Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Να ανοίξουν οι λογαριασµοί των συνδικαλιστών της ΔΕΗ

Να ανοίξουν οι λογαριασµοί των συνδικαλιστών της ΔΕΗ
Να ανοίξουν οι λογαριασµοί των συνδικαλιστών αλλά και των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ και να εφαρµοστεί άµεσα το πόθεν έσχες ζητά ο πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαµίδης. ο κ. Αδαµίδης, µε αφορµή τη δηµοσιοποίηση του πορίσµατος ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες µέλη της διοίκησης του σωµατείου στην πτολεµαΐδα κατήγγειλε ότι τις τελευταίες ηµέρες γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί και να ξεπουληθεί η µεγαλύτερη βιοµηχανική επιχείρηση της χώρας, όπως χαρακτήρισε τη ΔΕΗ. «Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα πρέπει να αποδοθούν προκειµένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. οµως, άνοιγµα των λογαριασµών και εφαρµογή του πόθεν έσχες για όλους και όχι επιλεκτικά µόνο για τους συνδικαλστές», είπε.
Χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις γύρω από το θέµα της χρηµατοδότησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ «λασπολογίες, ψεύδη και ανακαλύψεις που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου και του αστεϊσµού», προέβλεψε ότι η δροµολογηµένη επιχείρηση της ΔΕΗ θα επιφέρει µύρια δεινά και χαρακτήρισε αναγκαίες τις κινητοποιήσεις των εργαζοµένων.
ο κ. Αδαµίδης κατήγγειλε επίσης στα «ΝΕΑ» ότι το ελληνικό Δηµόσιο ζηµιώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες µε εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της µονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μελίτη Φλώρινας από την έλλειψη λιγνίτη. «ο επιθεωρητής και ο εισαγγελέας, αντί να επιτίθενται στους συνδικαλιστές, ας αποδώσουν πρώτα ευθύνες για τις εγκληµατικές παραλείψεις στον σταθµό της Μελίτης. Κάποιοι υψηλά ιστάµενοι ζηµιώνουν το Δηµόσιο µε τεράστια ποσά και κανείς δεν συγκινείται», είπε ο κ. Αδαµίδης.
ΤΑ ΝΕΑ
===========================================
Τι κρύβει η αντίσταση της ΔΕΗ
Η κυρία Μπιρμπίλη έκανε ένα σημαντικό βήμα. Από την κάθετη και οριζόντια αντίθεσή της στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αποδέχεται τώρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, αλλά με την προϋπόθεση να διατηρήσει το κράτος τον έλεγχο της επιχείρησης. Προφανώς, η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να κάνει ομελέτα δίχως να σπάσει αυγά. Θέλει να βρεθεί κάποιος να βάλει τα ωραία του λεφτά και να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ και οι εκάστοτε κομματικοί εγκάθετοι...
Το πάρτι στη ΔΕΗ έχει στηθεί εδώ και χρόνια και το κατεστημένο δύσκολα θα αποδεχτεί τον εξοστρακισμό του. Στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος έχει δημιουργηθεί ένας παρακρατικός μηχανισμός που λυμαίνεται εδώ και χρόνια την αγορά ενέργειας και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανοίξει αυτή η αγορά σε όφελος των καταναλωτών και της χώρας.
\Η επιχειρηματολογία τους μοιάζει με εκείνη των συναδέλφων τους στην τηλεφωνία, όταν επιχειρήθηκε κι εκεί η απελευθέρωση της αγοράς. Μας είχαν πει τότε ότι η είσοδος των ιδιωτών στην τηλεφωνία θα σήμαινε χίλια δύο κακά για τους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας. Η απελευθέρωση έγινε και αποδείχτηκε ότι όλοι κέρδισαν, με εξαίρεση τους μέχρι τότε ισχυρούς εργατοπατέρες.
Στη ΔΕΗ τα πράγματα ήταν από την πρώτη στιγμή πιο δύσκολα, επειδή τα συμφέροντα ήσαν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές ρεύματος ήταν μία καλή φάμπρικα για όσους είχαν ασχοληθεί με το άθλημα. Ήταν μία δουλειά εκατομμυρίων που δεν ήθελε κανείς από τους εμπλεκόμενους να χαλάσει από κάτι... νεοφιλελεύθερες αηδίες!
Όσοι επιχείρησαν στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες προήλθαν από την ΔΕΗ και από πρώην υπαλλήλους του Οργανισμού που είχαν καταλάβει θέσεις κλειδιά για τον τομέα της Ενέργειας σε επιτροπές και υπουργεία.
Τα όσα κατήγγειλε ο κ. Ρακιντζής με το πόρισμά του για την ΓΕΝΟΠ είναι απλά και μόνο ένα επεισόδιο του έργου. Αν ο κ. Ρακιντζής επέκτεινε την έρευνά του και σε άλλους τομείς, ίσως να προέκυπταν κι άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα. Κάθε άλλο. Έχουν δίκιο οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και επιμένουν ότι οι ίδιοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένως διάφορες καταστάσεις. Λένε αλήθεια. Ήταν από τους λίγους που είχαν συνέπεια σε αυτή την ιστορία. Από τους λίγους που δεν συμμετείχαν στο πάρτι.
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η επιμονή κάποιων κυβερνητικών στελεχών που συνεχίζουν να στηρίζουν ένα σαθρό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει πλέον αρχίσει να καταλαβαίνει τι ακριβώς «παίζεται» και ότι η υπομονή του εξαντλείται, αν δεν έχει ήδη εξαντληθεί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για μία «ιδεολογική διαφορά», όταν πρόκειται για μία σκληρή αντιπαράθεση με αυστηρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Σαν να πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο εταιρειών. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της κρατικής ΔΕΗ κάποιοι κάνουν δουλειές με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή τα δικά μας λεφτά. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι΄ αυτό κυρία Μπιρμπίλη δεν κατανοούμε την εμμονή σας να κρατήσει το κράτος τον έλεγχο της επιχείρησης. Θα μπορούσε το κράτος να ελέγχει το δίκτυο. Όχι όμως το σύνολο της επιχείρησης...
Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή:www.capital.gr
========================================
Ανυποχώρητη για αυθαίρετα και ΔΕΗ η Μπιρμπίλη

Αντίθετη σε ρύθμιση για αύξηση εσόδων
Με νέο γύρο ενδοκυβερνητικών εντάσεων ξεκινά η μεταπασχαλινή περίοδος για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που καλείται τις αμέσως επόμενες ημέρες να συγκεράσει τις διαφωνίες υπουργών του για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Χθες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, διατύπωσε δημοσίως τις ενστάσεις της για το προωθούμενο σχέδιο «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων, αλλά και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια νομοθετική πρωτοβουλία που έχει μόνο εισπρακτική λογική. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αποκρατικοποίηση και εκχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες (όπως ζητάει μετ' επιτάσεως η Κομισιόν), γιατί κάτι τέτοιο θα μείωνε την αξία της εταιρείας. Μάλιστα, διαφωνίες για την εκχώρηση περαιτέρω ποσοστού της ΔΕΗ άρχισαν να εκδηλώνονται και στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
================================
"Καρφιά" Μπιρμπίλη για ΓΕΝΟΠ
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αιχμές για το θέμα των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, άφησε σήμερα η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM. Αν και αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό του πορίσματος Ρακιντζή, το οποίο έχει ήδη πάρει την πορεία του (στον εισαγγελέα), η κ. Μπιρμπίλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδικαλισμός θα πρέπει να είναι αυθύπαρκτος και να μην μπαίνει σε καμία συνδιαλλαγή με την εξουσία. Πρόσθεσε ότι οι επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ έχουν κοπεί μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος.
Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε στην ίδια συνέντευξη ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να υπάρξει ο δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ. Από τη στιγμή που θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, κρατώντας το δημόσιο έλεγχο, αυτή θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της εταιρείας, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη προσθέτοντας ότι το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην κυβέρνηση.
Εξετάζονται όλα τα σενάρια και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξετάζεται μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αποκρατικοποίηση αλλά και διάθεση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους (τα περίφημα swaps). Δεν μπορούν να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή να δοθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους που θα σημαίνει περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ άρα περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της και αποκρατικοποίηση, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
Όσο για τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης στην αγορά ηλεκτρισμού η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι:
- Πρώτον θα πρέπει να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, να μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή υπέρ των ΑΠΕ και σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή στις ΑΠΕ να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ,
- δεύτερον να υπάρχει εξωστρέφεια στη ΔΕΗ και η εταιρεία να ανοιχτεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ιταλία,
- και τρίτον να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά να είναι βιώσιμοι.
Πηγή:www.capital.gr
==============================
Ενστάσεις για την περαιτέρω μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη ΔΕΗ
Πηγή: Express.gr
Της Π. Μητρούλια

«Η ΘΕΣΗ της κυβέρνησης είναι σαφής. Πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ, που αποτελεί και θα αποτελέσει και στο μέλλον αναπτυξιακό εργαλείο».


Ξεκινώντας από την τοποθέτηση αυτή η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τις ενστάσεις της για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, οι οποίες εντοπίζονται κατ' αρχήν στη σημερινή αξία της μετοχής και κατά δεύτερο λόγο στην παράλληλη διαδικασία διάθεσης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της επιχείρησης σε τρίτους, όπως επιβάλλουν τόσο η Ευρωπαϊκή Eνωση όσο και το μνημόνιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, η κ. Μπιρμπίλη αφού υπογράμμισε ότι μέτοχος της ΔΕΗ είναι το Yπουργείο Οικονομικών και ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται η ίδια έχει την ευθύνη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, σημείωσε πως ο χρόνος που θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα επιλεγεί σε συνάρτηση με την αξία της. Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό είναι κάτι που το συμμεριζόμαστε όλοι στην κυβέρνηση και αποτελεί αντικείμενο για συζήτηση μεταξύ μας».

Στο σημείο αυτό η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στην υποχρέωση διάθεσης σε τρίτους του 40% της λιγνιτικής παραγωγής και όπως είπε έχει ήδη συμφωνηθεί με την Κοινότητα ο τρόπος για να γίνει αυτό. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «αυτά τα δύο δεν μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα, καθώς με οποιονδήποτε τρόπο και να δοθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, σημαίνει περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της».

Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προσανατολίζεται να διεκδικήσει τη ΔΕΗ από το Δημόσιο, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση νέου πακέτου μετοχών. Oπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, «οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στα πάγια της επιχείρησης πάνω από 12 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί». Το ποσό αυτό αθροίζεται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων 50 χρόνων και αναφέρεται σε αναλογιστική μελέτη των εταιριών Prudential και Wyatt. Στην πρώτη μελέτη που συντάχθηκε το 1995 και έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ και το Yπουργείο Ανάπτυξης, τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ορίστηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ. Το 2000 ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ, το 2005 σε 10,8 και το 2007, με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε με αφορμή το ασφαλιστικό, εκτιμήθηκαν σε 11,9 δισ. ευρώ.

Με τους υπολογισμούς αυτούς, κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εμφανίζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης και έτσι η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει στην κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του Δημοσίου, ζητώντας αυτά τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά κεφάλαια και κατ' επέκταση τον έλεγχο της ΔΕΗ.
penelope@express.gr
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: