Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Υπό κατάληψη

Η σύγκρουση,ο μόνος δρόμος. Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη
Η ΓΕΝΟΠ να δει σοβαρά το θέμα και να κηρύξει απεργία κοινωνικής αλληλεγγύης, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητα νοικοκυριά και καταναλωτές που δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Κανείς συνάδελφος δεν κόβει το ρεύμα για ανεξόφλητο λογαριασμό οικιακής κατανάλωσης,έχουμε ηθική υποχρέωση.Η ΔΕΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !



=================================
Υπό κατάληψη από τις 04:00 π.μ. ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου - Σε οριακό σημείο για να βγουν και οι πέντε μονάδες εκτός λειτουργίας

Από τις 04:00 π.μ. τελεί υπό κατάληψη ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Οι εργαζόμενοι του Σπάρτακου ΣΩΠ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου διέκοψαν το σύστημα τροφοδοσίας των μονάδων με λίγνιτη, με συνέπεια να βρισκόμαστε σε οριακό σημείο πριν βγουν και οι πέντε μονάδες εκτός λειτουργίας, με ότι αυτό συνεπάγεται δηλ. μπλακ ουτ και διακοπές σε άλλους σταθμούς.
Oι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί προβλήματα όπως:
 Την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού.
 Την απώλεια της τεχνογνωσίας του προσωπικού.
 Την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ εργαζομένων και προϊσταμένων.
 Την μεταφορά εργασιών σε τρίτους (μεγάλο κεφάλαιο, με πολλές παραμέτρους).
 Την υπεραπασχόληση του προσωπικού που έχει και ως αποτέλεσμα την κόπωσή του.
 Την λαθεμένη άσκηση διοίκησης στελεχών.
 Την προσέγγιση στο χώρο εργασίας και την εκτέλεση αυτής σε κατάσταση έντασης από τους εργαζόμενους, λόγω της γενικότερης πίεσης.
Για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως στις 09:00 το Δ.Σ. της ΔΕΗ στην Αθήνα ώστε να λάβει αποφάσεις για τα αιτήματα των εργαζομένων, που είναι αποφασισμένοι - αν δεν πάρουν σαφείς δεσμεύσεις - να συνεχίσουν την κατάληψη. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώνουμε.
==================================
Εμείς ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έχουμε ηθική υποχρέωση να διαφυλάξουμε την περιουσία του Ελληνικού λαού και του καταναλωτή.
Τώρα οι πρωτοφανείς ενέργειες, που πιθανά είναι και προβοκατόρικες, όπως αυτή που συνέβη σε συνεργάτιδα του κ. Ρακιντζή, πηγάζουν από συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ενόψει μάλιστα, της επικείμενης αποκρατικοποίησης.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, αλλά και η Διοίκηση της ΔΕΗ, με την στάση τους γίνονται συνένοχοι των συμφερόντων αυτών.
Εμείς είμαστε διαφανείς και ξεκάθαροι, τα στοιχεία υπάρχουν στη Διοίκηση της ΔΕΗ και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και είναι στη διάθεση τους αν πάσα στιγμή.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
====================================
Για τη ΔΕΗ, παρά το ότι διακινείται στα μέσα ενημέρωσης ότι θα πωληθεί το 11% μέσα στο 2012, οι πληροφορίες του energypress εξακολουθούν να κάνουν λόγο για πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, πιθανότατα μέσω του χρηματιστηρίου, όχι όμως άμεσα, αλλά το 2013. Με τον τρόπο αυτό θα πέσει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 51% που αποτελούσε «ταμπού» και προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αλλά θα διατηρηθεί το 33% της ΔΕΗ που επιτρέπει τον έλεγχο από το δημόσιο. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι οι τελικές αποφάσεις μπορεί να μην έχουν ληφθεί ακόμα και να ληφθούν «καθ΄ οδόν» για τη Βουλή.
======================================

===============================================
ΜΕΤΑΦΕΡΩ το κείµενο µαζικού SMS µε αποστολέα τον αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο:
«ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ, ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙΤΟΡΕΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ) ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΨΗΛΑ.ΜΕ ΤΑΠΑΡΑΠΑΝΩΛΟΓΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ, ΑΥΡΙΟ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ».
====================================================
Ο Μεγαλοϊδεατισμός της... Πτολεμαίδας
του κ. Αιμίλιου Μπούσιου*
Δημοσιεύθηκε: 07:49 - 15/04/11
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, όχι μόνον για αναπτυξιακούς αλλά και για λόγους συνέπειας, αλληλεγγύης και πρόνοιας. Αυτό όμως δεν παρέχει εισιτήριο ελευθέρας στην κάθε επιλογή, ούτε την άνεση ανέμελου καθορισμού των προτεραιοτήτων.
Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι μια υπόθεση ακριβή και αν δεν διασφαλιστεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας της ανάπτυξής τους (τεχνολογική πρόοδος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενεργειακή αυτάρκεια) και δεν ακολουθηθεί η κατά το δυνατόν βέλτιστη διαδρομή, οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μπορεί να είναι, ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, εξαιρετικά αρνητικές.
Στο πλαίσιο του προβληματισμού αυτού, η απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει το «μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου» στη Πτολεμαΐδα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ακόμα περισσότερα η ανυπαρξία ουσιαστικών ενστάσεων εκ μέρους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Η πρόθεση να διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 200MWp και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων (σε μία έκταση 5200 στρεμμάτων), με ταυτόχρονη δημιουργία 200 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις:
- Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει το πάρκο (260.000 MWh μέση ετήσια παραγωγή) θα είναι 5-7 φορές ακριβότερη από αυτήν των συμβατικών μονάδων και περίπου 3 φορές ακριβότερη από την αιολική.
- Η ποσοστιαία συμμετοχή του έργου στην κάλυψη των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα είναι περίπου 0,45%, προκαλώντας μία επιπλέον επιβάρυνση στους καταναλωτές, της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.
- Η βιωσιμότητα του εργοστασίου «παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων» πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω εάν ληφθεί υπόψη το εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του.
- Για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργηθεί, αντιστοιχούν 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερβολικό για τη χώρα μας η οποία επιβάλλεται να αξιοποιεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το κάθε ευρώ που διαθέτει. (Σε πρόσφατη ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε, δικαίως, υπερβολικό το ποσό των 200.000 ευρώ που δαπανήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία κάθε νέας θέσης εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος είναι δεκαπενταπλάσιο και ασφαλώς πρέπει να προβληματίσει έντονα τον κ. Χρυσοχοΐδη).
- Η σχετική επένδυση αποφασίστηκε, παρά τις σοβαρές τεχνολογικές βελτιώσεις που αναμένονται και της επικείμενης ραγδαίας πτώσης των τιμών και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών έχει αναγνωριστεί ήδη ως σοβαρό επενδυτικό λάθος η ένταση με την οποία ενισχύθηκε σε αυτές η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, η οποία οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 10%.
Το Φ/Β πάρκο της Πτολεμαΐδας παραπέμπει σε μεγαλοϊδεατισμό, αν όχι σε αβδηριτισμό, δύσκολα όμως μπορεί να αποδοθεί μόνον σε εμμονές ή στο φονταμενταλισμό των περιβαλλοντολόγων. Οι εμπνευστές του θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για το εάν και σε πιο βαθμό επενδύσεις του είδους αυτού υπονομεύουν τελικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, αντί να τις προάγουν.
Πρέπει επίσης να αναρωτηθούν, πόσο αποτελεσματικότερη θα μπορούσε να αποδειχτεί η διάθεση 600 εκατομμυρίων ευρώ π.χ. για την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτιστοποίησης του βαθμού απόδοσης των εγκαταστάσεων παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
* Ο κ. Αιμίλιος Μπούσιος είναι πρώην Γεν. Διευθυντής της ΔΕΗ
==========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: