Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

όταν στην αγορά οι άδειες πουλιούνται από 250.000 ευρώ ανά μεγαβάτ«με βάση το δημόσιο συμφέρον» το 17%της ΔΕΗ ποσο; .

Στο 34% θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσα στο 2012
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα υλοποιηθεί εντός του 2012. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί του χρόνου από το 51% στο 34%. Μάλιστα, μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση «με βάση το δημόσιο συμφέρον».
Οπως γίνεται αντιληπτό, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη ΔΕΗ δεν αλλάζει παρά τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Για το ενιαίο μισθολόγιο ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά σε «ορθολογική κατανομή των μισθών» και προανήγγειλε μείωση του μισθολογικού κόστους, καθώς παρατήρησε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε σχεδόν διπλασιασμό της μισθολογικής δαπάνης.
Το μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο και να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο.
=============================================


Δυναμικά ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστών σήμερα δέκα τεχνικοί εναερίτες μαζί με τον πρόεδρο Νίκο Φωτόπουλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν ανέβει στην καμινάδα του ιστορικού εργοστασίου στο Κερατσίνι.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η πράξη αυτή δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανέναν και πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά είναι έκφραση αγωνίας καθώς «η περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της και αυτό χωρίς καμία αμφιβολία θα το πληρώσει ο καταναλωτής».
Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

==============================================
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ :
ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Με τη δήλωση και τη δέσμευση (την οποία ποτέ δεν πρόκειται να αναιρέσω) ότι δεν με ενδιαφέρει να γίνω,o βουλευτής, Υφυπουργός ή Υπουργός
o Δήμαρχος, Νομάρχης ή Περιφερειάρχης (όπως συνήθως λένε για κάθε άνθρωπο που ενοχλεί χρεώνοντάς τον με φιλοδοξίες για να αδυνατίσουν την αξία των λόγων και των πράξεων του).
Με τη δήλωση ότι δεν μ΄ ενδιαφέρει να πάρω καμία υψηλόβαθμη κομματική θέση γιατί για κάποιους ανθρώπους οι κινήσεις, οι ενέργειες και οι πράξεις μας δεν γίνονται για να εξαργυρωθούν σε προσωπικό επίπεδο αλλά για να κάνουμε το καθήκον μας και να έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη και γνωρίζοντας απόλυτα ότι κινήσεις και ενέργειες σαν και αυτή στις μέρες μας χαρακτηρίζονται με τις φράσεις «γραφικότητες», «καραγκιοζιλίκια», «κινήσεις συνδικαλιστών παρωχημένων αντιλήψεων που μυρίζουν ναφθαλίνη», «κινήσεις συνδικαλιστών ξεχασμένων σε άλλες εποχές», «κινήσεις απελπισίας» ή ακόμα χειρότερα «εκβιασμός» τις οποίες προσπερνώ γιατί ξέρω από ποιους προέρχονται και τι υπηρετούν και χωρίς να με σταματούν οι επισημάνσεις ότι «θα χαλάσω το προφίλ μου» ή «θα γελάσουν μαζί μου».
Διαισθανόμενος την ευθύνη (που ταυτοχρόνως για εμένα είναι τιμή) του προέδρου της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της χώρας αλλά και του μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ
ΜΕ το ηθικό ανάστημα του συνδικαλιστή :
v που μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους μου στη ΓΕΝΟΠ αλλά και από άλλους χώρους όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει δεκάδες καταλήψεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των καταναλωτών,
v που μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους μου έχουμε δώσει δεκάδες συνεντεύξεις τύπου, έχουμε κάνει προσφυγές στην Ε.Ε., μηνύσεις, καταγγελίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των καταναλωτών,
v που μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους μου αλλά και συναδέλφους από άλλους χώρους,
Ø Έχουμε συγκρουστεί με τα ΜΑΤ,
Ø Έχουμε σπάσει πόρτες με τα κορμιά μας,
Ø Έχουμε σκαρφαλώσει σε πυλώνες
,Ø Έχουμε κρεμαστεί στα σύρματα,
Ø Έχουμε αναρριχηθεί σε καμινάδες,
Ø Έχουμε δεθεί με χειροπέδες,
Ø Έχουμε διακόψει συνεδριάσεις του Δ.Σ,
Ø Έχουμε διαδηλώσει αλλεπάλληλες φορές έξω από το Υπουργείο Ενέργειας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
v που μαζί με εκατοντάδες άλλους συνδικαλιστές εμποδίσαμε ραντεβού της ΤΡΟΪΚΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
v που μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους μου στις 25/2/2008 κρεμαστήκαμε πάνω από την λεωφόρο Κηφισού αναρτώντας δύο πανό που το ένα έγραφε «ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ» και το άλλο «ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ, ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ»,
v που στις 20/10/2008 μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους καταλάβαμε τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ αναρτώντας γιγάντιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που έγραφε «εάν η κυβέρνηση δεν επέτρεπε στους ιδιώτες να κλέβουν τη ΔΕΗ και η Διοίκηση της Επιχείρησης δεν το ανέχονταν δεν θα χρειάζονταν καμία αύξηση στα τιμολόγια»,
v που στις 15 Μάρτη του 2010 μαζί με άλλους εκατοντάδες συναδέλφους μου καταλάβαμε τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο αναρτώντας ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που έγραφε: «πείτε μας κύριε Υπουργέ τι είδους κοινωνική πολιτική είναι αυτή που την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι εσείς επιτρέπετε να δαπανώνται στη ΔΕΗ πάνω από 100 εκατ. € σε υπερωρίες».
Και με δεκάδες άλλες δράσεις που υπηρετούσαν το κοινωνικό σύνολο, και ποτέ την τσέπη μας
ΟΧΙ ως τρελός
ΟΧΙ ως εκβιαστής
αλλά ως συνδικαλιστής που θέλει να κάνει το χρέος του μαζί με άλλους δέκα συναδέλφους μου ανεβαίνουμε σήμερα στην καμινάδα (του Ιστορικού εργοστασίου του Κερατσινίου για το οποίο στις 13/10/1944 προκειμένου να το υπερασπιστούν από τους Γερμανούς κατακτητές που υποχωρώντας ήθελαν να το ανατινάξουν, 11 πατριώτες έδωσαν τη ζωή τους πέφτοντας ηρωικά μαχόμενοι) στην οποία θα παραμείνουμε, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει περαιτέρω τη ΔΕΗ και με την έκκληση να επανεξετάσει την θέση της.
Η πράξη μας αυτή δεν έρχεται από το πουθενά. Είναι φυσική συνέχεια των όσων όλα αυτά τα χρόνια μαζί με άλλους συναδέλφους μας έχουμε κάνει για την υπεράσπιση της ΔΕΗ και των συμφερόντων των καταναλωτών.
Η πράξη μας αυτή δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανέναν και πολύ περισσότερο τον κύριο Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
Η πράξη μας αυτή είναι έκφραση αγωνίας.
Η πράξη μας αυτή με σεβασμό είναι έκκληση προς τους μαζικούς φορείς της χώρας, τα κόμματα, σημαντικές προσωπικότητες, να πάρουν Δημόσια θέση και να υπερασπιστούν την τελευταία μεγάλη Επιχείρηση του Ελληνικού λαού. Γιατί η σωτηρία της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλων μας.
Τέλος,
Η πράξη μας αυτή είναι έκκληση στον κύριο Πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να μην συμπεριλάβει τη ΔΕΗ στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις.
Η περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της και αυτό χωρίς καμία αμφιβολία θα το πληρώσει ο καταναλωτής.

ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΑΝΤΙΔΡΑ
ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής.
Εάν ανοίξετε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί
και μην ξεχνάτε ότι ήδη δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας ζουν στο σκοτάδι.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Κάποιοι θα σας πουν «προς θεού μην υποκύψετε σε αυτό τον εκβιασμό, θα φανεί αδυναμία»
Κύριε πρωθυπουργέ,
Με σεβασμό εμείς σας λέμε ότι μόνο αδυναμία δεν είναι να ακούει κανείς τη φωνή της κοινωνίας.
Μην ακούτε εμάς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Δεν είμαστε εμείς η κοινωνία.
Ακούστε τους πολίτες (που χωρίς καν ενημέρωση για τις επιπτώσεις της μετοχοποίησης) σε ερώτηση της εταιρείας Public Issue σε ποσοστό 48% έναντι 47% απάντησαν ότι δεν συμφωνούν στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Με εκτίμηση και σεβασμό προς όλους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
=======================================
ΔΕΗ: Μια ...παρ΄ ολίγον αιολική επένδυση
του Μιχάλη Καϊταντζίδη


Η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για την αγορά 6 αιολικών πάρκων της BCI (Δημήτρης Καραγκουλές), από τη ΔΕΗ, το πλέον πιθανό είναι να καταλήξει στο αρχείο, αφού καμία συμφωνία δεν υπεγράφη, καθώς η διαδικασία έμεινε στη μέση, μετά από καταιγισμό δημοσιευμάτων που μιλούσαν για σκανδαλωδώς υψηλό τίμημα.
Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο του 2010, με τη διαρροή πληροφοριών περί διαφωνίας μελών του δ.σ. της ΔΕΗ, αναφορικά με τους όρους εξαγοράς των 6 αιολικών πάρκων. Μάλιστα το θέμα έγινε ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ο κυρίως διαφωνών, ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Απόστολος Μπαράτσης.
Ποια όμως ήταν το αντικείμενο της υπόθεσης, ή καλύτερα της διαφωνίας. Επρόκειτο για ένα χαρτοφυλάκιο 6 αιολικών πάρκων. Από αυτά τα τρία σε λειτουργία με ισχύ 24,65 μεγαβάτ και συντελεστή φορτίου 25% και τρία υπό ανάπτυξη με ισχύ 48 μεγαβάτ και συντελεστή φορτίου 33,7%. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και την 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εξαγορά συζητούνταν με στόχο την αύξηση του μεριδίου της εταιρείας στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών και την επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ.
Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν με το τίμημα που θα εισέπραττε η BCI και από πολλούς κρίθηκε υπερβολικό για την πραγματική θέση της εταιρείας που θα εξαγοράζονταν , αλλά και για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά. Τα 3 αιολικά σε λειτουργία, το τίμημα που συμφωνήθηκε κατ΄αρχήν ήταν 17,3 εκατομμύρια ευρώ και ανάληψη της αποπληρωμής δανείου 28,26%, δηλαδή συνολικά 45,64 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με βάση την παραγωγή, ο βαθμός εσωτερικής απόδοσης ( IRR) υπολογίστηκε σε 11%.
Για τα 3 αιολικά υπό ανάπτυξη, με ισχύ 48 μεγαβάτ, συμφωνήθηκε τίμημα εξαγοράς 26,02 εκατομμύρια, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου, η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλλει ίδια κεφάλαια 16,9 εκατομμύρια και να λάβει δάνειο 50,7 εκατομμυρίων.
Συνολικά δηλαδή, να αναλάβει υποχρεώσεις 93,63 εκατομμύρια. Παρά το υψηλό ποσό, με το οποίο θα επιβαρύνονταν η ΔΕΗ και το οποίο ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κατά πολύ, το μέσο κόστος αιολικών στην Ελλάδα, ο βαθμός εσωτερικής απόδοσης της επένδυσης (IRR) υπολογίστηκε σε 15%.
Και αυτό, επειδή τα καλά ανεμολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής που θα εγκαθίσταντο (Ροδόπη), προσφέρουν συντελεστή φορτίου 33,7%, δηλαδή πολύ πάνω από το μέσο όρο στην Ελλάδα που είναι 25%.
Ωστόσο η κύρια διαμάχη αφορούσε το κόστος αγοράς των αδειών, γιατί στην ουσία άδειες αγόραζε η ΔΕΗ. Αυτές αποτιμήθηκαν σε 541.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (26,02 εκατ. Ευρώ: 48 μεγαβάτ), όταν στην αγορά για άδειες σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά, οι άδειες πουλιούνται κάτω από 250.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Η αρνητική δημοσιότητα που συνόδεψε το θέμα, οι πληροφορίες και οι ακριτομυθίες για σύγκρουση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, έφτασαν μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια του Μαξίμου, ενώ σε κάποια φάση, έγκυρες πληροφορίες έφεραν τον πρώτο στα πρόθυρα της παραίτησης.
Εν τέλει με την παρέμβαση «ψυχραιμότερων», αποσοβήθηκε η εξωτερίκευση της διοικητικής κρίσης στη ΔΕΗ, η επένδυση τέθηκε στο αρχείο και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ψάχνει για άλλες ευκαιρίες, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.
===============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: