Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Στη μη απελευθερωμένη αγορά του ηλεκτρικού το 34% της ζήτησης καλύπτουν Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ, Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ **Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ:
«Το μη χείρον, η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ»

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Αυτό που μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι θεωρούνταν «βίαιη» και εξωπραγματική λύση, δηλαδή η αυτόνομη πώληση του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, σερβίρεται τώρα ως βέλτιστη επιλογή για την κυβέρνηση που με τον τρόπο αυτό και περισσότερα λεφτά υπολογίζει ότι θα εισπράξει και το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή θα «σπάσει», αποφεύγοντας την ευρω-καταδίκη.

Δεν αποκλείεται στο μοντέλο πώλησης υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ να προστεθεί και αυτό των κοινών επενδύσεων με ιδιώτες Πρώτο θέμα
Η πολιτική απόφαση να βγουν τώρα στο σφυρί μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, και προς τούτο τα τελευταία 24ωρα τόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν χάνουν ευκαιρία να τη ρίχνουν στο τραπέζι κλείνοντας το μάτι στους ενδιαφερόμενους αλλά και στην τρόικα. Δεν αποκλείεται δε στο μοντέλο πώλησης υφιστάμενων μονάδων να προστεθεί -ελλείψει επενδυτικών κεφαλαίων της ΔΕΗ- και αυτό των κοινών επενδύσεων με ιδιώτες για τη δημιουργία νέων σύγχρονων εργοστασίων, όπως λ.χ. η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.

Στη Βουλή μέχρι τέλος Ιουλίου

Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης μονάδων άλλωστε, παρ' ότι είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ, θα λύσει τα χέρια του νέου υπουργού Ενέργειας που πρέπει να τρέξει «κατοστάρι» για να προλάβει να «πιάσει» τα χρονικά όρια του αναθεωρημένου Μνημονίου, στέλνοντας μέχρι το τέλος του μήνα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Μία από τις κυριότερες των οποίων είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση «τρίτων» στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή που σήμερα εκμεταλλεύεται μόνον η ΔΕΗ, ώστε να «ανοίξει» η συγκεκριμένη αγορά και η χώρα μας να μην καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου άλλωστε, με το οποίο η τρόικα βγάζει κόκκινη κάρτα σε όλα τα ανοιχτά θέματα της ενέργειας, αναφέρεται με έμφαση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει καν την εφαρμογή του σχεδίου για να δώσει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ αποτελεσματικό έλεγχο άνω του 40% της λιγνιτικής παραγωγής όπως απαιτείται, ενώ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για να εξασφαλιστεί η δίκαιη και διαφανής πρόβαση ιδιωτών στα υδροηλεκτρικά».

Με βάση το ίδιο κείμενο προκύπτει ότι «μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2011 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική πρόσβαση τρίτων στην καύση λιγνίτη», ενώ «μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ιδιώτες θα μπορούν αποδοτικά να χρησιμοποιούν λιγνίτη στην ελληνική αγορά».

Στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός δήλωσε ότι «προς το παρόν ο μέτοχος (σ.σ. το Δημόσιο) δεν έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων, αλλά αν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είχε υιοθετήσει το 1999 η κυβέρνηση Μάσιμο Ντ' Αλέμα στην Ιταλία, για να «σπάσει» την ENEL. Πούλησε τότε συνολικά 21 μονάδες παραγωγής ή το 40% των σταθμών της (με 5.100 εργαζομένους και ισχύ 15.100 MW), και με τα κεφάλαια που αποκόμισε χρηματοδότησε την επέκτασή της σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα ωστόσο το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και η υλοποίησή του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα επιβαρύνουν τις λιγνιτικές μονάδες από το 2013.

Ενας άλλος είναι ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες λιγνιτικές μονάδες θα παραχωρηθούν. Αν επιλεγούν οι πιο σύγχρονες (Μελίτη, Αγιος Δημήτριος 5) είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ, ενώ αν επιλεγούν οι πιο ρυπογόνες και με μικρότερο χρόνο ζωής, είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί αγοραστής σε «συμφέρουσα τιμή». *

========================================
ΕΣΗΑΠΕ: Η απεργία ανέδειξε την αξιοπιστία της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής
Η πρόσφατη απεργία της ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ ανέδειξε την αξιοπιστία της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το σημαίνοντα ρόλο που παίζει στην ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας των καταναλωτών στη χώρα μας, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, οι ανεξάρτητοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί φυσικού αερίου και τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε ανεξάρτητους παραγωγούς, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης, στον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των οικονομικών επιπτώσεων από την απεργία και στην αποφυγή περισσότερων και πιο εκτεταμένων διακοπών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές ή ακόμη και ενός black out.

Απολογιστικά, κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι ανεξάρτητοι σταθμοί φυσικού αερίου και οι σταθμοί ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 500.000 MWh και κατάφεραν να ικανοποιήσουν το 34% της ζήτησης, προσφέροντας σταθερότητα στο ηλεκτρικό σύστημα και μειώνοντας την ανάγκη εισαγωγών ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας και την κατανάλωση πολύτιμων υδάτινων αποθεμάτων στα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ.

"Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δικαιώνουν τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειές μας να αποκτήσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική απελευθέρωσή της. Προσβλέπουμε δε, στην ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή ανεξάρτητων παραγωγών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας", καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.


Πηγή:www.capital.gr
===================================
ΔΕΗ: Διαπραγματεύσεις με EDF για ΑΠΕ 290 MW

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Άδειες για αιολικά πάρκα 194 μεγαβάτ σε ορεινούς όγκους της Φλώρινας παραχώρησε στη γαλλική EDF Energies Nouvelles η ΡΑΕ.
Τα έξι αιολικά βρίσκονται στα όρια του δήμου Μελίτης. Περιλαμβάνονται σε αυτά των οποίων η γαλλική εταιρία θα εξετάσει την ανάπτυξη από κοινού με τη θυγατρική της ΔΕΗ, τη ΔEH Ανανεώσιμες.
Άλλωστε, υπάρχει συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιριών στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 και προβλέπει τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη λειτουργούντων και υπό ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ.
Ειδικότερα για το αιολικό της Φλώρινας, όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετά την έκδοση των αδειών από τη ΡΑΕ, η εταιρία θα αναμένει τις προτάσεις της EDF En. Nouv. Ειδικότερα, τα ανεμολογικά στοιχεία (ταχύτητες ανέμου) για την κάθε επιμέρους περιοχή, τους υπολογιζόμενους συντελεστές φορτίου και το προϋπολογιζόμενο κόστος της επένδυσης, προκειμένου να γίνει η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο έργο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, τα έξι αιολικά πάρκα της Φλώρινας δεν έχουν όλα τα ίδια ανεμολογικά χαρακτηριστικά. Κάποια δηλαδή βρίσκονται σε περιοχή με ικανοποιητικές ταχύτητες ανέμου και άλλα όχι.
Σε κάθε περίπτωση, αφενός το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους του και αφετέρου, με την υπάρχουσα τεχνολογία ανεμογεννητριών, καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση αιολικών πεδίων ακόμα και αν έχουν μειωμένες ταχύτητες ανέμου.
Η συνολική επένδυση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Θα εγκατασταθούν συνολικά 58 ανεμογεννήτριες των 3 μεγαβάτ η κάθε μία, από τις μεγαλύτερες δηλαδή που είναι σε εμπορική λειτουργία για χερσαία αιολικά.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές λειτουργούν ήδη από κοινού αιολικό πάρκο 38 μεγαβάτ στον νομό Βοιωτίας. Επίσης, βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης για την κατασκευή και εκμετάλλευση μεγάλου υβριδικού σταθμού (αιολικά με υδροηλεκτρικό εργοστάσιο) ισχύος 90 μεγαβάτ στην Κρήτη, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμμετοχή των δύο εταιριών στα επιμέρους έργα τα οποία θα αναπτύσσονται από κοινού θα είναι πλειοψηφική για το μέρος που προτείνει το έργο.
===============================
Τα στοιχεία των δύο Συνδέσμων
Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κάλυψαν το 1/3 της ζήτησης στη διάρκεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ( και τιμές στη χονδρεμπορική αγορά στα 150 ευρώ)
Τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, που προκάλεσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισημαίνουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές τονίζουν:
«Oι ανεξάρτητοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί φυσικού αερίου και τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε ανεξάρτητους παραγωγούς, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης, στον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των οικονομικών επιπτώσεων από την απεργία και στην αποφυγή περισσότερων και πιο εκτεταμένων διακοπών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές ή ακόμη και ενός μπλακ άουτ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι δύο Σύνδεσμοι, κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι ανεξάρτητοι σταθμοί φυσικού αερίου και οι σταθμοί ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 500.000 μεγαβατώρες, ικανοποιώντας το 34% της ζήτησης.
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: