Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι των σταθμών .


Καταγγελία που πήραμε από συνάδελφο του χημείου λέει για αθλία ποιότητα του ασβέστη του τελευταίου προμηθευτή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις εγκαταστάσεις και λόγο του μη καθαρισμού του χώρου οι χείριστες κινδυνεύουν να εμπλακούν σε ατύχημα. Τα τοπικά σωματεία ποιον κάνουν πλάτες και δεν καταγγέλλουν το γεγονός.
Γιατί κάνουν τον ΑΛΕΚΟ!!!!!!!!!!!!!!!

==========================================
Η «συμβολή» των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών

Ευκαιρία να «ευλογήσουν τα γένια τους» βρήκαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με την απεργία της ΔΕΗ.
Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, ισχυρίζονται ότι η συνεισφορά τους στη διάρκεια της απεργίας στην κάλυψη της ζήτησης και στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας ήταν καθοριστική.
Μιλούν ακόμη και για αποτροπή «μπλακ άουτ», διαφύλαξη των υδάτινων αποθεμάτων, έως και περιορισμό των ακριβών εισαγωγών Ενέργειας.
Δε λένε, όμως, ότι η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της χοντρικής (οριακής) τιμής του συστήματος, που περίπου τριπλασιάστηκε, με συνέπεια να πουλήσουν με πολύ συμφέροντες όρους την παραγωγή τους.
«Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δικαιώνουν τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειές μας να αποκτήσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική απελευθέρωσή της», δηλώνουν οι δύο σύνδεσμοι.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η ίδια η «απελευθέρωση» της αγοράς. Που τους βάζει στην παραγωγή για να κερδοφορήσουν σε βάρος των εργαζομένων, γιατί δεν τους έπιασε ο πόνος να συμβάλουν στο Ενεργειακό για να καλύψουν λαϊκές ανάγκες.
Αυτό ακριβώς το γεγονός της μεγάλης κερδοφορίας τους στη συγκεκριμένη περίσταση είναι και ο λόγος που επιβάλλει η ηλεκτροπαραγωγή να είναι απολύτως δημόσια, κοινωνική ιδιοκτησία, με αποκλειστικό στόχο το όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με πραγματικά χαμηλές τιμές - και όχι αυτές που θα προκύψουν, αφού πρώτα τις πάνε στα ύψη - και με επάρκεια.
=================================
IΔΙΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάλυψαν το 34% της ζήτησης ρεύματος


Το 34% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος κάλυψαν τις μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα αιολικά πάρκα.
Το 34% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος κάλυψαν τις μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα αιολικά πάρκα.
Αυτό τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τους ιδιώτες παραγωγούς, κατά τη διάρκεια της απεργίας οι ανεξάρτητοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί φυσικού αερίου και σταθμοί ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 500.000 μεγαβατώρες αναδεικνύοντας την αξιοπιστία τους καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο που παίζουν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Οι δύο σύνδεσμοι υπογραμμίζουν ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης, στον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των οικονομικών επιπτώσεων από την απεργία και στην αποφυγή περισσοτέρων εκτεταμένων διακοπών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές ή ακόμη κι ενός μπλακ άουτ.
Σταθερότητα
Εξάλλου, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν και άλλα θετικά σημεία που αναδείχτηκαν τις μέρες της απεργίας και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο το χρονικό διάστημα 20 με 28 Ιουνίου. Προσέφεραν, λένε οι σύνδεσμοι, σταθερότητα στο ηλεκτρικό σύστημα μειώνοντας την ανάγκη εισαγωγών ακριβής ενέργειας και την κατανάλωση πολύτιμων υδάτινων αποθεμάτων στα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ.
Δικαίωση
Δικαιώνονται οι πολυετείς και επίμονες προσπάθειες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δύο σύνδεσμοι, ώστε να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ρεύματος. Ετσι, η αγορά απελευθερώνεται ουσιαστικά, ενώ προσβλέπουν και στην ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή ανεξάρτητων παραγωγών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
=====================================
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-11,60%), της ΔΕΗ (-6,57%), της Alpha Bank (-4,32%) και της Εθνικής (-2,88%).
======================================
Βαρέα και ανθυγιεινά: Στο τραπέζι η λίστα
Ποιες ειδικότητες εξαιρεί η επιτροπή Μπεχράκη


Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3600 ένσημα), δεν θα θιγούν. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σημερινό – ευνοϊκότερο - ασφαλιστικό καθεστώς.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής 11μελους επιτροπής, η οποία ανέλαβε το «βαρύ έργο»να προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς είναι 538.234 εργαζόμενοι εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

«Κάποιοι θα αφαιρεθούν και κάποιοι άλλοι θα ενταχθούν», στη νέα λίστα σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς να αναφέρει αριθμούς. Ωστόσο σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει μιλήσει για «εξαίρεση» περίπου 200.000 εργαζομένων και ένταξη 50.000 εργαζόμενων σε νέες ειδικότητες που θα χαρακτηρισθούν βαρείς και ανθυγιεινές.

Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ολοκληρώσει το πόρισμά της για τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το νέο καθεστώς θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Το πόρισμα θα στηριχθεί σε «επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία» στη «διεθνή πρακτική» και σε «παλαιότερες μελέτες των επιτροπών» που συστάθηκαν για το λόγο αυτό.

Πάντως ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει άποψη και δεν θα κρυφθεί πίσω από την οποιαδήποτε επιτροπή». Υπογράμμισε ότι η λίστα των επαγγελμάτων θα είναι κοινή για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι τόσο όσοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όσο και αυτοί που θα υπαχθούν σε αυτά θα ασφαλίζονται αποκλειστικά στα ταμεία του ΙΚΑ και της ΔΕΗ.

Παλαιότερη πρόταση της επιτροπής Μπεχράκη η οποία θα εξετασθεί από τη σημερινή επιτροπή εξαιρούνται της λίστας περίπου 102 επαγγέλματα, ενώ θεσμπίζονται τέσσερα κλιμάκια αναλόγως με την βαρύτητα κάθε επαγγέλματος στα οποία εντάσσονται οι ειδικότητες που θα παραμείνουν στη λίστα.

Στο πρωτο κλιμάκιο εντάσσονται οι ελαφρότερες περιπτώσεις και στο τέταρτο οι βαρύτερες. Ενδεικτικό των περικοπών που προτείνει η επιτροπή είναι το γεγονός οτι στο κλιμάκιο τέσσερα που θα έχει τα περισσότερα προνόμια εντάσσοντα μόλις τέσσερις ομάδες επαγγελμάτων.

Σήμερα στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι 103 χώροι εργασίας και 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων. Με το πόρισμα επέρχονται οι εξής αλλαγές:

Εργασιακοί χώροι
Από τους 103 εργασιακούς χώρους στα βαρέα παραμένουν οι 60 και εξαιρούνται οι 43. Οι 60 χώροι εργασίας παραμένουν ως εξής: οι 47 εξ' ολοκλήρου, δηλαδή όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και οι 13 εντάσσονται μερικώς, δηλαδή ορισμένες ειδικότητες εξαιρούνται.

Ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων
Από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων οι 63 παραμένουν στα βαρέα και εξαιρούνται οι 61 ομάδες. Οι 63 που παραμένουν εντάσσονται ως εξής στα τέσσερα κλιμάκια βαρύτητας της νέας λίστας των βαρέων: στο πρώτο 11 ομάδες, στο δεύτερο 20, στο τρίτο 27 και στο τέταρτο πέντε ομάδες.

Σήμερα είναι στα βαρέα 70 ειδικότητες ανεξάρτητων χώρων εργασίας
Παραμένουν 29 και εξαιρούνται 41. Από αυτές που παραμένουν δύο εντάσσονται στο πρώτο κλιμάκιο, 11 στο δεύτερο, 14 στο τρίτο και δύο στο τέταρτο.

Οι αλλαγές προτείνεται να αφορούν μόνο τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την αναθεώρηση της λίστας.
http://www.tovima.gr

Ολόκληρη η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά

==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: