Η Ελλάδα βασιζόµενη στον εγχώριο λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή παράγει από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσµατικές KWh στην ευρωπαϊκή ένωση..
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011
Ξεκινά ο αγώνας
Ξεκινά ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΤΟΥΦΕΚΙΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΤΩΝ Υ/Σ, ΤΩΝ ΚΥΤ, ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:
1. Από τις 15 Ιούνη που είναι μέρα Γενικής Απεργίας, την οποία έχουν προκηρύξει οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, και στην οποία αυτονόητα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις , να αναπτύξει δυναμικές κινητοποιήσεις – ενέργειες σε όλη τη χώρα
2. Την Παρασκευή 17 Ιούνη και την Κυριακή 19/6, να διοργανώσει ανοικτές συγκεντρώσεις –συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες των ενεργειακών πόλεων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, αντίστοιχα
3. Με ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στην αυτονομία κάθε συνδικάτου, κάθε Ομοσπονδίας και επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι γενική, να καλέσει –και το κάνουμε τώρα μέσα από αυτή την ανακοίνωση- όλες τις Ομοσπονδίες, όλα τα συνδικάτα, όλους τους χώρους που μεθοδεύεται η αποκρατικοποίησή τους, είτε η περαιτέρω μετοχοποίησή τους, να συντονίσουμε τα βήματά μας και να αντεπιτεθούμε με τη μέγιστη σφοδρότητα, γιατί ΜΟΝΟΝ έτσι μπορούμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού.
4. Να προτείνει στη ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη 48ωρης Γενικής Απεργίας στις 27 & 28 Ιούνη με ανοικτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.
5. Να αρχίσει από την Κυριακή το βράδυ (ξημερώματα Δευτέρας 20 Ιούνη) επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ,
ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
======================================
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιδραστικότερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, η επίθεση της κυβέρνησης και των επικυρίαρχων της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα έχει τέλος. Είναι απόλυτη ταξική επιλογή αλλά και μονόδρομος για τη διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση. Για τα κέρδη, το ευρώ και τους τοκογλύφους θυσιάζουν τους εργαζόμενους, εντείνουν τους ρυθμούς εκμετάλλευσης.
Γι’ αυτό φέρνουν το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Σταθερότητας, με διαρκή λιτότητα, μηδενισμό των δημόσιων παροχών. Γι’ αυτό φέρνουν διαρκώς νέα μνημόνια. Γι’ αυτό ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Γι’ αυτό επιδοτούν ξεδιάντροπα τους μεγαλοεργολάβους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ενώ ρημάζουν το λαό στη φτώχεια, τη φορομπηξία και τις τεράστιες αυξήσεις.
Γι’ αυτό διαλύουν και εμπορευματοποιούν τη δημόσια υγεία και παιδεία, συντρίβουν όλες τις κοινωνικές παροχές. Γι’ αυτό νομοθετούν την μείωση των μισθών και την διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Δεν μας ταιριάζει η μιζέρια και ο κοινωνικός κανιβαλισμός του μνημονίου.
Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και την κλιμάκωση της επίθεσης, θα απαντήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Με απεργιακό κίνημα διάρκειας και ταξικής αλληλεγγύης.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οικοδομούμε μέσα στα σωματεία την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Είναι αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της δουλειάς, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, να ανακόψουμε τη αντιλαϊκή επέλαση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.
Για να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα και το επαίσχυντο Μνημόνιο. Για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Για συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία. Για να μην περάσουν το ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
======================================
Τι σχεδιάζει n διοίκηση Ζερβού. Στο "σφυρί" δύο μονάδες της ΔΕΗ
Οι δύο μονάδες, με συνολική ισχύ 600 MW, αποτελούν ένα καλό «στοίχημα» για να ξεκινήσει η διαδικασία
πώλησης μονάδων με όρους που θα θέσει η ίδια η ΔΕΗ.
Οι ασφυκτικές πιέσεις από την κομισιόν να δοθεί λύση εδώ και τώρα επισπεύδουν τις αποφάσεις.
Από τον Χάρη Φλουδόπουλο
xaris.floudopoulos@capital.gr
Ρελάνς στις πιέσεις της τρόικας και της Κομισιόν, με την επίσπευση της πώλησης δύο μονάδων, ετοιμάζει η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό, να προχωρήσει στην άμεση πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων, δίνοντας διπλή απάντηση και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων προς τους δανειστές αλλά και στο μέτωπο της Κομισιόν, που πιέζει για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και πρόσβαση ιδιωτών στο παραγωγικό μείγμα της ΔΕΗ.
Το κυριότερο, όπως επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ στο «Κ», είναι ότι, με την κίνηση αυτή, η επιχείρηση ανακτά την πρωτοβουλία στο θέμα των λιγνιτών και προσφέρει μια λύση έντιμου συμβιβασμού, χωρίς να «ματώνει» χάνοντας το καλύτερο δυναμικό της στους λιγνίτες.
Υπό αυτήν την έννοια, η εισήγηση προκρίνει την παραχώρηση δύο μονάδων ηλικίας 20 ετών, τους δύο ατμοηλεκτρικούς σταθμούς του Αμύνταιου, με ισχύ 300 MW έκαστος, οι οποίοι κατατάσσονται στη μέση βαθμίδα απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ.
Πρόκειται για δύο μονάδες που μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «φιλέτα» (Μελίτη, Μεγαλόπολη 4), δηλαδή τις πιο αποδοτικές και σύγχρονες μονάδες της εταιρείας, εμφανίζουν ωστόσο ικανοποιητικές επιδόσεις σε σχέση με τα λειτουργικά κόστη και σαφώς απέχουν πολύ από τις παλιές και μη αποδοτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως τη Μεγαλόπολη 1 και την Πτολεμαϊδα.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Booz Allen Hamilton (2007), οι δύο μονάδες του Αμύνταιου εμφανίζουν μέσο κόστος (συντή-ρηση-λειτουργία) 46,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή είναι «ακριβότερες» λειτουργικά σε σύγκριση με τον σταθμό της Καρδιάς (τέσσερις μονάδες), τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου (4 μονάδες) και τη Μεγαλόπολη 3. Ωστόσο, οι μονάδες του Αμύνταιου έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι μικρότερες σε ηλικία (20 έτη), δηλαδή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, που μετρούν πάνω από 30 έτη λειτουργίας.
Παράλληλα, με την υλοποίηση επενδύσεων από την πλευρά του πιθανού ενδιαφερομένου θα μπορούσε να αφαιρεθεί «λειτουργικό λίπος» και να βελτιωθεί η απόδοση.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των δύο μονάδων του Αμύνταιου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. Αφενός αποτελεί δείγμα ότι η ΔΕΗ ποντάρει στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς πρόκειται για δύο καλές μονάδες, και ταυτόχρονα στέλνει σήμα ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια η εταιρεία το παραγωγικό δυναμικό που θα διαθέσει προς πώληση.
Η πώληση, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να συνδυάζεται και με την άμεση ή έμμεση πρόσβαση στους λιγνίτες που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ στα ορυχεία της περιοχής.
«Η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ακόμα και πριν από το 2012 και να βγάλουμε στην αγορά τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, ώστε να δούμε εάν και από ποιους υπάρχει ενδιαφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της επιχείρησης, που θεωρεί ότι, με την κίνηση αυτή, θα εκτονωθεί σημαντικά η πίεση που ασκείται στη ΔΕΗ τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
Σημειώνεται ότι η λύση της πώλησης μονάδων δεν αποκλείει την προοπτική διάθεσης μετοχικού ποσοστού 17% της ΔΕΗ και, σε αντίθεση με τις σύνθετες και πολύπλοκες προετοιμασίες που απαιτούνται για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση (ολοκλήρωση διαχωρισμού, καταγραφή και αποτίμηση παγίων, προετοιμασία της δημόσιας προσφοράς), οι πωλήσεις παγίων μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 4ης Ιουνίου
=======================================================
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου