Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Στην κινητοποίηση υπάρχει πρωτόγνωρη συμμετοχή εργαζομένων.

ΛΟΓΩ ΤΩΝ 48ΩΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Εκτός συστήματος 7 λιγνιτικές μονάδες στην περιοχή
Αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαΐδα


Εκτός λειτουργίας τέθηκαν 7 ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, λόγω της έναρξης των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, εκτός συστήματος βγήκαν από το βράδυ της Κυριακής η 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, οι μονάδες 1 και 4
του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η 1η μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα, συνολικής ισχύος 2.130ΜW, ενώ εκτός συστήματος έχουν τεθεί σε όλη τη χώρα 9 μονάδες (Λαύριο και μία στη Μεγαλόπολη), η συνολική ισχύς των οποίων αγγίζει τα 3.000ΜW σύμφωνα με τους απεργούς, ενώ για 2.500ΜW εκτός συστήματος κάνει λόγο σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, η καθολική αντίθεση φορέων, εργαζομένων και κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στην περεταίρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, εκφράστηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, στο οποίο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο νέας συνάντησης της ΓΕΝΟΠ με το υπουργείο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Κάλεσμα σε δυνατό και ανυποχώρητο αγώνα, «στην πιο μεγάλη μάχη», απηύθυνε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος μίλησε για την έναρξη μιας «λυσσαλέας μάχης με το κεφάλαιο, την τρόικα και το μνημόνιο» και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά «να σταματήσουν τις βάρβαρες και αντιλαϊκές πολιτικές τους που φράζουν το μέλλον και μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους» και πρόσθεσε: « Πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους αργότερα μετάνιωσαν που την κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Εμείς, και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση, δεν θα μετανιώσουμε γιατί θα ήμαστε εκεί. Όρθιοι, αγέρωχοι θα κάνουμε το χρέος και το καθήκον μας απέναντι στην επιχείρηση που φτιάχτηκε με το υστέρημα του ελληνικού Λαού».
Στην οργή των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη κι απάνθρωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κατσαρός, τονίζοντας: «οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά με τον ανασχηματισμό αλλάξανε μόνο πρόσωπα. Η πολιτική παραμένει ίδια. Άρα και εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Με το μεσοπρόθεσμο διαλύουν και ξεπουλάν την επιχείρηση, διαλύουν το ασφαλιστικό» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, «που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη νομιμότητα του ασφαλιστικού μας, να πάρει άμεσα θέση», ενώ κάλεσε επίσης την ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ζήτησε τέλος την κατανόηση του κόσμου για τυχόν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού «απεργία χωρίς να υπάρχουν διακοπές δεν είναι δυνατή».
Στην μαχητικότητα και αποφασιστικότητα της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΑΔ Λευτέρης Παλούκας, υπογραμμίζοντας ότι το συνδικάτο δεν θα επιτρέψει να περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλά και ότι πρέπει να βρεθούν όλοι μπροστά στις πύλες των εργοστασίων για να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, της επιχείρησης και της κοινωνίας.
Την αντίθεσή του στη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, επισημαίνοντας ότι « το ζήτημα των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την πατρίδα μας. Ειδικότερα όμως για εμάς τους Δυτικομακεδόνες, ως το ενεργειακό κέντρο της πατρίδας μας και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, τα ζητήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το αύριο του τόπου και της κοινωνίας μας». Τόνισε μάλιστα ότι «ως τοπική κοινωνία σε κανένα δεν δώσαμε λευκή επιταγή για να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ως περιφέρεια και περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας έχουμε και θέση και άποψη και πρόταση και παρέμβαση σε πολυεπίπεδα σημεία και μέχρι σήμερα το έχουμε κάνει». Σημείωσε μάλιστα ότι στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εθνικών εκλογών αλλά και σε οποιοδήποτε εκλογικό αγώνα «από κανένα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης του πλειοψηφικού πακέτου στη ΔΕΗ Α.Ε.. Επομένως, τα ζητήματα είναι μείζονα και έχουν να κάνουν και με την υπευθυνότητα μας και τη στάση έναντι της κοινωνίας αλλά και την ενότητα του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο».
Την έντονη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και μετοχοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση του 17% των μετοχών της, εξέφρασαν στις ομιλίες τους και οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι: Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου,
Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Σερβίων- Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=12605
======================================
Ενημερωτικό Δελτίο.
Με γνώμονα την καλύτερη προετοιμασία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΤΕ/ΔΕΗ κοινοποιεί στα μέλη της, το πλαίσιο των Μέτρων για το εξαιρούμενο προσωπικό, όπως αυτό εξειδικεύτηκε από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.


1. ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΗΣ - ΥΗΣ - ΑΣΠ - ΤΣΠ).
Α). Οι σταθμοί που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της απεργίας θα είναι στελεχωμένοι με το ελάχιστο προσωπικό φυλακής.
Β). Στις μονάδες που είναι εκτός λειτουργίας ή πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας αφήνουμε προσωπικό μόνο για τη φύλαξη και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
2. ΟΡΥΧΕΙΑ.
* Δεν χρειάζεται να λειτουργήσουν τα ορυχεία για παραγωγή λιγνίτη εάν τα αποθέματα μπορούν να καλύψουν αρκετές μέρες λειτουργίας των σταθμών.
* Θα εξαιρεθεί μόνο το προσωπικό ασφαλείας - φύλαξης των εγκαταστάσεων.
* Στο σύστημα Τέφρας ένας χειριστής ΠΕΤ - ένας μηχανοτεχνίτης, ένας Ηλεκτροτεχνίτης ΠΕΤ, ένας οδηγός ΠΕΤ & ένας χειριστής καδοτροχού σε κάθε βάρδια.
3. ΔΙΑΝΟΜΗ.
Α). Όπου υπάρχει 24ωρη βάρδια εξαιρούμε σε κάθε βάρδια (1) έναν εργοδηγό ή (1)έναναρχιτεχνίτη, (1) ένα τεχνίτη και (1) έναν οδηγό.
Β). Όπου δεν υπάρχει 24ωρη βάρδια εξαιρούμε μόνο το πρωί (1) έναν εργοδηγό ή (1)έναναρχιτεχνίτη, (1) ένα τεχνίτη και (1) έναν οδηγό.
4. ΚΚΦ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
Ένας σε κάθε βάρδια.
5. ΕΘΝΙΚΟ Κ.Κ.Φ. - ΠΕΡ. Κ.Κ.Φ.
Πλήρης βάρδια.
6. ΚΥΤ - Υ/Σ.
Στα ΚΥΤ και στους Υ/Σ με 24ωρη φύλαξη εξαιρείται (1) ένας σε κάθε βάρδια.
Στους υπόλοιπους Υ/Σ εξαιρείται (1) ένας μόνο στην πρωινή βάρδια.
7. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
Δεν απαιτείται εξαιρούμενο προσωπικό.
Οι εξαιρούμενοι της απεργίας εκτελούν εργασίες ΜΟΝΟ για τις στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή:
• Φροντίζουν και εκτελούν κάθε εργασία ώστε να λειτουργεί ο σταθμός παραγωγής που είναι σε λειτουργία.
•Επεμβαίνουν όπου υπάρχει κίνδυνος ζωής ή για την ευστάθεια του συστήματος.
• Ανατροφοδοτούν κάθε καταναλωτή που εμπίπτει στις στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, δηλαδή:Νοσοκομεία, εφημερίδες, TV, Ραδιοφωνικοί σταθμοί, Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Αστυνομικά τμήματα, Υδραγωγεία, κ. ο. κ.
■Οι εξαιρούμενοι απεργοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τις Τοπικές Απεργιακές Επιτροπές και την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

■ Για κάθε θέμα που δεν καλύπτεται από το παρόν έγγραφο ή προκύπτει κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, θα γίνεται συνεννόηση των Τ.Α.Ε και Π.Α.Ε. με την Κ.Α.Ε/ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
■ Διευκρινίζεται ότι οι εφεδρικοί δεν είναι εξαιρούμενο προσωπικό.
Σημείωση: ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
==============================================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,


Η χώρα και ο λαός μας κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Κυβέρνηση, Τρόϊκα και ΔΝΤ χρησιμοποιούν την «κρίση» σαν βασικό μοχλό ανατροπής του συνόλου των κατακτήσεων των εργαζομένων, σε εργασιακές σχέσεις, κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατία.
Η Τρόϊκα διατάζει: «Πουλήστε τη ΔΕΗ». Μαζί με την Κυβέρνηση μοιράζουν τα ιμάτιά της. Η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα Δημόσια Επιχείρηση της χώρας ξεπουλιέται στους ιδιώτες και το Ασφαλιστικό μας πεθαίνει.
Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού κατανοώντας απόλυτα τη δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο που διανύουμε, θεωρεί χρέος του να δώσει τη μάχη για τη διασφάλιση όλων των κατακτήσεων μας.
Ήρθε η ώρα που πρέπει να αντιδράσουμε και να παλέψουμε γι’ αυτά που μας ανήκουν, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Ο ΣΕΠ/ΔΕΗ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στις 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, που ξεκινούν στις 20-6-2011.
Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο με αγώνες και μάχες μπορούμε να νικήσουμε.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΕΗ
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
============================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΟΔΗΓΙΑ
Διευκρινήσεις για εξαιρούμενο προσωπικό της Κατηγορίας μας ενόψει των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών για τις 20 Ιουνίου και εφεξής σύμφωνα και με την οδηγία της ΓΕΝΟΠ.

■ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΗΣ – ΥΗΣ - ΑΣΠ – ΤΣΠ) :
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ

■ΟΡΥΧΕΙΑ :
Εξαιρείται ένας Τ3 ανά βάρδια όπου απαιτείται προσωπικό ασφαλείας.

■ΔΙΑΝΟΜΗ :
1.ΔΠΑ: Ένας ανά έδρα Περιοχής όπως γίνεται σε εξαιρέσιμη ημέρα για την Επιχείρηση (π.χ. Εορτή Αγ. Νικολάου).
2.Για την υπόλοιπη χώρα ένας Τ3 για την Εκμετάλλευση Δικτύου με δικαίωμα χειρισμών για τις Περιοχές , σε Πρακτορεία και τους Τομείς Ανάπτυξής & Λειτουργίας Δυκτίων όπου απαιτούνται χειρισμοί.
3.Κέντρα Κατανομής Φορτίων : Ένας Τ3 ανά βάρδια .
■ΜΕΤΑΦΟΡΑ :
Σύστημα – Περιφεριακοί Τομείς (ΑΓΡΙΝΙΟ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΚΑΡΔΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ –ΑΡΚΑΔΙΑ )
Ένας Τ3 ανά Υποτομέα : Προστασίας Ηλ. Ελέγχου – Υποσταθμών – Γραμμών Μεταφοράς
■Διαχειριστής Δικτύου Νήσων Κλάδος Κρήτης – Ρόδου
Ότι ισχύει στην Μεταφορά. Κέντρα Κατανομής Φορτίων πλήρης βάρδια .
Το εξαιρούμενο προσωπικό υπακούει στις εντολές των Τοπικών Απεργιακών Επιτροπών οι
οποίες μεταφέρουν τις εντολές της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής.
Για περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω οδηγίες να γίνονται
συνεννοήσεις με τις Τοπικές Απεργιακές Επιτροπές.
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο
============================================================
Tέρμα οι αναβολές
Μετά από εννέα συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος στο σήριαλ του διαγωνισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, στις 28 Ιουνίου η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά και θα κατατεθούν τελικά δύο αξιόπιστες προσφορές.
Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκφράσει δύο κοινοπραξίες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως κατασκευαστές λεβητών.
Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα .
Στο δεύτερο σχήμα συμμετέχουν ο όμιλος της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi.

Η ΔΕΗ θεωρούσε απαραίτητο να έχει τουλάχιστον δύο προσφορές για το έργο και αυτό την έκανε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.
Τα θέματα που ετίθεντο στις διαβουλεύσεις ήταν πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η πιθανή ικανοποίηση των αιτημάτων της μιας κοινοπραξίας, οδηγούσε σε απόσυρση της άλλης και αντίστροφα.
Αυτός ήταν ο λόγος που είχε μετατεθεί 9 φορές η προσθεσμία για την κατάθεση των προσφορών.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κ.λπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

================================================
Θεσσαλονίκη: «Στάση πληρωμών» σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ
Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας(2).
Σε δανεικά για να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν στο άμεσο μέλλον τέσσερις στους δέκα Θεσσαλονικείς, μαχαίρι ακόμα και στις δαπάνες του σούπερ-μάρκετ
Τις βαριές επιπτώσεις της ύφεσης στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου 7 στους 10 κάτοικοι της πόλης μας έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι σύντομα θα δυσκολευτούν να πληρώσουν λογαριασμούς παγίων, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευση.
Συγκεκριμένα, το 56% των Θεσσαλονικέων θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον δυσκολίες στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευσης, καθώς και στην πληρωμή δανείων και καρτών (51%). Μάλιστα, το πρόβλημα με την πληρωμή λογαριασμών φαίνεται να είναι εντονότερο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών, αποφοίτων γυμνασίου και τεχνικής εκπαίδευσης, ανέργων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

Περικοπές ακόμα και στα φροντιστήρια
Ακόμα και τα φροντιστήρια των παιδιών τους σκέφτονται να διακόψουν αρκετοί γονείς, για οικονομικούς λόγους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 26,1% είναι αποφασισμένο να κόψει την επιπλέον βοήθεια στα παιδιά του, ενώ ΔΓ/ΔΑ δηλώνει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 50%. Αναφορικά με την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού ποσοστό 22% εκτιμά ότι θα έχει κάποιο πρόβλημα και κυρίως οι νεαροί Θεσσαλονικείς, ηλικίας 25-34 ετών.
Τέλος, το 41,4% δηλώνει ότι θα αναγκαστεί στο άμεσο μέλλον να δανειστεί από γνωστούς ή τράπεζες για να τα βγάλει πέρα σε καθημερινή βάση.
Μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ και διασκέδαση
Στην έρευνα καταγράφεται, σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες έρευνες του 2010, μια τάση μείωσης των χρημάτων που ξοδεύουν οι καταναλωτές για αγορές από super market και λαϊκές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μείωσε τις σχετικές δαπάνες σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ ένα 42,5% απάντησε ότι διατήρησε τις σχετικές δαπάνες αμετάβλητες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας και αστάθειας η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (93,7%) έχει προβεί σε περικοπές των καταναλωτικών του εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Οι περικοπές αυτές επικεντρώνονται κυρίως στις δαπάνες διασκέδασης, που αφορούν τόσο τους χώρους εστιάσεις όσο και τους χώρους θεαμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το 81,9% των ερωτηθέντων μείωσε σε σχέση με πέρσι τα χρήματα που ξοδεύει σε εστιατόρια, ταβέρνες και fast food, το 74,1% μείωσε τα χρήματα που ξοδεύει σε καφετέριες, καφενεία και bar και το 69,2% μείωσε επίσης τα χρήματα που δαπανά σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες.
Τέλος όσον αφορά τις μελλοντικές τους δαπάνες, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί απίθανο να προβεί σε αγορά κατοικίας (93,5%), αγορά αυτοκινήτου (84,6%) ή αντικατάσταση του οικιακού εξοπλισμού (56,4%) τα επόμενα δύο χρόνια.

Μαύρες οι εκτιμήσεις για τα εργασιακά

Πάνω από επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς (77,5%) πιστεύουν ότι ενδέχεται αυτός/αυτή ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους να χάσει τη δουλεία του. Ο κίνδυνος της ανεργίας είναι εντονότερος μεταξύ των ατόμων της θεωρητικά πιο παραγωγικής ηλικίας (25-44 ετών), των αποφοίτων γυμνασίου και τεχνικής εκπαίδευσης και αυτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, έστω και οριακά ο κίνδυνος φαίνεται να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες.
Οι επτά στους δέκα θεωρούν αρνητικές τις προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον για την οικονομική τους κατάσταση (73,5%) και το επίπεδο και τις συνθήκες ζωής τους (70%). Εξίσου έντονα αρνητικές φαίνεται να είναι και οι προοπτικές αναφορικά με την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών (59,7%), την ποιότητα της δημοκρατίας (65,9%) και των συνθηκών ασφάλειας του πολίτη (78,5%). Το αρνητικό αυτό κλίμα φαίνεται να αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση στον κοινωνικό και εργασιακό περίγυρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (94,8%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: