Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.Δεν θα αναβληθεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ξεκαθαρίζει ο Ν.Σηφουνάκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 30/6/2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Αναστολή απεργιακών κινητοποιήσεων.


Με την ψήφο που εξασφάλισε η κυβέρνηση, από την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών, στο μεσοπρόθεσμο νομοθετικό τερατούργημα, ολοκληρώνεται η πράξη του δράματος που παίζεται στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι πια αυτονόητο ότι οι ντόπιοι και ξένοι επικυρίαρχοι, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γονατίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να υποθηκεύσουν το μέλλον του και να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη στους τραπεζικούς ομίλους.

Στη βάση των παραπάνω, με δεδομένη την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, αλλά και την γενική επίθεση που ακολουθεί σε όλα τα μέτωπα απ’ την εφαρμογή του, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κατασπατάληση δυνάμεων. Κατόπιν αυτού συνεδρίασε το Δ.Σ της Ομοσπονδίας και αποφάσισε την αναστολή των επαναλαμβανόμενων 48ώρων απεργιών κινητοποιήσεων.

Συνάδελφοι: Τίποτα δεν τελείωσε. Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις, χαράζουμε τη δική μας γραμμή άμυνας, προετοιμάζουμε το σχέδιο αντεπίθεσης, για τις μάχες που έρχονται.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΕΤΕ/ΔΕΗχαιρετίζει τους συνάδελφους απεργούς, τους χιλιάδες αγωνιστές που με την δύναμη της ψυχής κράτησαν ψηλά την σημαία του αγώνα. Συγχαίρει θερμά τους ηρωικούς απεργούς που με αυταπάρνηση στάθηκαν όρθιοι, αναχαίτισαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις, περιφρούρησαν τις πύλες και συνέβαλαν στην εξέλιξη του πολυήμερου απεργιακού αγώνα.

Συνάδελφοι ψηλά το κεφάλι. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτός ο νόμος είναι άδικος, είναι απάνθρωπος και είναι αντικοινωνικός. Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα θα το καταργήσουμε στην πράξη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Για να επιτρέψουμε το όνειρο να επιστρέψει μέσα μας, για να δώσουμε τόπο στην ελπίδα, για το σήμερα και το αύριο, για μια ανθρωπινή ζωή..! Αν μη τι άλλο, αυτό επιτάσσει η αξιοπρέπεια, η ιστορία και ο πολιτισμός μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
========================================
«Η διαπραγμάτευση έχει και τα όριά της»
Δεν θα αναβληθεί το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ξεκαθαρίζει ο Ν.Σηφουνάκης
Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να αναβληθούν, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν.Σηφουνάκης,
τονίζοντας, ωστόσο, ότι τροποποιήσεις και διαπραγματεύσεις στο Μεσοπρόθεσμο θα γίνουν. «Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, έχει και ένα όριο» είπε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και ότι θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και οι προτεραιότητες. «Δεν είναι νορμάλ η κατάσταση» είπε και χαρακτήρισε καταστροφικά για την Ελλάδα και τον τουρισμό τα όσα εκτυλίχθηκαν στα κέντρο της Αθήνας.
Ο ίδιος εμφανίζεται σίγουρος ότι «η κυβέρνηση θα αντέξει» γιατί όπως είπε «δεν υπάρχει άλλος να μας αντικαταστήσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλ.Αθανασιάδης, ο οποίος ψήφισε τελικά υπέρ του προγράμματος, είχε εκφράσει αρχικά τη ριζική διαφωνία του κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας εταιρειών, όπως η ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ωστόσο δήλωσε ότι μετά τις τοποθετήσεις και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευάγ.Βενιζέλου για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καλύφθηκε και αίρονται οι ενστάσεις του.
===================================
Χαμένοι και κερδισμένοι από την απεργία της ΓΕΝΟΠ

«Απεργία αυτοκτονίας» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές, την απεργία της ΓΕΝΟΠ. Ο όμιλος του ωφελημένος από την απεργία που ολοκληρώθηκε, καθώς τα 2 εργοστάσιά του δουλεύουν στο φουλ για να καλύψουν τη ζήτηση τις μέρες που πέρασαν.

Ωστόσο ο γνωστός επιχειρηματίας, που δε συνηθίζει να κρύβει τα λόγια του, επισήμανε μερικά αυτονόητα. Ότι δηλαδή με την απεργία της ΓΕΝΟΠ, ο μόνος χαμένος, είναι αυτός που θεωρητικά θέλει να προστατέψει η συνδικαλιστική οργάνωση, δηλαδή η ΔΕΗ.

Εμείς θα λέγαμε και οι χρήστες του, κατά τη ΓΕΝΟΠ, κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος, τους οποίους, θεωρητικά και πάλι «προστατεύει» η ΓΕΝΟΠ από την κακή ιδιωτικοποίηση.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, με την απεργία, η ΔΕΗ ζημιώνεται με 4-5 εκατομμύρια την ημέρα. Ότι χάνει η ΔΕΗ, το εισπράττουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και οι εισαγωγείς ηλεκτρικού. Χάνουν λίγο και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, αλλά εδώ τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα. Ο κ. Μυτιληναίος, θεωρεί ότι με την απεργία, η συνδικαλιστική οργάνωση δεν κέρδισε τίποτε από αυτά που ζητάει και η ήττα της είναι καίρια.

Δεν ξέρουμε αν οι προβλέψεις του Έλληνα επιχειρηματία θα επαληθευτούν 100%. Αυτό που ξέρουμε, ή καλύτερα διαισθανόμαστε, είναι ότι οι καλές μέρες της ΓΕΝΟΠ, που στο άκουσμά της και μόνο «τα κατέβαζαν» οι αρμόδιοι υπουργοί πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μέχρι το τέλος του χρόνου, τους διακόπτες για πάνω από 2.500 μεγαβάτ, θα τους ελέγχουν άλλοι και όχι οι συνδικαλιστές.

Σύντομα η ΔΕΗ θα λειτουργεί ως 3 ανεξάρτητες εταιρείες, μία για την παραγωγή, μία για τη μεταφορά και μία για τη διανομή. Έτσι αναπόφευκτα και τα σωματεία των τριών αυτών κλάδων, θα επιδιώκουν να ακούγεται η δική τους φωνή, έχοντας εξασφαλίσει αυτά των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες μονοπωλίου.

Ακόμη, τα σωματεία των λιγνιτικών Δυτικής Μακεδονίας από καιρό έχουν δείξει ότι στα θέματα αιχμής, έχουν αποκλίνουσες απόψεις από αυτές της διακομματικής ηγετικής ομάδας της ΓΕΝΟΠ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η ΓΕΝΟΠ, με τα όσα έγιναν γνωστά για το βίο και την πολιτεία νυν και πρώην στελεχών της, έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία, την έστω και υπό όρους ανοχή μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.

Η απεργία, για την οποία το αρμόδιο Δικαστήριο επί μέρες ανέβαλε την έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε η ΔΕΗ, πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της σημερινής ΓΕΝΟΠ...
http://www.euro2day.gr
===========================================
Έληξε η απεργία, μετρούν ζημιές ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τις πληγές τους μετρούν ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, μετά τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Από την απεργία η ΔΕΗ βρέθηκε να χάνει καθημερινά ποσό της τάξης 3-5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος που προκλήθηκε από τη μη διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που τέθηκαν εκτός λειτουργίας . Εκτός όμως από την άμεση ζημιά, στη διάρκεια της απεργίας σπαταλήθηκαν πολύτιμα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών, ενώ και η κατάσταση στους λιγνιτικούς σταθμούς είναι οριακή καθώς στις δέκα ημέρες δεν πραγματοποιήθηκε τροφοδοσία των σταθμών με καύσιμο και σχεδόν εξαντλήθηκαν οι ποσότητες κάρβουνου στις αποθήκες των σταθμών. Όλα αυτά δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού και από πλευράς καιρικών συνθηκών δεν έχουμε δει ακόμη ακραίες θερμοκρασίες. Κάτι που εφόσον συμβεί, θα δημιουργήσει εκ νέου οριακές συνθήκες για το σύστημα και θα αναγκάσει το ΔΕΣΜΗΕ να ζητήσει και πάλι τη συνεισφορά των εισαγωγών αλλά και των μονάδων των ιδιωτών, με κόστος για τη ΔΕΗ.

Εκτός όμως από τη ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές Energa και Aegean υπολογίζεται ότι έχασαν στη διάρκεια της απεργίας ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ η κάθε εταιρεία, εξαιτίας της αύξησης της οριακής τιμής του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι δύο εταιρείες ετοιμάζονται να προσφύγουν εναντίον του ΔΕΣΜΗΕ, πιθανόν και της διοίκησης της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ, οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι άργησε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της απεργίας, γεγονός που επέτρεψε επί δέκα ημέρες η απεργία να εξελιχθεί ανεμπόδιστα. Για το ΔΕΣΜΗΕ, οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι δεν τήρησε τον κώδικα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ. Οι δύο εταιρείες θα υποστηρίξουν ενώπιον των δικαστηρίων ότι ο ΔΕΣΜΗΕ όφειλε με βάση το νόμο να υπολογίζει κανονικά στον προγραμματισμό του, όλες τις μονάδες της ΔΕΗ που δεν έχουν τεχνικό πρόβλημα. Εάν είχε συμβεί αυτό τότε η οριακή τιμή του συστήματος δε θα είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα που βρέθηκε και δε θα κατέγραφαν οι ιδιωτικές εταιρείες τις τεράστιες χρηματικές απώλειες εξαιτίας της απεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή λήξη της απεργίας σηματοδοτεί τη στρατηγική ήττα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της προχώρησε σε τόσο δυναμική και πολυήμερη απεργία, χωρίς να ικανοποιηθεί ούτε ένα αίτημα που έθεσε. Για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά του συνδικάτου, η απεργία δεν είχε ως αίτημα μόνο τη μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό για τους συνδικαλιστές είναι το γεγονός πως στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου η ΓΕΝΟΠ σπάει στα τρία, με τη δημιουργία των νέων θυγατρικών της ΔΕΗ. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι της διανομής που υπολογίζονται σε 12 χιλιάδες περίπου, αποκόπτονται από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο συνδικάτο, δημιουργώντας νέα ισορροπία δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, μετά τη δημιουργία των νέων θυγατρικών, ισχυροποιείται σημαντικά το σωματείο Σπάρτακος της Κοζάνης με πέντε χιλιάδες μέλη, την ίδια στιγμή που οι διοικητικοί και τα σωματεία της Αθήνας χάνουν τη δύναμή τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνδικαλιστικός παράγοντας η απεργία έγινε για να σωθεί η ΓΕΝΟΠ, ωστόσο οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν, για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίο επιπρόσθετα είδαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία να είναι εξαιρετικά χαμηλά και ουσιαστικά οι σταθμοί παραγωγής να καταλαμβάνονται από μικρή μερίδα συνδικαλιστών, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στους υπόλοιπους εργαζομένους να εργαστούν.
Πηγή:www.capital.gr
========================================
Μαχαίρι στο εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων-εργαζομένων ΔΕΗ

Οι ρυθμίσεις αφορούν όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010
Μειώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά 10% και 15% αντίστοιχα. Οι απώλειες θα είναι 4.000 με 5.000 ευρώ για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και 10.000 με 15.000 ευρώ για όσους απασχολούνται στη ΔΕΗ.
Μάλιστα, η μείωση θα "αγγίζει" και τουλάχιστον 33.000 ασφαλισμένους (κυρίως δημοσίους υπαλλήλους) που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Οκτώβριο του 2009.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τον Οκτώβριο όλα τα Ταμεία πρόνοιας θα εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Από τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα κριθεί το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις.
ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Η μείωση αγγίζει 33.000 ασφαλισμένους
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Οι περικοπές επεκτείνονται και σε άλλους φορείς Πρόνοιας
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Εως και 15.000 ευρώ ψαλιδίζεται το βοήθημα
===========================================
Πάντως, ο νέος... «τσάρος» της οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται πως επεξεργάζεται εναλλακτική πώλησης κάποιων μονάδων της επιχείρησης αντί της μεταβίβασης του 17%, λύση, όμως, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα την κάνουν δεκτή οι... «τροϊκανοί».

-----------------------------------------------------------
Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού, αν και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν ήδη τον απεργιακό τους αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν (για ακόμη μία φορά) την πώληση νέου μετοχικού πακέτου εκ μέρους του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές...
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: