Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Δεν πουλάτε εργοστάσια; Πουλήστε την παραγωγή τους!

Έρχεται «φτιαγμένος» ο Χίλμπρεχτ για τη ΔΕΗ«Δεν πουλάτε εργοστάσια; Πουλήστε την παραγωγή τους!»
Με επιτακτικό τρόπο ζητούν πλέον οι Βρυξέλες το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε ο ιδιωτικός τομέα να αποκτήσει πρόσβαση στα φθηνά λιγνιτικά εργοστάσια, τα οποία έως τώρα αποτελούν μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Και με δεδομένο το “ΟΧΙ” της χώρας μας στην προοπτική πώλησης λιγνιτικών εργοστασίων αλλά και το ότι τα τεκταινόμενα στην αγορά ενέργειας έχουν συνδεθεί στο περίφημο Μνημόνιο με την καταβολή και της τρίτης δόσης βοήθειας από την Τρόικα, τα στελέχη των διευθύνσεων Ενέργειας , Ανταγωνισμού και Οικονομικών που καταφτάνουν την Πέμπτη στην Αθήνα, φαίνεται ότι θα έχουν σαφείς εντολές για την ελληνική πλευρά…
Και αυτές, πέραν από την άμεση προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση λιγνιτωρυχείων σε περιοχές όπως η Ελασσόνα, η Δράμα κ.α. που έχουν ήδη ζητήσει οι Βρυξέλες, ενδέχεται να αφορούν, εν είδει εναλλακτικής λύσης, και την πώληση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς, ώστε αυτοί να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό καύσιμο και να ρίξουν το κόστος τους στο “καλάθι” καυσίμων που χρησιμοποιούν, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο το καθαρότερο πλην ακριβότερο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema gr., η έλευση στην Αθήνα του Χάιντς Χίλμπρεχτ (Heinz Hilbrecht), Διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού Ενεργειακών Αγορών και Δικτύων της Κομισιόν, ο οποίος ουσιαστικά είναι και ο νο.2 στα ενεργειακά, πίσω από τον Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ (Gunther Oetinger), αναδεικνύει και τη σημασία που αποδίδουν οι Βρυξέλες στην επίσκεψη, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει στην χώρα μας η αγορά ηλεκτρισμού, η οποία κυριαρχείται από την ΔΕΗ.
Σημεία των καιρών
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι:
-Της επίσκεψης των στελεχών της Κομισιόν έχουν προηγηθεί περίπου 10 επιστολές σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα στο “Πρώτο Θέμα” ότι υπήρχαν διατυπώσεις του τύπου “να μην έχουμε παρεξηγήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις σας στο Μνημόνιο” ή και χαρακτηρισμοί του τύπου “αρπακτική συμπεριφορά” προκειμένου για την ΔΕΗ.
-Έχουν αποσταλεί δύο αιτιολογημένες γνώμες (τελευταίο στάδιο πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για την λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ αναμένεται και μία τρίτη για την πρόσβαση ιδιωτών στον λιγνίτη.
-Τα στελέχη της Κομισιόν θα έχουν συναντήσεις με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα Κώστα Μαθιουδάκη) και Οικονομικών, καθώς και με την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), τον ΔΕΣΜΗΕ ( διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού), τον ΔΕΣΦΑ (ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου), τον ΕΣΑΗ (είναι οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού) αλλά όχι με την ΔΕΗ!
Κατά την ίδια πληροφόρηση, οι Βρυξέλες διαπιστώνουν τόσο το ότι μία διαδικασία πώλησης λιγνιτικών εργοστασίων θα ήταν χρονοβόρα και θα προσέκρουε στις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, όσο και το ότι μία διαδικασία ανάπτυξης λιγνιτωρυχείων σε περιοχές παρθένες (όπως η Δράμα και η Ελασσόνα, όπου διαπιστωμένα υπάρχουν κοιτάσματα) θα ξεσήκωνε αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Άρα, θα είχαμε διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα.
Η ιδέα μόνο της πώλησης του παραγόμενου από λιγνίτη ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στους ιδιώτες, για την οποία πάντως στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν έχουν κάποια ενημέρωση, έχει ακριβώς την λογική της άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς σε αυτό το επίπεδο.
Και έρχεται να “κουμπώσει” στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προβλέπουν:
-την άρση των στρεβλώσεων στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού (η έλλειψη πρόσβασης στον φθηνό λιγνίτη για τους ιδιώτες οδηγεί σε μία από αυτές)
-την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, η οποία θα μας “κάψει”, αφού θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις για τα νοικοκυριά και τους αγρότες και, αντίθετα, μειώσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πάντως, αναφέρει στο protothema gr. ότι οι συζητήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν θα έχουν σαφώς προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, έναντι της έλευσης, από τις 26 του μήνα, της Τρόικας για το τσεκάρισμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ενεργειακός τομέας έχει αναδειχθεί και μέσω του μνημονίου ως μείζονος σημασίας για τις Βρυξέλλες.
Λιγότερο κατά 2,13% ρεύμα τον Ιούνιο
Όλα αυτά την ώρα που και οι Έλληνες καταναλωτές καίνε, λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και λιγότερο ρεύμα και που όλο και μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα φτηνές αφού βασίζονται στην παραγωγή λιγνιτικών εργοστασίων και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τον Ιούνιο η πτώση στην καθαρή ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν 2,13% (1,69% συνολικά στο εξάμηνο) σε ετήσια βάση.
Ειδικά για το δίκτυο διανομής, μέσω του οποίου ηλεκτροδοτούνται τα νοικοκυριά κα οι μικρές επιχειρήσεις, δήμοι, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια κλπ, η πτώση της κατανάλωσης ήταν 3,41% τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα αυξήθηκε κατά 2,66% στις 30 μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται μέσω του δικτύου μεταφοράς (υψηλή τάση).
Ο λιγνίτης εξακολουθεί να κυριαρχεί, καλύπτοντα κατά 54,66% την κατανάλωση ηλεκτρισμού, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι οι φτηνές εισαγωγές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, αφού δίνουν το 18,59% της παραγωγής ηλεκτρισμού. Το φυσικό αέριο ακολουθεί με 17,16%, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 6,98%, ενώ οι “πράσινες” ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή αέρας, ήλιος, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά κ.α.) δίνουν μόλις το 2,29% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στην χώρα μας.
===================================
Ευθύνες της ΔΕΗ εξετάζει ο εισαγγελέας

Πλημμελής συντήρηση σε πυλώνες της ΔΕΗ στη περιοχή Βαρνάβα και Μικροχώρι εντόπισαν έπειτα από αυτοψία που διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Γύζης ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση των συνθηκών της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή. Ο κ. Γύζης έδωσε εντολή σε δύο πραγματογνώμονες να διερευνήσουν αμέσως το θέμα και να υποβάλουν σε εύλογο χρόνο τα πορίσματά τους.

Ο εισαγγελέας αναμένει τα πορίσματα από τις δύο πραγματογνωμοσύνες την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία, δύο άτομα που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ανω Σούλι, Μαραθώνα.

Οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να πέταξαν τσιγάρο, από το οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά.
=============================
Θεσσαλονίκη: Σε 150 οι συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΗ φωτοβολταϊκοί σταθμοί που κατασκεύασε η KLT Energy AE. Σε εξέλιξη άλλοι 45
(ANA) – 6 ώρες πριν

Σε 150 ανέρχονται πανελλαδικά οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκεύασε η KLT Energy AE και έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα 45 νέα έργα, συνολική ισχύος 4 MWp, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρίας. Τα νέα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η συνολική ισχύς των έργων της KLT που έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ φθάνει σε 10,8 MWp.
===============================
Το δάκτυλο του κ. Ρέππα
Στη σημειολογία της συμπεριφοράς του Νεοέλληνα το δάκτυλο κατέχει περίοπτη θέση. Ετσι, ατάκα του καλοκαιριού ανακηρύσσεται αυτή του Δημήτρη Ρέππα για το δάκτυλο προς τους εργαζόμενους, που επισείει απάντηση πέντε δακτύλων, το γνωστό φάσκελο.
«Καλά τους τα είπε ο Ρέππας, που με το κωλομνημόνιο μας στέγνωσαν», φώναζε μια κυρία δίπλα μου στον μανάβη. Και πρόσθεσε: «Μαύρο σε όλους, κανένας στις κάλπες». Γιατί, βλέπετε, το κακό με τις ατάκες είναι ότι δεν χωρούν αναλύσεις και αποχρώσεις. Δεν νοείται «λιγότερο μνημόνιο», όπως ίσως θα ήθελε να υποδηλώσει ο κ. Ρέππας, σε αντίθεση προφανώς με αυτούς που κουνάνε το δάκτυλο και θέλουν αυστηρή εφαρμογή του. Το φάσκελο θα αφορά όλους.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση, αντί να λέει ότι και οι δύο έχουν δίκιο, πρέπει να αποφασίσει τι επιλέγει. Διαβλέπω ότι διάφοροι είναι έτοιμοι να οχυρωθούν πίσω από ατάκες όπως «το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και μετά το μνημόνιο» και αν δυσκολέψουν τα πράγματα το φθινόπωρο να ακουμπήσουν το δάκτυλο στο μηνίγγι και να πουν βαθυστόχαστα «εμείς σας τα λέγαμε». Και ως προς την ανάγκη να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και μετά το μνημόνιο, καμία αντίρρηση. Η προϋπόθεση είναι να υπάρχει η χώρα και έτσι ξαναγυρίζουμε στην εφαρμογή του μνημονίου. Εκτός αν πιστέψουμε το εμβατήριο «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και ελπίσουμε ότι τελευταία στιγμή κάπως θα τα βολέψουμε. Ή, αν τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά οπότε έχει δίκιο η κ. Παπαρήγα όταν λέει να εφαρμόσουμε γραμμή «όχι, δεν πληρώνω».
Ενίοτε οι εργαζόμενοι στρέφουν το δάκτυλο κατά του εαυτού τους και βγάζουν τα μάτια τους, όπως έκαναν όταν παρεμπόδισαν το 2001 τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. ‘Η κάνουν άλλες χειρονομίες, αν αληθεύει η εξωφρενική πληροφορία, που δεν διαψεύδεται πάντως από τη ΔΕΗ και το συνδικάτο εργαζομένων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπό την απειλή ότι «η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι», οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ εξασφάλισαν από τη διοίκηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το ταμείο τους ίση με το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών τους, περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Εξαίρεσαν δηλαδή με το έτσι θέλω εαυτούς από τις ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θέλω να πιστεύω ότι η είδηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή ότι θα ανακληθεί η απόφαση. Αλλιώς πρέπει να αναθέσουμε στον παραστατικό Δημήτρη Ρέππα να μας περιγράψει με το δάκτυλο τι μας κάνουν η διοίκηση και το συνδικάτο της ΔΕΗ.

Αν ισχύει μια τέτοια απόφαση, διερωτώμαι με ποιο ηθικό δικαίωμα μπορεί η κυβέρνηση να καταγγέλλει την αντικοινωνική συμπεριφορά του ΠΑΜΕ. Πώς θα κοιτάξει στο πρόσωπο τους άλλους εργαζόμενους οι οποίοι, επειδή δεν έχουν την ευχέρεια να κατεβάσουν τον διακόπτη, σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος από την προσπάθεια της χώρας να επιβιώσει. Αν δίκιο είναι το δίκιο του Δεητζή, γιατί να μην είναι του εργάτη, του συμβολαιογράφου, του δικαστή που δεν θέλει να απογραφεί, του ένστολου, του συνταξιούχου, που στο κάτω κάτω έχει περισσότερο δίκιο από όλους; Τι θα μείνει αν αρχίσει το ξήλωμα;
===================================
Εφορία: Αδυναμία εξόφλησης οφειλών έως 2.000 ευρώ
Αδυναμία υπάρχει ακόμη και στην εξόφληση μικρών ποσών ή οφειλών λίγων χιλιάδων ευρώ προς την εφορία.

Αδυναμία υπάρχει ακόμη και στην εξόφληση μικρών ποσών ή οφειλών λίγων χιλιάδων ευρώ προς την εφορία. Ενδεικτικά, οι απλήρωτες οφειλές προς την εφορία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ανέρχονται σε 23,4 δισ. ευρώ, με το συνολικό αριθμό των οφειλετών να φθάνει τους 827.000.
Από αυτούς, οι 605.000 οφείλουν λιγότερα από 2.000 ευρώ ο καθένας. Επί παραδείγματι, επαγγελματίας στο χώρο του βιβλίου «εκλιπαρούσε» για δάνειο 1.000 ευρώ για να πληρώσει τη ΔΕΗ! Στα Ιλίσια, επιχείρηση με 45 εργαζόμενους απέλυσε τους 30 και διαμηνύει στους προμηθευτές της ότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και οφειλές της τάξης των 1.000 ή των 2.000 ευρώ.
========================================
Υπουργείο Περιβάλλοντος - Συνέντευξη Τ. Μπιρμπίλη - Δασικοί χάρτες, ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα και περιβαλλοντική διαχείριση της Θεσσαλονίκης, οι θερινές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ
(ANA) – 5 ώρες πριν

H κύρωση των δασικών χαρτών, η ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα και η προσέγγιση της Θεσσαλονίκης - κατά το πρότυπο της Αθήνας - ως μεγάλου καταναλωτή ενέργειας και μεγάλου ρυπαντή, θα είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα επικεντρωθεί τη θερινή περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη. «Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα στίγμα, όχι για το συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά για την κυβέρνηση», τόνισε, αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τους Δασικούς Χάρτες, η υπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αυθαιρεσίας και ανομίας με ένα θεσμικό εργαλείο που θα σταματήσει πραγματικά την αυθαίρετη δόμηση στα δάση. Προσπαθούμε τώρα να περάσουμε τις διατάξεις του νόμου, αλλά μετά νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του». Σχολιάζοντας την πρόσφατη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας Οδηγίας, για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχο της Ρύπανσης (IPPC), η Τ. Μπιρμπίλη επισημαίνει ότι παρά τη χρονική μετάθεση των ορίων - το 2023, πλέον - για το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων που προβλέπει η Οδηγία, «η ΔΕΗ πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθεί ακόμη και σε αυτές τις ημερομηνίες». Θεωρεί, πάντως, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε «απόλυτη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΕΗ αλλά και με τους εργαζομένους, νομίζω, για να πάμε σ' αυτή την κατεύθυνση». Υπενθύμισε, επίσης, ότι στο εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο αποστέλλεται στις 19 Ιουλίου στις Βρυξέλλες περιγράφεται η σταδιακή μετάβαση στο κλείσιμο των ρυπογόνων, σύμφωνα με την Οδηγία, λιγνιτικών μονάδων και η αντικατάστασή τους με πιο φιλικές, περιβαλλοντικά. Απέκλεισε, ωστόσο, τη λύση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) «ειδικά για τη χώρα μας που είναι σεισμογενής». «Νομίζω ότι θα είναι μια εντελώς ατελέσφορη προσπάθεια αν αρκεστούμε να αποθηκεύουμε τις εκπομπές που παράγουμε και συνεχίσουμε με το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο», υπογράμμισε η υπουργός. Ενδεχόμενο επιβολής φόρου του άνθρακα στη χώρα μας, η Τ. Μπιρμπίλη αντιμετωπίζει μόνον στην περίπτωση που το μέτρο υιοθετείτο και εφαρμοζόταν σωστά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία ταμείου για χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για «πράσινες» τεχνολογίες. Οικονομικό όφελος για τον Έλληνα πολίτη που θα επιβαρυνθεί, όταν το 2013 η χώρα θα κληθεί να πληρώσει μεγάλα ποσά σε δικαιώματα εκπομπών ρύπων, διαπιστώνει η υπουργός από τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κρίνει ότι η μεγάλη έμφαση που δίνεται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τον αέρα, σε μια πολύ πιο αποκεντρωμένη χρήση και παραγωγή ενέργειας, η οποία εμπλέκει περισσότερους από όσους εμπλέκει ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο» θα ελαφρύνει την επιβάρυνση. Αφετέρου, εκτιμά ότι οι δράσεις σε επίπεδο κατοικίας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, σε συνδυασμό με απλές καθημερινές αλλαγές συνηθειών (σβήσιμο λαμπτήρων όταν δεν είναι απαραίτητοι, όχι ηλεκτρικές συσκευές σε θέση αναμονής, κλπ) «είναι δράσεις που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κλίμα αν γίνονταν σε μαζικό επίπεδο και, παράλληλα, είναι δράσεις με οικονομικό όφελος για τον καθένα μας». Υιοθέτησε, τέλος, χωρίς δεύτερη σκέψη, η Τ. Μπιρμπίλη την προτροπή του διευθυντή του Τμήματος Κλιματικής Πρόγνωσης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μανάβα Σιβακουμάρ «πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα, ώστε να μπορούν άλλοι να συνεχίσουν να ζουν». «Νομίζω ότι η φράση αυτή, ουσιαστικά, εκφράζει και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η Ελλάδα. Τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χώρας αναπαράγαμε ένα μοντέλο που στηριζόταν συνεχώς σε έναν άκρατο καταναλωτισμό, στην οικοδομή παντού... Κι αν είναι να μείνει κάτι όταν θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση - γιατί θα την ξεπεράσουμε - νομίζω ότι αυτό που πρέπει να μείνει σαν νοοτροπία του καθενός από μας, αλλά και της εκάστοτε ηγεσίας αυτού του τόπου, είναι να μπορέσουμε να ικανοποιούμαστε με λιγότερα για να έχουμε περισσότερα και σήμερα και αύριο», είπε η Τ. Μπιρμπίλη.
=====================================

2 σχόλια:

ergasia είπε...

Απο που κι ως που οι ανανεωσιμες πηγες ενέργειας εμπλέκουν περισσότερο κόσμο??Και να μην ξεχναμε οτι το ρευμα που παράγουν είναι πανάκριβο(δεν είναι και πολύ πράσινο για τον κοσμο)..Και εν τέλη,αν έχετε σκοπό να διαλύσετε τη ΔΕΗ ρε παιδιά επιδή έτσι σας κάπνισε,πουλήστε ένα 2% τουλάχιστον και αφήστε τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς να κάνουν κουμάντο μια ώρα ορχίτερα..Ούτως η άλλως εκεί το πάτε..

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ.