Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αγοράζουμε ακριβά πουλάμε φθηνά.


Συνάντηση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΑΔΕΔΥ

Συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ είχαν σήμερα τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την ενημέρωση φορέων και οργανώσεων σχετικά με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.


==============================
ΔΕΗ: Υπό τον φακό του Εισαγγελέα η αγορά αιολικών πάρκων
Στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας τίθενται οι συμβάσεις της ΔΕΗ για τα αιολικά πάρκα, με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η δημόσια επιχείρηση προχώρησε σε αγορά έξι αιολικών πάρκων από συγκεκριμένη εταιρεία, έναντι του υπερβολικού, κατά τις καταγγελίες, τιμήματος των 120 εκατ. ευρώ.
==========================
Δικαστική έρευνα για τα αιολικά πάρκα της ΔΕΗ

Του Παναγιώτη Στάθη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες του Τύπου για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις στην αγορά 6 αιολικών πάρκων από την θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που ασχολείται με την αιολική ενεργεία ΔΕΗΑΝ.

Η εισαγγελέας, με αφορμή τα δημοσιεύματα, ζήτησε να της υποβληθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις για την δημιουργία των αιολικών πάρκων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν υπερτιμολογήσεις καθώς και αν έχει διαπραχτεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για αγορά 6 αιολικών πάρκων της θυγατρικής της ΔΕΗ από την εταιρεία PCI, η οποία όπως αναφέρεται, ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Καραγκουλέ, πρώην σύζυγο της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τίμημα κρίνεται υπερβολικό καθώς άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ

Όλες αυτές τις καταγγελίες θα ερευνήσει ο εισαγγελέας περικειμένου να ελέγξει την ακρίβειά τους.

Πηγή:www.capital.gr
=====================================


Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία
* ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ * ΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΚΟΝΤΑΦΤΟΥΝ
Η ΔΕΗ τα πάει όλα πιο πίσω
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Σε νέα ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015 προβαίνει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ακόμα θέματα που δεν έχουν κλείσει με σημαντικότερο εκείνο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και εν όψει της έλευσης στην Αθήνας της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ πριν από μερικές μέρες ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατάθεση στη Βουλή στις 13 Μαΐου ημέρα Παρασκευή, χθες αποφασίστηκε να μην κατατεθεί όσο διάστημα είναι εδώ η τρόικα, δηλαδή μέχρι τις 18 Μαΐου. Αποφασίστηκε ακόμα να μη σταλεί αύριο αντίγραφό του στις Βρυξέλλες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γιατί ο έλεγχος μπορεί να γίνει εδώ από τους εκπροσώπους της τρόικας. Στη σημερινή σύσκεψη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βαρτζελή και Κώστας Θέος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις εκκρεμότητες του προγράμματος κατά υπουργείο, όπως τις κατέγραψαν στις επαφές που είχαν με κάθε υπουργό χωριστά από τη Μ. Εβδομάδα μέχρι χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά είναι αυτά των αποκρατικοποιήσεων με σημαντικότερο της ΔΕΗ. Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους υπουργούς που έχουν εκκρεμότητες, σε μια προσπάθεια να επισπευστεί η διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμα το θέμα της ΔΕΗ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί η εξαγγελία που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την πώληση σε ιδιώτες ποσοστού της τάξης του 17%, από το 51% που κατέχει το Δημόσιο.
============================================
Ενδοιασμοί Καρατζαφέρη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τα σχέδια περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ρωτά τον Γ. Παπανδρέου αν η μείωση τς συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης κάτω από το 51%, «είναι η προσφορότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου στρατηγικού πυλώνα του κράτους και της οικονομίας».
==============================================
Επίκαιρες ερωτήσεις ΛΑΟΣ-ΣΥΝ για αποκρατικοποιήσεις

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με την σχεδιαζόμενη συρρίκνωση όπως αναφέρει της κρατικής μετοχής στη ΔΕΗ κάτω του 51%. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ερωτά τον πρωθυπουργό αν θεωρεί ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου στρατηγικού πυλώνα της οικονομίας. Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την «εκποίηση του δημόσιου πλούτου», κάνοντας λόγο για ένα γιγάντιο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό, γιατί σχεδιάζει την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας κερδοφόρων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και εκτάσεων γης ανεκτίμητης αξίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών (Ελληνικό) "έναντι πινακίου φακής, με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς διαδικασίες". Επίσης, ρωτά τι απέγινε η προσωπική του δέσμευση ότι με νόμο θα απαγορεύσει την πώληση δημόσιας γης.

Εξάλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης σχετικά με τα ποσοστά επιστροφών στις διαφημιστικές εταιρίες και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ όπως λέει χαρακτηριστικά από διαφημιστές. Ο κ. Καρατζαφέρης ζητά από τους υπουργούς διευκρινήσεις σχετικά με τις διαφημιστικές που διαχειρίζονται το πακέτο του ομίλου ΟΤΕ, τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ σχετικά με το ''μαύρο χρήμα'' που φαίνεται να διακινείται μέσω επιστροφών διαφημιστικών πακέτων. Τέλος ζητά να του αναφέρουν τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν γι' αυτή την υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
=============================
θα εμφανιστεί και η φάτσα που θα λέει ότι για να «βοηθήσουν» οι δανειστές, πρέπει να πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ … καταστρέφουν τον τόπο τους χωρίς ίχνος τύψης. συνεχίζουν οι ξενόδουλοι ... Ο τόπος μας πορεύεται με ταχύτητα προς τον συνολικό αφανισμό, σε μία χωρίς σταματημό κατηφόρα, εκεί που έσπρωξαν και όρισαν για το «τραίνο της Ελλάδας» τα αφεντικά του διεθνούς διευθυντηρίου. Η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο και αποκλειστικά ως κυβέρνηση – βίαιος εισπράκτορας υπέρ των δανειστών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: