Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

δηλαδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση να αναλάβει τη λειτουργία του ορυχείου και την ομαλή τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη της ΔΕΗ.


ΔΕΗ: Καλύπτει... ελλείμματα για να έχει λιγνίτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σοβαρές ενστάσεις αλλά και σαφείς αιχμές εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ε. Μπουζούλας για την απόφαση που ο ίδιος καταψήφισε σε σχέση με τα ορυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα. Τα ορυχεία έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση αδυναμίας λόγω ταμειακού ελλείμματος με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις λιγνίτη και να έχει σταματήσει συνακόλουθα και η λειτουργία της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ετέθη ως θέμα στην ημερήσια διάταξη «η εξασφάλιση λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας...». Ειδικότερα η εταιρεία κλήθηκε να αποφασίσει να παράσχει διευκολύνσεις αναλαμβάνοντας το ταμειακό έλλειμμα της προμηθεύτριας εταιρείας. Η απόφαση ελήφθη τελικώς κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισε ο κ. Μπουζούλας, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες και τονίζοντας ειδικότερα ότι δε νομιμοποιείται να ψηφίσει μια απόφαση του Δ.Σ. με την οποία η εταιρεία αναλαμβάνει την κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του προμηθευτή της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουζούλας η απόφαση προβλέπει προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ χωρίς να δοθεί εγγύηση και καταβολή άλλων 7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουζούλας αναφέρει μάλιστα ότι με βάση την παλαιότερη απόφαση του ΔΣ, ο προμηθευτής (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας) όφειλε να δώσει ισόποση εγγυητική τραπέζης, που όπως υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. δε δόθηκε ποτέ.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (ΔΑΚΕ) τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν κάνει χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση να αναλάβει τη λειτουργία του ορυχείου και την ομαλή τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη της ΔΕΗ.

«Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη, όταν οι ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται ότι μετά από 12 μήνες θα υπάρχει υστέρηση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουζούλας.

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ., λύση θα έδινε η επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης από τα ορυχεία Βεύης και Κλειδιού.

Τι υποστηρίζουν αυτοί που υπερψήφισαν

Υπέρ της απόφασης πάντως ψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκλέγεται με την ΠΑΣΚΕ, ο οποίος και υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτείται με λιγνίτη από τα εν λόγω ορυχεία είναι εκτός λειτουργίας. Τυπικά η μονάδα της Φλώρινας βρίσκεται σε συντήρηση που ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2001, στην πραγματικότητα όμως η μονάδα είναι εκτός λόγω έλλειψης λιγνίτη. Καθώς η Μελίτη είναι ο πιο σύγχρονος και κερδοφόρος σταθμός της ΔΕΗ, τα διαφυγόντα κέρδη φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΔΕΗ τον έλεγχο του ορυχείου της Αχλάδας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. η ανάθεση του ορυχείου της Βεύης θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10-12 μήνες, ενώ το ορυχείο Κλειδί στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει ποσότητες από το 2ο εξάμηνο του 2013.

Πάντως και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις (που δεν τις έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής) ωστόσο υπερψήφισε την απόφαση σημειώνοντας ότι η μη κάλυψη – διευκόλυνση του ταμειακού ανοίγματος της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας θα σήμαινε ότι η μονάδα της Φλώρινας θα έμενε εκτός λειτουργίας αφού δεν θα υπήρχε λιγνίτης. Το ποσό των 7 εκατ. θα είναι προσαυξημένο από το ποσό που προκύπτει από το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της ΔΕΗ ανά εξάμηνο και θα συμψηφίζεται με παραδόσεις λιγνίτη. Για το ποσό των 4 εκατ. που ήδη δόθηκε, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ τονίζει ότι ήδη τα 2 εκατ. έχουν αποδοθεί ενώ και για αυτό η ΔΕΗ κρατούσε ως εγγύηση διασφαλίσεις από τροφοδοσία παραδόσεις λιγνίτη του προμηθευτή για ενάμιση μήνα.

Πηγή:www.capital.gr
======================================================

=====================================================
Ακόμα περισσότεροι οι "τζαμπατζήδες"
Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία, ακόμα και η συνειδητή άρνηση, των καταναλωτών ρεύματος να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στις εταιρείες λιανικής, της ΔΕΗ περιλαμβανομένης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών λιανικής ρεύματος, οι «τζαμπατζήδες», προφανώς και λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, φτάνοντας σήμερα ακόμα και στα επίπεδα του 10% των πελατών. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος ότι από τη στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν και την είσπραξη δημοτικών τελών, ΕΡΤ κ.λπ., το πράγμα θα γίνει δυσκολότερο και το φαινόμενο θα ενταθεί.

Από την άλλη, η ΔΕΗ λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού δείχνει να μην προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ιδιωτικών εταιρειών για διακοπή παροχής σε «μπαταχτσήδες» πελάτες τους, αλλά και στις δικές της αντίστοιχες ανάγκες, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που, μετά από μια περίοδο ανοχής, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η διακοπή ηλεκτροδότησης.

Οι εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου κατατείνουν στο ότι, όσο αυξάνονται τα «φέσια», τόσο οι ιδιωτικές εταιρείες θα καθυστερούν και οι ίδιες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ για τα τέλη δικτύου, στο ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ. «Και αν δεν το κάνουν οι μεγάλες που διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλές μικρότερες» αναφέρεται χαρακτηριστικά από συνομιλητή του energypress.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της πραγματικής αδυναμίας η οποία αφορά κυρίως τους επαγγελματίες που «φυτοζωούν» ή αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, υπάρχουν και οι κατά σύστημα «μπαταχτσήδες» καταναλωτές οι οποίοι αξιοποιούν το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι του ενός πάροχοι, καθώς και το ότι δεν λειτουργεί ακόμα πλήρως το σύστημα ενημέρωσης για το «ιστορικό» κάθε πελάτη.

Αυτό που παρατηρείται δηλαδή είναι το εξής: καταναλωτές που προμηθεύονται ρεύμα από μια εταιρεία να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, να εξαντλούν τα περιθώρια που εκ των πραγμάτων τους δίνονται και, όταν φτάνουν στο σημείο όπου απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή ακόμα και όταν έχει διακοπεί το ρεύμα τους, να απευθύνονται σε άλλη εταιρεία, να συνδέονται μαζί της, να «φεσώνουν» και αυτήν κ.ο.κ.

Η πρακτική αυτή είναι εφικτή καθώς μόλις τώρα άρχισαν να τηρούνται στοιχεία με την καταναλωτική συμπεριφορά και τα πιθανά χρέη κάθε πελάτη προς τους προηγούμενους παρόχους, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι εταιρείες πριν προχωρήσουν σε σύμβαση μαζί του.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τη ΔΕΗ η οποία, πέραν των δικών της πελατών, δέχεται τις περισσότερες φορές τους καταναλωτές που φεύγουν «κακήν κακώς» από τους ιδιώτες και βρίσκουν εκ νέου «καταφύγιο» στη ΔΕΗ της οποίας απαξιώνουν το πελατειακό χαρτοφυλάκιο.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Tειρεσία». Στο μητρώο αυτό, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι προμηθευτές, γεγονός που θεωρείται ικανό να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από την προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο με τη δημιουργία «ηλεκτρικού Τειρεσία», υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό ανεξόφλητων λογαριασμών που προέρχεται όχι από κακοπληρωτές αλλά από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη ζωής και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναμένεται δε να αυξηθούν όσοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προβλέψεις της ΔΕΗ για απλήρωτους λογαριασμούς ήταν στο τρίμηνο αυξημένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 45 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία παραπέμπει σε ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για όλο το έτος.

Πρέπει επιπλέον να αναφερθεί ότι με το νέο Κώδσικα Προμήθειας που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ θα υπάρχει πλέγμα προστασίας ευάλωτων και ενεργειακά φτωχών καταναλωτών, πράγμα που θεωρείται ότι θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επισφάλειες της ΔΕΗ και των υπόλοιπωβν εταιρειών λιανικής πώλησης ρεύματος.
www.energypress.gr
==================================================================
Κοζάνη 30/5/2011
Συγχαρητήρια στη συναδέλφισσα Παρθένα Τσοκτουρίδου για τη βράβευσή της σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό

Τα μέλη και το Δ.Σ του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» συγχαίρουμε τη συναδέλφισσα και εκλεκτό μέλος του συνδικάτου μας Παρθένα Τσοκτουρίδου για τη σημαντική διεθνή δι-άκριση που πέτυχε αποσπώντας το Β΄ Παγκόσμιο βραβείο από την Εταιρία Τεχνών, Επισ-τήμης, Κερατσινίου στον 11ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2010-11 ποίησης, διηγήματος, θε-ατρικού, οδοιπορικού, δοκίμιου και παραμυθιού.
Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά Εθνικών και διεθνών διακρίσεων της συναδέλφισσας (εργάζεται στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ), λογοτέχνιδας Παρθένας Τσοκτο-υρίδου που τιμά πολλά χρόνια τώρα την περιοχή, τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της αφού με σκληρή δουλειά καταφέρνει να συνδυάσει την εργασία, το ρόλο της μητέρας και γιαγιάς που έγινε πρόσφατα και την λογοτεχνία που είναι η μεγάλη της Αγάπη!
Το συγκεκριμένο δοκίμιο είναι μια έντονη διαμαρτυρία για την περιβαλλοντολογική κατασ-τροφή της περιοχής και το διαπερνά η νοσταλγία για το παρελθόν που είχε όμορφα δάση, γάργαρα νερά και καθαρό αέρα. Αφορά μια καλή Νεράιδα από τις Αμφικτυονίες. Την Νερά-ιδα της Ποίησης των ορυχείων της ΔΕΗ, που ζούσε κάποτε στο εκεί παλιό Παρθένο Δά-σος, στον Ιερό Ναό των θεών και διαμαρτύρεται, διότι οι οικο-ασυνείδητοι άνθρωποι την έχασαν την περιβαλλοντική της ταυτότητα της με τις παρεμβάσεις τους.
Αποσπάσματα από το συγκεκριμένο έργο πρωτοδημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «η καλή νε-ράιδα της ποίησης» στην εφημερίδα του Συνδικάτου μας «ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ» στο φύλο Νο 11 τον Φεβρουάριο το 2010 και έκτοτε η συναδέλφισσα Νούλα Τσοκτουρίδου είναι υπεύθυνη για τη λογοτεχνική στήλη της εφημερίδας δημοσιεύοντας αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα σε κάθε έκδοση της εφημερίδας μας.
Τα μέλη του Συνδικάτου μας αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή που έχουν τέτοιους αξιόλογους αν-θρώπους στις τάξεις του και εύχονται στη συναδέλφισσα Νούλα να έχει πάντα τέτοιες και ανώτερες διακρίσεις αλλά κυρίως να είναι γερή για συνεχίσει με την ίδια δύναμη και το ίδιο πάθος το σημαντικότατο της έργο που είναι πάντα απαραίτητο αλλά ακόμα περισσότερο σήμερα που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δέχονται μια πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση στο πολιτιστικό και βιοτικό τους επίπεδο που απειλεί ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη!

Η βράβευση της Νούλας Τσοκτουρίδου θα γίνει την Δευτέρα 6/6/2011 στο Πολιτιστι-κό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο Κερατσίνι στις 7.30 μ.μ. και είναι η ένατη Λογο-τεχνική της Διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το γραφείο τύπου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
=============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: