Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σκληραίνει τη στάση της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

==========================================
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συνάντηση των προεδρείων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της ΕΣΕΕ με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατα της νέας μετοχοποίησης της ΔΕΗ. Σε λίγο το video με τις δηλώσεις των Ν.Φωτόπουλου και Β.Κορκίδη.
http://www.genop.gr/
===========================================
Συναγερμός για το κόστος του ρεύματος
Επιχειρήσεις που προμηθεύονται ενέργεια πληρώνουν υπέρογκα ποσά
Tης Xρυσας Λιαγγου

Πανικό έχει προκαλέσει στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού η απεργία της ΓENOΠ, η οποία έχει εκτοξεύσει την Oριακή Tιμή του Συστήματος στα ανώτατα επίπεδα των 150 ευρώ τη μεγαβατώρα. Eίναι η τιμή στην οποία προσφέρουν καθημερινά ρεύμα οι παραγωγοί και αγοράζουν οι προμηθευτές για να τη διαθέσουν στους καταναλωτές, η οποία προ της απεργίας κυμαινόταν γύρω στα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα. Eάν η αγορά ήταν πλήρως απελευθερωμένη, κάτι που με βάση το Mνημόνιο θα γίνει από το 2013, η κατακόρυφη αυτή αύξηση της Oριακής Tιμής θα είχε γίνει πλήρως αντιληπτή από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν το γεγονός γίνεται αντιληπτό σε επίπεδο επιχειρήσεων με την πλευρά αυτών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στις εξαγωγές να βγάζουν τρελά κέρδη και την πλευρά αυτών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια να επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, η Energa και η Aegean, για τις οποίες εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, τίθεται και θέμα επιβίωσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ΔEH με την ιδιότητα της εμπορίας. Tο κόστος, ωστόσο, για τη ΔEH περιορίζεται εν μέρει, γιατί την ίδια στιγμή με την ιδιότητα του παραγωγού και του εισαγωγέα κερδίζει πουλώντας την ενέργεια στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα. Mε βάση τις προσφορές μονάδων που δόθηκαν χθες στο ΔEΣMHE για τη σημερινή ημέρα, προκύπτει ότι επί 14 ώρες, η Oριακή Tιμή Συστήματος θα είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα, ύψος που έχει τεθεί από τη PAE ως πλαφόν, για να προφυλάξει την αγορά από κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Tο γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στην αγορά, με τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας να απειλούν με μηνυτήριες αναφορές κατά της ΓENOΠ και τη ΔEH να αναζητεί από κοινού με τη PAE τρόπους παρέμβασης για να υποχωρήσει η Oριακή Tιμή τις επόμενες ημέρες τις απεργίας. H εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, καθώς στις προηγούμενες απεργίες η ΔEH, εφαρμόζοντας τους κώδικες, δήλωνε ως διαθέσιμες και τις μονάδες που ετίθεντο εκτός λειτουργίας. Σε αυτή την απεργία, συμμορφούμενη με σχετική υπόδειξη της PAE, δεν δηλώνει διαθέσιμες τις μονάδες που η ΓENOΠ έχει θέσει εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της Oριακής Tιμής στα ύψη. Oι προσπάθειες που από χθες κατέβαλλε η διοίκηση της ΔEH ήταν στην κατεύθυνση της εφαρμογής του προηγούμενου καθεστώτος με τρόπο που δεν θα εγείρει εις βάρος της καταγγελίες.
H έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού καταγράφεται μέχρι σήμερα ως η μεγαλύτερη συνέπεια της απεργίας της ΓENOΠ που χθες συνεχίστηκε για τρίτη κατά σειρά ημέρα.
Στην πλευρά της κατανάλωσης, οι διακοπές ρεύματος ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένες και αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες διαμορφώνουν χαμηλά τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα φορτίων παρότι από την πρώτη ημέρα της απεργίας τέθηκαν εκτός 17 μονάδες (3.900 MW). Tο γεγονός, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη με βάση τις προβλέψεις υποχώρηση της ζήτησης τις επόμενες ημέρες, έχει προκαλέσει προβληματισμό στη διοίκηση της ΓENOΠ, η οποία βλέπει ότι ο δρόμος μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι μακρύς. Στο εσωτερικό του συνδικάτου έχει αρχίσει η γκρίνια με την πλευρά που υποστήριζε εξ αρχής οι κινητοποιήσεις να καθυστερήσουν και να μην ξεκινήσουν από την περασμένη Kυριακή να δικαιώνεται και να επιρρίπτει ευθύνες για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στην άλλη πλευρά που βιάστηκε.
Εμφανές αδιέξοδο
Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ένταση από σήμερα, δύσκολα θα κρατηθεί η απεργία, ενώ εμφανές είναι στις συνομιλίες με στελέχη της ΓENOΠ το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το συνδικάτο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πίεση που ασκείται από πλευράς ΓENOΠ για συνάντηση με τον υπουργό Oικονομικών κ. Eυάγγελο Bενιζέλο. Eάν σήμερα δεν γίνει συνάντηση, το συνδικάτο αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του, προκαλώντας την αναγκαία για τη συνέχιση της απεργίας ένταση. Εάν γίνει, ίσως αποτελέσει την αναγκαία οδό διαφυγής.
Kατά τα άλλα, χθες, η ΓENOΠ προχώρησε σε συμβολική κατάληψη και έκοψε για λίγη ώρα το ρεύμα στο υπ. Yποδομών ως κίνηση διαμαρτυρίας για τα χρέη του προς τη ΔEH, που είναι τα υψηλότερα μεταξύ των δημοσίων φορέων. Στο μεταξύ μήνυση κατά του προέδρου της ΓENOΠ κ. Nίκου Φωτόπουλου κατέθεσε ομάδα πολιτών που σχηματίστηκε στο Facebook, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο.
====================================
Αντιδρώντας στην πώληση μεριδίου της επιχείρησης
Σκληραίνει τη στάση της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Ανυποχώρητη είναι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία προαναγγέλλει και νέες κινητοποιήσεις για τις επόμενες μέρες, αντιδρώντας στην προωθούμενη πώληση μεριδίου της επιχείρισης.
Πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΗ, είτε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, είτε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως όχι στο πλαίσιο που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την επιχείρηση, υποστήριξε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή την εξαγγελία 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, σε μια προσπάθεια να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα που θα ζημιώσουν περαιτέρω την αγορά, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η αντοχή της οικονομίας και της κοινωνίας μας, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.
Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει εξαντλήσει η ΓΕΝΟΠ τα περιθώρια που της δίνει ο νομοθέτης "διότι ο στόχος της δεν ήταν εξαρχής η σύγκρουση αλλά ο διάλογος", πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα επιτρέπει ο νόμος - σε περίοδο απεργίας δεν μπορεί να λείπει από τη ζήτηση το 11% σε σχέση με το φορτίο αιχμής της προηγούμενης εβδομάδας - θα μπορούσαν να λείπουν από το σύστημα ηλεκτροδότησης μέχρι 712 μεγαβάτ αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. Ωστόσο το έλλειμμα που δημιουργήθηκε ήταν 300 μεγαβάτ και αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Φωτόπουλος, ότι με εικοσάλεπτες διακοπές ρεύματος θα μπορούσε να διευθετηθεί το πρόβλημα. Σημείωσε όμως ότι τις διακοπές ρεύματος τις αποφασίζει η ΔΕΗ. Εκτίμησε ότι αν και έχει βγει πρόγραμμα περικοπών για σήμερα το μεσημέρι δεν θα γίνουν τελικά διακοπές σε όλο το εύρος του προγράμματος και δεν θα χρειαστεί να γίνουν διακοπές ούτε το βράδυ.
Πάντως ο πρόεδρος των εμπόρων Μοναστηρακίου Ν. Κουγιουμπτσής κατήγγειλε ότι στην περιοχή που δραστηριοποιείται τις τελευταίες μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ κόβεται το ρεύμα 1,5 ή και περισσότερη ώρα στα ίδια ακριβώς καταστήματα κάθε μέρα αν και έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Ο κ. Κορκίδης πρότεινε στη ΓΕΝΟΠ να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει στη διοίκηση της ΔΕΗ τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της στην επιτροπή που διαχειρίζεται τις περικοπές, ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση και αν είναι δυνατόν να συμπίπτουν οι διακοπές με τις ώρες κλεισίματος των καταστημάτων. Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο για να μην έχει εμπλοκή ακριβώς σε αυτό το θέμα των περικοπών αλλά δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα των εμπόρων.
Ο κ. Κορκίδης επέμεινε ώστε οι διακοπές να μην ξεπερνούν τη μία ώρα για να μην δημιουργείται πρόβλημα στη συντήρηση ευπαθών προϊόντων τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Στη συνέχεια σχολίασε ότι αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας μπορεί άμεσα να ξεκινήσει από τις λιγνητικές μονάδες που μπορούν να αξιοποιηθούν ποσά 1,3 δισ ευρώ και η πώληση της ΔΕΗ που σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία είναι πολύ χαμηλή μπορεί να μετατεθεί για το μέλλον .
Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε τέλος ότι από το 1.164.000 καταναλωτές που το 2010 είχαν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, κόπηκε το ρεύμα σε 250.000 και 90.000 δεν επανασυνδέθηκαν στο σύστημα. Πρόσθεσε ότι η ΓΕΝΟΠ γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία γι αυτό και στόχος της δεν ήταν η σύγκρουση ούτε να δημιουργήσει πρόβλημα στα νοικοκυριά "που πληρώνουν μέσα σε 22 μηνες το ρεύμα ακριβότερα κατά 23,4%" αλλά ο διάλογος για το μέλλον της ΔΕΗ που αποτελεί δημόσια περιουσία και πρόσθεσε ότι η οδός της απεργίας ήταν αναπόφευκτη, καθώς δεν υπήρχε διάθεση διαλόγου από την κυβέρνηση.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
========================================
Εκτος απο τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Λ. Λιαρόπουλος: Γιατί μηνύουμε τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ .


========================================
Λ. Λιαρόπουλος: Γιατί μηνύουμε τον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέσω facebook, δημιουργείται το πρώτο κίνημα πολιτών εναντίον της απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του προέδρου της προσωπικά Νίκου Φωτόπουλου. Μάλιστα η ομάδα «ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ» που μετρά μέσα σε λίγες ώρες ύπαρξης εκατοντάδες μέλη κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά εναντίον του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και της απεργίας στη ΔΕΗ.
«Κάναμε μια μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου τον παρακαλούμε να κάνει ό,τι νομίζει εκείνος ότι είναι σωστό παραθέτοντας ορισμένα επιχειρήματα» τονίζει μιλώντας στο Capital.gr ο δημιουργός της ομάδας στο facebook, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Λυκούργος Λιαρόπουλος.
Η αναφορά παραδόθηκε στα χέρια του εισαγγελέα χθες και σε αυτήν επισημαίνονται οι κίνδυνοι ακόμη και για τη ζωή απλών ανθρώπων, πέρα από την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τις διακοπές ρεύματος.
«Αναφέρουμε στον εισαγγελέα ότι υπάρχουν άνθρωποι των οποίων κινδυνεύει η ζωή γιατί χρησιμοποιούν στο σπίτι τους μηχανήματα που υποστηρίζουν την υγεία τους που σταματούν όταν πέφτει το ρεύμα. Υπάρχουν άνθρωποι στα χειρουργεία όταν πέφτει το ρεύμα. Χαλάνε οι υπολογιστές σε απλούς πολίτες, επαγγελματίες και καταστήματα υφίστανται ζημιά. Επίσης επισημαίνουμε ότι υπάρχει ζημιά 4 εκατομμύρια ευρώ από τις διακοπές ρεύματος» προσθέτει ο καθηγητής με ειδίκευση στα οικονομικά της υγείας.
Το group χθες το βράδυ μετρούσε 403 μέλη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολύ γνωστά ονόματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής, ηθοποιοί, σκηνοθέτες ακόμη και κοινωνικοί φορείς που θεωρούν ότι θίγονται από τη συμπεριφορά της ΓΕΝΟΠ και του προέδρου της.
«Δε θυμόμαστε να έχουμε ορίσει ποτέ τον κύριο Φωτόπουλο υπεύθυνο να αποφασίζει για εμάς και εξ ονόματός μας, για το τι είναι καλό για τη χώρα, για τις επιχειρήσεις ή τους απλούς πολίτες. Είμαστε «θυμωμένοι» και είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει» αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις αποκαλύψεις του πορίσματος Ρακιντζή για τις παράνομες επιχορηγήσεις και σπατάλες χρημάτων στο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ:
«Διαβάσαμε για αυτά που έχουν κάνει και τώρα μας λένε ότι μας κόβουν το ρεύμα για να σώσουν τη χώρα. Σε μια στιγμή που η χώρα βολοδέρνει και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει».
«Ξέρω τι σημαίνει συνδικαλισμός και που τελειώνει το δικαίωμα του συνδικαλιστή και που αρχίζει το δικό μου ως πολίτη και της πολιτείας» καταλήγει ο καθηγητής που δημιούργησε το γκρουπ των ανθρώπων που έχουν... «αγανακτίσει» με τη ΓΕΝΟΠ.
5 εκατ. ευρώ το ημερήσιο κόστος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο κόστος για τη ΔΕΗ από την απεργία της ΓΕΝΟΠ ανέβηκε στα 5 εκατομμύρια ευρώ καθώς για πολλές ώρες η οριακή τιμή του συστήματος (χονδρική τιμή) βρέθηκε κολλημένη στην ανώτατη τιμή δηλαδή στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πηγή:www.capital.gr
============================================
Ο Λ.Λιαρόπουλος θα συντονίσει τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Ο καθηγητής, Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος,ανέλαβε το συντονισμό των συγχωνεύσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής αποδέχτηκε το διορισμό του ως συντονιστής της αρμόδιας Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου.
Ο κ. Λιαρόπουλος θα πρέπει να έχει προετοιμάσει την εισήγησή του έως τις 31 Μαρτίου 2011, αφού την επομένη ξεκινά ο τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, μέσω του οποίου το Υπουργείο θα καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις συγχωνέυσεων διαφόρων μορφών.
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: