Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

ΓΕΝΟΠ : Μέχρι 90% αυξήθηκαν τα τιμολόγια ηλεκτρικού στις χώρες όπου άνοιξε η αγορά !Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των swaps από συγκεκριμένες μονάδες

Επιτροπή: Αδιαπραγμάτευτη η Εκχώρηση του Λιγνίτη
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί η Κομισιόν την εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής προς ιδιώτες. Μάλιστα τη θεωρεί μέρος ενός συνολικού πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του energia από τις Βρυξέλλες, πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν «παιδαριώδεις» τις απόψεις για τη μη διάθεση λιγνιτών σε ιδιώτες, εφόσον προχωρήσει η πώληση του 17% της δημόσιας επιχείρησης.


«Η εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού και εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί θα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», ήταν η κατηγορηματική θέση που διατύπωσε η πηγή που μίλησε στο energia. Μάλιστα, η ίδια πηγή συναρτά άμεσα το θέμα αυτό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ώστε ο ιδιώτης που θα αποκτήσει λιγνιτική ισχύ να μην την πουλά μέσω του pool, αλλά άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί και η λύση για τις ανταλλαγές ενέργειας. Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των swaps από συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και όχι με βάση την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που θυμίζει περισσότερο χρηματιστηριακό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προοπτική φαίνεται να «κουμπώνει» με τις θέσεις των υποψήφιων επενδυτών, που είχαν εκφράσει εξαρχής την αντίθεση τους στο προτεινόμενο μοντέλο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εκχώρησης του 17%, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, ήτοι, την τρόικα και έπ’ αυτού δεν παίρνουν θέση. Για εκείνο, όμως, που επαναλαμβάνουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι μέρος της λιγνιτικής παραγωγής θα υπάρξει ισχυρή πίεση να δοθεί σε ιδιώτες παραγωγούς και η σχετική πρόθεση της Κομισιόν, όπως διαμηνύεται, δεν ακυρώνεται έπ’ ουδενί. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το αν θα αποφασίσει, όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση, να ιδιωτικοποιήσει ένα ακόμη ποσοστό της ΔΕΗ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σταθερή. Μάλιστα, υποδεικνύεται στην ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει συμβούλους και νομικούς για το θέμα του 17%. Προστίθεται δε εις επίρρωση της θέσης της Κομισιόν για τους λιγνίτες, ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2004 και σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολείται η συγκεκριμένη πρόθεση της για πρόσβαση και ιδιωτών παραγωγών στο συγκεκριμένο φθηνό καύσιμο.

Οι θέσεις αυτές αποκτούν, όπως είναι εύλογο, εξαιρετική σημασία, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες το θέμα των λιγνιτών με τις Βρυξέλλες.
========================================
ΓΕΝΟΠ : Μέχρι 90% αυξήθηκαν τα τιμολόγια ηλεκτρικού στις χώρες όπου άνοιξε η αγορά !Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε όποια χώρα άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού και εισήλθαν μαζικά ιδιώτες, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν από 24% ως και 90% την τελευταία δεκαετία, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος.
Πρόκειται για στατιστικά που αφορούν σε ένα δείγμα χωρών (Αγγλία, Νορβηγία, Δανία, κλπ), και στα οποία το συνδικάτο δίνει ιδιαίτερο βάρος προκειμένου να «περάσει» την άποψη ότι τυχόν μετοχοποίηση της ΔΕΗ μόνο δεινά θα φέρει στον έλληνα καταναλωτή.
Σύμφωνα πάντως με τα ίδια στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα, την ίδια περίοδο που στο δείγμα των χωρών αυτών, τα τιμολόγια εκτινάσσονταν ως και 90%, στην Ελλάδα οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 35%-38%. Το, δε, επιχείρημα της αύξησης του πετρελαίου και του αερίου, δεν δικαιολογεί τέτοιες αυξήσεις σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υποστηρίζουν οι της ΓΕΝΟΠ.

Άνοιγμα λογαριασμών…
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναμένεται να ζητήσει δημοσίως από τον εισαγγελέα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓΕΝΟΠ, της τωρινής διοίκησης αλλά και παλαιότερων, αρχίζοντας πρώτα από τον δικό του, ώστε όπου διαπιστωθούν «γκρίζες ζώνες», να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ανακοινώσει πως ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη περιουσία της ΔΕΗ.

Τα μερίσματα…
Το επιχείρημα της ΓΕΝΟΠ με το οποίο εναντιώνεται στη μετοχοποίηση είναι ότι σφάλλει όποιος υποστηρίζει ότι αν δοθεί ένα 17% σε ιδιώτες θα βρει η ΔΕΗ τα απαραίτητα κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές. Το όποιο ποσό πάρει το Δημόσιο, θα το εισπράξει πολλαπλάσια στο μέλλον από τα μερίσματα, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, άποψη που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Άρα είναι απαράδεκτο και ολέθριο, να πωληθεί το 17% για εισπρακτικούς λόγους, όταν πριν από 2,5 χρόνια, η μετοχή ήταν στα 38 ευρώ, και σήμερα κινείται στα 11 ευρώ», λένε οι συνδικαλιστές.
Και κάνουν μια πρόβλεψη, ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα κινηθεί πτωτικά το 2012.«Αν η κυβέρνηση παραχωρήσει, όπως απαιτεί η Κομισιόν το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, αυτόματα η αξία της ΔΕΗ μειώνεται, άρα και η αξία της μετοχής της θα πέσει. Ας μας ξεκαθαρίσει λοιπόν η κυβέρνηση, τι θέλει ακριβώς να κάνει στον τομέα της ενέργειας», λένε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επιμένουν ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή, τόσο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, όσο και γιατί θεωρούν ότι ακόμη και με την επιβάρυνση των ρύπων από το 2013, θα παραμείνει ανταγωνιστικό καύσιμο.

Ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου
Αναφορικά με το ζήτημα της ενσωματωμένης στα πάγια της ΔΕΗ, ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων, η ΓΕΝΟΠ δεν χάνει ευκαιρία να σημειώνει πως η ίδια η πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων στα πάγια της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,9 δις. ευρώ.
«Το 1999 η πολιτεία, προκειμένου να μετοχοποίηση τη ΔΕΗ, ανέλαβε να την υποκαταστήσει έναντι των υποχρεώσεων της προς τους ασφαλισμένους της. Οφείλει, όπως αλλεπάλληλοι νόμοι ορίζουν, να καταβάλει στους εργαζόμενους, τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύπτονται οι ανάγκες των δύο ασφαλιστικών φορέων. Η πολιτεία όμως δεν είναι συνεπής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απέναντι στη δέσμευση της. Και πρόπερσι και πέρυσι, έγραψε πολύ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να δίνει. Φέτος έχει εγγράψει 300 εκ. ευρώ λιγότερα στον Προϋπολογισμό. Αναθέσαμε λοιπόν σε νομικό γραφείο να καταθέσει αγωγές (τόσο της ΓΕΝΟΠ, όσο και ομαδικές από εργαζόμενους) προς την πολιτεία, ζητώντας να επιστρέψει στη ΔΕΗ η ασφαλιστική υποχρέωσης», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του συνδικάτου. Και εξηγούν ότι εξετάζουν με την αγωγή να διεκδικήσουν και μέρος ή όλα από τα 11,9 δισ. ευρώ της ενσωματωμένης στα πάγια ασφαλιστικής περιουσίας, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε από το 1966 ως σήμερα η ανάπτυξη της ΔΕΗ.
======================================
«Μεγάλο κακό είναι, οι χειρότεροι να εξουσιάζουν και να κυβερνούν τους καλύτερους» ! (Ισοκράτης 436 π.χ.)
2011 !
Οι χειρότεροι (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), κυβερνούν τους καλύτερους (Ελληνικό λαό) !
Για μια ακόμη φορά στην μακραίωνη ιστορία του, καλείτε ο Ελληνικός λαός ν΄ αντιμετωπίσει, όχι τους πάμπολλους εχθρούς του, αλλά τους ίδιους τους πολιτικούς ταγούς του, οι οποίοι ξεχνώντας ότι εξελέγησαν ΑΠΟ τον λαό, ΓΙΑ τον λαό, δεμένοι με γόρδιο δεσμό στο άρμα των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων αφεντικών τους, ξεπερνώντας σε εφευρετικότητα κάθε προδότη, καταγεγραμμένο ή μη στην μακρά ιστορία μας, ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ την χώρα και τον πλούτο της στα χέρια τους, έναντι πινακίου φακής ή τριάκοντα αργυρίων !
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ !
Το ψέμα το βαφτίσατε αναδίπλωση . . .
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, πριν στεγνώσει το μελάνι στο βαρύγδουπα εξαγγελλόμενο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με κήρυκα τον ίδιο τον πρόεδρό του, από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου με χίλιες εγγυήσεις και άλλες τόσες δεσμεύσεις, υπόσχονταν την συνέχιση του ελέγχου του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το δημόσιο, ¨σπάει¨, άκουσον – άκουσον, ¨σπάει¨ το ΤΑΜΠΟΥ, λες και πρόκειται για κάποια δοξασία και προχωρούν σε περαιτέρω μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση ποσοστού 17% !
Άλλα λέτε, άλλα εννοείτε, άλλα κάνετε !
Έχετε μπερδέψει και εκπλήξει, αρνητικά πάντα, και τους πιο ένθερμους οπαδούς σας .
Με το πρόσχημα ότι πρέπει να σωθεί η χώρα επιχειρείται τώρα το μεγαλύτερο κόλπο όλων τον εποχών στην ενέργεια, βάζοντας χειροπέδες στη ΔΕΗ.
Μεθοδευμένα, με σχέδιο, όπως και στο παρελθόν ξεπουλάτε τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Οδηγείτε τους εργαζόμενους σε αγώνες για να μην γίνουν ζητιάνοι, να κρατήσουν τα βασικά τους δικαιώματα, κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά.
Οδηγείτε την κοινωνία, τους καταναλωτές, σε συμπληγάδες πέτρες γιατί το μόνο αποτέλεσμα των αψυχολόγητων ενεργειών σας, θα είναι η αύξηση των κερδών των ιδιωτών μέσω της αύξησης της κιλοβατώρας την οποία θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.
Τέτοιες πολιτικές απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα, η ψευτιά και η σαθρότητα που πρεσβεύετε θα περάσουν στην ιστορία ως ανικανότητα να χειριστείτε την κρίση σε όλους τους τομείς.
Υ.Γ.
Για όσους από τη Ν.Δ νομίζουν ότι συμφωνούν με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ θα τους συνιστούσαμε να πάρουν μεταγραφή εκεί.
Άλλωστε για ορισμένους πολιτικούς αυτό είναι πλέον εύκολο. Το σύνθημα «όπου μας βολεύει, όπως μας βολεύει, όποτε μας βολεύει» δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο πολιτικό κόσμο.
Υπάρχουν ακόμα αρχές και αξίες.
Για το τι «βολεύει» εμάς, θα σας απαντήσουμε την ώρα των εκλογών και να 'στε σίγουροι, πως έχουν γνώση οι φύλακες. ΔΑΚΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: