιώκει μέχρι το 2012 να υπερδιπλασιάσει τη λειτουργική του κερδοφορία, από τα 362 εκατ. ευρώ EBITDA το 2009, στα 800 εκατ. ευρώ.
Στόχος των ΕΛΠΕ, όπως οριοθετήθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γιάννη Κω-στόπουλο στην πρόσφατη γενική συνέλευση, είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Εάν αναζητούμε επενδύσεις στη χώρα, η καλύτερη εθνική ομάδα κρούσης είναι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων», ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Τάσος Γιαννίτσης. Η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2010, ενώ η αναβάθμιση της Ελευσίνας, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1^ δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Παράλληλα, η κοινοπραξία ELPEDISON στην οποία τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με τις Edison SpA., Ελληνική Τε-χνοδομική και ΧΑΛΚΟΡ, προχωρά την επένδυση της για ολοκλήρωση του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη.
Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Όμιλος Μυτιληναίου
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις του Ομίλου Μυτιληναίου στον κλάδο της ενέργειας. Το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW είναι ήδη από τον Απρίλιο του 2009 σε λειτουργία, ενώ η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να εισέρθει σε πλήρη εμπορική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 437 MW στους Αγ. Θεοδώρους, σε συνεργασία με τη Motor Oil. Επισημαίνεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ, όπου διαθέτει σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 36 MW, ενώ περισσότερα από 1.000 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης. Για το 2010, στόχος του ομίλου είναι να ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών το 1 δισ. ευρώ και να διατηρήσει υψηλή ρευστότητα, με; τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου να προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Μυτιληναίος παρήγαγε ήδη για την πενταετία 2005-2009 «κοινωνικό προϊόν» ύψους 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 476 εκατ. ευρώ επενδύσεων, 375 εκατ. ευρώ παροχές σε εργαζομένους, 5 εκατ. ε:υρώ χορηγίες, 245 εκατ. ευρώ μερίσματα και 248 εκατ. ευρώ για φόρους.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Σε ενέργεια και ΑΠΕ επικεντρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ήδη ο όμιλος προωθεί επένδυση 850 εκατ. ευρώ στο Μαντούδι, στη Β. Εύβοια, για να αναπτύξει ενεργειακή μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 1.000 MW. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με το αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ ενώ θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο μεταλλείο λευκόλιθου της περιοχής. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.700 θέσεις εργασίας και κατά την περίοδο μόνιμης λειτουργίας θα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι. Στα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι οι ΑΠΕ και η θερμική ενέργεια θα καταλάβουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των εσόδων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεκινά την κατασκευή ενός ακόμα Αιολικού πάρκου ισχύος 18 MW στην περιοχή της Αργολίδας, με τη συνολική υπό κατασκευή ισχύ πλέον να ανέρχεται σε 150 MW, που αναμένονται να εγκατασταθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Η εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για επιπλέον 595 MW αιολικών πάρκων και 112 MW υδροηλεκτρικών έργων στον ελλαδικό χώρο, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για άδειες παραγωγής που ξεπερνούν τα 3.000 MW. Ταυτόχρονα, η εταιρεία κατασκευάζει ένα αιολικό πάρκο στην Πολωνία ισχύος 20 MW και ένα αιολικό πάρκο στη Βουλγαρία, ισχύος 18 MW.
Και στο real estate βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά projects, κυρίως στη Βουλγαρία. Την περίοδο αυτή ο όμιλος κατασκευάζει το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο «City Tower» στη Σόφια, επένδυση 100 εκατ. ευρώ, και το τουριστικό συγκρότημα «Borovets Euphoria Club» στο χειμερινό θέρετρο του Borovets, επένδυση 25 εκατ. ευρώ.

==============================================
ΔΕΗ: Στα €140 εκατ. ο προϋπολογισμός για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης Προκηρύχθηκε στις 11 Ιουνίου 2010 από την 100% θυγατρική της εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 50 MW και προϋπολογισμού 140 εκατ. όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται σχετικά, το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012.
Εκτιμάται ότι θα παράγονται 65.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ παράλληλα θα αποφεύγεται η εκπομπή 58.000 τόνων CO2 από συμβατικές μονάδες, καταλήγει η ανακοίνωση.
=================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: