Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πωλούνται όλα,


Προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές!

======================================
Πωλούνται όλα, μαζί και τα... κοιτάσματα

http://www.sofokleousin.gr/archives/75611
========================================
Συζητούν τις εγγυήσεις για νέο δάνειο
Στα 250(!) δισ. βάζει η τρόικα τον πήχυ των εφικτών αποκρατικοποιήσεων


Ενα 15ήμερο κρίσιμων εξελίξεων αρχίζει σήμερα για την Ελλάδα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα προσέλθουν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας για να υποστηρίξουν ότι "τίποτε δεν έχει γίνει σωστά και ολοκληρωμένα" από ελληνικής πλευράς, δίνοντας άλλοθι για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η χορήγση της 5ης δόσης του δανείου. Το κλίμα είναι αρνητικό και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει εις βάρος της χώρας μας μετά την αποχώρηση του Στρος Καν από το ΔΝΤ, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση απόψεων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος.
Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι όμως αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν στους βασικούς άξονες ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει την καταβολή της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση του δανείου και τη χορήγηση νέου έναντι πρόσθετων εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν συζητηθεί παρασκηνιακά, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παράσχει ως εγγύηση μελλοντικά έσοδα από την εκποίηση και την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, τα οποία μπορεί να τιτλοποιηθούν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με ρεαλιστική απεικόνιση των αναμενόμενων εσόδων, τα οποία θα διατίθενται μόνον για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων και μείωση του δημοσίου χρέους.
Η τιτλοποίηση θα γίνει μέσω ειδικού φορέα, ο οποίος θα ελέγχεται και θα διοικείται ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ολιγωριών και πολιτικών εμπλοκών δτην υλοποίηση του σχεδίου.
Στην πρός πώληση-αξιοποίηση περιουσία θα περιλαμβάνονται κρατικά ακίνητα (κτίρια, οικόπεδα και τουριστικές εκτάδεις) και κρατικές συμμετοχές σε εισηγμένες και μή επιχειρήσεις - περιλαμβανομένων του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, Αερολιμένα Αθηνών και των τραπεζών ΤΤ, ΑΤΕ, Τρ. Αττικής.
Κατά τις εκτιμήσεις των ελεγκτών της τρόικας - τις οποίες υιοθετούν τώρα και οι Βρυξέλλες- η ρευστοποιήσιμη περιουσία του ελληνικού κράτος είναι αξίας 250-320 δισ. ευρώ - άρα η κυβέρνηση έχει βάλει χαμηλά τον πήχυ, θέτοντας στόχο την εξασφάλισ εσόδων 50 δισ. ερώ.
Κατά την άποψη παραγόντων της Κομισιόν και υπουργών του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνση δεν θέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και όσο "δεν πιέζεται αρκετά", θα αποφεύγει κινήσεις που θα προκαλούσαν νέο κύμα κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών αντιδράσεων.
Οι αποφάσεις για τι τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα θα ληφθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, μετά την υποβολή της έκθεσης των ελεγκτών της τρόικας και την αξιολόγηση των διαπιστώσεων και των προτάσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: