Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

για να βρεθεί η χώρα «γυμνή» από αναπτυξιακά εργαλεία και μέσα παρέμβασης, σ' ένα τοπίο ανεξέλεγκτης δράσης ιδιωτικών μονοπωλίων!


Πακέτο με το μνημόνιο, προωθείται η εκποίηση των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας οι οποίες στη σημερινή συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και οι οποίες παραδίδονται ως λεία στους τοκογλύφους δανειστές έναντι του νέου πακέτου στήριξης.
Οι πλέον παραγωγικές και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του δημοσίου ξεπουλιούνται όσο-όσο και άρον-άρον για να ικανοποιηθεί το αιμοδιψές τέρας των «αγορών» για να βρεθεί η χώρα «γυμνή» από αναπτυξιακά εργαλεία και μέσα παρέμβασης, σ' ένα τοπίο ανεξέλεγκτης δράσης ιδιωτικών μονοπωλίων!
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα πληρώσει ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ αυτή την εγκληματική επιλογή η οποία ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύει το μέλλον και τη προοπτική της χώρας.
ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Όλοι μαζί στη
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ



========================================
ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά απεργίες για την ιδιωτικοποίηση
Του Χάρη Φλουδόπουλου
«Δεν απαντάς με τουφεκιές στον αέρα όταν σε κλέβουν» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, με αφορμή την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΔΕΗ για την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων από την επόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, στις απεργίες καλούνται να μετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλην του απολύτως απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας για τη λειτουργία των μονάδων (εξαιρούμενο προσωπικό). Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε «δυσκολίες» για την εξασφάλιση επάρκειας ισχύος για να καλυφθεί η ζήτηση, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που αναφέρει ότι ο καιρός βελτιώνεται προς το τέλος της εβδομάδας και ο υδράργυρος θα κινηθεί ανοδικά και την επόμενη εβδομάδα στους 35 βαθμούς.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, χθες το μέλος του Δ.Σ. και αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Π. Καραλευτέρης, τόνισε ότι το συνδικάτο θα καλέσει τον κόσμο να μην πάει στη δουλειά του, πλην του εξαιρούμενου προσωπικού. «Δε θα κόψουμε το ρεύμα, θα δίνουμε τόση ενέργεια όση μπορεί να δώσει το εξαιρούμενο προσωπικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θα μειωθεί η παραγωγική δυναμική της ΔΕΗ όμως αυτή τη στιγμή λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές μονάδες που μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών, ενώ παράλληλα γίνονται και εισαγωγές ρεύματος. Η σημερινή ζήτηση των 5500 – 6000MW καλύπτεται άνετα και εάν κοπεί το ρεύμα θα είναι θέμα της κυβέρνησης και του ΔΕΣΜΗΕ» κατέληξε.

Ξανά για επιχορηγήσεις
Λίγες ημέρες προτού ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, που παρά τα λεγόμενα των συνδικαλιστών, είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την επαρκή τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα (ιδιαίτερα εάν αυξηθεί η θερμοκρασία, θεωρείται δεδομένο ότι η ζήτηση στην αιχμή θα ξεπεράσει τα 9000MW) είχαμε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην περίφημη υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ.
Ως γνωστόν με απόφαση της αρμόδιας υπουργού έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση της εταιρείας να «παγώσει» κάθε χρηματοδότηση προς τη ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ.
Στο τελευταίο Δ.Σ. ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το θέμα επανήλθε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι χρηματοδοτήσεις από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, καθώς το συνδικάτο αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς οι συνδρομές των μελών της ΓΕΝΟΠ καταβάλλονται στη ΓΕΝΟΠ μέσω ΔΕΗ καθώς παρακρατούνται από το μισθό των εργαζομένων (πρακτική που είχε επισημανθεί και είχε στηλιτευθεί στο πόρισμα Ρακιντζή). Έτσι καθώς δόθηκε εντολή για πάγωμα κάθε ροής χρημάτων από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, το συνδικάτο αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.
Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι ανεξάρτητα με τις υπόλοιπες επισημάνσεις του πορίσματος Ρακιντζή και τα όποια «προβλήματα» επισημάνθηκαν στις λοιπές χρηματοδοτήσεις, τα συγκεκριμένα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν καθώς ανήκουν στη ΓΕΝΟΠ και απλώς η ΔΕΗ τα εισπράττει για λογαριασμό του συνδικάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, απόφαση επί του θέματος ακόμη δεν έχει ληφθεί και παρά τις πιέσεις που ασκούνται οι χρηματοδοτήσεις παραμένουν «παγωμένες» σύμφωνα με την κυβερνητική εντολή.
Πηγή:www.capital.gr
============================================
Διαγωνισμός ΔΕΗ για διασύνδεση των Κυκλάδων

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δημοσιεύθηκε επιτέλους ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα σημάνει τη διακοπή λειτουργίας των ενεργοβόρων αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Κύθνο και τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Έτσι και με δεδομένο ότι συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες για την κατακύρωση παρόμοιων διαγωνισμών, η διασύνδεση των Κυκλάδων, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2016.
Ο διαγωνισμός αφήνει περιθώρια για την υλοποίηση του έργου με δύο εναλλακτικές λύσεις, για την κάθε μία από τις οποίες εφαρμόζεται διαφορετική τεχνολογία δηλαδή χρήση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος.
Στην τεχνική λύση με καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος, στη διασύνδεση θα ενταχθεί και το νησί της Κύθνου, κάτι που δεν ισχύει στη λύση του καλωδίου συνεχούς ρεύματος.
Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με «βρόγχο», ώστε να περιλάβουν και τα νησιά Τήνο και Άνδρο που είναι ήδη συνδεμένα μέσω της Καρύστου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων αποτελεί έργο που ξεκίνησε πριν τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε σύνδεση μέσω της Καρύστου. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 90. Ωστόσο διακόπηκε η υλοποίηση του έργου στην Τήνο, μετά από απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι της Τήνου, διαμαρτυρόμενοι για τη διέλευση πυλώνων υψηλής τάσης από το έδαφος του νησιού.
Μετά από ανασχεδιασμό του έργου, η διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, θα γίνεται αποκλειστικά με υποβρύχια καλώδια ενώ στα νησιά θα διατηρούνται τα υφιστάμενα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Επίσης σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός μετατροπής.
Ωστόσο παρά το νέο σχεδιασμό, χρειάστηκε πάνω από 1,5 χρόνος επί υπουργίας Σουφλιά προκειμένου να εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη του έργου.
Όταν δε ελήφθη η άδεια επί υπουργίας Χατζηδάκη στο ΥΠΑΝ, ξεκίνησαν οι συνηθισμένες γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες των δημόσιων υπηρεσιών (ΚΕΔ, Δασική, κλπ) για την έγκριση χωροθέτησης των υποσταθμών που θα κατασκευαστούν σε κάθε νησί, την έγκριση του σημείου πόντισης των καλωδίων κλπ.
Το έργο της διασύνδεσης, θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και μικρότερα νησιά που είναι συνδεμένα με τη Νάξο. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: