Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η ∆ΕΗ πωλεί 2 σταθµούς ισχύος 600 MW υπό την πίεση της τρόικας



Πωλητήριο σε δύο μονάδες της ΔΕΗ

=====================================================

Με 48ωρες απεργίες απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Την πραγματοποποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, μόλις κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος

του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Για ξεπούλημα της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, σε περίπτωση που μετοχοποιηθεί το 17%, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), προανήγγειλε νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ημέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, εάν σε αυτό υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από 51% που είναι σήμερα.

«Εάν το ελληνικό δημόσιο απωλέσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών, τότε σύντομα η ΔΕΗ θα περάσει στα χέρια ιδιωτών, το κράτος θα είναι ανήμπορο να παρέμβει και θα την πληρώσουν οι καταναλωτές», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να έχει προσιτές τιμές, για να μπορεί αν το χρησιμοποιεί ακόμη και ο πιο φτωχός καταναλωτής. Εάν την αγοράσουν ιδιώτες, τότε δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν θα τολμούν να πατούν τον διακόπτη».

Υπογράμμισε ακόμη πως εάν αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι βέβαιο πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα εκτοξευθούν και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν την κιλοβατόρα ακριβότερη τουλάχιστον δύο με τρεις φορές. «Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τι συνέβη στις χώρες της Ε.Ε όπου ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, με τις τιμές να τριπλασιάζονται ή ακόμη και να τετραπλασιάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι αντίθετη στη μετοχοποίηση του 17% της επιχείρησης προέταξε την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών. «Το ενδιαφέρον για τους καταναλωτές το έχουμε δείξει πολλά χρόνια τώρα. Τον φτωχό συμπολίτη μας δεν τον θυμηθήκαμε σήμερα. Ποτέ μας δεν κινηθήκαμε σε συντεχνίες, αλλά προτάσαμε πάντα τα συμφέροντα της κοινωνίας», ανέφερε. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2010 έγιναν 1.160.000 εντολές διακοπής ρεύματος για όσους καταναλωτές αδυνατούσαν για δεύτερη φορά να αποπληρώσουν τα τιμολόγια. Από τους παραπάνω, η διακοπή εκτελέστηκε σε περίπου 250.000 περιπτώσεις, από τις οποίες δεν επανασυνδέθηκαν περίπου 100.000. Σε αυτούς υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
«Θέλουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ για ένα πιάτο φακή. Τα 400.000 ευρώ που υπολογίζει να κερδίσει το κράτος από τη μετοχοποίηση είναι ψίχουλα. Δεν σφάζεις την κότα με τα χρυσά αυγά, γιατί μπορεί την πρώτη ημέρα να φας, αλλά τις επόμενες θα μείνεις νηστικός», τόνισε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να έχει σχέδιο και πρόγραμμα», δήλωσε, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο εκχώρησης του management της επιχείρησης σε ιδιώτη ανέφερε: «Τι παραπάνω θα κάνει ο ιδιώτης από το δημόσιο; Θα μας φέρει τεχνογνωσία; Θα μας μάθει πως να εξορρύσσουμε λιγνίτη; 60 χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά και είμαστε από τους καλύτερους στην Ευρώπη».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε πως οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα συγκρουστούν μέχρι τέλους με την κυβέρνηση. «Όταν ξεκινάμε έναν αγώνα τον πάμε μέχρι τέλους. Δεν είναι επιλογή μας η σύγκρουση. Ευθύνη για αυτό θα έχει η κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει εδώ και μήνες να μας συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί μας. Θα μείνουμε όρθιοι όσες επιθέσεις και αν δεχθούμε, γιατί έχουμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, απευθύνοντας κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να αποχωρήσει η ΓΕΝΟΠ από το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «είμαι στο ΠΑΣΟΚ 33 χρόνια και δεν πρόκειται να φύγω. Είναι το κόμμα μου. Ωστόσο πάνω από το κόμμα είμαι συνδικαλιστής και έχω ιερή υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους μου. Ποτέ δεν υπήρξα ιμάντας πολιτικών επιλογών. Άλλοι πρέπει να φύγουν από το κόμμα». Τόνισε ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση, δεν αρμόζει σε μια σοσιαλιστική παράταξη.
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι ένα ισχυρό συνδικάτο που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων με επιχειρήματα. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη τη συγκυρία που διανύει η χώρα, ενώ τόνισε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους. «Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πουλήσει κοψοχρονιά δημόσιους οργανισμούς που είναι παραγωγικοί», επεσήμανε.
Να σημειωθεί πως για αύριο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.
====================================
«Οι νεοπασόκοι νομίζουν ότι το ΠΑΚ είναι...τύπος μπαταρίας»!
Τα...έχωσε στους όψιμους πασόκους ο επί 33 χρόνια συνδικαλιστής του κόμματος, Νίκος Φωτόπουλος


«Οι νεοπασόκοι νομίζουν ότι το ΠΑΚ είναι...τύπος μπαταρίας»!
Τα...έχωσε στους όψιμους πασόκους ο επί 33 χρόνια συνδικαλιστής του κόμματος, Νίκος Φωτόπουλος
03 Ιουν 2011 - 15:55

«Υπάρχουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ που πρέπει να φύγουν από το κόμμα. Είναι μερικοί που νομίζουν ότι το ΠΑΚ είναι τύπος μπαταρίας»!

Με την παραπάνω σκληρή δήλωση ο επί 33 χρόνια συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΓΕΝΟ-ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος, προσπάθησε να τα “χώσει” στη νέα γενιά “πρασίνων”, πολλοί από τους οποίος απαρτίζουν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Ναι κύριε Φωτόπουλε, σεβαστοί οι αγώνες σας για το κόμμα, οι πορείες στις οποίες πρωτοστατούσατε και οι αφίσες με τις οποίες γεμίζατε τους δρόμους της Αθήνας. Με την εικόνα όμως που παρουσιάζετε σήμερα όλοι οι σκληροπυρηνικοί εργατοπατέρες, οι οποίοι ευθύνεστε σε μεγάλο βαθμό για τον μαρασμό του δημοσίου τομέα, δεν είναι τελικά τόσο κακό η νέα γενιά να θεωρεί το ΠΑΚ ακόμη και.... ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Όλοι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να σέβονται την ιστορία του και την αντιστασιακή οργάνωση από την οποία αυτό προήλθε. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι περήφανοι για όλα τα χρόνια της 36χρονης πορείας του Κινήματος.
http://voria.gr
===================================
Πωλητήριο σε δύο μονάδες της ΔΕΗ

Σενάρια επίσπευσης, ακόμη και πριν το τέλος του έτους, της πώλησης συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ με πρωτοβουλία της εταιρείας, έχουν πέσει στο τραπέζι.
Η κίνηση θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει τη ΔΕΗ να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο θέμα των λιγνιτών και παράλληλα μπορεί να προσφέρει μια λύση έντιμου συμβιβασμού, χωρίς η ΔΕΗ να «ματώσει» χάνοντας το καλύτερο δυναμικό της στους λιγνίτες. Η λύση της πώλησης μονάδων δεν αποκλείει την προοπτική διάθεσης μετοχικού ποσοστού 17% της ΔΕΗ, ενώ μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα καθώς δεν απαιτούνται σύνθετες και πολύπλοκες προετοιμασίες.
Πάντως η πώληση για να έχει πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να συνδυάζεται και με την άμεση ή έμμεση πρόσβαση του αγοραστή στα λιγνιτωρυχεία που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ.
Διαβάστε αύριο στο Κεφάλαιο, ποιες είναι οι δύο μονάδες της ΔΕΗ, για τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις να μπει το πρώτο πωλητήριο.
Πηγή:www.capital.gr
========================
Πόλεμος τιμολογίων μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων

Άρχισε ο πόλεμος για τον έλεγχο των οικιακών καταναλωτών ενέργειας, μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων. Ο λόγος για την Aegean Power του Ομίλου Μελισσανίδη και την ENERGA, εταιρεία της οικογενείας Φλώρου, που απέκτησε τον συνολικό έλεγχο της Verbund Hellas, μετά την αποχώρηση της αυστριακής Verbund.
Η ΔΕΗ, βλέποντας ότι τα καθαρά κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν πτώση 63,8%, φαίνεται να βγαίνει από το λήθαργο στον οποίο είχε περιπέσει λόγω της μονοκρατορίας της. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της διοίκησης, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με νέα εμπορική πολιτική και την υιοθέτηση καινούργιων μεθόδων και προϊόντων.
=========================
"Επιδημία δεν πληρώνω" και στη ΔΕΗ


«Επιδημία» έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό όλοι εκείνοι που συνειδητά αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πλέον, ένας στους δέκα πελάτες των εταιρειών ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ και των ιδιωτών που είναι στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πληρώνει τον λογαριασμό του και εκφράζονται φόβοι ότι το φαινόμενο θα αυξηθεί. Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης ενός «ηλεκτρικού Τειρεσία».
Εκτός από επαγγελματίες ή νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα της έγκαιρης πληρωμής του λογαριασμού, έχει εμφανιστεί ένα νέο φαινόμενο του εκ συστήματος «μπαταχτσή» που αξιοποιεί το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι του ενός πάροχοι, καθώς και το ότι δεν λειτουργεί ακόμα πλήρως το σύστημα ενημέρωσης για το «ιστορικό» κάθε πελάτη.
Το σύστημα που ακολουθούν είναι απλό: Καθυστερούν να εξοφλήσουν για μήνες τον λογαριασμό τους και όταν φτάνουν στο σημείο να απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή ακόμα και να έχει ήδη διακοπεί το ρεύμα τους, απευθύνονται σε άλλη εταιρεία, συνδέονται μαζί της, «φεσώνουν» και αυτήν κοκ. Η πρακτική αυτή είναι εφικτή καθώς μόλις τώρα άρχισαν να τηρούνται στοιχεία με την καταναλωτική συμπεριφορά και τα πιθανά χρέη κάθε πελάτη προς τους προηγούμενους παρόχους, έτσι ώστε να ενημερώνονται οι εταιρείες πριν προχωρήσουν σε σύμβαση μαζί του.
Το ζήτημα απασχολεί έντονα και τη ΔΕΗ, η οποία πέραν των δικών της πελατών δέχεται τις περισσότερες φορές τους καταναλωτές που φεύγουν «κακήν κακώς» από τους ιδιώτες και βρίσκουν εκ νέου «καταφύγιο» στη ΔΕΗ της οποίας απαξιώνουν το πελατειακό χαρτοφυλάκιο. Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός μητρώου καταγραφής των κακοπληρωτών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Tειρεσία». Στο μητρώο αυτό, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, θα έχουν πρόσβαση όλοι οι προμηθευτές, γεγονός που θεωρείται ικανό να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από την προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο με τη δημιουργία «ηλεκτρικού Τειρεσία», υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό ανεξόφλητων λογαριασμών που προέρχεται όχι από κακοπληρωτές αλλά από νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη ζωής και από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
============================
Περικοπές θα υπάρξουν και στις υψηλές – πρόωρες συντάξεις της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συμβάσεις προβλέπονται ότι θα επιβληθούν το Σεπτέμβριο.

============================
«Πρεμιέρα» για την ενσωμάτωση του CO2 στο κόστος των σταθμών…

«Πρεμιέρα» κάνει από την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, η σταδιακή ενσωμάτωση του κόστους CO2 στις προσφορές που θα υποβάλλουν στο εξής οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα ενσωματώνεται το κόστος αυτό στις προσφορές των μονάδων, κατήρτισε η ΡΑΕ και ανάρτησε από χθες στην ιστοσελίδα της, κατόπιν της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε, και στην οποία συμμετείχαν η ΔΕΗ, ο ΕΣΑΗ και η NECO. Το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει την Οριακή Τιμή στα πραγματικά επίπεδα κόστους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ηλεκτροπαραγωγούς (όχι μόνο στη ΔΕΗ), ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους και να βελτιώσουν το βαθμό απόδοσης των μονάδων τους.
Πρόκειται για το πρώτο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του μέτρου, (από τον Ιούνιο του 2011 ως και το τέλος του 2012), κατά το οποίο το κόστος εκπομπών CO2 θα αντιπροσωπεύει το κόστος κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει αν οι προβλεπόμενες ετήσιες εκπομπές μιας μονάδας υπερβαίνουν τα δωρεάν δικαιώματα που της αναλογούν. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου ένας σταθμός εμφανίζει περίσσεια δικαιωμάτων, τότε προφανώς το κόστος εκπομπών CO2 θα αντιπροσωπεύει γι' αυτόν ένα κόστος ευκαιρίας. Από εκεί και πάερα, από την 1η-1-2013 και μετά (Οδηγία 2009/29), η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών, συνεπάγεται τη μετακύλιση του κόστους εκπομπών CO2 στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος αυτό επομένως θα πρέπει να αντανακλάται στις προσφορές έγχυσης των μονάδων παραγωγής, καθεστώς που έχει αποφασιστεί από πέρυσι στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Αν παραληφθεί η παράμετρος αυτή -όπως σημειώνει η ΡΑΕ- τότε δημιουργούνται ασυμμετρίες μεταξύ των διαφόρων καυσίμων παραγωγής, δηλαδή ευνοείται η ένταξη πιο ρυπογόνων τεχνολογιών στο σύστημα, και πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός. Επιπλέον, στρεβλώνονται οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, καθώς συμπιέζονται σε πλασματικά επίπεδα.
Για την ιστορία, θυμίζουμε την «βροχή» των επιστολών πριν από ένα χρόνο προς τη ΡΑΕ, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τον ΕΣΑΗ, μέσω των οποίων κατέθεταν τις απόψεις τους επί των προτάσεων της Αρχής σχετικά με τις κυοφορούμενες (τότε) αλλαγές στην αγορά χονδρικής. Η μεν ΔΕΗ προειδοποιούσε ότι αν το κόστος CO2 ενσωματωθεί στο μεταβλητό κόστος η αγορά χονδρικής θα γίνει "πανάκριβη", ο δε ΕΣΑΗ υποστήριζε πως μόνο αν ενσωματωθεί το κόστος αυτό στις προσφορές των μονάδων, θα αρθούν οι στρεβλώσεις της χαμηλής Οριακής Τιμής.
Έτοιμη η μεθοδολογία της ΡΑΕ

Σε κάθε περίπτωση, από την προσεχή εβδομάδα το νέο καθεστώς τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή, βάσει της «μεθοδολογίας για την ενσωμάτωση του κόστους CO2 στις προσφορές των μονάδων», που κατάρτισε η ΡΑΕ, και ανάρτησε από χθες στην ιστοσελίδα της. Στο εξής, οι ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές CO2 μιας μονάδας (το έλλειμμα δικαιωμάτων κατά το μεταβατικό στάδιο ή το σύνολο των εκπομπών, κατά την πλήρη εφαρμογή) θα αποτιμώνται σε μηνιαία βάση, πολλαπλασιαζόμενες με κατάλληλο δείκτη, που θα αντανακλά τη δυναμική των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών (μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας δικαιωμάτων Emissions Trading Scheme).

Με σταθερή τιμή…

Οσο για την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή των μονάδων για τα έτη 2011 και 2012, κρίθηκε σκόπιμο να λάβει μια σταθερή τιμή κατά τη διάρκεια ενός έτους, (αντί για μια τιμή κυλιόμενη σε μηνιαία βάση), προκειμένου το κόστος να είναι περισσότερο προβλέψιμο και λιγότερο ευαίσθητο σε στρατηγικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα -όπως αναφέρει η απόφαση της ΡΑΕ- υπό κατάλληλες συνθήκες, η δεσπόζουσα εταιρεία θα μπορούσε να μειώνει την θερμική της παραγωγή στην αρχή του έτους, αυξάνοντας παράλληλα την υδροηλεκτρική της παραγωγή, με στόχο να «κατεβάσει» το κόστος CO2 κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο, και να πλήξει έτσι ανεξάρτητους παραγωγούς σε μήνες αιχμιακού φορτίου.

Τι θα ισχύσει φέτος…

Ειδικά για φέτος, απαιτείται να γίνει μια αναγωγή των προβλεπόμενων ετήσιων εκπομπών CΟ2 μιας μονάδας και των δωρεάν δικαιωμάτων της, στο διάστημα των επτά μηνών που απομένουν από την έναρξη εφαρμογής της μεθοδολογίας (1/6/2011) ως το τέλος του χρόνου. Η αναγωγή αυτή γίνεται, αφαιρώντας από την ετήσια προβλεπόμενη παραγωγή την πραγματική παραγωγή κατά το 5εντάμηνο που προηγήθηκε, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου ως 31 Μάιου, και εν συνεχεία πολλαπλασιάζοντας τα δωρεάν ετήσια δικαιώματα με το λόγο των αναμενόμενων εκπομπών (στους εναπομείναντες επτά μήνες του έτους) προς τις ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές.

Θυμίζουμε ότι για το πενταετές διάστημα 2008-2012, έχουν κατανεμηθεί στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, τα οποία καθορίζονται ανά σταθμό τόσο συνολικά (πενταετές διάστημα) όσο και ετησίως με βάση το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής (ΕΣΚ). Επιπλεέον, εδώ και χρόνια, το κόστος εκπομπών CO2 έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές χονδρεμπορικής σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
=============================
ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πάτρα 1/6/2011
Πατρών-Αιγίου






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πριν από 2-χρόνια η ΔΕΗ, προχώρησε στο κλείσιμο του πρακτορείου Β. Πάτρας, στα πλαίσια πολιτικής περικοπών των δαπανών με την συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της.
Παρόλο την διαφωνία μας και τον αγώνα που είχαμε δώσει τότε, τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο σαν σωματείο, αυτό δεν απετράπη.
Είχαμε επισημάνει τότε όμως, ότι αυτή η πολιτική από πλευράς επιχείρησης αποτελούσε εσφαλμένη απόφαση, γιατί δεν ελάμβανε υπόψιν, ότι στα πλαίσια της απελευθέρωσης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν θα έπρεπε να προχωρά η ΔΕΗ σε συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων αλλά σε διεύρυνση.
Σήμερα έρχεται, η Δ/νση Εμπορίας της ΔΕΗ, στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης της Εμπορικής Εικόνας της Επιχείρησης, να προχωρήσει στην μεταστέγαση της Εμπορίας σε άλλο κτίριο στο Εμπορικό κέντρο της Πάτρας.
Σε μια εποχή που βιώνουμε όλοι την οικονομική κρίση, όπου η ΔΕΗ προχωρά στην εφαρμογή των Νόμων για μειώσεις των μισθών των εργαζομένων της, η αναζήτηση ενός κτιρίου 700 τ.μ. για να μεταφερθεί από το ιδιόκτητο κτίριο, σε ένα ενοικιαζόμενο, αποτελεί πρόκληση και σκάνδαλο.
Όχι γιατί διαφωνούμε με την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων πωλήσεων της Εμπορίας, αλλά γιατί για άλλη μία φορά γίνεται στο πόδι και βιαστικά, χωρίς σχεδιασμό και προοπτική.
Άλλωστε στον Πειραιά, αφού δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό για την αναμόρφωση του ιδιόκτητου κτιρίου, σήμερα αναζητούν και εκεί αντίστοιχα να μεταφερθούν σε άλλο με ενοικίαση.
Άραγε γιατί να αναζητάμε κτίριο 700 τ.μ. και όχι ένα πιο μικρό μέχρι 150 τ.μ., ώστε να ανοίξουμε ένα ακόμη κατάστημα εξυπηρέτησης των πελατών μας στην Πάτρα, για συγκεκριμένες εργασίες όπως π.χ. ( Διαδοχές, Διακοπές, επεξηγήσεις και έκδοση λογαριασμών, συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, πληρωμή μέσο Easy pay κ.α.).
Η φιλοσοφία τέτοιων καταστημάτων και λειτουργικά εξυπηρετεί, αφού εφαρμόζεται από τις εταιρείες τηλεφωνίας, αλλά και έχουν μειωμένο λειτουργικό οικονομικό κόστος διότι στην Πάτρα σήμερα υπάρχούν πολλά κλειστά καταστήματα σ’ αυτά τα τ.μ., όπου η ΔΕΗ μπορεί να το μισθώσει με ενοίκιο μέχρι τα 1500,00€.
Είναι γνωστό παράλληλα ότι το ένα κατάστημα στην Πάτρα, δεν καλύπτει γεωγραφικά την προβολή της Επιχείρησης που επικαλούνται σήμερα οι Διοικούντες.
Άρα γιατί θα πρέπει να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου η Δ/νση Εμπορίας σε άλλο κτίριο;
Μήπως θα πρέπει να γίνονται και εμφανώς γνωστοί όλοι οι συμπολίτες μας που καθημερινά σχηματίζουν ουρές για διακανονισμούς στα γραφεία της Ακτή Δυμαίων;
Τι εικόνα θα είναι αυτή που θα παρουσιάζουμε στο Εμπορικό κέντρο της Πάτρας;
Άλλωστε το υπάρχον ιδιόκτητο κτίριο στην Ακτή Δυμαίων, μπορεί να καλύψει όλες τις στεγαστικές ανάγκες των Δ/νσεων της ΔΕΗ, τόσο στον τομέα Εμπορίας όσο και στον τομέα Δικτύου. Με μια εσωτερική διαμόρφωση θα γίνει πιο λειτουργικό στη εξυπηρέτηση των πελατών, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος για την επιχείρηση, που σήμερα θα δαπανήσει για το νέο, για το οποίο φημολογείται ότι θα δαπανηθεί το ποσό των 300.000,00€.
Η διαμόρφωση αυτή, θα ικανοποιεί τυχόν οδηγία της Ε.Ε. για στεγαστικό διαχωρισμό των Υπηρεσιών Δικτύου και Εμπορίας, αφού διαθέτει δύο ξεχωριστές εισόδους και σε διαφορετικούς δρόμους.
Δεν υπάρχει παράλληλα σχεδιασμός για το μέλλον. Γιατί δεν έχουν λάβει υπόψη τους την δυνατότητα μελλοντικά που θα προκύψει στην ανάγκη φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορούν μαζικά στην Ελληνική Αγορά και προπαντός στις μεγάλες πόλεις.
Η Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ στα ζητήματα για την επέκταση των καταστημάτων αλλά και για την λειτουργία της Εμπορίας, τα έθεσε στον Γεν. Δ/ντη Εμπορίας, κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα στις 6/5/2011.
Τονίσαμε την ανάγκη για πελατοκεντρική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσει η επιχείρηση, ενισχύοντας παράλληλα και το κοινωνικό της πρόσωπο, με την εφαρμογή πολιτικής διακανονισμών στους πελάτες που σήμερα η οικονομική συγκυρία απαιτεί.
Ζητήσαμε την αναμόρφωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της Εμπορίας, σε κάθε «Καλλικρατικό» Δήμο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση ων πελατών μας, καθώς και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση (τηλεφωνική, μέσο Διαδικτύου, κ.α.).
Επισημάναμε την ανάγκή για μικρά ευέλικτα καταστήματα, με μικρό οικονομικό λειτουργικό κόστος, επανδρωμένα με μόνιμο προσωπικό. Η πολιτική των εκτάκτων, πέραν του ότι δεν καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες, αλλά μόνιμες, με αποτέλεσμα να εκπαιδεύουμε το μελλοντικό προσωπικό των ανταγωνιστών μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η Δ/νση Εμπορίας θα επανεξετάσει την πολιτική της μεταστέγασης των καταστημάτων. Εφαρμόζοντας μια πολιτική που δεν θα προκαλεί την κοινωνία και δεν θα «εκτρέφει» παρασιτικά φαινόμενα.
Γιατί στο να προχωράς σε μειώσεις των μισθών για τους εργαζόμενους και χρήματα από αυτά να τα καταβάλεις σε μισθώματα, αποτελεί εκτός από πρόκληση και Θυμηδία.
Και αναρωτιέται ο κάθε εργαζόμενος, άραγε τι ατυχία, να μην έχω κληρονομήσει ένα μεγάλο ακίνητο π.χ. στην Αγ. Νικολάου, να το νοικιάσω στη ΔΕΗ για να παίρνω ένα καλό ενοίκιο και να Κάααααθομαι………….


Για την Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ


Ο πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Θ. Κανελλόπουλος Άννα-Μαρία Ρογδάκη

==============================
Άραγε ποιός αγλάανος κρύβεται πίσω από το αζούχ;

ΥΠΟ ΕΚΟΛΛΑΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΗ
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο ΣΥΝ Προσ. ΔΕΗ. Στο τελευταίο Δ.Σ. που έγινε στις αρχές του μήνα, παρουσιάστηκε πρόταση από την Τοπική Ένωση της Κοζάνης για αγορά κτιρίου στην Πτολεμαϊδα 200 περίπου τ.μ. στην τιμή των 450.000 €.

Φυσικά, χρήματα στο ταμείο δεν υπάρχουν. Η αγορά θα γίνει με δάνειο. Η ανακαίνιση επίσης με δάνειο.

Ο Συνεταιρισμός το 2010 έκλεισε με ζημιά 1.300.000 €. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις φτάνουν στις 400.000 €. Προς τι λοιπόν η αγορά των κτιρίων; Μήπως είναι ευκαιρία;

Όχι βέβαια. Το κτίριο είναι στην άκρη της πόλης, χωρίς parking και από τις φωτογραφίες φαίνεται σε τι κακή κατάσταση βρίσκεται.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ επιμένει όμως στην αγορά.
Στο συμβούλιο δεν αποφασίστηκε προς το παρόν τίποτα γιατί οι προτάσεις για αγορά και αναβολή ισοψήφισαν.
Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα ενημερώσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Υ.Γ. Υπόψη ότι με απόφαση της περσινής γενικής συνέλευσης παρακρατούνται από τους συνεταίρους 6 € το μήνα, δηλαδή σε ένα χρόνο 1.200.000 €.
Τι έγιναν τα χρήματα αυτά; Που πήγαν; Επενδύθηκαν;

===============================
Τοποθέτηση Αβραμίδη στη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ της 26ης/5/2011

==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: