Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

το κυβερνών κόμμα, δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή του, αλλά και τη διαχειριστική του ικανότητα

Τζον Λίπσκι, ο αντικαταστάτης του Στρος Καν.
======================================
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Παπανδρέου
και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει στο άμεσο μέλλον.
Το νέο κατώτατο ιστορικό ρεκόρ (κοινωνικής και) εκλογικής επιρροής (32%) που καταγράφει το κυβερνών κόμμα, δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή του, αλλά και τη διαχειριστική του ικανότητα, ενώ δεν θα εξασφάλιζε προφανώς και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε περίπτωση εκλογικού «ατυχήματος».
======================================
Το μέγεθος μιας χώρας, λίγο πιο μικρής από τη Μάλτα, έχουν, στο σύνολότους, οι εκτάσεις όπου βρίσκονται τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.


Πρόκειται για 250.000 στρέμματα που διεκδικεί εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία. Πριν από δύο χρόνια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρ' ότι η υπόθεσή τους εκκρεμεί, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», για το οποίο είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΗ.
Οι κάτοικοι των περιοχών της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία, χρόνια τώρα βλέπουν το περιβάλλον τους να καταστρέφεται και τον καρκίνο να θερίζει. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση πουλήσει τη ΔΕΗ, ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Ελλάδα», λένε οι κάτοικοι, «και θα εξαρτιόμαστε όλοι από αυτόν».Εκτός από την προσφυγή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, υπάρχει και πιο πρόσφατη, καθώς και καταγγελία στην Ε.Ε. Η δεύτερη έγινε τον Σεπτέμβριο από τη νομαρχία Κοζάνης και στρέφεται κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και της ΔΕΗ.
Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια επένδυση μισού δισ. και αναζητεί επενδυτή, όταν εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ; «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν όλοι για όλα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός. «Εάν περιμέναμε να συζητηθούν οι προσφυγές, δεν θα κάναμε τίποτα. Εμείς κινηθήκαμε βάσει του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα στη ΔΕΗ».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο και συνταγματολόγο Απ. Παπακωνσταντίνου, όμως, που έχει καταθέσει την αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, ο νόμος του 2001 αφ' ενός «είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αφ' ετέρου «δεν έχει αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, δεν αφορά τις περιοχές που έπρεπε να έχει ήδη παραδώσει η ΔΕΗ μέχρι τότε.
Στην προσφυγή αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο 1.280/1982, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε από τους αγρότες για να εξορύξει τον λιγνίτη όταν αυτός εξαντλήθηκε. «Παρά τον δεσμευτικό χαρακτήρα των διατάξεων, αυτό δεν έγινε» αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου. «Η νομαρχία ζητάει να επιστραφούν τα εδάφη είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε ακτήμονες καλλιεργητές, ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής». Ζητείται, επίσης, να προβεί η ΔΕΗ σε περιβαλλοντική αποκατάσταση των επίδικων εκτάσεων, όπως ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου να πράξει.
«Η συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, «επιβάλλει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να "αντισταθμίζεται" η περιβαλλοντική βλάβη, ιδίως με μορφές οικονομικών ανταλλαγμάτων που προορίζονται για περιβαλλοντική αποκατάσταση και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών».
Σήμερα η ΔΕΗ έχει αποκαταστήσει μόνο 6.000 στρέμματα από την αχανή έκταση των παλιών λιγνιτωρυχείων. «Τα υπόλοιπα απλώς τα έχει ισοπεδώσει, αλλά είναι ακόμα σκεπασμένα με τέφρα» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σάββας Ζαμανίδης. «Αυτά τα 6.000 στρέμματα, στα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, σήμερα οι ντόπιοι αγρότες αναγκάζονται να τα νοικιάζουν από τη ΔΕΗ και καλλιεργούν σιτηρά. Σε λίγο θα πάψουν να έχουν κι αυτό το εισόδημα».
==============================================
Για την περίπτωση της ΔΕΗ, το πλάνο σε πρώτη φάση προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 17% του μετοχικού της κεφαλαίου σε ιδιώτες, με πιθανότερο σενάριο αυτό της πώλησής του σε στρατηγικό επενδυτή. Με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 34%, ενώ το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα ανέβει στο 51%, από το οποίο περίπου 11,5% ελέγχεται σήμερα από τη Fidelity και τη Silchester International Investors Limited.

===============================================



Την 1η Νοεμβρίου 2010, η εταιρεία Silchester International Investors Limited (""Silchester Limited"") μετέφερε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της στην Silchester International Investors LLP (""Silchester LLP"") . Την ίδια μέρα, η «Silchester Limited"" άλλαξε την επωνυμία της σε Silchester Partners Limited. Όλο το προσωπικό της ""Silchester Limited"", συμπεριλαμβανομένων όλων των διαχειριστών, αναλυτών και μελών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, των αναλυτών επενδύσεων και μελών των διοικητικών και λειτουργικών ομάδων, έγιναν συνεργάτες ή υπάλληλοι της ""Silchester LLP"". Ως αποτέλεσμα, από την 1η Νοεμβρίου 2010, η εταιρεία ""Silchester Limited"" δεν ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο στις μετοχές της ΔΕΗ. Β. Η εταιρεία Silchester International Investors LLP με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους πελάτες της: - Silchester International Investors International Value Equity Trust, - Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust, - Silchester International Investors International Value Equity Group Trust, - Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust, - The Calleva Trust, γνωστοποιεί ότι, στις 1/11/2010 η συνολική συμμετοχή τους ανήλθε σε 14.783.793 μετοχές ή 6,37% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ. Από τους πελάτες της δίνεται στην Silchester LLP η πλήρη διακριτική ευχέρεια στις επενδύσεις τους και η εξουσιοδότηση να ψηφίζει για λογαριασμό τους. Εντούτοις, η Silchester LLP δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας για τους πελατες της και επομένως οι μετοχές δεν κρατιούνται στο όνομα της Silchester LLP αλλά στο όνομα της τράπεζας-θεματοφύλακα (custodian bank) κάθε πελάτη. H παραπάνω ανακοίνωση προκύπτει από την αλλαγή στη νομική δομή της ανωτέρω εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων την 1η Νοεμβρίου 2010 και όχι από δραστηριότητα συναλλαγών σε μετοχές της ΔΕΗ. "
Το ποσοστό του "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ", ήτοι 51,49% στην εισηγμένη εταιρία ΔΕΗ Α.Ε, όπως διαμορφώθηκε μετά από την διάθεση με συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό 13.300.000 μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου" και 23.200.000 μετοχών της εταιρίας Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.

==================================================
Οι υποβαθμίσεις έδειχναν το πρόβλημα
Κι όμως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησαν εγκαίρως για την κρίση χρέους
Της Κατερινας Σωκου
Δώδεκα υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι περισσότερες κατά πολλές βαθμίδες, διαγράφουν την καθοδική πορεία της χώρας όλο και βαθύτερα στην κρίση χρέους από το 2009 έως σήμερα.
Μαζί με αρκετές ακόμη προειδοποιήσεις για επικείμενες αρνητικές αναθεωρήσεις του χρέους, συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλής αβεβαιότητας για τους επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Υπό αυτό το πρίσμα, και με τα ελληνικά ομόλογα να αξιολογούνται πλέον ως «σκουπίδια» (junk) και από τους τρεις μεγάλους οίκους Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch Ratings, δεν είναι να απορεί κανείς που το 85% των επενδυτών προβλέπει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί για τον ρόλο τους στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, συνηθίζει να απαντά σε κάθε υποβάθμιση με καταγγελίες περί άκαιρης ή μη τεκμηριωμένης απόφασης, η οποία είτε δεν βασίζεται σε νέα δεδομένα είτε βιάζεται να κρίνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών.
Εχοντας κατηγορηθεί ότι δεν προειδοποίησαν εγκαίρως για τα τοξικά προϊόντα που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ήταν ίσως υπερβολικοί στην προσπάθειά τους να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που παρουσίαζε το ελληνικό χρέος. Ο ζήλος τους έθρεψε τον αυξανόμενο πανικό των επενδυτών, ενώ η δύναμή τους έχει προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ανατρέχοντας στο αρχείο της «Κ», όμως, είναι σαφές ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τους δημοσιονομικούς κινδύνους. Πρώτη η S&P είχε μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις αρχές του 2009, από Α σε Α-, λόγω των «προκλήσεων» που έθετε η οικονομική κρίση για τα ούτως ή άλλως προβληματικά δημόσιονομικά μεγέθη της χώρας. Αρκετά πριν από τις υποβαθμίσεις του Δεκεμβρίου 2009, εξάλλου, όταν και οι τρεις μεγάλοι οίκοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν το ελληνικό χρέος ως αποτέλεσμα της σημαντικής προς τα πάνω αναθεώρησης του ελλείμματος, ο αναλυτής Πολ Ρόκινς της Fitch προειδοποιούσε με δηλώσεις του στην «Κ» για υποβαθμίσεις αν υπάρξουν «δημοσιονομικές εκπλήξεις», υπονοώντας υψηλότερο του αναμενόμενου έλλειμμα για το 2009. Και αυτό ήδη την επομένη των εκλογών, στις 11 Οκτωβρίου 2009.
Η αρχή της κατηφόρας
Πράγματι, όταν η «έκπληξη» ανακοινώθηκε, η Fitch ήταν η πρώτη που υποβάθμισε, στις 8 Δεκεμβρίου, το χρέος της Ελλάδας σε ΒΒΒ+, αξιολογώντας το για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια χαμηλότερα από την κατηγορία Α. Μία ημέρα πριν, η S&P είχε επίσης θέσει υπό αρνητική αξιολόγηση το χρέος της Ελλάδας, και στις 16 Δεκεμβρίου το υποβάθμισε επίσης στο ΒΒΒ+. Πριν κλείσει ο χρόνος, θα ακολουθούσε και η Moody’s. Παρά την ανησυχία που προκάλεσαν στις αγορές, αυτές οι υποβαθμίσεις ήταν κατά μία μόνο βαθμίδα, ενώ ο επόμενος γύρος των υποβαθμίσεων από τους τρεις οίκους δεν σημειώθηκε παρά τέσσερις μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2010, όταν το ελληνικό δράμα ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η προσφυγή στο ΔΝΤ φαινόταν η μόνη λύση πέρα από τη χρεοκοπία της χώρας. Στα τέλη Απριλίου, η S&P ήταν η πρώτη που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επίπεδο junk, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησε και η Moody’s. Οσο για τη Fitch, προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση αρκετά αργότερα, φέτος τον Ιανουάριο, υποβαθμίζοντας το ελληνικό χρέος σε BB+.
Τέλος, ο γύρος υποβαθμίσεων αυτής της άνοιξης είδε τη Moody’s να μειώνει την αξιολόγησή της κατά τρεις βαθμίδες, στο B1, και τη S&P (σε δύο δόσεις) κατά τέσσερις, στο B, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Φαίνεται μάλιστα ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς η αγορά αναμένει μία υποβάθμιση κατά αρκετές βαθμίδες και από τη μετριοπαθέστερη, μέχρι τώρα, Fitch.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: