Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Υπάρχει, πράγματι, κάποιος που να πιστεύει ειλικρινώς ότι η εκχώρηση της βασικής πηγής ανάπτυξης μιας χώρας σε ιδιώτες θα λειτουργήσει προς όφελος ...


Παραφιλολογία χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός τα σενάρια για μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ
"Το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο και δεν το διαπραγματευόμαστε"

================================================
Βλέπουν μέσα στο 2011 τη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ


Ακόμη και το σενάριο να έρθει πιο «μπροστά» χρονικά η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ -δηλαδή να γίνει φέτος και όχι το 2012- ώστε να μη συμπέσει με την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, συζητά η κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια απόφαση που θα έλυνε μεν το πρόβλημα πιθανής απομείωσης της αξίας της ΔΕΗ, εφόσον τελικά η λύση της ανταλλαγής ισχύος δεν περπατήσει και η Κομισιόν επιβάλει στην Ελλάδα υποχρεωτική πώληση μονάδων ή μέρους της λιγνιτικής παραγωγής. Αλλά από την άλλη θα οδηγούσε σε ακόμη μία σκληρή σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία έχει εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα σχέδιά της.
Μια μέρα πάντως μετά τις «ηχηρές» επιφυλάξεις που διατύπωσε δημοσίως η Τίνα Μπιρμπίλη και για τον τρόπο που προωθείται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χθες οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν και κατ' ιδίαν για να συμφωνήσουν ότι εξακολουθούν να διαφωνούν.
Η ίδια η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε, βγαίνοντας από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η συνάντηση είχε ως αντικείμενο «τη ΔΕΗ και τους λιγνίτες» και έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο από το περιβάλλον της τόνιζαν πως η υπουργός επέμεινε στις θέσεις που είχε εκφράσει τις προηγούμενες μέρες.
Οτι δηλαδή δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόχρονα και η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την αξία της ΔΕΗ και θα έπληττε την κερδοφορία και τη μετοχή της. Δεδομένου όμως ότι έχουν προγραμματιστεί για το 2012 τόσο η πώληση του 17% της ΔΕΗ όσο και η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Κομισιόν για εκχώρηση λιγνιτικής ισχύος σε ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού μέσω συμβολαίων ανταλλαγής (swaps), παραμένει άγνωστο πώς θα λύσει το γόρδιο δεσμό η κυβέρνηση.
Προς το παρόν, η στάση του υπουργού Οικονομικών δεν έχει διευκρινιστεί και, όπως έλεγαν χθες πηγές του ΥΠΕΚΑ, «καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν καταλήξει ούτε για το τι θα γίνει ούτε για τον τρόπο ούτε και για τον χρόνο».
Η μετοχοποίηση επιπλέον 17% της ΔΕΗ μέσα στο 2011 αποτελεί μια λύση που βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο ένας αποθαρρυντικός λόγος για την επιτάχυνση της διαδικασίας είναι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση, που δεν θα αποφέρει περισσότερα από 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από την «τακτοποίηση των αυθαιρέτων».
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει με σαφήνεια ότι εφόσον η Ελλάδα δεν προχωρήσει εντός του 2012 σε συμβάσεις ανταλλαγής λιγνιτικής ισχύος, τότε το 2013 θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε ιδιώτες είτε το 40% της λιγνιτικής παραγωγής είτε το 40% των λιγνιτικών μονάδων τελευταίας τεχνολογίας.
=========================================================
Επιτροπή: Αδιαπραγμάτευτη η Εκχώρηση του Λιγνίτη

της Αθηνάς ΚαλαϊτζόγλουΠέμπτη, 28 Απριλίου 2011
Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί η Κομισιόν την εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής προς ιδιώτες. Μάλιστα τη θεωρεί μέρος ενός συνολικού πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του energia από τις Βρυξέλλες, πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν «παιδαριώδεις» τις απόψεις για τη μη διάθεση λιγνιτών σε ιδιώτες, εφόσον προχωρήσει η πώληση του 17% της δημόσιας επιχείρησης.
«Η εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού και εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί θα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», ήταν η κατηγορηματική θέση που διατύπωσε η πηγή που μίλησε στο energia. Μάλιστα, η ίδια πηγή συναρτά άμεσα το θέμα αυτό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ώστε ο ιδιώτης που θα αποκτήσει λιγνιτική ισχύ να μην την πουλά μέσω του pool, αλλά άμεσα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί και η λύση για τις ανταλλαγές ενέργειας. Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των swaps από συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και όχι με βάση την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που θυμίζει περισσότερο χρηματιστηριακό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προοπτική φαίνεται να «κουμπώνει» με τις θέσεις των υποψήφιων επενδυτών, που είχαν εκφράσει εξαρχής την αντίθεση τους στο προτεινόμενο μοντέλο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εκχώρησης του 17%, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, ήτοι, την τρόικα και έπ’ αυτού δεν παίρνουν θέση. Για εκείνο, όμως, που επαναλαμβάνουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι μέρος της λιγνιτικής παραγωγής θα υπάρξει ισχυρή πίεση να δοθεί σε ιδιώτες παραγωγούς και η σχετική πρόθεση της Κομισιόν, όπως διαμηνύεται, δεν ακυρώνεται έπ’ ουδενί. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το αν θα αποφασίσει, όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση, να ιδιωτικοποιήσει ένα ακόμη ποσοστό της ΔΕΗ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σταθερή. Μάλιστα, υποδεικνύεται στην ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει συμβούλους και νομικούς για το θέμα του 17%. Προστίθεται δε εις επίρρωση της θέσης της Κομισιόν για τους λιγνίτες, ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2004 και σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολείται η συγκεκριμένη πρόθεση της για πρόσβαση και ιδιωτών παραγωγών στο συγκεκριμένο φθηνό καύσιμο.
Οι θέσεις αυτές αποκτούν, όπως είναι εύλογο, εξαιρετική σημασία, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες το θέμα των λιγνιτών με τις Βρυξέλλες.
====================================================
Υπάρχει, πράγματι, κάποιος που να πιστεύει ειλικρινώς ότι η εκχώρηση της βασικής πηγής ανάπτυξης μιας χώρας σε ιδιώτες θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας;
Ας μην γελιόμαστε. O,τι έχει απομείνει στη χώρα, ως ελπίδα ανάκαμψης, είναι ο ενεργειακός της πλούτος. Η δυνατότητά της να παράγει και να εξάγει φθηνή και καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (ήλιος, αέρας, γεωθερμία). Η ΔΕΗ έχει όλες τις προοπτικές να διαδραματίσει έναν τόσο σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο. Σίγουρα είναι ζημιογόνο να παραμένει όμηρος του "κομματικού κράτους", αλλά θα ήταν καταστροφικό και να παραδοθεί σε ξένους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: