Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

πλήρους εκποίησης του συνόλου της εθνικής περιουσίας μήτρα πολλών και τρανταχτών σκανδάλων.



Ανακοίνωση 14-6-2011

====================================
♦ Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εκκίνησης ενός προγράμματος πλήρους εκποίησης του συνόλου της εθνικής περιουσίας, το οποίο αναμένεται να γίνει η μήτρα πολλών και τρανταχτών σκανδάλων. Ήδη είναι ενδεικτικό το ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να συγκαλύψει εκ των προτέρων τις ποινικές ευθύνες όσων πρόκειται να εκτελέσουν το πρόγραμμα της εκποίησης, ώστε, εκτός από τους εντεταλμένους εκπροσώπους της τρόικας που θα το ελέγξουν πλήρως, να προσελκύσει και τους εγχώριους «πρόθυμους» που θα το υλοποιήσουν.

♦ Ήδη μας έχουν προϊδεάσει για τη «συνδρομή» των «ξένων ειδικών» όχι μόνο στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, αλλά και σε πολλούς άλ­λους επιμέρους τομείς πολιτικής. Ο πλέον «ύποπτος» τομέας είναι η συλλογή των φόρων.
http://topontiki.gr/article/18212


====================================
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ
energia.grΤρίτη, 14 Ιουνίου 2011Αποστολή Εκτύπωση Μέγεθος κειμένου Μοιραστείτε το: Σε ανοικτή επιστολή προς τους καταναλωτές, η ΓΕΝΟΠ προαναγγέλλει δικαστική προσφυγή ενάντια στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης, προειδοποιεί «όσους βιάζονται να πουλήσουν, ας μη βιάζονται να βάλουν τις υπογραφές τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα περάσει απαρατήρητο από τον εισαγγελέα ότι θα συμφωνήσουν να δοθεί το 17% της ΔΕΗ προς 400 εκατ. ευρώ την ώρα που μια μονάχα μονάδα της ΔΕΗ θα κοστίσει 1,32 δισ. ευρώ».

Η κατάθεση της προσφυγής θα γίνει, σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή, τις επόμενες ημέρες, και εδράζεται στην περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στην επιστολή, η οποία συνυπογράφεται κι από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων της Επιχείρησης, η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ασφαλιστική περιουσία είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

«Όσο η ΔΕΗ είναι Δημόσια αυτή η ασφαλιστική περιουσία έχει σημαντικότατη ασφάλεια. Εάν η ΔΕΗ περάσει στα χέρια των ιδιωτών η ασφάλεια αυτή χάνεται, η περιουσία είναι στον αέρα. Αυτό δεν έχει δικαίωμα κανένας μας να το επιτρέψει» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, ενώ ζητά επίσης τη συμπαράσταση και συμμετοχή των καταναλωτών στον αγώνα «για τη σωτηρία της ΔΕΗ» αναφέροντας ότι χωρίς αυτή, ο αγώνας αποδυναμώνεται. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δηλώνουν μεν ότι οι κινητοποιήσεις (επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες) δεν θα προκαλέσουν μπλακ - άουτ, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και, πιθανώς, εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

Στους κινδύνους που επικαλείται η ΓΕΝΟΠ στην αντίθεσή της περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος αύξησης των τιμολογίων, το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής έχει πέσει στα 12 ευρώ, ενώ πριν τρία χρόνια ήταν 37 ευρώ, η αποδυνάμωση της ΔΕΗ, η προοπτική εκχώρησης και του μάνατζμεντ στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και του Κανονισμού Προσωπικού.

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει τέλος την πρόταση να δανείσουν οι εργαζόμενοι στο κράτος τα 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπράξει από την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.





====================================
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΔΕΠΑ, ΔΕΗ
Προσελκύει μνηστήρες η ενέργεια
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει ή να μειώσει το ποσοστό του το Δημόσιο στις ελληνικές εταιρείες έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών. Socar και Gazprom ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ, η ιταλική ENL και η γερμανική RWE για τη ΔΕΗ
Πολυεθνικοί... μνηστήρες συγκεντρώνονται γύρω από τις ενεργειακές εταιρείες που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζει πάλι το... σκάκι των διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που διασχίζουν τη χώρα μας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει ή να μειώσει τη συμμετοχή του το Δημόσιο σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων μεγάλων ενεργειακών κολοσσών για την απόκτηση των μεριδίων και τον έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου), σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει ληφθεί απόφαση για την πώληση του 55% από το 65% που έχει σήμερα το Δημόσιο. Η διάθεση θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα με τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ (ανήκουν τα εθνικά δίκτυα και οι κρατικές υποδομές φυσικού αερίου) ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, του 31% του Διαχειριστή από το 65% που ελέγχει το κράτος.
Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ που αποτιμάται σύμφωνα με τους συμβούλους σε 250 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσημα η αζέρικη Socar και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom. Οι Αζέροι έχουν κάθε λόγο να θέλουν το ποσοστό, μια και τα συμφέροντά τους με τη διέλευση του αερίου τους από τον αγωγό ITGI (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας) ενισχύονται. Πληροφορίες φέρουν μάλιστα τη Socar να διεκδικεί το ποσοστό της ΔΕΠΑ μαζί με τη νορβηγική StatOil. Στο παιχνίδι όμως θέλει να μπει και η ρωσική Gazprom, η οποία θέλει τη ΔΕΠΑ και βρίσκεται επίσης κοντά με το φυσικό αέριό τους, που διέρχεται από το υφιστάμενο δίκτυο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.
Σενάρια θέλουν να διεκδικούν τη ΔΕΠΑ και η γαλλική Gaz De France και η ιταλική Edison μέσω της μητρικής της, της γαλλικής EDF.
Τελευταία "νύφη" είναι η ΔΕΗ. Το Δημόσιο θα πουλήσει το 17% από το 51% που ελέγχει σήμερα, στο τρίτο τρίμηνο του 2012. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η ιταλική ENL, η οποία φέρεται να θέλει και τη ΔΕΠΑ.
Σενάρια φέρουν και τη γερμανική RWE να μην έχει πάψει να ενδιαφέρεται.
Σε funds ο ΔΕΣΦΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, το προς πώληση ποσοστό μάλλον θα δοθεί σε funds, μια και το Δημόσιο θα κρατήσει το μάνατζμεντ. Για το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχει προγραμματιστεί η πώληση του 35,5% των ΕΛ.ΠΕ. και έτσι το Δημόσιο δεν θα έχει συμμετοχή. Ποσοστό 41,3% κατέχει η Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA (συμφερόντων Λάτση). Θεωρείται δεδομένο ότι η εταιρεία θα αποκτήσει το ποσοστό αυτό, αλλά μάλλον με κάποιον εταίρο. Φήμες φέρουν ακόμη και τη ρωσική Lukoil.
=====================================
Το κράτος αποχωρεί από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα
«Φυγή» με αποκρατικοποιήσεις


Σε ιδιώτες ως το 2015 όλες οι ΔΕΚΟ και οι Οργανισμοί,πλην ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών
Φεύγει το κράτος από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως το 2015 όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμοί, πλην των δικτύων της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ύδρευση) και των αστικών συγκοινωνιών, θα περάσουν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το Δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφικά ποσοστά μόνο στη δεη, στη ΔΕΣΦΑ και στις εταιρείες υδάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και ευρωπαϊκοί κολοσσοί διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη διάσωση της οικονομίας, «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα συμβάλει δραστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους.Στόχος είναι να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ ως και το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ.ευρώ ως το τέλος του 2012». Το σχέδιο προβλέπει την άμεση πώληση όλων των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ακόμη και των μικρών ποσοστών συμμετοχών του Δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες- Εθνικής (1,2%), Αlpha Βank (0,6%), Πειραιώς (1,3%).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πολιτική που όταν πρωτοανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του ΠαΣοΚ, αλλά και την αντίδραση κυβερνητικών στελεχών για την «παρέμβαση» της τρόικας, το δημόσιο χρέος θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθεί το βάρος εξυπηρέτησής του, οι τόκοι, κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να τρέξει τώρα το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ειδικό οργανισμό αποκρατικοποιήσεων, στον οποίο θα μετέχουν και στελέχη της τρόικας, και θα αναλάβει ουσιαστικά τον ρόλο της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, όπου προΐσταται ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Χριστοδουλάκης.

Special purpose vehicle για προείσπραξη εσόδων
O ι μεγαλύτερες δυσκολίες αναμένεται να αφορούν την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτόν και προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί στο πρόγραμμα και είναι απαραίτητα για τη μείωση του χρέους, θα δημιουργηθούν εταιρείες ειδικού σκοπού (special purpose vehicle). Μέσω αυτών η κυβέρνηση θα μπορεί να προεισπράξει μελλοντικά έσοδα, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη μέθοδο της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων ή, στην περίπτωση που κάποια εταιρεία αποφασιστεί να εισέλθει στο Χρηματιστήριο, με την έκδοση προμετόχων.

Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και στην είσοδο ιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους (Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι), για τους οποίους προβλέπεται ότι σε τέσσερα χρόνια, ως το 2015, θα περάσουν εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες.
==========================================
ΑΣΣΕ-ΔΕΗ για την Απεργία της 15ης Ιούνη
Στην τελική ευθεία μπήκε το νέο μνημόνιο 2011 – 2015 με την κατάθεσή του στην Βουλή. Νέα πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης της όποιας οικονομικής δυνατότητας των εργαζομένων δρομολογήθηκαν. Η εκποίηση και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, προ των πυλών. Απάντησή μας, η ανατροπή τους.
Επαναφέροντας το εκβιαστικό δίλημμα περί χρεοκοπίας προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να υποκύψουμε στις επιλογές τους. Στα πλαίσια του περιορισμού των όποιων αντιστάσεων μπορούν να δημιουργηθούν, ετοιμάζει η κυβέρνηση δημοψήφισμα που θα εξασφαλίζει με κατάλληλο ερώτημα την αποδοχή των μέτρων. Καλλιεργούν παράλληλα την συναίνεση με την ΝΔ και όποιου άλλου «πρόθυμου», μετά από απαίτηση της ΕΕ.
Η «λύση» τους, το νέο δάνειο, βυθίζει ακόμα περισσότερο την χώρα μας στα χρέη και την παράδοσή της στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Περιορίζει την ανεξαρτησία μας και μετατρέπει την χώρα μας σε προτεκτοράτο του ιμπεριαλισμού. Δεν υπάρχει μέλλον με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα σημερινά προβλήματα είναι αποτέλεσμα των «κόπων» δεκαετιών διακυβέρνησης από τα ίδια κόμματα.
Λύση είναι η ενίσχυση της αριστεράς που αντιστέκεται και που αγωνίζεται για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Λύση είναι η ενίσχυση του ταξικού και αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ταξική και οργανωμένη πάλη. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Κρύβουν πίσω από τα εκβιαστικά διλλήματα το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η συρρίκνωση της Δημοκρατίας και η εξαφάνιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Απάντησή μας η συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία της 15ης Ιούνη
Στην επέλαση των ΒΑΡΒΑΡΩΝ απαντάμε : Όλοι στους δρόμους κανένας στην δουλειά,
Αλληλεγγύη σε όσους αδυνατούν να επιβιώσουν, στους ανέργους, τους άστεγους και στους μετανάστες

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ - Ιούνης 2011
=================================
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 15 Ιούνη
Εργατικός ξεσηκωμός - Λαϊκή εξέγερση παντού!

Να μην περάσει από τη βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ο νέος εφιάλτης των εργαζομένων και του λαού!
• Να ακυρωθούν με τους αγώνες μας, το Μνημόνιο και μαζί του όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα.
• Να τσακιστούν να φύγουν απ’ τη χώρα Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ

Η κυβέρνηση και η Τρόικα παρά τις εργατικές κινητοποιήσεις, τις απεργίες και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό (πεντακόσιες χιλιάδες στην Αθήνα, συνολικά δυο εκατομμύρια πολίτες δια-δηλώνουν στις πλατείες όλες της χώρας) συνεχίζουν ακάθεκτοι την καταστροφική για τους εργαζόμενους, το λαό και τον τόπο πολιτική τους.
Αυτή τη φορά η πρωτόγνωρη αντιλαϊκή λαίλαπα έρχεται μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μνημόνιο 2) το οποίο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή για να ψηφιστεί στις 28 Ιουνίου και προβλέπει:

1. Μείωση κύριων συντάξεων μέσα από έκτακτες εισφορές που μπορεί να ξεπερνάνε και το 15% ενώ μειώνουν κατά 6% και τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ και του ΝΑΤ!
2. Μείωση έως και κατάργηση επικουρικών συντάξεων, μείωση του εφάπαξ στο οποίο όπως και στις επικουρικές πληρώνουν μόνο εργαζόμενοι και εργοδότες και όχι το κράτος.
3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών (νοίκια, στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.), αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων μέσα από έκτακτη εισφορά από 1% έως και 4%, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση του ΦΠΑ έως και 10% όπως στα είδη εστίασης που αλλάζουν κλίμακα από 13% σε 23%
4. Προαναγγέλλονται νέες μειώσεις μισθών με έκτακτες εισφορές αλλά και κατάργηση επιδομάτων, κλιμακίων, χρονοωρίμανσης κ.α
5. Τσεκούρι πέφτει σε ότι απέμεινε από τις κοινωνικές παροχές ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΟΑΕΔ, ε-πιδόματα ανεργίας, μείωση αναπηρικών συντάξεων κλπ
6. Ξεπουλάνε στην κυριολεξία όλη τη δημόσια περιουσία μέσα στα τρία επόμενα χρό-νια με επίβλεψη και συμμετοχή μάλιστα εκπροσώπων των ξένων δανειστών που εν δυνάμει είναι και οι υποψήφιοι αγοραστές της περιουσίας του δημοσίου!
Η ΔΕΗ μετοχοποιείτε περεταίρω. Άλλο ένα 17% πάει στους ιδιώτες για να μείνει το 34% στο δημόσιο και σταδιακά να φύγει κι αυτό, όπως έγινε με τον ΟΤΕ. Επίσης δίνεται η δυνατότητα πώλησης παραγωγικών μονάδων, δικτύων και άλλων περι-ουσιακών στοιχείων για την παραπέρα συρρίκνωση και διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της Χώρας!
Αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο αλλά και φαντάζει πιο ώριμο και εφικτό είναι η κλιμάκωση των απεργιών και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων με κορύφωση τις ημέρες ψήφι-σης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Είναι η πολιτική εξέγερση όλου του λαού για να σταμα-τήσει η κλοπή των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, να σταματήσει η λεηλασία της χώρας, να αποτραπεί η πτώχευση του λαού, να σταματήσει η αποδόμηση της Υγείας, της Παιδείας και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης.
Να αποτραπεί η οικονομική και πολιτική υποδούλωση της χώρας!



 Όλοι στην απεργία
 Όλοι στις διαδηλώσεις
 Όλοι στις πλατείες

Το γραφείο τύπου



=================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο ΣΕΠ/ΔΕΗ καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:
Να διασφαλίσουμε τη δημόσια περιουσία
Να κατοχυρώσουμε τις θέσεις εργασίας
Να μην καταργηθούν οι συλλογικές μας συμβάσεις
Να αποτρέψουμε περαιτέρω περικοπές των μισθών μας
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
Προσυγκέντρωση 10.00 στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ
=================================================
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ…

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Σήμερα δεν μπορεί κανείς ναεπικαλεστεί ότι δεν καταλαβαίνει.
Γνωρίζουμε ότι η απώλεια μισθού πλέον κοστίζει ακριβά στην οικογένεια.
Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε άμεσα επιβαλλόμενες καταστάσεις που θα
καθορίσουν όχι μόνο την απώλεια μισθού από απεργίες αλλά και το νέο περιβάλλον
που θέλουν να διαμορφώσουν στην χώρα, πάντα για να “σωθούμε”.
Τα ψέματα τελείωσαν.
Για όλους αυτούς υπεύθυνοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι γι’ αυτό και πρέπει να πληρώσουν.
Νόμος για ελαστικοποίηση εργασίας, κατάργηση της ασφάλειας στην εργασία πάντα προς όφελος των ισχυρών κοινωνικών ομάδων, πέρασε.
Νόμος για ισοπέδωση ασφαλιστικού συστήματος, πέρασε.
Μνημόνιο 1, πέρασε. Αποτέλεσμα Μεσοπρόθεσμο Νομοσχέδιο.
Στυγνή επέλαση “φοροεπιδρομής ”- Εκχώρηση Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Ξεπούλημα των πάντων.
Σε ότι αφορά τους εργαζομένους στην ΔΕΗ, πέρα από τις μειώσεις μισθών και τον στραγγαλισμό της ασφαλιστικής μας δομής έρχεται και η διάλυση της Εταιρείας.
Το ζήτημα δεν είναι λοιπόν μόνο η απώλεια του επιπλέον 17%.
Το ζήτημα είναι σε ποια ΔΕΗ θα γίνει η περαιτέρω απώλεια εάν την αφήσουμε να συμβεί.
Είναι σε εξέλιξη ο νόμος της απελευθέρωσης της Ηλεκτρενέργειας και του διαμελισμού της Επιχείρησης. Τυχαία έχει καταντήσει σαν το “γεφύρι της Άρτας” και όλο το φέρνουν πίσω;
Τυχαία έχουν μπει οι απαιτήσεις των ισχυρών περί εκχώρησης λιγνιτικής και υδραυλικής παραγωγής που ακούμε όλο αυτό το διάστημα και σήμερα φτάσαμε στο σημείο κάποιοι, μάλλον να διαπραγματεύονται μέχρι και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Εάν επιτρέψουμε να συμβούν όλα αυτά θα είμαστε εκείνοι που θα έχουμε συμβάλλει στην μεγαλύτερη προδοσία της ιστορίας μας αλλά και του μέλλοντός μας.
Είναι ώρες ευθύνης.
Το ξεκίνημα αρχίζει με την απεργία την 15 Ιουνίου.
Ας μιλήσει η συνείδηση του καθενός μας.
Δεν θα πουλήσουν, δεν θα μας διαλύσουν.
Υ.Γ: Στις 8 Ιουνίου 2011 κυκλοφόρησε δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας μας που αφορούσε τον Σύλλογο μας. Το να απαντήσουμε είναι θέμα τιμής για εμάς και θα γίνει στον κατάλληλό χρόνο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σ.Π.Μ.Τ.Ε
===========================================
Πόλεμος τιμών στην αγορά του ηλεκτρισμού
Tης Χρυσας Λιαγγου


Eντείνεται ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί οι αψιμαχίες μεταξύ ΔEH και ιδιωτών παρόχων για τις πρακτικές προσέγγισης πελατών. Tις εξελίξεις παρακολουθεί η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας, η οποία και παρεμβαίνει, θέτοντας προς το παρόν ένα πλαίσιο κανόνων και συστάσεων προς τους προμηθευτές με στόχο την προστασία του καταναλωτή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται και για πιο δραστικά μέτρα. H ΔEH, η οποία μετράει συνολικά απώλεια άνω των 105.000 παροχών, υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού δεν στηρίζεται σε υγιή βάση. «H ασύμμετρη υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς έδωσε υπέρμετρα πλεονεκτήματα για στοχευμένη επιλογή πελατών από τους ανταγωνιστές της ΔEH, cherry picking», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Aρθούρος Zερβός, ο οποίος ζήτησε προσφάτως σύνδεση των τιμολογίων με την Oριακή Tιμή Συστήματος, προκειμένου να αναπτυχθεί μια πραγματικά υγιής αγορά. Πέραν αυτού, όμως, η ΔEH εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον η επικοινωνιακή και τιμολογιακή πολιτική των ανταγωνιστών της παραπλανά τους καταναλωτές.

Aπό την πλευρά τους οι ιδιώτες πάροχοι κατηγορούν τη ΔEH για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε πολλές περιπτώσεις και μη σωστή ανταπόκριση στα καθήκοντά της ως διαχειριστής του δικτύου.

Aποδέκτης των παραπόνων ένθεν και ένθεν είναι η PAE, η οποία μέσα στην εβδομάδα παρέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΔEH μία μελέτη σχετικά με την επικοινωνιακή και τιμολογιακή πολιτική των δύο εναλλακτικών προμηθευτών, Energa και Aegean Power, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της. H μελέτη φέρει την υπογραφή διεθνούς συμβούλου και καταγράφει τα «μελανά» σημεία της πολιτικής προσέλκυσης πελατών των δύο ιδιωτικών παρόχων, με στόχο σε πρώτη φάση αυτά να γνωστοποιηθούν απλώς στη PAE και σε δεύτερη φάση να αποτελέσουν πιθανά και αντικείμενο καταγγελίας της ΔEH κατά των συγκεκριμένων εταιρειών.

Bασικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής, που στηρίχθηκε κυρίως στα προγράμματα που η Energa και η Aegean έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους, είναι ότι τα οικιακά τιμολόγια, με τον τρόπο που παρουσιάζονται, δείχνουν εύκολα και κατανοητά για τους πελάτες, διότι εμφανίζουν σταθερές χρεώσεις, αποκρύπτοντας έντεχνα την ανάλυση των μονοπωλιακών και ανταγωνιστικών χρεώσεων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη μπορούν να αντιληφθούν εάν χρεώνονται ακριβότερα ή φθηνότερα.Συγκεκριμένα για τα οικιακά τιμολόγια της Energa, η μελέτη αναφέρει ότι τα προγράμματά της συμφέρουν μόνο πελάτες με πολύ σταθερή καταναλωτική συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (χωρίς διακυμάνσεις ή εποχικότητα), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιοι πελάτες στην πράξη δεν υφίστανται. Aναφέρει επίσης ότι η Energa τιμολογεί σε τριμηνιαία βάση, όταν η καταμέτρηση από το Δίκτυο γίνεται για όλους στο 4μηνο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σύγχυση στους πελάτες, καθώς δεν μπορούν να συγκρίνουν με τα τιμολόγια της ΔEH.
Σε ό, τι αφορά στα οικιακά τιμολόγια της Aegean, η μελέτη συμπεραίνει ότι τα προγράμματα που προσφέρει, σε περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων προκύπτει επιβάρυνση στις μονοφασικές παροχές της τάξης του 10%. H μέση ωφέλεια στα οικιακά, όπου υπάρχει, είναι της τάξης του 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει το 12% (τριφασικές). Aναφέρει, τέλος, ότι ο ίδιος πελάτης δεν επωφελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού η κατανάλωσή του διαφοροποιείται ανά εποχή.
Τι απαντούν οι εταιρείες
Mύδρους κατά της ΔEH εξαπέλυσαν εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών στους οποίους απευθύνθηκε η «K» για να σχολιάσουν τα συμπεράσματα της μελέτης. Yπεραμύνθηκαν της διαφάνειας των τιμολογίων τους και περιέγραψαν ένα ιδιαίτερα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο η ΔEH παρεμβαίνει με περίεργες πρακτικές, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση της. Aπό πλευράς της Energa, αναφέρουν ότι η ΔEH εξακολουθεί να διπλοτιμολογεί πελάτες τους, παρ’ ότι η πρακτική αυτή είχε καταγγελθεί παλαιότερα στη PAE που είχε παρέμβει. Σε ό, τι αφορά την αναφορά της μελέτης της ΔEH περί τρίμηνης τιμολόγησης στα οικιακά τιμολόγια, αρμόδιο στέλεχος της Energa δηλώνει ότι το τρίμηνο το υπέδειξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές σε έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η εταιρεία. Σοβαρές καταγγελίες κατά της ΔEH εκφράζουν και στελέχη της της Aegean με δηλώσεις τους στην «K», αφήνοντας αιχμές και για τον ρόλο της PAE, ενώ υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγιά τους είναι απολύτως διαφανή και οι εκπτώσεις που προσφέρουν είναι πραγματικές.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: