Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Eάν η αγορά ήταν πλήρως απελευθερωμένη!!!!!!!!!!!!!!!



Eάν η αγορά ήταν πλήρως απελευθερωμένη!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η Οριακή Τιμή Συστήματος, εκεί που βολόδερνε στα επίπεδα των 40 ευρώ τη Μεγαβατώρα, έχει φτάσει μεχρι 150€ MW/h.Όταν όλα γίνουν ιδιωτικά και το ηλεκτρικό από κοινωνικό αγαθό γίνει εμπόρευμα που θα κάθεται η Οριακή Τιμή Συστήματος.Κίνδυνος να προκληθεί «ενεργειακή φτώχεια» στα νοικοκυριά
===============================================

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε λίγο μετα τις 10 απόψε η συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον υπουργό Οικονομικών.


=================================================
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Πολύωρες διακοπές ρεύματος από αύριο
Σκληραίνουν τη στάση τους οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μετά την αποψινή άκαρπη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αίτημα να μην προχωρήσει η μετοχοποίηση της επιχείρησης
Το κτίριο της ΔΕΗ στην περιοχή Ροσινιόλ κατέλαβαν το πρωί μέλη της ΓΕΝΟΠ και εργαζόμενοι
Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το βράδυ οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ, που ζήτησαν τη συνάντηση αυτή, ανέφεραν ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους.
Οπως είπαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εως τις 30 Ιουνίου θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά θα αγωνιστούν για να μην μετοχοποιηθεί η επιχείρηση.
Εάν συμβεί αυτό, επισήμαναν, θα διεκδικήσουν, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, ποσό 11,9 δις. ευρώ που είναι περιουσία των εργαζομένων, όπως υποστήριξαν.
Ο κ.Βενιζέλος τους είπε από την πλευρά του ότι η μετοχοποίηση της ΔΕΗ έχει ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί.
Ψς εκ τούτου, από αύριο Παρασκευή, αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας και άλλες μονάδες της επιχείρησης ενώ η ΔΕΗ προγραμματίζει να εκδόσει στις 7.30 το πρωί το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος, που προβλέπεται να είναι περισσότερες.
==================================================
Διαβάστε το με προσοχή!
….Ροΐδα


Οι απορίες σου αγαπητέ είναι μάλλον παιδικές γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι ύποπτες. Σε διαβάσω χρόνια τώρα για να σε θεωρώ σοβαρό και προοδευτικό αναλυτή και ιστολόγο. Επομένως μερικές γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματα σου :
Πρώτα να δηλώσω ότι το πράσινο “συνδικαλισμό” τον απεχθάνομαι περισσότερο από εσένα ή τον αγαπητό Λασκαράτο. Παράλληλα να μην αγνοούμε ότι εξίσου ισχυρή παρουσία στη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ γενικά έχουν και οι γαλάζιοι εργατοπατέρες . Όλοι αυτοί αντιδρούν για ευνόητους λόγους , μερικοί από αυτούς ύποπτοι . άλλοι εύλογοι και δίκαιοι .
Ένα ζήτημα είναι ότι η ΔΕΗ διαχειρίζεται το “ταμείο” που προκύπτει από το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς αυτών των εργαζομένων όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και δεκαετίες. Το ρευστό αυτό επανεπενδύθηκε εξακολουθητικά στην επιχείρηση με αντίτιμο την ανάληψη από την ίδια τη ΔΕΗ των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έναντι των εργαζομένων της. Καλώς ή κακώς αυτά έχουν γίνει και ρυθμιστεί εδώ και πολλά – πολλά χρόνια.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η “καταστατική” μειοψηφία του 34% επιτρέπει στον κατέχοντα μέτοχο τη δυνατότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε κάθε απόφαση της πλειοψηφίας. ¨ομως το “πακέτο” μετοχών που κυκλοφορεί στην αγορά δεν κατέχεται ακόμα από κάποιους ισχυρούς μετόχους και είναι αρκετά διεσπαρμένο. Δεν συνέβη εδώ το “παίγνιο” DT – Βγενόπουλου . Η απώλεια της δυνατότητας ελέγχου μέσω του 34% είναι ζήτημα που αφορά και τους εργαζόμενους , αλλά και τον ελληνικό λαό. Αλλά που βρίσκεται η λούμπα ;;;
Το σχέδιο αγαπητέ Ρο είναι η κατάτμηση της ΔΕΗ σε μερικές εταιρείες , πράγμα που σήμερα ΔΕΝ είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Να περιμένεις τότε πως τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ ( υδροηλεκτρικά και λιγνίτες καθώς και το δίκτυο διανομής ) θα γίνουν φιλετάκια στρογγανώφ , όπως έγινε και με τον ΟΣΕ που επί 2 δεκαετίες οδηγήθηκε σχεδιασμένα στην υποβάθμιση , την απαξίωση και τη διάλυση. Και αν ο ΟΣΕς δεν έχει καμμία αξία σήμερα ( πέρα από την αναμφισβήτη εμπράγματο περιουσία του και την αξία χρήσης του δικτύου του ) η ΔΕΗ διαθέτει δεσπόζουσα θέση στο πιό σημαντικό τομέα παραγωγής στη χώρα μας : την ενέργεια . Και η παρουσία της μετοχής στο χρηματιστήριο αντανακλά την εκτίμηση της αγοραίας αξίας της υπό τις παρούσες συνθήκες( με δείκτη στα επίπεδα του 1990 ) . Με μια κουβέντα προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την ικανοποίηση πιστωτών ( λέμε τώρα ) θα εκποιηθεί λογιστική ( και ακόμα περισσότερο ) πραγματική αξία μπιρ παρά. Πέρα από το εντελώς παράλογο του εγχειρήματος , αν δεν θέλουμε να δούμε τις άλλες κρυφές του διαστάσεις , νομίζω ότι η επιλογή να πουληθεί τώρα μερίδιο του κράτους στη ΔΕΗ είναι οικονομικά ατελέσφορή. με τη παρούσα αγοραία αξία η εκποίηση θα αποφέρει ψίχουλα , ενώ η απώλεια εσόδων από τα κέρδη ( μερίσματα ) μιας αναπτυξιακά γόνιμης ΔΕΗ στο μέλλον μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια έσοδα από τη πορδή της εκποίησης.
και έρχομαι στο δικό μου προκείμενο . Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ συνωμοσιολόγος ( κίνδυνο που αναλαμβάνω ασμένως και δεν έχω ούτε διάθεση , ούτε χρόνο να αντικρούσω συζητώντας με ενδεχόμενους εδώ αμφισβητίες , που θα επικεντρωθούν στα αποπροσανατολιστικά της κυβερνητικής προπαγάνδας απλοϊκά σχήματα , μερικοί από αυτούς μάλιστα αναπαράγοντας επακριβώς τις μπούρδες των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου ) , μπορώ να υποθέσω ότι δύο είναι τα κίνητρα που ωθούν προς τη κατεύθυνση της εκποίησης :
α) η ιδεολογική πρεμούρα του νεοφιλελευθερισμού που στο πρόσωπο των γιωργάπηδων βρήκε εδώ τους ιδανικούς εκφραστές
β) Η αδήριτη ανάγκη ισχυρών παικτών στη παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα να ελέγξουν νερό , λιγνίτες και δίκτυα διανομής και στη χώρα μας. Η τελευταία δήλωση του κου Σώυμπλε είναι χαρακτηριστική για τις προθέσεις τους. Την υπεραξία από τη παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας δε πρέπει να τη καρπωθεί το δημόσιο και κατ επέκταση ο ελληνικός λαός αλλά η Μίζενσ και η ΑΒΒ
Ας συγχωρεθώ για το εκτενές του σχολίου … είχα ακόμα πολλά να γράψω για τις τιμές και τον “ανταγωνισμό” στην παραγωγή ( στη πραγματικότητα μετατροπή ) ενέργειας αλλά δεν διαθέτω άλλο χρόνο σήμερα … Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. ..
http://roides.wordpress.com/2011/06/22/22june11b/

============================================
- εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
- διέθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
- απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)
- εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ΄εξάκολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)
- παράνομη οπλοκατοχή
- δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα
- παράνομο στοιχηματισμό κατ' εξακολούθηση
- συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση
- ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις


==============================================


http://edoppatras.blogspot.com/2011/06/blog-post_22.html
Λιαρόπουλος Λ. ; Ο καθηγητής που κατέθεσε αγωγή στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τις απεργίες
========================================
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΩΣΙΑ.
ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
Π Ω Λ Ε Ι Τ Α Ι ;



Σήμερα η αγωνία για το μέλλον της ΔΕΗ, εκτός από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της επιχείρησης, αφορά τους πολίτες αλλά και τους Μεσίτες.
Οι πολίτες εάν θα έχουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Αγαθό της ηλεκτρικής Ενέργειας, στο τυφώνα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν, και οι Μεσίτες Πολιτικοί, εάν προλάβουν από τις εξελίξεις να ξεπουλήσουν τον Εθνικό Πλούτο στα ξένα και εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα στα οποία έχουν δεσμευτεί.
Βλέπουμε λοιπόν σήμερα, ένα έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών διαφορετικών κομμάτων, για το ποιος θα κατηγορήσει τoν αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Με λύπη δυστυχώς ακούσαμε για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο του κόμματός μας από το βήμα της Βουλής να καταγγέλλει, ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι, διότι προσπαθούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Παρόλο που κρατά Εθνική Στάση και δεν συναινεί, στα κελεύσματα των Αγορών και Τραπεζιτών για πλήρη Οικονομική Υποδούλωση της Χώρας .
Για άλλη μία φορά, οι γνωστοί σύμβουλοί του στην ενέργεια, τον παραπληροφορούν και τον εκθέτουν. Διότι στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ΠΑΣΚΕ δεν έχει πλειοψηφία και η ΔΑΚΕ/ΔΕΗ συνολικά στους εργαζόμενους έχει την πλειοψηφία.
Διαπιστώνουμε παράλληλα ότι τόσο οι βουλευτές όσο και τα νεοπαγή κόμματα, να είναι ξεκομμένοι από τις ανάγκες της Κοινωνίας και τα αιτήματα των εργαζομένων, σε κάθε κλάδο που αντιστέκεται.
Άραγε έχουν διαβάσει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ;
Σε ποιο σημείο αναγράφει τη διατήρηση των προνομίων που επικαλούνται ότι διεκδικούμε;
Επειδή ο αγώνας είναι Πολιτικός αλλά και πρωτίστως Οικονομικός, καλούμε τον οποιοδήποτε πολιτικό, καλόπιστα, στα πλαίσια του Δημοκρατικού Διαλόγου να μας απαντήσει δημόσια αλλά και για να ενημερωθεί η κοινωνία:
Ø Αποτελεί πολιτική θέση και στάση η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας;
Ø Είναι στα αιτήματα της Τρόικας στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Ελληνική κυβέρνηση;

Σαφώς και ναι. Όμως η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, εφαρμόζετε στην Ελλάδα από το 2001 και δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού δεκάδες εταιρείες, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική.
Όμως το πρόβλημά τους είναι άλλο. Είναι ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, γιατί προσφέρει, ακόμη, φθηνό ρεύμα στους Έλληνες πολίτες, παρόλο που την έχουν καταστήσει όλες οι κυβερνήσεις, ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ του Κράτους.
Ο αγώνας είναι και Οικονομικός. Όχι γιατί επιδιώκομε να κερδίσουμε σαν «συντεχνία» που κάποιοι επικαλούνται, στην προσπάθεια που καταβάλουν σήμερα να μην αναδειχθεί, το μεγαλύτερο Οικονομικό Σκάνδαλο που βαίνει να συντελεστεί από τη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Είναι γνωστό ότι η χώρα, τόσο στο Μνημόνιο όσο και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχει υποθηκεύσει κάθε επικερδή επιχείρηση και οργανισμό, καθώς και τον ορυκτό πλούτο σε στεριά και θάλασσα.
Άραγε δε θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να απαντήσει, στον Ελληνικό λαό, γιατί θέλει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ όσο-όσο και ποια τα οφέλη, εάν υπάρχουν, για το λαό από την ενέργειά τους αυτή;
Τι έσοδα προσδοκά να εισπράξει το κράτος, εάν υλοποίηση την πολιτική απόφαση για περαιτέρω μετοχοποίηση κατά 17%, όταν η ΔΕΗ σήμερα:

· Διαχειρίζεται κοιτάσματα Λιγνίτη περί τα 60 Δις ευρώ.
· Η πάγια λογιστική περιουσία της ανέρχεται περί τα 26 Δις ευρώ, ενώ η πραγματική υπολογίζεται στα 40 δις.
· Το επενδυτικό της πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα 2009-2014 ανέρχεται στα 11,5 Δις ευρώ.
· Για το νέο εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα θα δαπανήσει περί το 1,352 Δις ευρώ.
· Η διασύνδεση των Κυκλάδων υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 583 εκατομμύρια ευρώ.
· Το έτος 2010 συνολικά το κράτος εισέπραξε 1,6 δισ.€ από τη ΔΕΗ (μέρισμα, φόροι, ΦΠΑ, κλπ).
· Οι περικοπές στο προσωπικό κατά εφαρμογή των Νόμων 3833/10, 3845/10 και 3847/10 ανέρχονται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.
· Ακόμα εάν ξεπουλιόταν και το 51% που ανήκει στο κράτος θα εισέπραττε 1,2 δισ.€.
Άραγε όταν το κράτος, έναντι αυτών των οικονομικά δεδομένων, προσδοκά έσοδα από την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ 380 εκατομμύρια ευρώ τι διαπράττει;

Για την ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ Εθνικό Ξεπούλημα και οι βουλευτές που θα συναινέσουν με την θετική τους ψήφο, Εθνική Προδοσία.
Και για όλους που θα διαπράξουν το εθνικό έγκλημα θα πρέπει να στηθεί, όχι άλλη μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής, αλλά ένα Νέο Γουδί.

Τέλος όσον αφορά για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι η στάση και οι πολιτικές για τη Νέα Δημοκρατία δεν καθορίζονται με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ του δηλώνουμε:
Όποιο κόμμα ή πολιτικός δεν αφουγκράζεται τι βιώνει η κοινωνία, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της, τότε οι εξελίξεις τους προσπερνά και τους θέτει στο περιθώριο.
Η ΔΑΚΕ ουδέποτε υπήρξε η παράταξη που χειραγωγήθηκε ή κηδεμονεύτηκε από τον πολιτικό της φορέα. Αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, τη Φωνή της Κοινωνίας και των Εργαζομένων στο κόμμα και όχι την φωνή του κόμματος στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Για μας οι πολιτικές θέσεις διαμορφώνονται στους Κοινωνικούς αγώνες, στους χώρους δουλειάς, στους Δρόμους και τις Πλατείες και όχι από κάποιους Πολιτικούς στα σαλόνια των κοσμικών Προαστίων.
Για μας οι φιλίες Σφυρηλατούνται στην Εργασιακή Ανασφάλεια και στην Αβεβαιότητα για το Μέλλον.
Για κάποιους από τους πολιτικούς οι φιλίες δημιουργούνται στα γυμναστήρια και στις δεξιώσεις.
Το σίγουρο είναι, ότι η κοινωνία αδιαφορεί σήμερα για την αγωνία του πολιτικού συστήματος, εάν πετύχει να γίνει αρεστό στις διεθνείς αγορές.
Αγωνιά, για το στάδιο της εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού, που οδηγείται από τις αποφάσεις των πολιτικών. Οι οποίοι είναι ξεκομμένοι και εξαφανισμένοι από την κοινωνική τους βάση.
Ο λαός όμως σίγουρα έχει τρόπο να αντιδράσει.
Όχι με βία, αλλά με ουσιαστική παρέμβαση, π.χ. Μήπως θα έπρεπε άραγε, να δώσουμε να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, στον κάθε βουλευτή που τον τιμήσαμε με την ψήφο μας;
Έτσι θα καταλάβουν το πραγματικό πρόβλημα που βιώνει η Ελληνική Οικογένεια σήμερα.

Όσο για τον εκπρόσωπο τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας των «Προθύμων», κ. Οικονόμου Ι., που δήλωσε ότι απεργούμε για τα συντεχνιακά μας τι απάντηση να δώσουμε;
Μήπως θα την καταλάβει; Εδώ δεν είχε καταλάβει τον θεσμικό του ρόλο σαν Γεν. Γραμματέας Καταναλωτή, που τον είχε τοποθετήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πάρτι έκαναν τα ιδιωτικά Καρτέλ στην πλάτη του Ελληνικού Λαού και περίμενε η αγορά να ρίξει τις τιμές.
Θα καταλάβει άραγε σήμερα το νέο καρτέλ που πάει να στηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;
Σίγουρα όχι, εκτός και αν ....................
Γιατί τα οικονομικά συμφέροντα στην ενέργεια είναι μεγάλα. Δεν χρειάζεται να είσαι ΠΥΘΙΑ για να το διαπιστώσεις.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
===============================================

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!!
Να κλείσουν εργοστάσια κι ορυχεία, γραφεία κι υπηρεσίες! Να δείξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την εργασία μας, χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας!

Σήμερα, σε κάθε εργαζόμενο στη ΔΕΗ, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα επιτρέψει να ξεπουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί ο τόπος του, ο φυσικός του πλούτος, οι υποδομές του, οι λιγνίτες, τα νερά, τα δίκτυα και τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τα τρένα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία; Όχι μόνο γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς κοινωνικής οργάνωσης. Αλλά γιατί αν ξεπουληθούν, ιδιωτικοποιηθούν και καταργηθούν όλα αυτά δεν μένει τίποτα στη χώρα και το λαό της. Κι όπως όλοι ξέρουμε όταν κλείνει μια οικονομική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν εκεί καθίστανται περιττοί. Αυτό προβλέπει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» για έναν ολόκληρο λαό. Αφού αρπάξουν, ξεπουλήσουν και ξεζουμίσουν ότι απέμεινε σε αυτόν τον τόπο, να καταστήσουν και το λαό περιττό. Ήδη σήμερα καθιστούν περιττή τη νεολαία μας καταδικάζοντάς τη στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Κυβέρνηση και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι καλώς πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα, κι εξαντλούν τον «καυγά» τους στο αν το ξεπούλημα θα γίνει με «πρόγραμμα» ή βιαστικά. Μας λένε ότι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι κοινωνικές παροχές πρέπει να κατέβουν εκεί που «αντέχει η οικονομία» κι εννοούν εκεί που απαιτεί ο ΣΕΒ, οι τράπεζες, οι διεθνείς «αγορές» κι οι τοκογλύφοι τους. Δηλαδή, εκεί που δεν αντέχουμε εμείς!
Εν πολλοίς, συμφωνούν στην ουσία και διαφωνούν στα διαδικαστικά και τα «επικοινωνιακά». Αυτό έδειξε και η παρ’ ολίγον συγκυβέρνηση. Λες και το πρόβλημα είναι αν τα πρόσωπα που θα μας ρημάξουν θα είναι ή όχι «κοινής» αποδοχής…

Η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης των αγορών δείχνει ακριβώς, πώς ο δημόσιος πλούτος μετατρέπεται σε δημόσιο χρέος, πώς τα δημόσια έσοδα μετατρέπονται σε κέρδη των ιδιωτών μετόχων και επιδοτήσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών, πώς τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα, απλησίαστα για τους πολλούς. 20 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων δεν απέφεραν (με τις καλύτερες εκτιμήσεις) πάνω από 25 δις € στο ελληνικό δημόσιο. Δεν περιόρισαν τα ελλείμματα και γιγάντωσαν το χρέος. Στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» προβλέπεται να πουληθεί δημόσια περιουσία κι επι¬χειρήσεις με συνολική οικο¬νομική επιφάνεια άνω των 120 δις € για να εισπραχθούν 12-17 δις €. Τα χρήματα αυτά θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές. Σταγόνα στον ωκεανό… Μόνο τη διετία 2012-13 προβλέπονται δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους που ξεπερνούν τα 100 δισ. €!! Γι’ αυτό διαλύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας; Γι’ αυτό μας οδηγούν στη φτώχεια;

Η απάντηση είναι προφανής: Εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας για να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ενίσχυση των εισοδημάτων της εργαζόμενης οικογένειας για να ξαναμπεί σε κίνηση η εσωτερική αγορά. Αυτοί θέλουν περισσότερο ελαστική εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα. Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε πλήρη ανελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προστασία των ανέργων.

Η ΔΕΗ και συνολικά η ηλεκτρική ενέργεια, ο ΟΤΕ και συνολικά οι επικοινωνίες, όπως ακριβώς η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια δεν μπορούν να είναι αντικείμενα κερδοσκοπίας. Καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας.

Αργά, αλλά σταθερά σπάει μεταξύ μας το τσιμεντάρισμα. Όλο και πιο συχνά, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν ιδεολογικές περιχαρακώσεις δεκαετιών και συζητούν για το τι πρέπει να γίνει και πώς. Σαν να βγαίνουμε από λήθαργο, συνειδητοποιούμε ότι η δουλειά μας, το ψωμί της οικογένειάς μας, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας, το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, τα όνειρα και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής ποινικοποιούνται, καταργούνται και ξεπουλιούνται από αυτούς που αφαιμάσσουν χρόνια τώρα κάθε ικμάδα αυτού του τόπου, αυτού του λαού. Τους μόνους και μόνιμους φοροφυγάδες, τεμπέληδες και κρατικοδίαιτους σε αυτή τη χώρα: τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οι τράπεζες και οι διεθνείς αγορές αφού χρέωσαν, υποθήκευσαν και κερδοσκόπησαν πάνω στις βασικότερες ανάγκες μας (σπίτι, υγεία, σπουδές των παιδιών μας, κ.ο.κ.) ζητούν τώρα να βουλιάξουν ολόκληροι λαοί για να σωθούν τα υπερκέρδη τους. Για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλιακών κολοσσών-τραπεζών και το ευρώ τους, που ξεκλήρισαν την αγροτική μας παραγωγή, σακάτεψαν την όποια βιομηχανία είχαμε, «απελευθέρωσαν» και ξεπούλησαν δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές που στήριζαν την οικονομία αυτού του τόπου.
Οι πολιτικοί τους υπηρέτες, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι αναίσχυντοι του «όλοι μαζί τα φάγαμε» είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα και το λαό της στη σημερινή κατάσταση, είναι αυτοί που οραματίζονται μια νέα πρωτιά για τη χώρα μας: την πρώτη τριτοκοσμική χώρα μέλος της Ε.Ε.! Είναι τα παπαγαλάκια τους που καλλιεργούν την ηττοπάθεια, το «τίποτα δεν γίνεται», των «προαποφασισμένων μονόδρομων». Τα αναμασούν καθημερινά στα ΜΜΕ τους, στις εφημερίδες τους και δυστυχώς, στις ηγεσίες των συνδικάτων μας.

Η δύναμη βρίσκεται σε μας! Στους εργαζόμενους και στο λαό μας. Στις Απεργίες και στις Πλατείες. Κι όσο θα δυναμώνουν οι Απεργίες, τόσο θα δυναμώνει η φωνή και το πολιτικό βάρος της λαϊκής θέλησης και στις Πλατείες!

Σήμερα, ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι η επιτυχία του αγώνα μας σαν εργαζομένων στη ΔΕΗ, ταυτίζεται με το ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ-Η ΔΕΗ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ. Συνδέεται περισσότερο από ποτέ με τη διεκδίκηση συγκεκριμένης και άμεσης πρότασης διεξόδου της χώρας και του λαού, από τα σημερινά «αδιέξοδα».

Και τέτοια πρόταση είναι μόνο η άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους. Όχι μόνο γιατί είναι τοκογλυφικό, όχι μόνο γιατί επί της ουσίας επιβλήθηκε από τους ίδιους τους τοκογλύφους και το πολιτικό τους προσωπικό εντός κι εκτός Ελλάδας. Αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί, όσο κι αν ξεπουληθεί η χώρα κι ο λαός μας, όσο κι αν «φθηνύνουμε» και πεινάσουμε. Η «σωτηρία» που μας προσέφεραν εδώ κι ένα χρόνο, ανέβασε το χρέος από 127,1% στο 142,8% του ΑΕΠ. Αμφιβάλλει κανείς για το πού θα το εκτινάξει το «μεσοπρόθεσμο»; Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Κι οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών μας είναι εξίσου αμείλικτες. Σωτηρία υπάρχει μόνο αν στερήσουμε τους τεράστιους πόρους που απορροφά το χρέος από τις διεθνείς «αγορές» και τους τοκογλύφους και τους διοχετεύσουμε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και στη εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, ρεαλιστική πρόταση διεξόδου μπορεί να είναι μόνο η έξοδος από το ευρώ, η εκδίωξη του ΔΝΤ κι η ανεξαρτησία από την Ε.Ε., η απαλλαγή από το πολιτικό τους προσωπικό. Μήπως είναι ακραίο; Ακόμα κι αν έχουμε ξεχάσει την εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς η.ε. και την ιδιωτικοποίηση-απαξίωση-διάλυση της ΔΕΗ, αρκεί να αναλογιστούμε το προφανές: Μέσα σε 9 μόνο χρόνια ύπαρξης του ευρώ, τρεις χώρες είναι ήδη χρεοκοπημένες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), κι άλλες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο). Ακόμα κι η λοκομοτίβα της ΕΕ, η Γερμανία, είναι υπερχρεωμένη αν αθροίσουμε δημόσιο κι ιδιωτικό χρέος. Ομόσπονδα κρατίδιά της, όπως αυτό της Βρέμης, βάρεσαν ήδη κανόνι!

Όσοι κινδυνολογούν και καταστροφολογούν για τους λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που θα φέρει μια πιθανή έξοδος από το ευρώ, μας ζητούν απλά να κλείσουμε τα μάτια και να υποστούμε μοιρολατρικά τους λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς που μας έφερε πραγματικά το ευρώ.
Μια απόφαση του ελληνικού λαού για άρνηση πληρωμής του χρέους κι έξοδο από το ευρώ, όχι μόνο δεν θα μας απομονώσει, αλλά είναι ακριβώς αυτή που θα μας βγάλει από την απομόνωση και το ζουρλομανδύα που μας έχει φορέσει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ κι η ΕΕ. Μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει το δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλοι λαοί της Ευρώπης και όχι μόνο. Θα μας εξασφαλίσει συμμάχους και οικονομικές συνεργασίες με όλο τον κόσμο.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ιούνης 2011


=========================================
ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;
Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος

Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:

Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; (Και σε ποιόν τα χρωστάει τελικά;;;;)

Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;


Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;
=============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: