Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

η ανάπτυξη των ΑΠΕ "είναι άναρχη και πανάκριβη για μια χρεοκοπημένη χώρα".

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΙΡΑΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Λόγω αναγκαίων εργασιών στα κυκλώματα 400KV ΚΥΤ Λάρισας-ΚΥΤ Λάρυμνας το χρονικό διάστημα 29 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2011 ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή σειράς φόρτισης των μονάδων παραγωγής λόγω προτεραιότητας στη φόρτιση μονάδων του Νοτίου Συστήματος (ενεργοποίηση interzonal constraint).
Η ως άνω εργασία γίνεται στα πλαίσια αντιμετάθεσης φάσεων σε όλα τα κυκλώματα 400 KV του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.



========================================
Θεσσαλονίκη: Κανονικά η διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΤΣΑΥ και συμβολαιογράφους
Εξάλλου κανονικά θα συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ
Κανονικά θα μπορούν να παίρνουν από αύριο τα φάρμακά τους, από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ και του ταμείου Συμβολαιογράφων, ενώ από αύριο θα μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι των ταμείων της Εμπορικής Τράπεζας, του Λιμενικού και της ΔΕΗ.
Εξάλλου κανονικά θα συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευσή του Συλλόγου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ για την αποπληρωμή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς.
Αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστεί η εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, μετά τη δρομολόγηση αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλομένων, ενώ από αύριο θα αρχίσει η εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων του ταμείου των Συμβολαιογράφων.
Τέλος αποφασίστηκε η διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους της Εμπορικής Τράπεζας και η συνέχιση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Λιμενικού και της ΔΕΗ, λόγω των οφειλών στους φαρμακοποιούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

===========================================
Κινητοποιήσεις από αύριο στη ΔΕΗ –κυβερνητικό «όχι» σε νέες προσλήψεις…
Έλλειμμα στελεχών, κυρίως στο τεχνικό προσωπικό όπου και η μεγαλύτερη ανάγκη, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, καθώς μετά από τις αποχωρήσεις 2.349 ατόμων πέρυσι, λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση της απαντά «όχι» στο αίτημά της να προσλάβει νέο προσωπικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο του μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1 προς 5), ζητώντας δηλαδή να εντάξει στο δυναμικό της 500 άτομα. Το αίτημα ωστόσο φαίνεται να απορρίπτεται, με το επιχείρημα ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει ο τομέας της Υγείας.
Στο μεταξύ, από αύριο, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ ξεκινάει κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν κατά βάση την… πιστή τήρηση των κανονισμών (μέτρα ασφάλειας και προστασίας, πλήρης στελέχωση συνεργείων και βάρδιας κ.λπ.), και του ωραρίου (πενθήμερο - οκτάωρο - όχι υπερωρίες). Η τακτική αυτή των υπαλλήλων της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα αναδείξει στο έπακρο το πρόβλημα υποστελέχωσης της επιχείρησης, κυρίως στις «μάχιμες» θέσεις, καθώς μέχρι σήμερα, για να «βγαίνουν» οι υπηρεσίες, τηρούνται πλημμελώς οι κανονισμοί και τα ωράρια.
Έφυγε το 11% του συνολικού προσωπικού…
Το 2010, εγκατέλειψαν την επιχείρηση 2.349 άτομα, μπροστά στο φόβο νέων περικοπών στα μισθολογικά και ανατροπών στο ασφαλιστικό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού προσωπικού της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε 21.470 άτομα. Ο ρυθμός των αποχωρήσεων ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με το συνηθισμένο μέσο ετήσιο ρυθμό αποχωρήσεων, ο οποίος κυμαίνεται κανονικά μεταξύ 4% και 5%.
Κολλάνε οι μετατάξεις
Εκεί όπου επίσης παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση, είναι αυτό που σχετίζεται με την ανισόρροπη κατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της επιχείρησης, υπάρχει περίσσεια υπαλλήλων σε διοικητικές θέσεις γραφείου και μεγάλη έλλειψη σε τεχνίτες και γενικά σε στελέχη «μάχιμων» θέσεων. Οι μετατάξεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύση μέχρι κάποιο βαθμό και πράγματι εξετάζονται από την επιχείρηση, «κολλάνε» στους υφιστάμενους κανονισμούς εργασίας και στην πραγματικότητα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Προβλήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συναντά ακόμα και η πρόσληψη – πάντα μέσω ΑΣΕΠ – των τελευταίων 400 υπαλλήλων από τον προηγούμενο εγκεκριμένο διαγωνισμό, για τους οποίους δεν έχει δοθεί ακόμα το πράσινο φως.
Γιώργος Φιντικάκης
==========================================
Επιφυλάξεις για τις ΑΠΕ σε εκδήλωση για την ενέργεια
Στον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γ.δ. του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Δ. Μαυράκης, στην εκδήλωση για τις προοπτικές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρώην γ.δ. της ΔΕΗ, Δ. Μπούσιος ανέφερε πως οι ανανεώσιμες δεν είναι φθηνές πηγές ενέργειας και ότι η συμμετοχή τους κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας δεν θα επιτευχθεί.
Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματάς, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο του βαρελιού, και έκανε λόγο για ανάγκη στρατηγικών επιλογών στον τομέα της ενέργειας που είναι τελευταίος στις επιδοτήσεις.
Στο ίδιο μοτίβο και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος τόνισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ "είναι άναρχη και πανάκριβη για μια χρεοκοπημένη χώρα".
============================================
ΓΡΑΜΜΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την επιβολή σκληρών και καθολικών αποκρατικοποιήσεων, υπάρχουν έντονες διαρροές στον τύπο από κυβερνητικά στελέχη όπως γράφεται, για μεταβολή της πολιτικής δέσμευσης για διατήρηση του πλειοψηφικού ποσοστού και του ελέγχου των Δημοσίων Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας.
Ειδικότερα η άρση της πολιτικής δέσμευσης, διατήρησης του 51% της ΔΕΗ ΑΕ στο κράτος, που έφερε μέχρι χθες και τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης, μας προϊδεάζει για το «πάρτι» των αποκρατικοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσει.
Πολιτικές δεσμεύσεις και στρατηγικές κυβερνήσεων πολλών χρόνων, όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ανατρέπονται. Είναι άραγε τυχαίες οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κου Χριστοδουλάκη περί μη διατήρησης του 51% της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ, ή δίνουν ένα σαφές μήνυμα για το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας και αναπτυξιακής Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ λίγους μήνες πριν, στο 34 συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ότι θα παραμείνει αναλλοίωτο το 51% της κρατικής συμμετοχής και δεν θα γίνει με κανένα τρόπο περαιτέρω μετοχοποίηση, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι η ακραία, μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης δεν έχει όρια.
Η σκληρή γραμμή των αποκρατικοποιήσεων και της κατάλυσης των δεσμεύσεων του χθες, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, έρχεται την ώρα που η ΔΕΗ ΑΕ μετασχηματίζεται σε όμιλο και είναι ίσως «εύκολη δουλειά» η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σχέδιο έχει και με ακρίβεια το εκτελεί, με την βασική διαφορά ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Η ΔΕΗ σήμερα είναι από τις λίγες εταιρίες που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την χώρα και το μέλλον της, κρατώντας χαμηλά τα τιμολόγια και με σωστή κοινωνική πολιτική να δώσει ένα καλύτερο αναπτυξιακό αύριο σε επιχειρήσεις και ανθρώπους.Εάν το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, η κυβέρνηση του μνημονίου και της ΤΡΟΙΚΑ, αντί να κάνει προσλήψεις με στόχο την ανάπτυξη, αριθμολαγνεί, μετοχοποιεί και ξεπουλά το μέλλον των Ελλήνων, τότε προειδοποιούμε ότι θα μας βρει απέναντι δυναμικά ως ΔΑΚΕ και θυμίζουμε ότι δεν πουλιόμαστε ούτε εμείς αλλά ούτε και η Επιχείρηση του Ελληνικού λαού.
Στην ολομέτωπη αυτή επίθεση που δεχόμαστε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών και των αγορών πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι με σθένος και αποφασιστικότητα, γιατί ο αγώνας αυτός είναι για εμάς ζήτημα ύπαρξης και ζωής.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
==================================================
Μέσο Μισθολογικό Κόστος 86.000 Ευρώ στα Ελλ.Πε.
του Σωτήρη Χιωτάκη

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων με τους εργαζόμενους του ομίλου, με φόντο την προσπάθεια μείωσης της μισθολογικής δααάνης η οποία, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης, φτάνει τα 86.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο. Πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο μεταξύ παρεμφερών διυλιστηρίων, ενώ στοιχεία της διοίκησης δείχνουν πως δεν υφίσταται και καμία σύνδεση με την παραγωγικότητα, αφού οι ετήσιες ημέρες εργασίας στα Ελλ.Πε. είναι σαφώς χαμηλότερες συγκριτικά προς εκείνες του κλάδου.
Στην υποβολή πρότασης για την αναδιάρθρωση των μισθολογικού καθεστώτος έχει προχωρήσει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων προς τους εργαζομένους, οι οποίοι απειλούν με δύο δεκαήμερες απεργίες από την Κυριακή 3 Απριλίου.
Η βασική λογική της πρότασης εστιάζεται στην αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας από 38 σε 40, στην αντικατάσταση των 3,8 μισθών που λαμβάνουν επιπλέον των 14 ετησίως από πριμ παραγωγικότητας συνδεδεμένο με την απόδοση καθώς και στην αλλαγή στον τρόπο και χρόνο καταβολής του χρονοεπιδόματος και των αυτόματων αυξήσεων, που ανέρχονται σε 3% ετησίως.
Όπως αναφέρουν διοικητικοί κύκλοι , το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος στα Ελληνικά Πετρέλαια φτάνει τις 86.000 ευρώ. Στο δοικητικό προσωπικό, η ετήσια μισθολογική δαπάνη ξεκινά από τις 33.000 ευρώ και φθάνει στις 139.000 ευρώ, ενώ στο τεχνικό προσωπικό ξεκινά από τα 37.900 ευρώ και φθάνει στον επόπτη στα 104.300 ευρώ, τη στιγμή που στη Γερμανία οι απολαβές για τον αντίστοιχο επόπτη ανέρχονται στις 78.700 ευρώ και στην Ιταλία στις 64.000 ευρώ. Με τις υπερωρίες και τα διάφορα επιδόματα οι ετήσιες μικτές αμοιβές πχ ενός κλητήρα φθάνουν ως τις 67.000 ευρώ ενώ στους φύλακες βάρδιας στις 110.00 ευρώ.
Η εκτίναξη των συνολικών αποδοχών προκύπτει καθώς, πέραν από τους 17,8 μισθούς που παίρνουν ετησίως αντί των 14 που είναι καθιερωμένοι στην αγορά εργασίας, αυτές προσαυξάνονται από διάφορα επιδόματα (κυλικείου, μη γάμου κλπ) υπερωρίες και πρόσθετες παροχές όπως έξτρα ημέρες αδείας, τετραήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων κ.α.
Την ίδια ώρα, οι ημέρες εργασίας του προσωπικού βάρδιας στον όμιλο υπολογίζονται σε 197 σε ετήσια βάση, όταν είναι 213 στη Μότορ Όιλ, 211 σε διυλιστήρια της Ισπανίας, από 219 έως 232 στην Ιταλία, από 218 έως 244 σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και από 216 έως 261 σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Ρωσία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
Στέλεχος της διοίκησης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “οι ευρωπαικές αμοιβές των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ πρέπει να συνδυαστούν και με ευρωπαική παραγωγικότητα”, προαναγγέλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις δύο απεργίες. Σε περίπτωση, δε, που δεν επέλθει συμφωνία, δεν αποκλείονται περικοπές στο πνεύμα της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου ή ακόμα και ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, με βάση ό,τι προβλέπει ο νόμος για τις διαδικασίες μετά τη λήξη των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σύμφωνα πάντα με διοικητικούς κύκλους, η αρχική πρόταση των εργαζομένων για τη νέα σύμβαση εργασίας ισοδυναμούσε με αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί εμ το σωματείο έτοιμο να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
=========================================================
ΔΕΗ: Όχι μόνον δεν "κλέβουμε" αλλά έχουμε ζημιά από τις ΥΚΩ των νησιών
Το Ετήσιο Αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) δεν καλύπτει πλήρως τις πρόσθετες δαπάνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, στη μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του Ανταλλάγματος λαμβάνονται υπόψη οι τιμές καυσίμων στη διεθνή Αγορά και όχι οι πραγματικές τιμές, που περιλαμβάνουν επιπλέον τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Τα παραπάνω επισημαίνουν στελέχη της ΔΕΗ με αφορμή αναφορές παραγόντων του ενεργειακού χώρου, σύμφωνα με τις οποίες είναι υπερεκτιμημένο το αντάλλαγμα που εισπράττει η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ των νησιών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη μεθοδολογία υπολογισμού, τα στελέχη της ΔΕΗ, μιλώντας στο energypress επισήμαναν τα εξής:
Με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκαν ως ΥΚΩ η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτή, με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, καθώς και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολύτεκνους καταναλωτές με ειδικό τιμολόγιο. Στη συνέχεια, με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε η μεθοδολογία υπολογισμού του ετήσιου Ανταλλάγματος των ΥΚΩ, διακριτά για τα δύο προαναφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, το μέρος του ετήσιου Ανταλλάγματος που αφορά στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών υπολογίζεται, από το 2007 μέχρι και το 2011, με βάση:
• το κόστος παραγωγής στα ΜΔΝ και το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα το 2006, που ορίζεται ως έτος αναφοράς, καθώς και από τα απολογιστικά στοιχεία κάθε έτους σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα ΜΔΝ
• τις καταναλωθείσες ποσότητες καυσίμων για θερμική παραγωγή στα ΜΔΝ
• την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής των καυσίμων στη διεθνή αγορά (τιμές PLATT’S) σταθμισμένη ως προς το μείγμα καυσίμων κάθε έτους και του έτους αναφοράς, καθώς και τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή.
Το μέρος του ανταλλάγματος που αφορά στην εφαρμογή ειδικού τιμολογίου για τους πολύτεκνους υπολογίζεται με βάση απολογιστικά στοιχεία χρεώσεων των πολυτέκνων καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, το ύψος του Ανταλλάγματος των ΥΚΩ εγκρίνεται από το ΥΠΕΚΑ κάθε έτος, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το μέρος του ετήσιου Ανταλλάγματος που αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή των ΜΔΝ είναι της τάξης του 98% του συνολικού Ανταλλάγματος και δεν καλύπτει πλήρως τις δαπάνες για την παροχή των ΥΚΩ, δεδομένου ότι στη μεθοδολογία δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές καυσίμων. Επισημαίνεται, δε, ότι η επιβάρυνση στις δαπάνες αγοράς καυσίμων το 2010, λόγω αύξησης του ΕΦΚ, ανήλθε σε 93 εκ. €, περίπου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη σχετική μεθοδολογία, η τιμή του Ανταλλάγματος μειώνεται κατά 2% κάθε χρόνο, αθροιστικά από το 2007, ενώ η ανάκτηση του Ανταλλάγματος μέσω των εξοφλήσεων των λογαριασμών ρεύματος, αφορά στις δαπάνες παραγωγής των ΜΔΝ για το προηγούμενο έτος.
Εκτός τούτου δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του Ανταλλάγματος οι δαπάνες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, όπως το κόστος των μονάδων που βρίσκονται σε εφεδρεία και η μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε νησιά, σε περιπτώσεις βλαβών στις υποβρύχιες διασυνδέσεις τους.
Τέλος, όπως δηλώνουν τα στελέχη της Επιχείρησης, η ΔΕΗ ως Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών κάνει ότι μπορεί στο επίπεδο της διαχείρισης και ανάπτυξης της παραγωγής για την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής των ΜΔΝ. «Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και της αξιόπιστης ηλεκτροδότησης των νησιών και είναι φυσικό να διεκδικούμε την ορθή και αντικειμενική αποζημίωση της ΔΕΗ για αυτή την Υπηρεσία», λένε χαρακτηριστικά.
=======================================================
Διοίκηση - Διεύθυνση Εταιρείας

Τα όργανα Διοίκησης της εταιρείας είναι:

- Το Διοικητικό Συμβούλιο
- Ο Διευθύνων Σύμβουλος
- Τα Συμβούλια Διεύθυνσης (Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων, και Δικτύων)

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εταιρείας, διαμορφώνει κατά κύριο λόγο τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξής της, εποπτεύει και ελέγχει τη διαχείριση της περιουσίας της και γενικά ασκεί κάθε εξουσία που αφορά την επιδίωξη του σκοπού της με εξαίρεση τα θέματα που από το νόμο ή το Καταστατικό της Εταιρείας υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της ΔΕΗ και προΐσταται όλων των υπηρεσιών της, διευθύνει το έργο τους, αποφασίζει για την Οργανωτική Διάρθρωση των Γενικών Διευθύνσεων, είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προϋπολογισμού της Εταιρείας και γενικά παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.
Το Συμβούλιο Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των θεμάτων και υποθέσεων που αφορούν στις εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό δραστηριότητες (Ορυχεία-Παραγωγή και Εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας) και στις δραστηριότητες που αφορούν στο Ανθρώπινο Δυναμικό, τις Οικονομικές Λειτουργίες και τις λοιπές επιτελικές δραστηριότητες.
Το Συμβούλιο Διεύθυνσης Δικτύων είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των θεμάτων και υποθέσεων που αφορούν στις μη εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό δραστηριότητες (Σύστημα Μεταφοράς - Δίκτυα Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας).
Το ΣΔΑΕΔ συγκροτείται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι και Πρόεδρός του, τους τυχόν Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους και τους Γενικούς Διευθυντές αρμόδιους για τις εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό δραστηριότητες της Εταιρείας, καθώς και για το Ανθρώπινο Δυναμικό, τις Οικονομικές Υποθέσεις και Λειτουργίες και τις λοιπές Επιτελικές Δραστηριότητες.
Το ΣΔΔ συγκροτείται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι και Πρόεδρός του, τους τυχόν Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους και τους Γενικούς Διευθυντές αρμόδιους για τις μη εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό δραστηριότητες της Εταιρείας, καθώς και για το Ανθρώπινο Δυναμικό, τις Οικονομικές Υποθέσεις και Λειτουργίες και τις λοιπές Επιτελικές Δραστηριότητες.
Στις συνεδριάσεις τους συμμετέχει, κατά την κρίση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Νομικός Σύμβουλος της Εταιρείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Καταστατικού της Εταιρείας, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη με τριετή θητεία. Εξ αυτών:
α) έξι μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος, εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, στην οποία όμως δεν μπορούν να συμμετέχουν οι μέτοχοι που συμμετέχουν στην Ειδική Συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας
β) δύο μέλη είναι αντιπρόσωποι των εργαζομένων
γ) δύο μέλη εκπροσωπούν τη μειοψηφία και εκλέγονται από την ειδική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας και
δ) ένα μέλος υποδεικνύεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.).
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού, κάθε φορά που απαιτείται εκλογή εκπροσώπου της μειοψηφίας στο Δ.Σ., οι μέτοχοι της μειοψηφίας καλούνται από το Δ.Σ. σε ειδική συνέλευση στην έδρα της Εταιρείας με αποκλειστικό θέμα την εκλογή των μελών του Δ.Σ. που δικαιούνται να εκλέξουν και οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη συνήθη απαρτία και πλειοψηφία.
Το Δ.Σ. συνέρχεται με πρόσκληση του Προέδρου μία φορά το μήνα και εκτάκτως κάθε φορά που ο Πρόεδρος θεωρεί σκόπιμο ή μετά από σχετική αίτηση τεσσάρων συμβούλων.
=====================================================
Τα στερεά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βασική πρωτογενή μορφή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη βιομηχανική παραγωγή με σχετική σταθερότητα τιμών. Μια ανάλυση για τα βεβαιωμένα αποθέματα άνθρακα δείχνει ότι ακολουθώντας το σημερινό επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής, υπάρχει διαθεσιμότητα τροφοδοσίας λιθάνθρακα και λιγνίτη για ακόμα 160 και 225 χρόνια αντίστοιχα. Οι προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση βιώσιμης και μακρόχρονης χρήσης του άνθρακα. Οι επιταγές της ενεργειακής πολιτικής για αειφορία, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια τροφοδοσίας καθιστά αναγκαίο, η χρήση άνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο να εξετάζεται υπό το πρίσμα της δυνατότητας μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επενδύσεις σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και σε καθαρές τεχνολογίες άνθρακα, αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού και σε αφθονία ενεργειακού πόρου που διαθέτει υψηλή διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και ευελιξία. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι οι χρόνοι πραγματοποίησης των επενδύσεων αυτών είναι μεγάλοι.
========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: