Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Την κίνηση αυτή, είχε προαναγγείλει

Προσαρμογή μισθών των εισηγμένων ΔΕΚΟ ζητά ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την προσαρμογή των μισθών των υπαλλήλων και των εισηγμένων στο Χ.Α. δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, κ.λπ.) και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο έχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων αυτών επιχειρήσεων.
Την κίνηση αυτή, είχε προαναγγείλει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και από τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, στο βαθμό που το κόστος αυτό δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου.
Στις επιστολές αυτές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζονται, παράλληλα, «οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογούν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.
Σημειώνεται, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα δρομολογηθεί με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ως μετόχου, στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
=========================================
Αυξήσεις στα οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια

Tα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που επιφέρουν αυξήσεις ως και 13,7% για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις, αυξήσεις ως 8,7% για τη βιομηχανία και μειώσεις ως 18,4% για τους εμπορικούς καταναλωτές αναμένεται να εγκρίνει η ολομέλεια της ΡΑΕ στις 28 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται πάντως για την πρώτη και πιο ανώδυνη δόση αναπροσαρμογής των οικιακών και εμπορικών τιμολογίων. Στους επόμενους μήνες και μέχρι το 2013 αναμένονται απανωτές αυξήσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα μικρομεσαία νοικοκυριά, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας για εξορθολογισμό των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής(ιδιωτών παραγώγων ).
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού το Νοέμβριο μειώθηκε 3,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009, παρότι από τους πελάτες της υψηλής τάσης, που είναι οι 31 μεγάλες βιομηχανίες, παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης της τάξης του 5,56%. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 5,56% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού έναντι 4% του Νοεμβρίου του 2009.
Το πρόβλημα έχει γίνει σοβαρό για τη ΔΕΗ, αφού υπολογίζεται ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φθάνουν στο 10%-12% του συνόλου, ποσοστό που κτυπά καμπανάκι για τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Ας μην ξεχνάμε τα πρώτα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της: «Δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Τώρα λοιπόν με τον καιρό αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός «στήριξης» λειτουργεί μόνο υπέρ των ευρωπαϊκών τραπεζών και των άλλων πιστωτών. Έτσι κι αλλιώς οι μισθοί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας γίνονται στάχτη και μπούρμπερη ακριβώς λόγω του Μνημονίου που συνοδεύει αυτόν τον «μηχανισμό».
Όσο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση θυμίζει το γνωστό ιατρικό ανέκδοτο: «η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε». Κάλλιστα µπορεί να µεταφερθεί στα οικονοµικά: η συνταγή του ΔΝΤ πέτυχε, αλλά η ελληνική οικονοµία πάει να τινάξει τα πέταλα. Ενώ εφαρµόζουµε, χωρίς αντιρρήσεις όσα µας επιβάλλει η τρόικα, τα πράγµατα στην οικονοµία δεν πάνε καλά. Είτε μιλάμε για τα δημόσια οικονομικά που παραμένουν στα μαύρο χάλι τους, είτε στην οικονομία της αγοράς και των πολιτών που τη συναγωνίζεται πλέον … επάξια σε προβλήματα και αδιέξοδα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η οικονομία κινείται καθοδικά σε ελεύθερη πτώση.
Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το «Μνημόνιο», συνεχίζει την τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης. Επιδιώκει ουσιαστικά την επικάλυψη της αναποτελεσματικότητας με δηλώσεις προθέσεων και «κατασκευές εικόνων».
Εμείς τι κάνουμε;
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα στο οποίο κανείς δεν δίνει ακόμη μια πειστική απάντηση. Κατά βάθος όλοι ξέρουμε πως όλο αυτό το τσίρκο μας οδηγεί στη Φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γεια σε όλους εδώ, το όνομά μου είναι Fumo Sadiku που ζει στην πόλη Μανίντι της Κένυας. Θέλω να πω λίγο περισσότερα για έναν καλό καρδιά που ονομάζεται Benjamin Breil Lee που εργάζεται με χρηματοδοτική υπηρεσία ως υπάλληλος δανείου, ο κ. Benjamin Breil Lee με βοήθησε να πάρω ένα δάνειο 37.115.225,00 σελίνια στον καιρό που προσπαθώ να ξαναγυρίσω για να αυξήσω την επιχείρησή μου, ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί από εσάς εδώ που αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες για να μιλήσετε στον κ. Benjamin σχετικά με το app +1-989-394-3740 στο 247officedept@gmail.com Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που έκανε για μένα και για τον λογιστή του στην Τράπεζα, καθώς και για τον Λογιστή Hernandez Lucas Σας ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά σας.