Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

σ' ένα όχημα την πορεία του οποίου ουδόλως θα μπορούν να ελέγξουν


============================================
«Απόφαση του Υπουργικού η πώληση του 17% της ΔΕΗ»

Εντός του 2012 η πώληση του πακέτου των μετοχών δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
«Η πώληση του 17% της ΔΕΗ αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, θέλησε να βάλει φρένο στην οποιαδήποτε αμφισβήτηση της πρόθεσης για μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην επιχείρηση.
Δεν άφησε ασχολίαστη, όμως, και τη στάση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το τι συμφέρει τη χώρα και την επιχείρηση και όχι με βάση την άποψη της ΓΕΝΟΠ, την οποία ακούμε, τη σεβόμαστε, αλλά νομίζω πως είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε εμείς με βάση το δημόσιο συμφέρον».
Χρόνος
Σε ό,τι αφορά το χρόνο που θα γίνει η κίνηση για την πώληση του 17%, ο υπουργός τόνισε πως αυτό θα γίνει κάποια στιγμή εντός του 2012 και αφού πρώτα συνυπολογιστεί η κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά.
Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχει προβληματισμός για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως υπάρξουν για την πώληση της ΔΕΗ, όχι μόνο από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ αλλά κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είτε από βουλευτές είτε από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και γι' αυτό το λόγο ετοιμάζει επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής και παράλληλα να αποδυναμώσει τους συνδικαλιστές.
==================================
33.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ! " Οι 10.000 απ΄ αυτούς στο Ν. Κοζάνης!"
Aπό το www.newsinnews.gr

Τριάντα τρεις (33.000) χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κύρια σύνταξη από το Νοέμβριο του 2011!Δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο αλλά για ένα υπαρκτό και εφιαλτικό σενάριο που αντιμετωπίζει ήδη ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, το οποίο επηρεάζει ήδη τόσο τη χορήγηση συντάξεων όσο και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ , πριν το 2001, ασφαλίζονταν στον ίδιο τον εργοδότη τους, που λειτουργούσε και ως ασφαλιστικός φορέας, με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και Επιχείρησης να ενσωματώνονται στην περιουσία της ΔΕΗ.

Με το Ν. 2773/1999 (και αυτούς που ακολούθησαν, δηλαδή οι Νόμοι 3655 του 2008 και 3863 του 2010), δημιουργήθηκε ο νέος φορέας ασφάλισης ΟΑΠ-ΔΕΗ, και μετά από τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες απεδέχθη το Δ.Σ. της ΔΕΗ, εκτιμήθηκε ότι σήμερα το ποσό της ενσωματωμένης περιουσίας στην Επιχείρηση των ασφαλισμένων ανέρχεται στα 11,9 δις €.

Το κράτος, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αυτής της ενσωματωμένης περιουσίας στη ΔΕΗ Α.Ε. των ασφαλισμένων, ανέλαβε να υποκαταστήσει την ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της και να αποδίδει κάθε χρόνο στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων το ποσό που χρειάζεται, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και της επιχείρησης, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του ασφαλιστικού φορέα, για την εξυπηρέτηση εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων. Το ποσό δε που αποδίδεται κάθε έτος στον ασφαλιστικό φορέα, αποτελεί αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. και κάθε φορά αφαιρείται από αυτή την περιουσία.

Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Ειδικότερα φέτος, ενώ οι ανάγκες του ασφαλιστικού φορέα έχουν προϋπολογισθεί στα 903 εκατ. ευρώ, στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί 601 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά αυτήν, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ασφαλιστικού φορέα, αναμένεται να οδηγήσει:

1. Στην αδυναμία πληρωμής της επικουρικής σύνταξης απ΄ τον Αύγουστο του 2011

2. Στην αδυναμία καταβολής της κύριας σύνταξης απ΄ το Νοέμβριο του 2011!

Δηλαδή, 33.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ κινδυνεύουν να βρουν άδειο το λογαριασμό τους, εκ των οποίων οι 10.000 απ΄ αυτούς βρίσκονται στο Ν. Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί και την ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Και για την περίπτωση των 10.000 συνταξιούχων του Ν. Κοζάνης δε μιλάμε βέβαια για διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία της Χαλκοκονδύλη, αλλά, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για λιγνιτωρύχους, εναερίτες και χειριστές μηχανημάτων που για χρόνια ολόκληρα εργάζονταν μες την τέφρα και τη σκόνη.

Ανθρώπους που είδαν κατοχυρωμένα δικαιώματα τους να περικόπτονται, τους 14 μισθούς να γίνονται 12 και να συμπαρασύρουν μαζί τους, σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση μια ολόκληρη περιοχή, της οποίας η τοπική οικονομία βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στα δικά τους εισοδήματα.

Κι αν για τη σύνταξη υπάρχει πλέον αυτό το υπαρκτό εφιαλτικό σενάριο, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι και στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πανελλαδικά, ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ χρωστά 25 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, εκ των οποίων τα 5 εκατ. στους φαρμακοποιούς της Κοζάνης, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εφαρμόζουν ήδη την απόφαση του Συλλόγου τους και να μην χορηγούν με έκπτωση της εισφοράς του Ταμείου τους φάρμακα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν όλο το αντίτιμο, χωρίς να γνωρίζουν ποτέ θα εισπράξουν ό,τι δικαιούνται.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε ό,τι αφορά την καταβολή των εφάπαξ, καθώς τα χρέη σε εργαζόμενους που βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη να φτάνουν ήδη τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ οφείλονται σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μέσα στο 2010.
=============================================
ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΡΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…!

Το Καστελλόριζο είναι από τα νησιά του Αιγαίου που έμελλε να σημαδευτεί από την παρουσία του ΓΑΠ για εξαγγελία ενός ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ που σηματοδότησε την αρχή μιας ζοφερής κατάστασης που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Ένας χρόνος από τότε και η Metron Analysis καταγράφει την πλειοψηφία των πολιτών να δηλώνει πως δανείζεται για να ζήσει και πως το ΔΝΤ υπονομεύει ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα, ¨κατέλαβαν ¨ την εξουσία λέγοντας ψέματα, ενώ παζάρευαν από πριν την εισβολή του ΔΝΤ με τις δικές μας τσέπες. Έδειξαν καθαρά στον ένα χρόνο που κυβερνούν πως έχουν ελαστική εθνική συνείδηση, αντεργατικό και αντικοινωνικό μένος και δεν γνωρίζουμε έως που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν!
Δανείζονται χρήματα για να τα ξαναδώσουν στους δανειστές και μετά δανείζονται και άλλα. Τελικά όλα καταρρέουν, γιατί δεν υπάρχει καμία βάση!
Το κυβερνητικό όχημα ρετάρει , δεν γνωρίζουν που πάνε κι ο μηχανοδηγός απλά παρακολουθεί... το πράσινο περιβάλλον γύρω του! Ένα περιβάλλον που καταρρέει και το διαπιστώνει έρευνα – ΣΟΚ του οικονομικού πανεπιστημίου, όπου καταγράφει ότι μόνο το 8% εμπιστεύεται την κυβέρνηση, το 70% ζει με δανεικά και το 60% πιστεύει ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία!
Ακόμα και μέλη της κυβέρνηση ΓΑΠ βλέπουν τα αδιέξοδα, με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να προειδοποιεί: ¨η κοινωνία δεν πρόκειται να αντέξει άλλα μέτρα που να αφορούν σε μισθούς και συντάξεις!¨
Τι κι αν η ίδια, όπως και άλλοι της ίδιας κοινοβουλευτικής οικογένειας λένε στον πρωθυπουργό πως οι στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ δεν (ξε)πουλιούνται!
Πώς να κάνει πίσω ο ΓΑΠ, όταν για να γίνει πρωθυπουργός έδωσε λόγο τήρησης ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ λογικών στην ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ;
Κατάφεραν οι σύντροφοι του ¨μισού ήλιου¨ κι αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε, μέσα σε ένα χρόνο, να κατεβάσουν στο ναδίρ το ηθικό και την κοινωνική διάθεση των Ελλήνων πολιτών.
Άπλωσαν έντεχνα το πέπλο της χρεοκοπίας σε όλους τους τομείς, τρομοκρατώντας όλους του πολίτες. Οικονομία-Πολιτική – θεσμοί-αξίες-εθνική υπερηφάνεια ...όλα σε κρίση!
Αυτοί που πριν ένα χρόνο πούλησαν το παραμύθι σωτηρίας του έθνους, ήρθαν για να ξεπουλήσουν τα πάντα. Οι ηθικοί αυτουργοί που ευλόγησαν την άνοδό τους, ήθελαν ανθρώπους, που κατά τον Ν. Κοτζιά: ¨θα αδιαφορούσαν για το μέλλον του τόπου και τα εθνικά δίκαια. Ήθελαν κυβέρνηση ¨ειδικών λογιστών που να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας προς όφελος των πολύ λίγων¨.
• Η δημόσια περιούσια ξεπουλιέται
• Οι ¨φιλικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα
• Οι εργαζόμενοι στενάζουν από τις περικοπές μισθών
• Τα λουκέτα των μικρομεσαίων πληθαίνουν
• Η ανεργία θερίζει
• Η ανάπτυξη αργεί να ξημερώσει
Μόνο τα ¨μυστικά δείπνα¨ των δύο Γιώργηδων και λοιπών συγγενών, με παράγοντες που ορέγονται τα δημόσια ¨φιλέτα¨, ΔΕΗ – ΝΕΡΟ- ΟΠΑΠ-Τουριστικά ¨φιλέτα¨ κλπ, βρίσκονται σε κίνηση. Η τελευταία πράξη του δράματος παίζεται με τα 540δις ευρώ που θέλουν να μαζέψουν, εκποιώντας κρατική περιούσια.
Λιμάνια-αεροδρόμια-παραλίες-νησιά-πολιτιστικά μνημεία-ΔΕΗ-ΟΠΑΠ κλπ. Αποκρατικοποιήσεις όχι προς όφελος των πολιτών αλλά με εντολή της τρόικάς και προς όφελος των λίγων!
Μειώσεις προσωπικού, απώλεια θέσεων εργασίας ανεργία!
Είναι γνωστό πως οι πόλεμοι γίνονται πάντα για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ και το νερό. Έτσι ¨έπεσε¨ το Ιράκ και τώρα σειρά έχει η Λιβύη! Ο πολεμικός πυρσός στην Αραβία έχει άμεση σχέση με το πετρέλαιο και το μοίρασμα των ¨πηγών¨ ανά εταιρεία!
Στην Ελλάδα παίζεται τώρα το θρίλερ της εκποίησης των τελευταίων ασημικών και επειδή το πιο ακριβό είναι η ΔΕΗ, δίνουν τα ρέστα τους!
Αν στα Αραβικά Εμιράτα κήρυξαν πόλεμο για να αποχτήσουν ασημικά, εδώ τι είναι αυτό που τους κάνει να είναι τόσο σίγουροι πως όλα θα ¨πέσουν¨ ειρηνικά;
Είναι οι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ δυνάμεις τόσο σίγουρες πως θα ξεπουλήσουμε χωρίς να ανοίξει μύτη;
Ας πάρει το μήνυμα ο πρωθυπουργός ΓΑΠ και οι σύντροφοί του που στηρίζουν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, πως: ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ!
Αυτοί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και αυτός ο πρωθυπουργός δεν εκφράζει το λαϊκό αίσθημα!
Είναι ψεύτης, ανακόλουθος και πρέπει να φύγει. Κάθε μέρα που παραμένει στην πρωθυπουργική καρέκλα κοστίζει όλο και πιο ακριβά, τόσο από πλευράς αξιοπιστίας, όσο και στον παραγωγικό ιστό με επιπλέον ζημιά!
Δανείζεται για τους δανειστές... είναι επικίνδυνος... πρέπει να φύγει!
Κ. πρωθυπουργέ, πήρες την κυβέρνηση με ψέματα, κυβερνάς με δόλο...
Έ! Άντε στο καλό!
Εκλογές τώρα, κάτω από το φως της αλήθειας, με προεκλογικές διακηρύξεις που θα είναι συμβόλαιο τιμής για μετεκλογική διαδρομή!
ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
==========================================
Οι δυσχέρειες στις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια

Πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κινδυνεύει να εκτροχιασθεί. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά κυρίως σε μία σειρά νομικών και διοικητικών κωλυμάτων, τα οποία όχι τυχαία έχουν κατά καιρούς και με μεγάλη μεθοδικότητα εμφυτευθεί στο λειτουργικό μηχανισμό των ΔΕΚΟ, ακριβώς για να τις προστατέψουν από μελλοντικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης.
Κ. Ν. Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κινδυνεύει να εκτροχιασθεί. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά κυρίως σε μία σειρά νομικών και διοικητικών κωλυμάτων, τα οποία όχι τυχαία έχουν κατά καιρούς και με μεγάλη μεθοδικότητα εμφυτευθεί στο λειτουργικό μηχανισμό των ΔΕΚΟ, ακριβώς για να τις προστατέψουν από μελλοντικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Αρχής γινομένης με τη ΔΕΗ, όπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μέσω του προέδρου της Ν. Φωτόπουλου, έχει δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή», το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην πώληση του 17%, πράγμα που εγγυάται την καταστατική μειοψηφία στο Δημόσιο, αλλά στην επόμενη μέρα.

Οι νέοι μέτοχοι θα κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι σ' ένα όχημα την πορεία του οποίου ουδόλως θα μπορούν να ελέγξουν. Για αυτό, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα της διάθεσης του 17% λόγω του αμφίβολου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, θα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον εάν το ποσοστό πώλησης αυξάνετο άνω του 25%, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος της επιχείρησης από τους μετόχους της σε συνεργασία με το στρατηγικό επενδυτή, που αναπόφευκτα θα αναδειχθεί μέσω αυτής της διαδικασίας.

Ενα δεύτερο και πλέον ακανθώδες θέμα που θα προκύψει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Η έως σήμερα ενίσχυση του ΟΑΠ-ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει του Ν. 2773/99, ο γνωστός νόμος Βενιζέλου, που επέτρεψε τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, έχει ξεπεράσει τα 5,0 δισ. ευρώ, με προοπτική να εκταμιευθούν ακόμη τόσα ή και περισσότερα χρήματα την επόμενη δεκαετία. Είναι λογικό ότι σε μία ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ουδεμία κυβέρνηση θα δεχθεί τη διαιώνιση αυτού του ιδιόρρυθμου καθεστώτος, το οποίο συνιστά έμμεση επιδότηση της επιχείρησης.

Όχι άσχετη με τη ΔΕΗ είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπου το κράτος κατέχει το 65% και τα ΕΛ.ΠΕ. το 35% των μετοχών, με τη ΔΕΗ, ελέω της μακροχρόνιας σύμβασης που είχε με την επιχείρηση, να κατέχει option για ένα 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Η σύμβαση, όμως, έληξε το 2009 με το κάθε μέρος να έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη, αλλά το option παρέμεινε. Η ΔΕΠΑ επιθυμεί διακαώς την υπογραφή μίας νέας μακροχρόνιας σύμβασης με τη ΔΕΗ, η οποία και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της. Μία τέτοια σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων 18 μηνών, καθώς υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των δύο εταιρειών ως προς το θέμα της τιμής.

Όμως, η ύπαρξη μίας τέτοιας σύμβασης θεωρείται συνθήκη sine qua non για την επιτυχή πώληση του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ και ασφαλώς η ΔΕΗ (βλέπε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) δεν πρόκειται να συναινέσει στην υπογραφή μίας τέτοιας σύμβασης παρά μόνο με απόλυτα συμφέροντες για τη ΔΕΗ όρους και με απαίτηση για εξάσκηση του option. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της πολυπόθητης σύμβασης, γιατί χωρίς αυτή η αποτίμηση της ΔΕΠΑ μειώνεται δραματικά, είναι η εξεύρεση φόρμουλας για μία ικανοποιητική αποζημίωση της ΔΕΗ με καταβολή μετρητών ώστε να παραιτηθεί από το option. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΠΑ θα παραμείνει μία κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία.

Και φθάνουμε στα ΕΛ.ΠΕ. όπου το Δημόσιο κατέχει ένα 35,47% των μετοχών. Παρά το γεγονός ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν συμπεριλαμβάνονται σήμερα στον κατάλογο αποκρατικοποιήσεων. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δρομολογήσει πολύ σύντομα την πώληση των μετοχών της στα ΕΛ.ΠΕ. για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Εκτιμάται ότι η πώληση της κρατικής συμμετοχής στα ΕΛ.ΠΕ. θα μπορούσε με τη σημερινή αξία της μετοχής να αποφέρει στο Δημόσιο ακόμη και 850 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δε επιχειρήματα της κυβέρνησης περί διατήρησης της κρατικής συμμετοχής στις ενεργειακές επιχειρήσεις, αλλά και ευρύτερα, ώστε να μην απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον, όσο και η πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιμπίλη περί «ανάγκης να παραμείνουν οι βασικές υποδομές σε στρατηγικούς τομείς (ιδίως της ΔΕΗ) υπό δημόσιο έλεγχο», δεν συγκινούν ουδόλως την τρόικα, η οποία επιμένει σε πλήρεις (100%) και γνήσιες αποκρατικοποιήσεις.
=================================================
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους»

Χτες, μερικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ ανέβηκαν στην καμινάδα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι σε μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, που στόχο έχει να συγκαλύψει τη στήριξη που προσφέρουν χρόνια τώρα η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αφορμή αυτήν την κίνηση, η Γραμματεία Ενέργειας του ΠΑΜΕ αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου «Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που είναι πρόεδροι, μέλη ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, της ΕΤΕ, του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ακόμα αναρωτιόνται ποια είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ποιον θέλουν να κοροϊδέψουν;». Η κυβέρνηση, προσθέτει, υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Ενέργειας γενικότερα, πολιτική που έχει εξυπηρετήσει και η ΝΔ. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής έχουν βάλει πλάτη τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ στη ΔΕΗ μέχρι σήμερα». Πιο κάτω επισημαίνει ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης «δεν αντιμετωπίζεται με εκκλήσεις και "παρακάλια"».

Η Γραμματεία αναδεικνύει την ανάγκη αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική και σημειώνει πως «αποτελέσματα θα έχει η πάλη όταν οι εργαζόμενοι γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας αλλά και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι ενέργειες αυτές για να έχουν αποτελέσματα πρέπει να είναι ενταγμένες σε ένα τέτοιο κίνημα. Ολοι αυτοί που τη μία μέρα συμφωνούν με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και την άλλη κάνουν τέτοιες ενέργειες θέλουν να κρύψουν την ευθύνη τους, να θολώσουν τα νερά».
===============================================
Πώς να το εξηγήσω…
Μια ιστορία (μετά μουσικής) που εξηγεί γιατί οι αρχισυνδικαλιστές της ΔΕΗ συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις κεραίες

Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Πολλοί είναι αυτοί που απορούν με το θράσος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Όλα, όμως έχουν την εξήγησή τους. Και ίσως αυτό που εμείς οι υπόλοιποι βλέπουμε ως θράσος, εκείνοι να το αντιλαμβάνονται ως… απορία. Απορία για την επικείμενη απώλεια των κεκτημένων που τόσο απλόχερα τους προσφέρθηκαν τα περασμένα χρόνια από τα εκάστοτε κυβερνητικά συστήματα. Κυρίως δε, αυτά του ΠΑΣΟΚ. Και γι αυτό εμφανίζεται «αγανακτισμένος» με τη σημερινή κυβέρνηση ο κ. Φωτόπουλος.
http://www.topontiki.gr/article/16465Από μέσα του πρέπει να λέει το «Πώς να το εξηγήσω» που τραγουδάει ο Βέρτης.
Προσωπικά δεν ταυτοποιώ όλους τους συνδικαλιστές της Επιχείρησης με τον κ. Φωτόπουλο, πολύ δε περισσότερο με τους εργαζόμενους. Είναι όμως ο εκπρόσωπός τους και δεν έχει αμφισβητηθεί. Κάτι που σημαίνει ότι όντως τους εκπροσωπεί. Ο κ. Φωτόπουλος, λοιπόν, όπως και παλαιότερα ο κ. Ρίζος, και άλλοι, ανήκουν στη γενιά των συνδικαλιστών που είδαν από τη μεταπολίτευση και μετά να παίρνουν λόγω της θέσης τους υπερεξουσίες. Ως συμμέτοχοι και οι ίδιοι στο ιδιότυπο ελληνικό δημόσιο της πολιτικής πελατειακής ανταλλαγής. Τους δόθηκε δικαίωμα στη διοίκηση στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και σύντομα έφτασαν σε δύναμη αντίστοιχη με αυτή των διοικητών των οργανισμών που εκπροσωπούσαν. Με τη διαφορά ότι οι συνδικαλιστές ήταν πρακτικά ισχυρότεροι γιατί έχοντας στο τσεπάκι τους εργαζόμενους, κρατούσαν τους διακόπτες στο χέρι και τις διοικήσεις από τα...
Μαζί με τις εξουσίες ήρθε και το χρήμα. Είτε άμεσα με διάφορα επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας και έξτρα αμοιβές, είτε έμμεσα, με τη χρηματοδότηση ταξιδιών, εκδηλώσεων και πολλών άλλων σχετικών και άσχετων δράσεων. Έτσι έγιναν σταδιακά συνδικαλιστές – συνδιαχειριστές του συστήματος της πελατειακής σχέσης με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στη δεκαετία του ’90, οι συνδικαλιστές των μεγάλων κρατικών οργανισμών, έχοντας ωριμάσει και πολιτικά, άρχισαν να επιβραβεύονται από την κυβέρνηση Σημίτη, παίρνοντας θέσεις υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Τι λοιπόν πιο λογικό από το να πιστέψουν ότι έτσι γίνεται η δουλειά.
Τώρα λοιπόν που ο κ. Φωτόπουλος και ο κάθε κ. Φωτόπουλος, βλέπει να του παίρνουν το γλυκό από το στόμα, αντιδρά. Φανταστείτε την έκπληξή του για τη διαρροή με το θέμα για το δάνειο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ. Που την έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η κυβέρνηση. Όπως και τις επόμενες… Ο άνθρωπος θα πρέπει να ένιωσε την απόλυτη προδοσία, για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Πώς να το εξηγήσει…
Αν βέβαια σκεφτούμε ότι εδώ και τρεις δεκαετίες, πράσινες και γαλάζιες κυβερνήσεις χαϊδεύουν τη ΓΕΝΟΠ, γιατί να μην είναι λογικό να αντιδρά έτσι ο κ. Φωτόπουλος. Τουλάχιστον για τον εαυτό του και αυτούς που εκπροσωπεί. Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα, με ένα κράτος τεχνικά πτωχευμένο, δεν μπορεί οι συνδικαλιστές να επιμένουν σε «κεκτημένα» περασμένων δεκαετιών και να διεκδικούν χρήμα ή εξουσίες, τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν τα βαριά αποτελέσματα του μνημονίου. Βέβαια το ότι η εποχή των παχιών αγελάδων έχει τελειώσει πρέπει κάποιος από την κυβέρνηση να τους το εξηγήσει…
Εκτός κι αν ο κ. Φωτόπουλος έχει λόγους να πιστεύει ότι στο τέλος η στάση του θα δικαιωθεί. Και πιθανόν να έχει και λόγο στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, ώστε να διατηρήσει και το συνδικαλιστικό του οφίκιο, αλλά και τον ισχυρό λόγο του στο Δ.Σ.
Αυτό, βέβαια, εγώ πλέον, πώς να το εξηγήσω…
* Το «Πώς να το εξηγήσω» είναι τραγούδι του Κυριάκου Παπαδόπουλου σε στοίχους του Ηλία Φιλίππου.
http://www.topontiki.gr/article/16465
--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: