Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Κομισιόν: Τί ζητάμε για την ελληνική αγορά ενέργειας


Κομισιόν: Τί ζητάμε για την ελληνική αγορά ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Τις πέντε βασικές αλλαγές που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, περιέγραψε η αρμόδια διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν Ίνγκε Μπερναετς, μιλώντας προ ολίγου στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε στόχος της Ε.Ε. είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγορά που η παραγωγή και διανομή είναι ελεύθερη και να είναι ενιαία, υπερεθνική και τα δίκτυα θα είναι ενοποιημένα.
Το μοντέλο που στοχεύει η Ευρώπη είναι μια έντονα ρυθμισμένη αγορά η προμήθεια και παραγωγή έχουν απορυθμιστεί αλλά ισχύουν αυστηροί κανόνες λειτουργίας των δικτύων.
Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας δημιουργεί προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την αποτελεσματικότητα, την αύξηση της απασχόλησης.
Όπως τόνισε η κ. Μπερναέτς η Κομισιόν ζητεί από την Ελλάδα πέντε βασικές αλλαγές:
Το πρώτο που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, είπε, είναι να πρέπει να περάσει το σχέδιο νόμου και σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και η κομισιόν παρέχει τεχνική βοήθεια όταν της ζητείται. Υπάρχουν σχόλια και μπορούν να γίνουν μεμονωμένες αλλαγές, αλλά να μην ξεχνάμε ότι το τέλειο είναι εχθρός του καλού, είπε για το νομοσχέδιο που έχει παρουσιαστεί.
Δεύτερο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς και διανομής.
Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ένα διαφανές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες παίκτες. Και πρέπει να έχουμε ισχυρό και ανεξάρτητο ρυθμιστή ώστε να υπάρχει η εμπιστοσύνη από την πλευρά της αγοράς και των επενδυτών. Θέλουμε η ελληνική ρυθμιστική αρχή να είναι ισχυρή όπως πρέπει.
Ζητούμενο επίσης, τόνισε η αξιωματούχος της Ε.Ε. είναι η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες.
Τέλος η κ. Μπερναέτς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής άρσης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων στην ενέργεια με εξαίρεση κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά κατέληξε η κ. Μπερναετς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι η ΔΕΗ προωθεί τη δημιουργία μιας νέας δομής στον όμιλο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών. Η ΔΕΗ έχει κινητοποιήσει όλους τους πόρους της για την ίδρυση της νέας ανεξάρτητης εταιρείας μεταφοράς και η νέα εταιρεία ΙΤΟ θα λειτουργεί πιθανόν από τον Αύγουστο του 2011 ανέφερε.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι απέναντι στη βίαιη και άδικη για τον καταναλωτή απελευθέρωση της αγοράς και απορρίπτουμε ισοπεδωτικές και κακοπροαίρετες κριτικές για δήθεν μονοπωλιακές πρακτικές, πρόσθεσε αναφέροντας στοιχεία για απώλειες μεριδίων της ΔΕΗ στην παραγωγή και την προμήθεια. Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Ζερβό το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή έχει περιοριστεί κατά 9% το 2010 ενώ στην εμπορία το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 95,8% το 2010 έναντι 99% το 2009. Στους εμπορικούς πελάτες μάλιστα το μερίδιο έπεσε στο 85% ανέφερε.
Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι για την λιανική αγορά θα πρέπει να υπάρξει απευθείας σύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού με τη λιανική και εκτίμησε ότι αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση της τιμής στη χονδρική προκειμένου αυτή να προσεγγίζει το κόστος της τιμής παραγωγού αλλά και να καλύψει το κόστος των ρύπων.
«Εφόσον συγκοινωνούν οι δύο αγορές κάθε αύξηση θα πρέπει να περνάει στο τιμολόγιο του προμηθευτή»τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.
Ρομπέρτο Πότι αν. διευθύνων σύμβουλος EdisonΥπέρ της πρόσβασης των επενδυτών στο μείγμα φθηνών καυσίμων που υπάρχει σήμερα μονοπώλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Edison Roberto Poti. Αναφερόμενος στην προωθούμενη περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ τόνισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Εάν σταματήσει η διαδικασία για την ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος οπισθοχωρούμε, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα υβριδικό κρατικό και ιδιωτικό μονοπώλιο στην αγορά.

Α. Καλλιτσάντσης πρόεδρος ΕΣΑΗ
Η ιδιωτικοποίηση είναι κάτι διαφορετικό από την απελευθέρωση της αγοράς, τόνισε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγή Α. Καλλιτσάντσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού και να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς νόμους και κανονισμούς.
Τέλος ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που δημιούργησε νέα δεδομένα, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνουμε βέλτιστη χρήση των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε στη μέγιστη λύση του εθνικού σχεδίου δράσης, καθώς για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, κάποιες εκ των οποίων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, είπε ο κ. Καλλιτσάντσης.
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων, της επαναξιολόγησης και αξιοποίησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της αναβάθμισης και επέκτασης του μη αποδοτικού ηλεκτρικού δικτύου.
Πηγή:www.capital.gr
=============================================
ΔΕΗ - Ομιλία προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου A. Ζερβού στον Economist

===============================================
Eνεργειακή Φωνή των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Πάτρα

============================================
sms Ν. Φωτόπουλου : Ναί μπορούμε να νικήσουμε
Συνάδελφε-σα, δεν είμαι και δεν αισθάνομαι τίποτα παραπάνω από εσένα.
Δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο, επέτρεψέ μου όμως να σου πω ότι λίγες φορές στη ζωή μας, μας δίνεται η δυνατότητα να γράψουμε ιστορία.
Σου απλώνω το χέρι στο δύσκολο μα ταυτόχρονα και ωραίο αγώνα.
Ναί μπορούμε να νικήσουμε, νικάει αυτός που παλεύει με πίστη και πάθος ως το τέλος, αυτός που αγωνίζεται έτσι και αλλιώς είναι νικητής.
=========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: