Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

στην διαβάθμιση junk (σκουπίδια – περιοχή αξιολόγησης χωρών με υψηλότατο ρίσκο χρεοκοπίας).

Βαρέλι δίχως πάτο η ελληνική οικονομία!
===============================================
«Ψυχρός πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας» για την Ελλάδα
Η μετωπική σύγκρουση Φρανκφούρτης (τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ) – Βερολίνου προκαλεί ζημιά.
Για «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίας με αντικείμενο το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κάνει λόγο τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμώντας ότι η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί τόσο ζημιά που οι δύο πλευρές πιθανότατα θα έρθουν σε συμβιβασμό.
Έχει να κάνει με το πώς θα χειριστείς την επιμήκυνση της ωρίμασης του ελληνικού χρέους χωρίς να χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» τονίζει αναλυτής.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντς Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται στα χαρακώματα σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε διάστημα 14 μηνών.
Μια ομάδα βόρειων χωρών (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία) με προεξάρχουσα τη Γερμανία, προτείνει, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων διμερών δανείων στην Ελλάδα, να υπάρξει και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς «κούρεμα» αλλά με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Μία άλλη ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο) προτείνουν χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, χωρίς επιμήκυνση με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της επιμήκυνσης με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους χαρακτηρίζοντας αυτή την προοπτική «μεγάλο λάθος».
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα εγγυάται την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, το ΔΝΤ έχει απειλήσει ότι δεν θα εκταμιεύσει τη δική της δόση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πραγματοποιούν την Τρίτη έκτακτη σύσκεψη, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν αυτό που ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε «καταστροφή τύπου Lehman Brothers σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ διαμηνύει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag. «Το ευρώ θα παραμείνει σταθερό ακόμη και σε αυτή την περίπτωση» υποστηρίζει, σε αντίθεση με άλλους τεχνοκράτες και πολιτικούς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
=================================================
«Eπίθεση» στο μνημόνιο απο Financial Times
Διπλή … «επίθεση» από κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες στο Μνημόνιο και στις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους!
Ο λόγος για τα δημοσιεύματα των Financial Times και Guardian που επισημαίνουν πως η διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος» περισσότερο έχει να κάνει με την κατά το δυνατόν διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος παρά στην επίλυση της κρίσης και στα συμφέροντα της Ελλάδας και της τρωθείσας οικονομίας της ...!
Χαρακτηριστικά, οι FT αναφέρουν πως οι επενδυτές και πρωτίστως οι πιστωτές της Ελλάδας φοβούνται πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα υποχρέωνε τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους. Και τονίζουν πως οι προσπάθειες της Γερμανίας να «περάσει» ως λύση ένα είδος "ήπιας αναδιάρθρωσης", υπό την αίρεση πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συναινέσουν σε παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων που κατέχουν, αποσκοπούν στο να θωρακίσουν τις τράπεζές τους και να δώσουν χρόνο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση (ώστε να «αντέξουν» ενδεχόμενα μελλοντικά «πιστωτικά γεγονότα), είτε να … αγοράσουν χρόνο ώστε σε δεύτερη ανάγνωση να προχωρήσουν (μετά το 2013) σε ένα – όπως το αποκαλεί ο αρθρογράφος των FT – «σωστά δομημένο reprofiling» που θα άφηνε ανεπηρέαστα τα τραπεζικά επίπεδα κεφαλαίου και δεν θα προκαλούσε αναστάτωση στις ευρωτράπεζες, ή μετάσταση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην ίδια κατεύθυνση - αν και με πιο οξείς χαρακτηρισμούς – και το δημοσίευμα του Guardian που δηλώνει πως «η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες» …
Ο Guardian σχολιάζει πως «η νέα λιτότητα που επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού», σημειώνει την κλιμακούμενη κοινωνική ανησυχία κα αντίδραση στην Ελλάδα και καταλήγει απαριθμώντας τις ... «καταστροφικές συνέπειες που είχε η συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία»!
Ενδεικτικό είναι πως στο κείμενο φιλοξενούνται χαρακτηρισμοί όπως «ακραίος φορολογικός μαζοχισμός», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται από τον αρθρογράφο για να περιγράψει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο ίδιος ο συντάκτης μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ούτε αυτός ο … μαζοχισμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει!
Για να κατανοήσουμε δε σε πόση εκτίμηση έχουν οι δημοσιογράφοι του Guardian τις «συνταγές» που δοκιμάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα στις πλάτες του ελληνικού λαού, αρκεί να διαβάσει το τι γράφει για παλαιότερες «διασώσεις» που επιχείρησε το ΔΝΤ στην Ασία.
Γράφει λοιπόν: «Σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολιτικό και κοινωνικό χάος, αλλά οι τράπεζες της Δύσης, δεν έχασαν προσφέροντας μετρητά στις "Ασιατικές Τίγρεις", όμως το ίδιο το ΔΝΤ έκτοτε αναγνώρισε ότι οι συνταγές του έκαναν τα προβλήματα χειρότερα. Ωστόσο η ίδια συνταγή "διάσωσης" χορηγείται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία - αυτή τη φορά υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -με την λογική ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να προστατευθούν, τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και κανείς δεν κερδίζει χωρίς πόνο»...

================================================
Νέα υποβάθμιση της οικονομίας από την S&P

Σε μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Standard and Poor’s και δη κατά τρεις βαθμίδες, στο επίπεδο CCC (από Β), ήτοι στην διαβάθμιση junk (σκουπίδια – περιοχή αξιολόγησης χωρών με υψηλότατο ρίσκο χρεοκοπίας).
Σύμφωνα με το report του οίκου αξιολόγησης η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας αιτιολογείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες να αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά τρόπο ώστε να θεωρηθεί χρεοκοπία. Επιπρόσθετα, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες όχι μιας, αλλά διαδοχικών αναδιαρθρώσεων στο άμεσο μέλλον, καθώς, σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου, η προοπτική της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012, ή και στο 2013, φαντάζει όχι απλώς δύσκολη αλλά σχεδόν αδιανόητη, τη στιγμή που και οι λύσεις που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος απέχουν από το να καλύψουν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας.
Η S&P έχει υπολογίσει τις ανάγκες της Ελλάδας στα 95 δις ευρώ (χρεόγραφα ωρίμανσης 2012-2013) συν άλλα 58 δις ευρώ το 2014. Και τονίζει πως είναι προφανές το «χρηματοδοτικό κενό» ανάμεσα στις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας και στο νέο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, τουλάχιστον έτσι όπως αυτό περιγράφεται από τα διεθνή ΜΜΕ κα τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ιθυνόντων.
Ταυτόχρονα ο οίκος επισημαίνει και τους κινδύνους σ’ αυτήν καθ΄αυτή την υλοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ως ανασχετικούς παράγοντες την αυξανόμενη πολιτική ασυνεννοησία στην χώρα αλλά και τις δυσκολίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων ως προς τα «εχέγγυα» που θα ζητήσουν από την Ελλάδα ως ανταλλάγματα για τη νέα βοήθεια. Όποια κι αν είναι αυτά, η S&P εκτιμά πως θα «φωτογραφίζουν» ένα πιστωτικό γεγονός …
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς για όλους αυτούς τους παράγοντες η S&P διατηρεί και αρνητικό το outlook αναφορικά με την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται μια νέα υποβάθμιση στους επόμενους 12 με 18 μήνες!
==========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: