Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η αντίδραση των εργαζομένων είναι ήδη εξαιρετικά έντονη

Εσωτερική έρευνα στη ΔΕΗ για την μυστηριώδη απώλεια εγγράφων
Ιστορία με αστυνομική υφή στον τέταρτο όροφο της οδού Χαλκοκονδύλη
Ένορκη Διοικητική Εξέταση παρήγγειλε πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Κ. Α. Ζερβός με αφορμή την απώλεια φακέλου μέσα στα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη. Ο φάκελος ανήκε στην κυρία Ασημίνα Γεωργίου, συνεργάτιδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, η οποία συγκέντρωνε στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ από το 1999 μέχρι σήμερα.

Η ιστορία, που απέκτησε και αστυνομική υφή ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις 5:30 στον τέταρτο όροφο των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη. Στον όροφο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παραχωρήσει εδώ και λίγες ημέρες ένα μικρό δωμάτιο σε δύο συνεργάτιδες του κ. Ρακιντζή που ερευνούν το θέμα των δανειοδοτήσεων.
Λίγο μετά τις τέσσερις οι δύο συνεργάτιδες του κ. Ρακιντζή έλειψαν από το γραφείο τους για περίπου δέκα λεπτά, επιστρέφοντας συνέχισαν την δουλειά τους και γύρω στις 5:30 απεχώρησαν.
Φθάνοντας στον σταθμό του ηλεκτρικού της Ομόνοιας, η μία εξ’αυτών η κ. Ασημίνα Γεωργίου διαπίστωσε ότι από τα προσωπικά της αντικείμενα έλειπαν έγγραφα που σχετίζονταν με την εργασία της και με τον έλεγχο που διενεργεί.
Η κ. Γεωργίου μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας όπου υπέβαλλε μήνυση κατά αγνώστων ενώ κατόπιν επέστρεψε στα γραφεία της ΔΕΗ όπου και κατήγγειλε το γεγονός.
Με εντολή της διοίκησης της ΔΕΗ έγινε κινητοποίηση και έρευνα στον όροφο, ακόμη και στους κάδους των απορριμμάτων για να βρεθούν τα έγγραφα. Οταν δεν βρέθηκαν ο κ. Ζερβός παρήγγειλε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΕΗ, αποκαλείται Διοικητική Ανάκριση.
«Εκλαμβάνουμε το θέμα ως πολύ σοβαρό, τέτοιο κρούσμα στην εταιρία μας δεν έχει ξανασυμβεί, είναι πρωτοφανές» σημείωνε πριν λίγο στο «Βήμα» μέλος της Διοίκησης.
Παρ’όλα αυτά, τουλάχιστον σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια ήταν ακριβώς τα έγγραφα που έχασε η κ.Γεωργίου. Άνθρωποι της επιχείρησης υποστηρίζουν ότι μάλλον πρόκειται για προσωπικές σημειώσεις της κ. Γεωργίου διότι τυχόν απώλεια φωτοτυπημένων εγγράφων της επιχείρησης καλύπτεται πολύ εύκολα με νέες φωτοτυπίες από τα πρωτότυπα τα οποία βρίσκονται αρχειοθετημένα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Περίπτωση να έχουν χαθεί πρωτότυπα έγγραφα δεν υπάρχει διότι μετά την φωτοτύπησή τους ξαναμπαίνουν αμέσως στην θέση τους.
Βεβαίως, όπως έλεγαν και στην ΔΕΗ «εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται περί κλοπής, εκείνο που μετράει είναι η πράξη και όχι η αξία των εγγράφων που χάθηκαν»
Ούτως ή άλλως η έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης συνεχίζεται καθώς και η συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν «χορηγίες» της διοίκησης στα σωματεία της ΔΕΗ ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, από το 1992 ώς το 2010 ως επιχορηγήσεις. Το πόρισμα θα παραδοθεί στην ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη «γύρω στο Πάσχα» σύμφωνα με τον κ.Ρακιντζή.
========================================
Ντ. Μπακογιάννη: Κανείς υπεράνω των νόμων

«Κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων», δηλώνει η Δημοκρατική Συμμαχία με αφορμή την εσωτερική έρευνα στη ΔΕΗ και ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή όσα αναγράφει ο Τύπος για τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ για απώλεια των σχετικών στοιχείων, έκανε λόγο για εμπρηστικές δηλώσεις της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Η κ. Μπακογιάννη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε η έρευνα να γίνει από τη Δικαιοσύνη και τόνισε πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται να περιορίσει το επίπεδο ζωής του, κανείς - ούτε τα ισχυρά κρατικομονοπωλιακά συνδικάτα - δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων».Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αδιόρθωτη» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «αν πραγματικά ενδιαφέρεται να περικόψει τις σπατάλες, ας αρχίσει με την απόσυρση προκήρυξης για γραμματέα Επικρατείας, σ' ένα υπουργείο που δεν υπάρχει».
«Αλλιώς όλα όσα βλέπουμε θα είναι ένα κακοστημένο θέατρο. Φτάνει πια», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

========================================
Προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑΜιχάλης Παπανίδης

Όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα είναι πάνω στο «κυβερνητικό τραπέζι» στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να εξοικονομήσει μέσω αποκρατικοποιήσεων 15 δις ευρώ ως το τέλος του 2013.
Πρόκειται για «τιτάνια» προσπάθεια με πολλές μεταβλητές, η οποία όμως εάν αποτύχει η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που σπεύδουν να προβλέψουν ότι θα αποτύχει και σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ετούτες τις ώρες έχει προταθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πωληθεί ένα επιπλέον 11% των μετοχών που κατέχει το κράτος στη ΔΕΗ τον επόμενο χρόνο, η πώληση ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ στους γερμανούς της Deutsche Telekom(σε τιμή που θα διαμορφωθεί από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο μήνα συν ένα υπερτίμημα 15%), καθώς και ενός σημαντικού ποσοστού του ΟΠΑΠ.
Στο χορό των αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν για μία ακόμη φορά τα… νερά. ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τουλάχιστον στρατηγικό επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρήσουν σημαντικό μέρος των μετοχικού τους κεφαλαίου. Πρώτη επιλογή της κυβέρνησης για τη μερική εκχώρηση των δικαιωμάτων επί των δικτύων ύδρευσης είναι η ΕΥΑΘ, η οποία και στο παρελθόν έχει φθάσει πολλές φορές κοντά σε ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης.
Για την ΔΕΗ, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και η σχετική εισήγηση προτείνει τη διάθεση του 11% μέσω του ΧΑ το 2012, ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρήσει στο 40%. Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ φαίνεται ωστόσο να είναι το ενδεχόμενο πώλησης παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης. Η αντίδραση των εργαζομένων, αλλά συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών είναι ήδη εξαιρετικά έντονη σε κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια, ώστε να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.

Τέλος, εφέτος αναμένεται να γίνει η διάθεση του 30% της ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών των ΕΛΠΕ, των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην περικοπή των μισθών και των επιδομάτων τους.
Για τον ΟΠΑΠ, η πώληση μεριδίου μετοχών θα πάει για το 2012, ενώ εφέτος προχωρεί η ανανέωση των αδειών των τυχερών παιχνιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Σειρά στο χορό των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να παίρνουν σημαντικά λιμάνια της χώρας και κυρίως αυτά που βρίσκονται κοντά σε πύλες εισόδου-εξόδου ή σε μεγάλους και σύγχρονους οδικούς άξονες. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει την εμπορική αξία και μικρότερων λιμένων στο Αιγαίο, το Ιόνιο, αλλά και την Κρήτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν υποβληθεί προτάσεις αποκρατικοποίησης για 60(!) περίπου αεροδρόμια της χώρας με έμφαση αυτά που εμφανίζουν αξιοσημείωτη κίνηση και τουριστικό ενδιαφέρον.
Στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συμβάλλει και η αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου, ως εμπορευματικού σταθμού, που παρά τα προβλήματα, που εμφανίζει και την παρελκυστική πολιτική της κινεζικής Cosco, φαίνεται ότι θα καταλήξει στον έλεγχο ιδιωτών.
Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αποκρατικοποίηση των θυγατρικών σε πρώτη φάση αλλά και του ίδιου του ΟΣΕ στη συνέχεια.
Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενισχύουν το κρατικό έλλειμμα και κυρίως για να εισέλθουν στη νέα εποχή απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, που η χώρα μας δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της. Κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από σιδηροδρομικούς οργανισμούς της Ευρώπης, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συμφωνία.
Τώρα φαίνεται ότι έχει φθάσει η ώρα και ο ΟΣΕ-ολόκληρος ή τμήμα του-να περάσει στον έλεγχο ιδιωτών με την υπόσχεση να συμβάλλουν στον εξυγχρονισμό και την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση η αρχή θα γίνει από την διαβόητη πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ως κατασκευαστικός μοχλός όλα αυτά τα χρόνια είχε αναλάβει το έργο του εξηλεκτρισμού των δικτύων μας, παράγοντας όμως, πρώτα και κύρια… χρέη.
======================================================
Στα 12,8 από τα 13 ευρώ η τιμή-στόχος για ΔΕΗ από HSBC
Η HSBC μειώνει την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ στα 12,8 από τα 13 ευρώ, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση για «αξιολόγηση», εξαιτίας της αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο, που σκιάζει τις προοπτικές για την Επιχείρηση.
«Πολλές νομοθετικές αβεβαιότητες παραμένουν. Το investment case συνεχίζει να βαραίνει, καθώς υπόκειται στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου», αναφέρει η HSBC.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες ανησυχίες δικαιολογούν το ευρύ discount έναντι των ανταγωνιστών, το οποίο εύκολα μπορεί να γυρίσει σε premium το 2013».
Πηγή:www.capital.gr
=======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: