Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

«Εμείς οι εργαζόμενοι να (ξανα)αγοράσουμε το 17% της ΔΕΗ»

«Εμείς οι εργαζόμενοι να (ξανα)αγοράσουμε το 17% της ΔΕΗ»

Να πολεμήσουν μέχρι το τέλος «με πάθος, με πίστη, με σχέδιο και με λύσσα» για την αποτροπή της περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ κάλεσε τους εργαζομένους της επιχείρησης στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, που βρέθηκε χθες στην Πτολεμαΐδα.
Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Κυναίγειρο, τον ήρωα της αρχαίας Αθήνας που πολέμησε στο Μαραθώνα και εμπόδισε με το χέρι του τον απόπλου ενός πλοίου με Πέρσες που προσπαθούσαν να διαφύγουν, μέχρι που ένας από αυτούς τού το έκοψε με τσεκούρι, με αποτέλεσμα να πέσει αιμόφυρτος στη θάλασσα και να ξεψυχήσει.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έφτασε στην περιοχή σε μια προσπάθεια ανύψωσης ηθικού των εργαζομένων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.

«Νικάει όποιος παλεύει»
«Βλέπω ότι σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται μια απαισιοδοξία, να υπάρχει ένας πεσιμισμός», είπε στους εργαζομένους και πρόσθεσε: «Οχι, ρε συνάδελφοι. Χαμένοι αγώνες και μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ. Νικάει αυτός που παλεύει με πάθος και με λύσσα μέχρι το τέλος». Υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα, αλλά έχουν στο πλευρό τους την κοινωνία, η οποία στην πλειονότητά της δεν θέλει την ιδιωτικοποίηση. «Δικό μας στοίχημα είναι να κάνουμε το θέμα της σωτηρίας της ΔΕΗ υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας», είπε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προκλήθηκε ένταση όταν ο κ. Φωτόπουλος εξηγούσε την πρότασή του για εξαγορά του ποσοστού 17% από τους ίδιους τους εργαζομένους, το κόστος του οποίου έχει αποτιμηθεί από τη ΓΕΝΟΠ σε 400.000.000 ευρώ. «Πενήντα χιλιάδες οικογένειες είμαστε. Από 8.000 ευρώ αναλογεί στον καθένα», είπε, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ενός εργαζομένου που τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και του ζήτησε να παραιτηθεί.
==========================================
Πτώση και Πάλι στη Ζήτηση Ηλεκτρισμού
Έπειτα από τις σταθεροποιητικές τάσεις των προηγούμενων μηνών και την άνοδο του Μαρτίου, η ζήτηση ηλεκτρισμού παρουσίασε και πάλι πτώση τον Απρίλιο, σε μία εξέλιξη που ερμηνεύεται στο πλαίσιο της γενικότερης ύφεσης που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Κάτω από το 50% ο λιγνίτης και πάνω από το 30% το φυσικό αέριο στο ενεργειακό ισοζύγιο, σε μια εξέλιξη σίγουρα όχι θετική για τα μεγέθη της ΔΕΗ.

Κατά 1,73% υποχώρησε τον Απρίλιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρισμού, φτάνοντας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα τα 3,725 εκατ. μεγαβατώρες. Με τη συγκεκριμένη επίδοση ανακόπτεται η τάση που είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα και η οποία χαρακτηριζόταν από σταθεροποίηση στο ξεκίνημα της χρονιάς και από άνοδο κατανάλωσης στη διάρκεια του Μαρτίου.

Η εξέλιξη προφανώς απεικονίζει τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οποίας χαρακτηρίστηκαν από σταθεροποίηση στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν σχέσει με το τελευταίο του 2010, ενώ και οι δείκτες οικονομικού κλίματος είχαν δείξει ανάλογη εικόνα.

Ωστόσο τον Απρίλιο υπήρξε νέα επί το δυσμενέστερο μεταβολή του οικονομικού κλίματος και νέα επιδείνωση στις προσδοκίες των νοικοκυριών. Και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο το ότι η ακριβώς στη ζήτηση του δικτύου χαμηλής τάσης, μέσω του οποίου ηλεκτροδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καταγράφεται πτώση που ξεπέρασε το 1,5% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, τον Απρίλιο κινήθηκε ελαφρά πτωτικά η ζήτηση από τις μεγάλες βιομηχανίες (ανακόπηκε και εδώ η ανοδική κίνηση, καθώς συμπληρώθηκε πλέον ένας χρόνος από την άνοδο της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ και από την θέση σε λειτουργία των δύο νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία), ενώ κατά 2,14% υποχώρησε η ζήτηση στα ορυχεία.

Συνολικά στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου και πάντοτε με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η ζήτηση παραμένει σε οριακά θετικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά του Μηνιαίου Δελτίου Ενέργειας, το ότι το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι κάτω από το 50% -49,68% για την ακρίβεια - καθώς και το ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι πάνω από το 30%. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση στα επίπεδα του 6% και κάτι της συμμετοχής της υδροηλεκτρικής παραγωγής – έναντι πάνω από 20% προ μηνών - η επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ δεν είναι θετική.

Πάνω από 6% κινήθηκε τον Απρίλιο και η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο (αυξημένη κατά 37% σε ετήσια βάση), ενώ περίπου το 7,3% της κατανάλωσης καλύφθηκε από εισαγωγές.
========================================
"Πουλήστε ακόμη και το 51% της ΔΕΗ", φέρεται να ζητά η τρόικα Ακόμη και την εξ ολοκλήρου πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, δηλαδή και του 51%, φαίνεται να έχουν προτείνει τα τελευταία 24ωρα, στελέχη της τρόικας στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αφόρητων πιέσεων που ασκούνται, προκειμένου να εγκριθεί το «Μνημόνιο ΙΙ» προς την Ελλάδα.
Το δίλημμα που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι ότι για να βρεθεί λύση στην καταβολής της 5ης δόσης, και στη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τα «δεν» που έθετε μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν οι ευρείας έκτασης αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών ΔΕΚΟ, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα περί επιπλέον πώλησης πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ, αποτελούν «μπαγιάτικα νέα», καθώς πληροφορίες (που δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από την κυβέρνηση), εμφανίζουν την τρόικα να ζητά ακόμη και την εξ ολοκλήρου αποχώρηση του κράτους από στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ. Και τη θέλουν να θέτει θέμα ταχύτητας, ζητώντας αποκρατικοποιήσεις ακόμη και εντός του έτους, αδειάζοντας δηλαδή εντελώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, για το οποίο θυμίζουμε ότι τοποθετεί την πώληση του 17% της ΔΕΗ, το 2012.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής» η τρόικα έχει ζητήσει να μην ελέγχονται οι αποκρατικοποιήσεις αλλά να αναλάβει την υλοποίησή τους ένας ανεξάρτητος φορέας από ξένους εμπειρογνώμονες (ένας Αυτόνομος Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων), χωρίς καν τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους, που δεν αποκλείεται να έχει την έδρα του στις… Βρυξέλλες. Τα, δε, κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, για παράδειγμα από την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, να κατευθυνθούν από την τρόικα για την αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους μέσω προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, κάτι που είχε προτείνει προ μηνών η Φινλανδία και είχε απορριφθεί.
Πρωτοφανές κλίμα…
Μέσα σ’ αυτό το πρωτοφανές κλίμα, και ενώ μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Eurogroup όπου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2015, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αναλυτικό πρόγραμμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Γίνεται σαφές ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ενεργειακές επιχειρήσεις, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ είναι εντελώς παρακινδυνευμένη. Πόσο μάλλον όταν μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυβέρνηση και τρόικα απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία.
Και αν στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, υπάρχει τουλάχιστον μια σαφής κατεύθυνση (ανεξαρτήτως των όποιων ενστάσεων), αυτή του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, που προτείνει διαχωρισμό της από τον ΔΕΣΦΑ και εν συνεχεία πώληση του 65% της πρώτης και του 70% του δεύτερου, στο μέτωπο ΔΕΗ ο άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι ξέρει ακριβώς τι θα γίνει θα πρέπει να έχει ικανότητες… μάντη.
Ντόμινο…
Ειδικά για τη ΔΕΗ, το δυστύχημα είναι ότι έχει όλα τα μέτωπα σε εκκρεμότητα, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά με τη μορφή ντόμινο. Το τι ποσοστό θα πουλήσει το Δημόσιο είναι ανοικτό, όπως ανοικτό είναι και το μέτωπο του λιγνίτη. Μπορεί οι τροικανοί κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη να έδειξαν ότι αναγνωρίζουν πως δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίησή της και η παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, αλλά επίσημη απάντηση από την Κομισιόν στο αίτημα του υπ. Οικονομικών για αναστολή της διαδικασίας δεν έχει ακόμη δοθεί. Και όσο η εκκρεμότητα «λιγνίτης» θα παρατείνεται, τόσο η ΔΕΗ θα κωλύεται να καταρτίσει το περίφημο business plan της για τις επενδύσεις των επομένων ετών, που σημειωτέον η υλοποίηση του θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού η πιστοληπτική της ικανότητα δεν είναι αυτή που ήταν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή, η Standard & Poor's, υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, κυρίως εξαιτίας της υποβάθμισης από την ίδια του rating (διαβάθμισης) του Ελληνικού Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα. Η αξιολόγηση της ΔΕΗ βρέθηκε στο «Β» από το «ΒΒ-». Διότι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σχεδιαζόμενη πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να ενεργοποιήσει ρήτρες που θα επιτρέπουν στους δανειστές της επιχείρησης να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους.
«Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των χρεών της, σε μία περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο περνά σημαντικές δυσκολίες, κι ενώ είναι πιθανή και μία αναδιάρθρωση του χρέους του», αναφέρει ο ξένος οίκος.
Και δεδομένου ότι έχουν μαζευτεί ήδη σύνεφα γύρω από το επενδυτικό της πρόγραμμα, το ερώτημα είναι θα καταφέρει και με τι όρους να βρει τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια για τις νέες της μονάδες, όταν μάλιστα οι συνθήκες χρηματοδότησης για την επιχείρηση ολοένα και δυσχεραίνουν ;
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/
===================================
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΕΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΠΟΣΤΟΣΤΟ 51%
Αναρτήθηκε από ΔΑΚΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Με την έναρξη της συζήτησης του ν/σ θα ξεκινήσουν οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ
Αλλάζει ο απεργιακός σχεδιασμός της ΓΕΝΟΠ, ενόψει της διαδικασίας πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, καθώς οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασιστεί δεν θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Κυριακή, όπως είχε αρχικά αποφασισθεί, αλλά από την ημερομηνία έναρξης της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε ο σχεδιασμός είναι ότι, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, το νομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά με την κλασική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος διευκρίνισε, εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μπλακ-άουτ (που σημαίνει γενική διακοπή ρεύματος), αλλά η απεργία θα έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση.
Δηλαδή, θα μειώνεται η παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ σε επίπεδα που θα συνεπάγεται κυλιόμενες προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας π.χ. 2 - 3 ωρών.
Το εύρος, η διάρκεια και η επιλογή των περιοχών στις οποίες θα γίνονται οι διακοπές θα αποφασίζονται από το Διαχειριστή του Συστήματος.
Εκτιμάται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, δεδομένων και των δυνατοτήτων των εργαζομένων να αντεπεξέλθουν στη μείωση των αποδοχών τους λόγω απεργίας, θα διαρκέσουν περί τις δέκα ημέρες.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: