Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο χώρος της ηλεκτρικής ενέργειας μετασχηματίζεται, δυστυχώς, ερήμην μας...


Ο χώρος της ηλεκτρικής ενέργειας μετασχηματίζεται, δυστυχώς, ερήμην μας...

Η ΓΕΝΟΠ παραδομένη στη δύνη της μέχρι τώρα κακοδιαχείρισης, του κομματισμού και της συνδιαλλαγής, αντιμετωπίζει την τρικυμία του μετασχηματισμού χωρίς «πηδάλιο». Η πορεία της και η θέση της στο μελλοντικό σκηνικό του ηλεκτρισμού δεν είναι πια (αν υπήρξε ποτέ) δικιά της υπόθεση ...
Αυτά που ζούμε αυτήν την περίοδο είναι πράγματα που αποφασίζοντα στο παρελθόν όμως η ΓΕΝΟΠ τότε όπως και τώρα σύρεται από τα γεγονότα. Η ανυπαρξία οράματος και προγραμματισμού και διορατικότητας από το συνδικάτο, μας οδήγησαν μοιραία στην κατάσταση που σήμερα βρισκόμαστε . Μια ΓΕΝΟΠ να προσπαθεί να διαχειριστεί τα τεκταινόμενα , υπό την σκιά των σκανδάλων ,να έχει εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους .Που δέχονται όλα τα μετρά της Κυβέρνησης του μνημονίου στο πετσί τους και έχουν έντονο το αίσθημα ότι και πάλι πέφτουν θύματα συνδιαλλαγής. Δυστυχώς για μας τους εργαζόμενους αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει κι άλλο θα χαθεί η συσπείρωση και τότε θα είναι αργά για όλους.Είναι προφανές ότι αυτό που δεν κατόρθωσαν μέχρι τώρα οι συκοφάντες ,θα το κατορθώσει η συναίνεση της ΓΕΝΟΠ σε αυτά που η διοίκηση επιβάλει τελευταία στους εργαζόμενους.

======================================
ΔΕΗ: Στο τραπέζι η πώληση του 11%
Aποφάσεις επίκεινται, όμως, και για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού του OTE, με πιθανή την πώληση επιπλέον ποσοστού 10%
Tης Eλευθερίας Aρλαπάνου και της Mαρίας Mόσχου
Στα χέρια του πρωθυπουργού, που καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, βρίσκεται εισήγηση που προβλέπει περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, με διάθεση ποσοστού 11% μέσω του X.A., όχι φέτος αλλά από το 2012 και μετά και όταν το επιτρέψουν οι αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αποτελεί μέρος ευρύτερης εισήγησης που έχει γίνει στο Mέγαρο Mαξίμου, ενόψει των ανακοινώσεων για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της περιόδου 2012 - 2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Eιδικά στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση κάνει καταρχήν λόγο για έσοδα 15 δισ. ευρώ έως το 2013, με ειδική μνεία, μεταξύ άλλων, σε ΔEH, OTE, EYΔAΠ και EYAΘ.
TPAINOΣE
Tην ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά επενδυτή για την TPAINOΣE, όπου σκοπεύει να δώσει το 49% και το management, που άλλωστε προβλέπεται και στο σχέδιο εξυγίανσης του OΣE. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστεί ο σύμβουλος για τη χρονική επέκταση της σύμβασης με τη Hochtief στο αεροδρόμιο «Eλευθέριος Bενιζέλος», με την κυβέρνηση να προκρίνει σταδιακά την πλήρη αποχώρηση από την εταιρεία.
Aναλυτικότερα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως μία από τις προτάσεις που καλείται να αξιολογήσει ο πρωθυπουργός εν αναμονή των ανακοινώσεων στο τέλος της εβδομάδας είναι η διάθεση πακέτου 11% της ΔEH στο X.A., ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρήσει στο 40% από 51% που είναι σήμερα. Aποφάσεις επίκεινται, όμως, και για τη διάθεση επιπλέον ποσοστού του OTE, με πιθανή πλέον την πώληση επιπλέον 10% του Oργανισμού φέτος μέσω της ενεργοποίησης της δεύτερης option της συμφωνίας με τη Deutsche Telekom, η οποία πρέπει να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του 2011. Eφόσον το Δημόσιο δεν αξιοποιήσει την επιλογή αυτή και θελήσει να πουλήσει σε μεταγενέστερο χρόνο υπάρχει ο κίνδυνος εξαιτίας των εξελίξεων στην αγορά να διαθέσει ποσοστά σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
EYΔAΠ - EYAΘ
Όσον αφορά στην EYΔAΠ και την EYAΘ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η βασική εισήγηση για τη μελλοντική αξιοποίηση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο προβλέπει την αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης, για ορισμένο χρόνο, για παράδειγμα 10 - 20 χρόνια. Yπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται πως είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς το συγκεκριμένο θέμα σε πολιτικό επίπεδο με τη λογική ότι δεν πωλούνται δίκτυα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει, τουλάχιστον το υπουργείο Oικονομικών, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την καταγραφή της να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.
==========================================
ΟΤΕ και ΔΕΗ στην κορυφή των... εκποιήσεων

Για τον ΟΤΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία με την Deutsche Telekom για να αγοράσει ο γερμανικός όμιλος επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού . Όσον αφορά τη ΔΕΗ το οικονομικό επιτελείο εισηγείται είτε την πώληση μονάδων είτε την διάθεση ενός ποσοστού 11% ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους αν το επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Ψηλά στην λίστα του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Για τον ΟΤΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία με την Deutsche Telekom για να αγοράσει ο γερμανικός όμιλος επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Όσον αφορά τη ΔΕΗ το οικονομικό επιτελείο εισηγείται είτε την πώληση μονάδων είτε την διάθεση ενός ποσοστού 11% ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους αν το επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία .
Η απόφαση για την ΔΕΗ θα πρέπει πάντως να ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο δεδομένων των ενστάσεων που έχουν εκφραστεί εντός του υπουργικού συμβουλίου αλλά και των δυναμικών αντιδράσεων που έχει προαναγγείλει η ΓΕΝΟΠ.
Επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η πώληση μεριδίου του ΟΠΑΠ πιθανότατα εντός του 2012.
Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μόνο αν ιδιωτικοποιηθούν οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Να υπενθυμίσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο το οποίο και θα κατατεθεί στην Βουλή για έσοδα της τάξης των 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 εκ των οποίων τα 15 δις ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του 2013.
Με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς έσοδα άνω των 30 δις ευρώ αναμένονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που λόγω όμως των τεχνικών δυσκολιών (σύσταση γενικής γραμματείας , αποτίμηση περιουσίας , “καθαρισμός” ακινήτων”) θα αρχίσει να αποδίδει μετά από την παρέλευση αρκετών μηνών.
Ειδικότερα για τον ΟΤΕ η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπει την πώληση επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ . Η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση τον μέσο όρο κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα πριν την πώληση συν ένα premium της τάξης του 15% . Εκτιμάται ότι από την διάθεση του 10% θα προκύψουν έσοδα κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
Για την ΔΕΗ αν διατεθεί νέο πακέτο μετοχών στο χρηματιστήριο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 11%, τότε το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει από το 51% στο 40%.
Στο μέτωπο του ΟΠΑΠ επί του παρόντος προχωρά η ανανέωση των αδειών των παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία. Η πώληση ποσοστού του ΟΠΑΠ θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους.
Στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα προχωρήσει η αξιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενώ Αγροτική Τράπεζα και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης .
============================================
Αγροτική «επιβάρυνση» στη ΔΕΗ
Βρε, τι σου είναι κι αυτοί οι αγρότες... Δαπανηροί. Γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, στοιχίζουν στη ΔΕΗ 120 εκατ. ευρώ το χρόνο, λόγω της ειδικής τιμολογιακής πολιτικής. Και παρά τις μεγάλες αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση, με την τελευταία αντιδραστική αναδιάρθρωση των τιμολογίων.
Σκέψου να είχε η ΔΕΗ άλλα 120 εκατ. ευρώ κέρδη. Να τα βάλει για να φτιάξει δίκτυα, να μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα να πηγαίνει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και έξω από αυτή, να το αγοράζουν όσοι έχουν ανάγκη.
Να τα κάνει, αυτά τα 120 εκατ. ευρώ, συνεργασίες με τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που τις χρυσοπληρώνει ο κοσμάκης μέσω του τέλους ΑΠΕ και γενικότερα. Επειδή, τι να σου κάνει και ο ιδιώτης, θέλει ένα «κίνητρο» για να βάλει τις ρημάδες τις ανεμογεννήτριες.
Τέλος πάντων, μπορεί πολλοί φτωχοί αγρότες, πιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι από μεσάζοντες, εταιρείες, την ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική, να μην μπορούν αυτές τις μέρες να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά θα πρέπει κι αυτοί να δείξουν μια κάποια ευγνωμοσύνη για το «φέσι» που της βάζουν.
Αλλά ας σταματήσουν να ανησυχούν. Θα φροντίσει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τους μετόχους της ΔΕΗ και κάποια στιγμή θα ξεμπερδέψει και με αυτού του είδους τις «ειδικές μεταχειρίσεις». Ολα όχι μόνο θα αποτιμώνται, αλλά και θα πληρώνονται. Θα χρυσοπληρώνονται για την ακρίβεια, αλλιώς τι νόημα έχει να είσαι καπιταλιστής στον καπιταλισμό; Πώς θα αγοράζεις ακριβά αμάξια και κότερα, αν δεν τα παίρνεις «χοντρά» από το λαό;
===================================================
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Την αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια έπειτα από την διαβεβαίωση που έλαβαν από τη διοίκηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το σωματείο τους.

Η δεκαήμερη απεργία ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και λήγει αύριο Τετάρτη. Ήδη είχε αποφασιστεί νέα επταήμερη απεργία, η οποία αναστέλλεται.

«Ευχόμαστε η απόφασή μας για αναστολή να αποδειχθεί ότι συμβάλει στην εκτόνωση» ανέφερε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία ανακοινώνοντας την απόφασή της.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ είχαν ξεκινήσει την απεργία τους στις 3 Απριλίου, ζητώντας την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τη νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη και σε αντίδραση στις προτάσεις της διοίκησης να συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη τόσο για την νέα απεργία όσο και κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που στις 4 Απριλίου έκρινε νόμιμη την απεργία. Η εκδίκαση είχε αναβληθεί για την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εφόσον ο διάλογος δεν ευδοκιμήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: