Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Επισημαίνεται η αρνητική επίδραση στους ενεργοβόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος να προκληθεί «ενεργειακή φτώχεια» στα νοικοκυριά






Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η Οριακή Τιμή Συστήματος, εκεί που βολόδερνε στα επίπεδα των 40 ευρώ τη Μεγαβατώρα, έχει φτάσει μεχρι 104€ MW/h.Όταν όλα γίνουν ιδιωτικά και το ηλεκτρικό από κοινωνικό αγαθό γίνει εμπόρευμα που θα κάθεται η Οριακή Τιμή Συστήματος.Κίνδυνος να προκληθεί «ενεργειακή φτώχεια» στα νοικοκυριά

=========================================
Επί... πληρωμή οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ
Συνολικά, ισχύς της τάξης των 4.470 MW είχε βγει εκτός συστήματος χθες, καθώς 18 μονάδες δεν λειτούργησαν, ενώ υπολειτούργησε με μόνον 139 από τα 400 MW και η μονάδα της Κομοτηνής. Το αποτέλεσμα ήταν διακοπές ρεύματος το μεσημέρι σε διάφορες περιοχές. Εντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματικών φορέων
Mε διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η απεργία των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ να καταναλαμβάνει χθες τα ξημερώματα το κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων και να κόβει συμβολικά το ρεύμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού διαφόρων φορέων του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ, με πρώτο το πρώην υπουργείο Μεταφορών που χρωστά γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ισχύς της τάξης των 4. 470 MW είχε βγει εκτός συστήματος χθες, καθώς 18 μονάδες δεν λειτούργησαν, ενώ υπολειτούργησε με μόνον 139 από τα 400 MW και η μονάδα της Κομοτηνής.
Προβλήματα
Το αποτέλεσμα ήταν για μία ακόμα φορά οι διακοπές ρεύματος που έκανε η ΔΕΗ το μεσημέρι σε διάφορες περιοχές να αφήσει δίχως ηλεκτρικό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα. Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, επισημαίνοντας ότι πολλές επιχειρήσεις υφίστανται ζημίες από τη διακοπή του ρεύματος και απειλώντας ακόμα και με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή.
Διατυπώνονται πάντως αρκετές καταγγελίες ότι, πέραν του προσωπικού ασφαλείας, αρκετοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργούν με «βάρδιες», προκειμένου να μην χάσουν τα ημερομίσθιά τους. Σήμερα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) κ. Βασίλη Κορκίδη. Το συνδικάτο ζήτησε χθες με επιστολή νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για να εκθέσει τις απόψεις της. Στην πρώτη συνάντηση, που είχε το περασμένο Σάββατο με τη ΓΕΝΟΠ, ο κ. Βενιζέλος υπήρξε σαφής ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για αλλαγές στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Μετοχοποίηση
Οι συνδικαλιστές αντιδρούν στην περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης. Χθες κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν ότι, παρά την απεργία, η ηλεκτροδότηση κύλησε πιο ομαλά, χάρη στο σχετικά καλό καιρό που κράτησε τη ζήτηση στο επίπεδο των 7.650 MW.
Για άλλη μία φορά οι εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες (γύρω στα 1.000 MW), η παραγωγή των ιδιωτικών εργοστασίων ηλεκτρισμού (1.600 MW), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το κενό από τις μονάδες που δεν λειτούργησαν. Βέβαια το κόστος για τη ΔΕΗ ήταν και πάλι ιδιαίτερα υψηλό, αφού η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) κινήθηκε κοντά στα 99 ευρώ/ Mwh για αρκετές ώρες.
Η ηλεκτροδότηση κατα την Τρίτη ημέρα των κινητοποιήσεων
7.650 MW ήταν η ζήτηση χθες
4.470 MW η συνολική ισχύς των 18 μονάδων που βγήκαν εκτός λειτουργίας
99€ ανά MW/h η οριακή τιμή συστήματος στην αιχμή από 104€ χθες
=====================================
4 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει στη ΔΕΗ η απεργία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μεγάλη οικονομική ζημιά, η οποία εφόσον δικαιωθούν οι ιδιωτικοί πάροχοι ρεύματος πιθανόν να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη, προκύπτει για τη ΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ. Πρόκειται βεβαίως για ένα μικρό κομμάτι των συνεπειών της απεργίας που από την πρώτη μέρα, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω των πρώτων πραγματικά θερμών ημερών του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εκτινάχθηκε στα ύψη η Οριακή Τιμή του Συστήματος (πρόκειται για την τιμή του ρεύματος στη «χονδρική»), εξαιτίας της απεργίας που άφησε εκτός λειτουργίας περί τα 3.850-3.900 μεγαβάτ. Η εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης οδήγησε την τιμή ακόμη και στα επίπεδα των 125 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις λίγες ημέρες πριν οι μέγιστες τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 60 ευρώ, ενώ κάποιες ημέρες βρίσκονταν στα επίπεδα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ, στον προγραμματισμό του, έχει κάνει πρόβλεψη για οριακή τιμή του συστήματος πάνω από τα 104 ευρώ η μεγαβατώρα για το διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδι. Μόνο για χθες το επιπλέον κόστος που προέκυψε για τη ΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ οι ιδιωτικοί πάροχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον της ΔΕΗ καθώς και εκείνοι υφίστανται τις επιπτώσεις και καλούνται να πληρώσουν τα... «σπασμένα» της απεργίας στον... ανταγωνιστή τους.

Τι συνέβη χθες
Τελικά κατά τη χθεσινή ημέρα βγήκαν εκτός συστήματος όχι 2500MW όπως αρχικά ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, αλλά το συνολικό έλλειμμα έφτασε τα 3900 MW με την ισχύ των διαθέσιμων θερμικών μονάδων να φτάνει μόλις στα 5000MW (περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών μονάδων). Επιπρόσθετα, μετά από σχετικό αίτημα του ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής), η ΡΑΕ αποφάσισε να επιτρέψει τη δυνατότητα να γίνει καλύτερη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων, ώστε να μην εξαντληθούν από τις πρώτες ημέρες της απεργίας όλα τα αποθέματα νερού και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού.
Ενώ λοιπόν η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το φορτίο στο μέγιστο θα έφτανε τα 7500 MW, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος 2500 MW που καλύφθηκε με 1700MW υδροηλεκτρικά, εισαγωγές και παραγωγή από ΑΠΕ. Και πάλι όμως προέκυψε έλλειμμα της τάξης των 200- 250MW για το οποίο χρειάστηκαν οι χθεσινές περικοπές φορτίου.

Χωρίς ιδιώτες θα είχε μπλακ άουτ
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ οι 5 ιδιωτικές μονάδες των ομίλων Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, και Elpedison (συνολικής ισχύος 1.600-1700 μεγαβάτ), και να γίνουν εισαγωγές 500-600 μεγαβάτ. Χωρίς αυτή τη συνεισφορά και με δεδομένο ότι χθες η ζήτηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει, ή αλλιώς θα είχαμε γενικό μπλακ άουτ.

Αύξηση στις εισαγωγές

Εφόσον η ΓΕΝΟΠ δεν αποφασίσει να βγάλει και άλλες μονάδες εκτός λειτουργίας, τότε η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει βελτίωση σήμερα. Και αυτό γιατί η αύξηση της οριακής τιμής είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από traders να πραγματοποιήσουν εισαγωγές ρεύματος, με σημαντικό όφελος, με δεδομένες τις τιμές που γράφει το «ταμπλό» του SMP δηλαδή της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα οι εισαγωγές θα προσθέσουν στο δυναμικό του συστήματος ισχύ ίση με δύο επιπλέον μονάδες, περίπου 700MW.

Από τι θα εξαρτηθούν οι διακοπές

Παρά την αναμενόμενη αύξηση στις εισαγωγές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος. Η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι θα πιέσει προς τα πάνω και τη ζήτηση. Ο ΔΕΣΜΗΕ στην πρόβλεψή του για τη σημερινή ημέρα εκτιμά ότι η ζήτηση θα πλησιάσει τα 8000MW (7710) το μεσημέρι. Εάν στην πράξη εμφανιστούν μεγαλύτερες ανάγκες τότε πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Επιπρόσθετα εάν οι μονάδες που βγουν εκτός συστήματος ξεπεράσουν τα 5000MW, επίσης δημιουργείται οξύτατο πρόβλημα και θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές ώστε να μην υπάρξει γενική κατάρρευση ή αλλιώς μπλακ άουτ.
Πηγή:www.capital.gr
=================================
Στα 6,5 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το κόστος της κλιματικής αλλαγής
Επισημαίνεται η αρνητική επίδραση στους ενεργοβόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος να προκληθεί «ενεργειακή φτώχεια» στα νοικοκυριά


Της Μανταλένας Πίου
Στο 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σήμερα σε ποσό ύψους 6,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το επιπλέον κόστος από τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη «Μακροχρόνιες Ενεργειακές Προοπτικές: Oι προκλήσεις για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2050» του ΙΟΒΕ που ανακοινώθηκε χθες.
Στόχοι
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι από το 2020 και μετά θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και προτείνει την υιοθέτηση ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου με άξονες την εξοικονόμηση ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το φυσικό αέριο, τα έξυπνα δίκτυα, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών κ.λπ., προκειμένου οι εκπομπές διοιξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα να μειωθούν ως το 2050 κατά 70%-75% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 20% μέχρι το 2030 και 50% το 2050
Διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% το 2050
Βέλτιστο μερίδιο ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2050 απο 48% ως 83%, ανάλογα με την υιοθέτηση ή μη της πυρηνικής ενέργειας και των τεχνολογιών δέσμευσης CO2
To 85% των οδικών μεταφορών το 2050 να εκτελείται από ηλεκτρικά μέσα.
Προτάσεις
Για την επίτευξη των στόχων η μελέτη προτείνει:
O κτιριακός τομέας να τείνει με τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς ενεργειακές καταναλώσεις που αντιστοιχούν σε παθητικά ενεργειακά κτίρια
Απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ώστε ο ηλεκτρισμός με σχεδόν μηδενικές εκπομπές στην παραγωγή να αποτελέσει φορέα υποκατατάστασης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές
Διασύνδεση όσων περισσότερων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα
Εξυπνα συστήματα δικτύων ώστε οι ΑΠΕ να συμμετέχουν σε μεγάλη έκταση στη μέση και τη χαμηλή τάση
Διευκόλυνση της ανάπτυξης ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου
Σταδιακός προσαναταλισμός του συστήματος πληρωμών της ενέργειας από ΑΠΕ προς την κατεύθυνση θέσπισης υποχρέωσης ΑΠΕ που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, ταυτόχρονα με την υποχρέωση διασφάλισης αξιόπιστης τροφοδοσίας και επάρκειας ισχύος για την ενέργεια των πελατών τους.
Αύξηση του μεριδίου των βιοκαυσίμων και ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς
Νέα μορφή οργάνωσης της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δίνει κίνητρα για ευέλικτες θερμικές μονάδες και μονάδες εφεδρείας και θα διασφαλίζει κοστοστρεφή τιμολόγηση της προμήθειας ενέργειας
Δέσμη μέτρων για τις μεταφορές (βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση κ.λπ.).
Αυστηρότεροι όροι για τις άδειες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ
Αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) με στόχο την επίσπευση του χρόνου υλοποίησης των έργων θέτει ο νέος κανονισμός έκδοσης των αδειών που παρουσίασε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο νέος κανονισμός, ο οποίος για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στη διευκόλυνση των επενδύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, ιδιαίτερα για τα έργα, που ενώ έχουν άδεια δεν υλοποιούνται. Με τον νέο κανονισμό:
H ανάκληση της άδειας παραγωγής θα μπορεί να γίνει με απόφαση της ΡΑΕ σε κάθε περίπτωση παραβίασης του νομοθετικού και κανονιστικού πλασίου. Η άδεια παραγωγής ανακαλείται αν διαπιστωθεί ότι ο αδειούχος «δεν προέβη αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης του έργου» και σε κάθε περίπτωση εντός του χρονικού διαστήματος των 30 μηνών που προβλέπει ο νόμος.
Η φέρουσα ικανότητα μίας περιοχής για να δεχθεί σταθμούς ΑΠΕ δεν θα καθορίζεται πια από το πόσες άδειες παραγωγής έχουν εκδοθεί αλλά με βάση τα έργα που διαθέτουν άδεια παραγωγής και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αυτό γίνεται γιατί πολλές από τις άδειες παραγωγής δεν υλοποιούνται, όμως με το ισχύον καθεστώς δεσμεύουν ηλεκτρική χωρητικότητα στο σύστημα, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να φέρονται ως κορεσμένες.
Η ΡΑΕ προτείνει ότι θα πρέπει είτε με τη μορφή εγκυκλίου, είτε με υπουργική απόφαση κατά το στάδιο χορήγησης της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων να πραγματοποιείται έλεγχος της φέρουσας ικανότητας, το έργο να μην λαμβάνει την έγκριση αν διαπιστώνεται υπέρβαση και η άδεια παραγωγής να ανακαλείται.
Η έννοια του κορεσμού για τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ θα προσδιορίζεται με βάση τη δυνατότητα του δικτύου σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα έργα επέκτασής του.
Ενεργειακή φτώχεια
«Το επιπλέον αυτό κόστος, όπως αντανακλάται στην αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων θα επηρεάσει αρνητικά τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τους ενεργοβόρους και θα αυξήσει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας στα νοικοκυριά» αναφέρει η μελέτη.
Επενδύσεις
Επισημαίνεται όμως ότι ένα μέρος του κόστους αυτού αφορά σε νέες επενδύσεις οι οποίες θα αντισταθμίσουν μερικώς την αρνητική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση από το αυξημένο κόστος ενέργειας.
Το ΙΟΒΕ προτείνει σειρά μέτρων:
Προσέλκυση επενδύσεων και από ιδιωτικά κεφάλαια για τα νέα δίκτυα και τις διασυνδέσεις
Θέσπιση κινήτρων για έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακος, ιδίως τα επίγεια και τα θαλάσσια αιολικά
Αξιοποίηση της βιομάζας και των αποβλήτων για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς
Κίνητρα για συστήματα άντλησης και αποθήκευσης ηλεκτρισμού
Κίνητρα για συμπαραγωγή και διανομή θερμότητας από καθαρές μορφές ενέργειας
Προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά στα κτίρια, παρά στα μεγάλα έργα Φ/Β λόγω κόστους και σύγκρουσης με άλλες χρήσεις γης
Πρόσθετα μέτρα έως το 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ
70%-75% πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990
35% πρέπει να είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας
48%-83% πρέπει να είναι το βέλτιστο μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή
50% πρέπει να είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050 και 20% έως το 2030

Δεν υπάρχουν σχόλια: