Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης,στη σύσκεψη των φορέων της περιοχής Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί χτενίζονται…

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, στη σύσκεψη των φορέων της περιοχής για το συντονισμό δράσεων ενάντια σε μέτρα που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία!
Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί χτενίζονται
http://
www.kozan.gr

=========================================
Τον Ιούνιο ο σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, και μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει γίνει η επιλογή των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΚΑΖΙΝΟ.
Άμεση πώληση μεριδίων θα υπάρξει για ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ. Ταυτόχρονα έχουν μπεί οι σύμβουλοι και προχωρούν οι διαδικασίες για ΔΕΠΑ, ΕΑΒ, ΑΕΡΙΟΛΙΜΕΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΠΑΠ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ, ΕΑΒ, ΕΛΛ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ κ.λπ.
Αυτό είναι το βασικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργοός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Παπανδρέου: Δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα
«Η μάχη συνεχίζεται», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Πέρυσι αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτό το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρείται ολιγοψυχία. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε τη χώρα. Βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάκαμψης. Δεν μας επιτρέπεται πισωγύρισμα», είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο λίγο πριν τις 16.30 λόγω του προγραμματισμένου του ταξιδιού στην Ελβετία. Σκοπός του συγκεκριμένου ταξιδιού είναι οι διαπραγματεύσεις για φορολογικά θέματα. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν τις ελληνικές καταθέσεις.

==========================================
Και νέο μαχαίρι στις συντάξεις βάζει το Μεσοπρόθεσμο
Της Ρούλας Σαλούρου
Με στόχο τον περιορισμό των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, στο «σκληρό» σενάριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνονται ο επανακαθορισμός του πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 2.773 ευρώ, ο συνυπολογισμός σε αυτό και των οικογενειακών επιδομάτων, η άμεση μείωση των παροχών στους ήδη συνταξιούχους που παρανόμως λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις καθώς και πιθανή, ποινική διεκδίκηση των ήδη καταβληθέντων υψηλότερων παροχών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά το 40% των ήδη συνταξιούχων των πρώην ειδικών ταμείων, ΔΕΚΟ και Τραπεζών, οι οποίοι παρά την ύπαρξη νόμου από το 1992 (άρθρο 51 του Ν.2084/92), απολαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις, κυρίως λόγω διαφορετικής ερμηνείας της νομοθεσίας. «Θύματα» της συγκεκριμένης παρέμβασης θεωρούνται και όσοι συνταξιούχοι επέλεξαν τη λύση της εθελουσίας εξόδου, ενώ το χτύπημα στα «ρετιρέ» θα ολοκληρωθεί με την απειλή για επιστροφή των ποσών που παράνομα έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους, εφόσον υπάρξει δικαστική απόφαση.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τομέα ασφάλισης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην εισαγγελία Αθηνών, μαζί με ογκώδη φάκελο με δεκάδες καταγγελίες για το ΤΑΥΤΕΚΩ.
Ειδική περίπτωση θεωρείται αυτή του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο οποίο δεν εφαρμόζεται το πλαφόν, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο σκέλος της παροχής αφορά την κύρια και ποιο την επικουρική σύνταξη...
Αναλυτικά, στο επίπεδο των κύριων συντάξεων, υπάρχουν σενάρια ακόμη και για επιβολή νέου πλαφόν, στα όρια των 2.500 ευρώ, ή ακόμη και των 2.200 ευρώ το μήνα. Στα σίγουρα των περικοπών, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα περιγράφεται και στο επικείμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θεωρείται ο συνυπολογισμός στο ύψος του ανώτατου ορίου, των οικογενειακών επιδομάτων. Μόνο με αυτή την απόφαση, αυτόματα, θα υπάρξει νέα μείωση των κύριων συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους.
Παράλληλα και βάσει των σχεδιασμών, δεν θα υπάρχει συνταξιούχος που λαμβάνει συντάξεις, κύριες και επικουρικές πάνω από 3.650 ευρώ, ποσό που σήμερα θεωρείται ως πλαφόν για τις περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων (όσοι δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις από τουλάχιστον δυο ταμεία κύριας ασφάλισης). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο πλαφόν θα συμπεριληφθεί και η επικουρική σύνταξη...
Με την πλάτη στον τοίχο και υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της Τρόικας των δανειστών για δραματικές περικοπές στον τομέα των δαπανών, ως οι μόνες άμεσα αποτελεσματικές παρεμβάσεις μείωσης του ελλείμματος, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ακόμη και την επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, στο πλαίσιο τις επικείμενης μεταρρύθμισης του Ιουλίου.
Αρχικά, και μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στις δευτερεύουσες – επικουρικές συντάξεις, θα εφαρμοστεί ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όσους λαμβάνουν επικουρικό, ίσως πάνω από 300 ευρώ. Η εισφορά θα κλιμακώνεται ώστε όσοι λαμβάνουν υψηλές επικουρικές, να συμβάλλουν περισσότερο στην προσπάθεια εξοικονόμησης συνολικά 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Το ποσό δεν αφορά μόνο στην επιβολή ειδικής εισφοράς, αλλά και στις περικοπές των συντάξεων, νέων και παλαιών συνταξιούχων, που βάσει των πρώτων αναλογιστικών μελετών, είναι μεγάλα και αφορούν σχεδόν στο σύνολο των ταμείων. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι περικοπές θα αφορούν στο 50%.

Η περίπτωση της ΔΕΗ και η... φάμπρικα προνομιακών συντάξεων

Φάμπρικα παράνομα αυξημένων συντάξεων από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, εις βάρος πλέον του ΙΚΑ στο οποίο έχει ενταχθεί, αποδεικνύει πόρισμα που κατατέθηκε μαζί με τον ογκώδη φάκελο του ΤΑΥΤΕΚΩ, στην εισαγγελία Αθηνών.
Αναλυτικά, το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ), υπολόγιζε τη σύνταξη για τους ασφαλισμένους που παραιτούνταν, με ανώτατο όριο το 80% των συντάξιμων αποδοχών ή το 4πλάσιο του κατά το 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αναπροσαρμοζόμενο από 1/1/93 και μετέπειτα, από το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτοντας τα τυχόν οικογενειακά επιδόματα εάν υπήρχαν.
Το 1995, με αφορμή τη διαμαρτυρία κάποιων συνταξιούχων για την ύπαρξη του πλαφόν, το Ταμείο αποφάσισε το ανώτατο όριο σύνταξης να μην ισχύει όταν η σύνταξη προσαυξάνεται με συντάξιμη υπηρεσία πέραν των 35 ετών.
Όταν το ΤΑΠ ΔΕΗ εντάχθηκε στο ΙΚΑ, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος είδαν πως δεν εφαρμοζόταν το πλαφόν και δόθηκε εντολή να διενεργηθεί έρευνα.
Από αυτήν, διαπιστώθηκε ότι, με την ψήφιση του Ν. 2084 το 1992 και μέχρι το 1995, μετά από εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας το Ταμείο εφάρμοζε το πλαφόν, ενώ από το 1995 και μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πως το πλαφόν δεν ισχύει όταν η σύνταξη προσαυξάνεται με συντάξιμη υπηρεσία πέραν των 35 ετών. Μάλιστα, μετά από αυτή την απόφαση τροποποιήθηκαν και όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο.
Το 2003, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων κοινοποίηση στον ΟΑΠ-ΔΕΗ (νέα ονομασία του ταμείου) έγγραφο, βάσει του οποίου το πλαφόν ισχύει για το 4πλάσιο του ΑΕΠ και για μετά την 35ετία. «Όμως, το έγγραφο δεν ελήφθη υπόψη για την έκδοση των συντάξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.
Το 2006, το Δ.Σ του ΟΑΠ, αποφασίζει πως το πλαφόν καταργείται και εφαρμόζεται απεριόριστα, η αύξηση κατά 1/50 για κάθε έτος ασφάλισης πέρα του 35ου. Με την ένταξη του ΟΑΠ ΔΕΗ στο ΙΚΑ, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Πετραλιά, διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται το πλαφόν και με εγκύκλιο διευκρινίστηκε πως μόνο το ποσοστό 80% μπορεί να προσαυξηθεί για τα πέρα από 35 συντάξιμα χρόνια, και όχι το 4πλάσιο του ΑΕΠ. Όμως, διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι υπηρεσίες του ΤΑΠ-ΔΕΗ έλαβαν το έγγραφο, δεν προχώρησαν στην άμεση εφαρμογή του, λόγω... «σωρείας προβλημάτων».

Έτσι, συνέχιζαν να χορηγούν προσαυξημένες τις συντάξεις.

Από 1η Απριλίου του 2009, άρχισε τελικά να εφαρμόζεται ο νόμος του 1992. Όμως, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΠ ΔΕΗ με ενστάσεις τους ζητούν και πετυχαίνουν την κατάργηση του πλαφόν.
Τελικά, η εφαρμογή του νόμου ξεκινά από τις συντάξεις Ιουλίου 2010, με τις αναδρομικές διαφορές να παρακρατούνται με τις συντάξεις του Αυγούστου.
Έτσι, επί 18 χρόνια, το ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το πόρισμα, έδινε παρανόμως, «χαριστικά», προσαυξημένες τις συντάξεις, μην εφαρμόζοντας το πλαφόν.
Πηγή:www.capital.gr
=======================================
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε ήδη σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες θα ενταθούν με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις, στο επόμενο χρονικό διάστημα για τους εξής λόγους:
- Η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διαλαλώντας ότι θα μετοχοποιήσει 17% από το 51% που κατέχει σήμερα το κράτος, ενώ τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ορέξεις των Τροϊκανών.
- Παράλληλα βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση το ενεργειακό νομοσχέδιο, που αφορά την δημιουργία των δύο θυγατρικών εταιρειών Μεταφοράς και Διανομής.
- Δυστυχώς στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, αφαιρέθηκαν άρθρα και παράγραφοι που είναι κόκκινες γραμμές για εμάς, ενώ η ψήφισή του χωρίς αυτά αποτελεί την ταφόπλακα τόσο για την συνοχή των εργαζόμενων στον όμιλο, όσο και για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
- Συγκεκριμένα παραλήφθηκαν διατάξεις που προέβλεπαν την υπογραφή ενιαίας Σ.Σ.Ε. (μητρικής και θυγατρικής), καθώς και η αναφορά στα ασφαλιστικά μας περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι ενσωματωμένα στα πάγια της Μεταφοράς και της Διανομής.
Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη και να προβλεφτούν στο νομοσχέδιο τα εξής:
- Μεγαλύτερο στάδιο μετάβασης του προσωπικού δέκα (10) χρόνια αντί για πέντε (5) που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου σήμερα.
- Ελεύθερη διακίνηση μισθωτών από την Μητρική στη Θυγατρική και το αντίστροφο.
- Να παρέχονται υπηρεσίες από την μητρική και να αποπληρώνονται από τη θυγατρική, ώστε να μην προκαλούνται τριβές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.
- Να μπορεί η μητρική να εκπαιδεύει το προσωπικό της θυγατρικής καθώς κ.α., τα οποία είναι βασικά για την βιωσιμότητα του ομίλου ΔΕΗ,αφού το περιουσιακό στοιχείο των δικτύων θα ανήκει στην μητρική.
Γ ι α μ α ς ι σ χ ύ ε ι

Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ

Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ

όπου και αν εργαζόμαστε.

Για όλα τα προηγούμενα, αλλά και τόσα άλλα σημαντικά, όπως το ασφαλιστικό μας που αμφισβητείται με κίνδυνο να μην πάρουμε σύνταξη, αν προηγουμένως δεν απολυθούμε:
Σας καλούμε όλους στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2011 στις 6 ώρα το απόγευμα,έξω από την Χαλκοκονδύλη 30,
για να κατευθυνθούμε στη συνέχεια με πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

· Δεν σας ζητάμε να χάσετε το μεροκάματό σας, ζητάμε να κάνετε κάτι για τη ΔΕΗ.

· Σας ζητάμε να ενώσουμε τις φωνές μας, για να προφτάσουμε τις απολύσεις που έρχονται.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ
Υ.Σ. Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ διαχρονικά αντιπαλεύει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που διαλύουν τις δημόσιες επιχειρήσεις προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Την απάντηση τη δίνει στο πεζοδρόμιο και όχι στα μπλοκ του διαδικτύου, όπου κάποιοι γίνονται επαναστάτες πίσω από την ανώνυμη σπουδή.
Σε σχέση με τις δηλώσεις Σαμαρά στο ΖΑΠΠΕΙΟ 2, όπου συντάχθηκε με τις δηλώσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι και αυτές τις πολιτικές θα τις αντιμετωπίσει μαζί με τους εργαζόμενους στους δρόμους, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς κ.α. Άλλωστε, ο κυρ. Σαμαράς μετά από λίγες μόνο μέρες – σύμφωνα με δημοσιεύματα – έτρεξε να συγχαρεί τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρ. Αθανασιάδη, ο οποίος είναι κατά της Ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ποιος κοροϊδεύει, ποιόν;

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ
==================================================================
ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ, ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-5-2011, ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ., ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 30.
ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ
===============================================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Όπως όλοι γνωρίζετε, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ΔΕΗ. Μίας Επιχείρησης δημόσιας που δημιουργήθηκε με αγώνα και ιδρώτα και που όπως όλα δείχνουν προχωρά η περαιτέρω μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίησή της, ακόμα δε χειρότερα θα λέγαμε, η ολοκληρωτική πώλησή της.
Όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την Κυβέρνηση, μία Κυβέρνηση πλήρως «υποταγμένη» στις διαταγές της Τρόϊκας και να αποτρέψουμε τα σχέδιά της.
Αναρωτιόμαστε τι θα μείνει τελικά στη ΔΕΗ μετά τη σχεδιαζόμενη μετοχοποίηση ποσοστού 17% και την παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της έργων;
Συνάδελφοι, τα περιθώρια έχουν στενέψει. Σήμερα είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε να παραμείνει η ΔΕΗ κάτω από πλήρη δημόσιο έλεγχο και να αναδείξουμε τις επιπτώσεις στη χώρα και στους καταναλωτές, από το ξεπούλημά της με οποιαδήποτε εκδοχή.
Συνάδελφοι, δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες από τις σοβαρές ενστάσεις, που είχαμε καταθέσει απέναντι στην επιλογή της θυγατροποίησης και στις εγγυήσεις που είχαν δοθεί για την επιλογή του μοντέλου ITO και ως προς τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Δυστυχώς το τελικό σχέδιο του υπό κατάθεση Νομοσχεδίου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αφού στο άρθρο 113 ορίζεται ότι «θεσπίζονται διατάξεις που παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, κατ’ αναλογία των προβλεπόμενων στις διατάξεις των ΕΣΣΕ, του ΚΚΠ/ΔΕΗ και των εν γένει υφισταμένων ρυθμίσεων». Επίσης έχουν απαλειφθεί πλήρως οι αναφορές στο ασφαλιστικό, που υπήρχαν σε προηγούμενα σχέδια.
Καλούμε τη ΓΕΝΟΠ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας μία νέα αρχή και παίρνοντας τις αναγκαίες αποστάσεις από πρακτικές και πρόσωπα, που βλάπτουν το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος και εν τέλει τους αγώνες μας.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-5-11, 6.00 μ.μ., ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ

========================================================
ΤΕΕ: Παράλογο το να Μην Λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης

Τις απόψεις του ΤΕΕ κατέθεσε ο πρόεδρος Δ. Μακεδονίας, κ. Μαυροματίδης, όσον αφορά το μέλλον του ΑΗΣ Μελίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία ειδικότερα, καθόσον πρόκειται για την πλέον σύγχρονη λιγνιτική Μονάδα της χώρας, ηλικίας μόλις 8 ετών, με σύστημα αποθείωσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων.
Τονίζεται ότι δεν είναι κατανοητό και ούτε οικονομικά αποτελεσματικό το να λειτουργούν με πλήρες φορτίο εξαιρετικά παλαιές Μονάδες, όπως π.χ. η Πτολεμαΐδα ΙΙ, ηλικίας 52 ετών, και να μην λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης.

Στο κείμενο αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Στο Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας πρέπει να κινηθεί άμεσα και εξαιρετικά κατεπειγόντως η διαδικασία μετεγκατάστασης του Δημ. Διαμερίσματος Αχλάδας, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο η εκμετάλλευση του κοιτάσματος κάτω από τους Οικισμούς. Οι σχετικές διαδικασίες να γίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Η παρούσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους κατοίκους, (που υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα), ούτε τον εκμεταλλευτή, (που ήδη δεν έχει πρόσβαση στο κεντρικό τμήμα του κοιτάσματος), ούτε τη ΔΕΗ, (που ήδη έχει τον ΑΗΣ Μελίτης σταματημένο ελλείψει λιγνίτη), ούτε την αειφορία της περιοχής Αχλάδας.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να συμβάλλει στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, όπως προβλεπόταν από τις μελέτες με βάση τις οποίες κατασκευάστηκε. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι δεν πρόκειται για διάνοιξη νέου λιγνιτωρυχείου σε «παρθένα» περιοχή, όπως π.χ. στην Ελασσόνα & τη Δράμα, αλλά για επαναλειτουργία ενός υφιστάμενου εδώ και δεκαετίες λιγνιτωρυχείου, που λειτούργησε πάντα ως ιδιωτική επιχείρηση, που η επαναλειτουργία του υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για ανάθεση από την άνοιξη 2006. Η Κυβέρνηση καλείται να βρει επιτέλους τις λύσεις στα όποια προβλήματα ή εμπόδια υφίστανται στη διαδικασία ανάθεσης που επέλεξε.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης επίσης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, στην αύξηση του ΑΕΠ από δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από μισθώματα-ΦΠΑ-φόρο μισθωτών υπηρεσιών και λοιπούς έμμεσους & άμεσους φόρους και στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από δυνατότητα αποκατάστασης του εγκαταλειμμένου επί εννιά χρόνια λιγνιτωρυχείου. Ιδιαίτερα μάλιστα στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και που οι επενδύσεις, ιδίως του ιδιωτικού τομέα, είναι απολύτως επιθυμητές, είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια να διατηρούμε κλειστά τα δικά μας ορυχεία και να εισάγουμε καύσιμα προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας (λιγνίτη από τη Βουλγαρία, λιθάνθρακα από τη Ρωσία, φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Αλγερία, Κατάρ, κ.λπ.). Δεν είναι κατανοητό το να «φρενάρει» η ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία και να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση πρέπει να εξεταστούν και οι δυνατότητες επαύξησης της τροφοδοσίας από το λιγνιτωρυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια, που είναι σε λειτουργία, είναι ελληνικό και πολύ πιο κοντά από τη Βουλγαρία.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης επίσης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, προκειμένου να επιτρέψει την αξιοποίηση του τμήματος του κοιτάσματος που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Η ορθολογική εκμετάλλευση και η πλήρης απόληψη του κοιτάσματος της Βεύης μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία των δυο παραχωρησιούχων. Η ανάπτυξη δυο ξεχωριστών εκμεταλλεύσεων στις αντίστοιχες παραχωρήσεις θα είναι μη ορθολογική και θα οδηγήσει μόνο στην κατασπατάληση του εθνικού ορυκτού πλούτου.
Ιδιαίτερα επείγουσα είναι επίσης η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού προκειμένου να συμβάλλει στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης.
Επισημαίνεται ότι για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων Κλειδιού & Βεύης απαιτείται η έγκαιρη μετατόπιση της σιδηρ. γραμμής και της εθνικής οδού Φλώρινας-Αμυνταίου, καθώς και γραμμής Υ.Τ. εκτός των περιοχών εκμετάλλευσης.
Για το πεδίο Λόφων-Μελίτης θα πρέπει να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες και οριστική οικονομοτεχνική αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τον σχεδιασμό και τις όποιες επιλογές εκμετάλλευσης.
Τέλος, όπως και το 1999 διατύπωνε το TEE/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας, η περιοχή Φλώρινας διαθέτει πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα, που αποτελούν εθνικό πλούτο και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους με τον πλέον ορθολογικό και ωφέλιμο τρόπο για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Σύμφωνα δε με τις μελέτες που συντάχθηκαν το 1995-96, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα, η συνολική εκμετάλλευση οδηγεί μονοσήμαντα στην επαναδημοπράτηση το συντομότερο και της Μονάδας Μελίτη ΙΙ από τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει την αντικατάσταση παλαιών λιγνιτικών Μονάδων».
===========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: