Μετοχοποίηση της ΔΕΗ και γιατί διαφωνούμε
==========================================
Τι αποθρασύνει τον κ. Φωτόπουλο;
Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Πρέπει το κράτος να πωλήσει κάτι από τη ΔΕΗ; Πριν από ένα χρόνο θα μπορούσε κανείς να υποδείξει άλλους τρόπους για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και την προσέλκυση κρίσιμων επενδύσεων στην ενέργεια. Τώρα όμως είναι σίγουρο πως το κομματικό κράτος δεν είναι ικανός διαχειριστής της περιουσίας μας.
«Εδώ το κράτος είναι ανίκανο να εισπράξει τους φόρους, που είναι μια από τις τέσσερις βασικές του λειτουργίες, κι εσύ περιμένεις να τα βγάλει πέρα με ένα τόσο περίπλοκο καθήκον;» έλεγε φίλος. Σωστό. Η πολλαπλασιαζόμενη αποτυχία στους κάθε φορά και λιγότερο αισιόδοξους στόχους του προϋπολογισμού δείχνει γιατί το κράτος πρέπει να απομακρυνθεί, το ταχύτερο, από τα καθήκοντα του διαχειριστή περιουσίας.
Μπορεί, όμως, να πωληθούν μετοχές μειοψηφίας της ΔΕΗ, δηλαδή χωρίς κανέναν έλεγχο πάνω στο μάνατζμεντ; Μπορεί να μεταβιβαστεί κάποιο από τα τμήματα του μεγαθήριου που μονοπωλεί τον ενεργειακό τομέα, όπως ένα μέρος της διανομής ή κάποιο από τα εργοστάσια; Σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει την «τύχη» να εισέρχεται καθυστερημένη στον «στίβο» των απελευθερούμενων αγορών ενέργειας. Αυτό που άλλα κράτη έχουν ήδη κάνει, εμείς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Τίποτε όμως δεν είναι λιγότερο βέβαιο. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα ανακατευθεί σε μια εθνική αγορά ενέργειας, στην οποία το κράτος δικαίου καταλύεται όταν «το γουστάρει» ο εκάστοτε ΓΕΝΟΠάρχης (π. χ. Φωτόπουλος). Αν θέλουμε να πιάσει τόπο (και καλή τιμή) οποιαδήποτε πώληση μετοχικού πακέτου στη ΔΕΗ, πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αποφασίσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον δένει με τους τοπικούς «άρχοντές» της. Ρωτήστε τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος ξεκίνησε το λόμπινγκ εναντίον της διευθέτησης της περιουσίας της ΔΕΗ με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Μπορεί να σας εξηγήσει καλύτερα από πολλούς άλλους τι σημαίνει για την εκλογική του περιφέρεια ο κύκλος εργασιών «γύρω από τη ΔΕΗ»!
Ακούγονται, άλλωστε, τόσα πολλά για την οργάνωση μεταφοράς του λιγνίτη από τη μια μεριά της Πτολεμαΐδας στην άλλη. Δικαιολογημένα, μου εξηγούν, γιατί ο «κακός» λιγνίτης πρέπει να καεί στο «καλό» εργοστάσιο, μήπως και γλιτώσουν κανέναν από τον καρκίνο. Οχι όμως και από τις ταρίφες που χρεώνουν τη ΔΕΗ οι ιδιοκτήτες των φορτηγών. Αλήθεια, πότε έψαξε κάποιος σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά και ποιες είναι οι σχέσεις των ιδιοκτητών αυτής της μπίζνας με στελέχη της επιχείρησης - προφανώς και με τις οικογένειες στελεχών της ΓΕΝΟΠ;
Η θρασύτητα με την οποία η ΓΕΝΟΠ ζητεί να της «εμπιστευθούμε» δημόσια περιουσία ύψους 12 δισ. προκαλεί ήδη όχι μόνον τους φορολογουμένους και την ευρεία κοινή γνώμη, αλλά και σκληροπυρηνικούς συνδικαλιστές. Στη ΓΣΕΕ, για παράδειγμα, υποψιάζονται, καθόλου χωρίς λόγο, ότι πίσω από το σκληρό παιχνίδι των ήδη κατηγορουμένων συνδικαλιστών για ταμειακές ατασθαλίες και εργοδοτική εξάρτηση, κρύβεται ένα στιβαρό παζάρι εξουσίας. Πράγματι, η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται ως ο πραγματικός εγγυητής μισθών και συντάξεων που καμία σχέση δεν έχουν με την γκρίζα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εργάτες και υπάλληλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Η πραγματική δύναμη της ΓΕΝΟΠ είναι οι 20 χιλιάδες ενεργοί και 30 χιλιάδες συνταξιούχοι της, όλοι ενεργά μέλη ενός συνδικάτου που διαθέτει επαρκή πολιτική επιρροή ώστε να πιέζει με επιτυχία αδύναμους πολιτικούς.
Χαρακτηριστική των κατάπτυστων μαφιόζικων μεθόδων που διέρχονται οι «άρχοντες» της ΔΕΗ είναι η αμεσότητα με την οποία έσπευσαν να επιχειρήσουν τον ηθικό εκβιασμό του επιθεωρητή Ρακιντζή. Οι τρόποι τους είναι δοκιμασμένοι στο παρελθόν. Στην κυβέρνηση Σημίτη είχαν πολλά να πουν για τον φόβο με τον οποίο είχε χειριστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, τον νόμο για την εισαγωγή της πολυμετοχικής πλέον ΔΕΗ, το 1999, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ούτε ο ίδιος ούτε και κανείς άλλος γνώριζε πώς «στήθηκε» και ποια ήταν η αξιοπιστία της αναλογιστικής μελέτης την οποία παρήγγειλε, πλήρωσε και διάβασε το «σύστημα ΔΕΗ», προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του συμβιβασμού των πολιτικών με το λόμπι των οικογενειών της ΔΕΗ. Γι' αυτό ο νόμος Βενιζέλου ψηφίστηκε από τη συγχορδία των κομμάτων εξουσίας, με την τιμητική αυτοεξαίρεση του ΚΚΕ. Αυτή την έκθεση επικαλείται τώρα ο κ. Φωτόπουλος. Εν μέσω κρίσης και με απερίγραπτο θράσος.
Ξεχνά βεβαίως ότι το κράτος, κάθε χρόνο, πολλά χρόνια τώρα, δίνει από λεφτά των φορολογουμένων γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ μόνον για τις συντάξεις. Ο καταναλωτής πληρώνει μισθούς ανώτερους κατά 30% ως και 100% για την ίδια δουλειά σε σύγκριση με τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Για τον ίδιο λόγο, κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό κόστος ενός φορτίου λιγνίτη για τη ΔΕΗ, σήμερα. Φανταστείτε να τους ζητούσαμε να συγκρίνουν αυτό το κόστος με ένα ίδιο φορτίο άνθρακα από τη... Γερμανία! Ευτυχώς, να λέτε, που τα συμφέροντα των φορολογουμένων εκπροσωπούνται, πλέον, από την τρόικα...
Η Καθημερινή
===============================================
Η ΓΕΝΟΠ και το "μαύρο θέατρο" των 12 δισ.
Ήταν που ήταν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό για τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα από το Euro2day.gr, ήρθε και η δήλωση του προέδρου της κ. Φωτόπουλου ότι θα… διεκδικήσει δικαστικά την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ, για «ασφαλιστικά δικαιώματα» εργαζομένων ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ!!!
Φυσικά, κανείς στην αγορά δεν πήρε στα σοβαρά μια τέτοια απαίτηση, ωστόσο ενδιαφέρον θα είχε να δεχτούμε την περίπτωση κατά την οποία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δίκιο. Τι θα συνέβαινε τότε, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο;
Πρώτον, επειδή αν αθροίσουμε τα κέρδη της Επιχείρησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες αυτά δεν υπερβαίνουν τα 12 δισ. για τα οποία μιλάει ο κ. Φωτόπουλος, προκύπτει πως η ΔΕΗ καθ’ όλη την ιστορία της δεν ήταν ποτέ κερδοφόρος. Άρα, γιατί ο κ. Φωτόπουλος μιλά για «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας; Η κυβέρνηση θα πουλήσει στους «χαζούς» ιδιώτες μια μονίμως ζημιογόνο εταιρία…
Δεύτερον, αφού ο κ. Φωτόπουλος δεν είχε ζητήσει μέχρι σήμερα τα 12 αυτά δισ. από την… εργοδοσία, είναι υπόλογος απέναντι στους εργαζομένους που εκπροσωπεί!
Τρίτον, αν δεχτούμε ότι το Δημόσιο οφείλει στη ΓΕΝΟΠ 12 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει κάπου 550 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο(!), με δεδομένο ότι οι απασχολούμενοι στον όμιλο στις 31/12/2010 ήταν 21.845 άτομα… Αν βάλουμε και τους συνταξιούχους, τότε το ποσό αυτό μειώνεται στο ευτελές τίμημα των 500 χιλιάδων ευρώ περίπου! Άντε μετά ο κ. Φωτόπουλος να πείσει τον ελληνικό λαό πως οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν είναι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ golden boys…
Και τέταρτον, αν αυτά τα 12 δισ. κεφαλαιοποιηθούν (θυμίζουμε πως ολόκληρη η ΔΕΗ αποτιμάται στο Χ.Α. γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ), τότε η ΓΕΝΟΠ θα κατέχει τουλάχιστον το 82,7% του συνόλου των μετοχών και θα πρόκειται για μία αμιγώς ιδιωτική εταιρία, όπου οι μισθοί, τα τιμολόγια και μια σειρά άλλες αποφάσεις θα λαμβάνονται από άτομα όπως ο κ. Φωτόπουλος και η παρέα του!
Άρα, γιατί ο κ. Φωτόπουλος μάχεται για τη διατήρηση της ΔΕΗ κάτω από κρατικό έλεγχο (για τον οποίο, επισήμως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τον διατηρήσει), όταν ο ίδιος προτείνει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης (και χωρίς μάλιστα το Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ) στη ΓΕΝΟΠ;
Υ.Γ.: Εφόσον η ΓΕΝΟΠ έχει διαχειριστεί τόσο ικανοποιητικά τα δικά(;) της χρήματα (αφήστε το πόρισμα Ρακιντζή να λέει…), φανταστείτε πόσο αποδοτικά θα χειριστεί τα οικονομικά της ΔΕΗ, όταν θα αναλάβει τα ηνία της Επιχείρησης…
http://www.euro2day.gr
========================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου