Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

28 & 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Δυναμικό παρών των εργαζομένων της ΔΕΗ στη 48ωρη Απεργία
Δυναμική απάντηση με καθολική συμμετοχή στην Απεργία


=====================================
Την Τετάρτη η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Την Τετάρτη αναμένεται να εκδοθεί τελικά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά το αίτημα της διοίκησης της Επιχείρησης να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική.
Την Τρίτη οι δύο πλευρές, η διοίκηση της ΔΕΗ και το σωματείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατέθεσαν στον πρόεδρο τους φακέλους με τις προτάσεις και τις θέσεις τους.
Προσφυγή στο Δικαστήριο, που συζητήθηκε τη Δευτέρα (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), κατέθεσε η ΔΕΗ η οποία ζητά να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ.
===============================
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τη στιγμή που από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα "για την προστασία" των καταναλωτών κι ενώ σήμερα το μεσημέρι αποφασίζει το Πρωτοδικείο αν η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική.

Το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται τίποτα, δηλαδή ακόμη και η πολιτική επιστράτευση των απεργών, δηλώνοντας “Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από πρακτικές που δεν σέβονται όχι μόνον τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τελικά αναιρούν τον χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας”. Συγχρόνως, η διοίκηση της ΔΕΗ έστειλε το Σάββατο επιστολή στη ΓΕΝΟΠ στην οποία ανέφερε ότι δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου για διατήρηση της παρεχόμενης ισχύος στα επίπεδα της Πέμπτης 23 Ιουνίου (6.800 μεγαβάτ), καταγγέλλοντας ουσιαστικά το συνδικάτο ότι αγνόησε τη δικαστική εντολή στο οποίο και επέρριψε την ευθύνη για τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το πρωτοδικείο διέκοψε, μεταθέτοντας για χθες, την εκδίκαση της αίτησης της ΔΕΗ για την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας των εργαζομένων, και η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα.

Η επιστολή της ΔΕΗ απετέλεσε την αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της παρεχόμενης ενέργειας με εντολή ότι εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρείται η απόφαση του δικαστηρίου, να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους.

Το Σαββατοκύριακο έμειναν εκτός 23 μονάδες ισχύος 5.700 μεγαβάτ, δηλαδή το 63% των διαθέσιμων θερμικών μονάδων της χώρας, ισχύος 9000 μεγαβάτ. Το Σάββατο τις ώρες αιχμής η ζήτηση σε ρεύμα ξεπέρασε τα 7.800 μεγαβάτ και η ΔΕΗ προχώρησε σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, διάρκειας έως και μιάμισης ώρας ακόμα και σε περιοχές που είχαν ξαναγίνει διακοπές.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ εκφράζει διαφορετική άποψη για την επάρκεια ισχύος του συστήματος και αναφέρεται σε μετατόπιση ευθυνών, με σκοπό να αποδυναμωθεί η απεργία της. Όπως τονίζει η διαθέσιμη ισχύς συνολικά ξεπερνά τα 7.000 μεγαβάτ (θερμικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ), δηλαδή καλύπτεται το όριο των 6.800 μεγαβάτ. Διαβεβαιώνει δε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ-άουτ αφού έχουν τοποθετηθεί στο δίκτυο ειδικοί μηχανισμοί που αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και στην περίπτωση ξαφνικής απώλειας ισχύος (έξοδος μονάδας), ενώ σημειώνει ότι οι 5 από τις 6 ιδιωτικές μονάδες βρίσκονται στο νότιο σύστημα της χώρας, ενισχύοντας έτσι την ευστάθεια του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργίες της μέχρι την Πέμπτη ακόμη κι αν κριθεί παράνομη -μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων και της 48ωρης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η εισαγγελική παρέμβαση που εκδηλώθηκε σε βάρος της ΓΕΝΟΠ, μετά από αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ, σε συνεννόησή της με την κυβέρνηση, οδηγεί σε ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ και γυρίζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας πολλές δεκαετίες πίσω, σε ανώμαλες και μαύρες για τη χώρα μας εποχές.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ για να μην εκποιηθεί αυτή η επιχείρηση, ενώ καλούνται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να σταθούν δίπλα τους και η κυβέρνηση επιτέλους να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να αντιστέκονται και να απεργούν.

================================
"Πτολεμαΐδα V"

Από ΤΕΡΝΑ και Alstom
Δύο προσφορές στη ΔΕΗ για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα


Δύο προσφορές υπεβλήθησαν και αποσφραγίσθηκαν σήμερα στη ΔΕΗ, για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ και ισχύος 550 - 660 μεγαβάτ.

Οι προσφορές σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι:

1. Προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 660,0 MW.

Ο υποπρομηθευτής του Ατμολέβητα και του Συστήματος Αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η εταιρεία Hamon Environmental GmbH.

2. Προσφορά του Ομίλου Εταιρειών Alstom Power System SA, Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas ΑE, METKA AE και DAMCΟ Energy ΑΕ με επικεφαλής την Alstom Power System S.A. Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 598,9 MW.

Ο κατασκευαστής του Ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η Εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του Συστήματος Αποθείωσης Καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης της επιχείρησης.

Η νέα μονάδα θα έχει δυνατότητα τηλεθέρμανσης της περιοχής ενώ θα τηρεί τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Οι προβλέψεις ορίζουν πως οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 200 mg/Nm3, οι εκπομπές Σωματιδίων τα 10 mg/Nm3 και οι Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 < 150 mg/Nm3.

«Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας» αναφέρει η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωση.

==================================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Το κλίμα ρεβανσισμού, δεν θα περάσει…

Με εισαγγελικές παρεμβάσεις που γυρίζουν τον τόπο πολλά χρόνια πίσω προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Με τακτικές που αμφισβητούν έμπρακτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιχειρούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας.

Η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων, με συνοπτικές διαδικασίες, σήμερα στις 14 : 30 το μεσημέρι, σε βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, είναι δείγμα ολισθηρού θεσμικού αυταρχισμού που δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα των εργαζομενων στην ΔΕΗ.

Αυτές οι πρακτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν κάμπτονται, δεν πτοούνται, δεν υποχωρούν, το μεγαλειώδες απεργιακό μας κίνημα ενάντια στο μνημονιακό ξεπούλημα δεν σταματά.

Ο αγώνας μας δεν σταματά - Ο αγώνας συνεχίζεται. Η απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων θα πέσει στο κενό.

Καλούνται οι συνάδελφοι της Αττικής σε συγκέντρωση στις 13 : 00 το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και συντεταγμένα, να παρευρεθούμε στις 14 : 30 στην αίθουσα 5 των δικαστηρίων της Ευελπιδων, που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ.
==============================================
Αναβάλλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για την ψήφο του Αθανασιάδη

Αντάλλαγμα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τους "αντάρτες" θεωρείται η εξαγγελία Βενιζέλου πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα καθυστερήσει.
Βήμα πίσω στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, υπό το φόβο να υπάρξουν διαρροές στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έκανε η κυβέρνηση, μια μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Έβγαλε τη ΔΕΗ από το Μεσοπρόθεσμο, μετέθεσε την πώλησή της για μετά το 2011 και άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

Η πρόθεση της κυβέρνηση είχε διαφανεί από τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος εδώ και μέρες απειλεί να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει ότι για να αλλάξει την στάση του πρέπει να "βγούν" ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και το χατίρι του έγινε

Στην πρεμιέρα της συζήτησης για τον εφαρμοστικό νόμο στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δε θα ξεκινήσει πριν η Βουλή ψηφίσει 3ο ενεργειακό πακέτο στο οποίο και θα ενταχθεί και πάντως απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα.

«Είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη ΔΕΗ - που σαφώς πρέπει να αξιοποιηθεί- χωρίς να έχουμε εφαρμόσει το πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση για την υπερψήφιση των σκληρών μέτρων από βουλευτές και κόμματα και για ακόμη μια φορά συνέδεσε την ψήφισή τους με την εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα. Επίσης, είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του καλοκαιριού,

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα δανειακή σύμβαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να ψηφιστεί με 180 ψήφους.

Κατά των αποκρατικοποιήσεων σε περίοδο ύφεσης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής τονίζοντας ότι «οι συνέπειες για όλους μας πολιτικά ή ηθικά για όλους θα είναι μεγάλες γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκποιήσει δημόσια περιουσία αν η τιμή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως είπε.
===============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: